JBL Flip 4 of Charge 3? Complete vergelijking en advies!

Twijfel je tussen de JBL Flip 4 en de Charge 3? Om je keuze gemakkelijk te maken lees je in dit artikel een volledige vergelijking van deze bluetooth speakers van JBL.

De overeenkomst is dat dit beide draagbare bluetooth speakers zijn, en ongeveer in dezelfde prijsklasse vallen. Beide speakers zijn erg populair, en worden krijgen goede beoordelingen. De Charge 3 noem ik ook in mijn artikel over de beste bluetooth speakers.

Toch zijn er duidelijke verschillen tussen deze twee opties. Hieronder de samenvatting van de belangrijkste verschillen.

  • De JBL Flip 4 – kleiner en lichter, betere zuiverheid van de middentonen. (€92,30 op Bol.com)
  • De JBL Charge 3 – groter en zwaarder, beter basgeluid, langere batterijduur (€119 op Bol.com)

Hieronder kun je beide speakers verder vergelijken op volledige specificaties.

Vergelijktabel: JBL Flip 4 vs JBL Charge 3

JBL Flip 4 JBL Charge 3.
JBL Flip 4 Bluetooth Speaker JBL Charge 3 Bluetooth Speaker
Prijs: ~ €93 ~ €119
Speakers: 2× mid-range 2× mid-range
Totaal vermogen: 16W (2×8) 20W (2×10)
Frequentiebereik: 70 Hz – 20 kHz 65 Hz – 20 kHz
Bereik bluetooth: ~10 meter ~10 meter
3.5 mm AUX? Ja – ingang Ja – ingang.
Te koppelen met
tweede speaker?
Ja, in stereo Ja, in stereo
Batterijduur: 12 uur 20 uur
Oplaadtijd: 3.5 uur 4.5 uur
Capaciteit
(bij 3.7V):
3000 mAh 6000 mAh
Opladen via? Micro-USB Micro-USB
Extern apparaat
op te laden?
Nee Ja
Afmeting (cm): 17,5×6,8×7,0 21,3×8,7×8,85
Gewicht: 515 gram 800 gram
IP-certificering IPX7 IPX7
Officiële site: JBL.nl JBL.nl
Huidige prijs
en bestellen:
Bol.com Bol.com

JBL Flip 4 of JBL Charge 3 – wat is het verschil?

Hieronder meer informatie over de verschillen tussen deze twee bluetooth speakers.

Afmetingen, gewicht en design

Er is een duidelijk verschil in afmetingen tussen de JBL Flip 4 en Charge 3. De JBL Flip 4 is kleiner (17,5×6,8×7,0) en lichter (515 gram). De Charge 3 is groter (21,3×8,7×8,85) en zwaarder (800 gram)

In het geschaalde plaatje hieronder zijn de afmetingen van deze twee bluetooth speakers te vergelijken.

Jbl Flip 4 Vs Charge 3 Afmeting

Door de kleinere afmetingen en lichtere gewicht is de JBL Flip 4 gemakkelijker mee te nemen dan de JBL Charge 3. De Flip 4 is neer te leggen op de lange zijde, neer te zetten op een van de uiteinden, of op te hangen aan de meegeleverde lus. Bij de JBL Charge 3 is het duidelijk de bedoeling dat je deze neerzet op zijn platte kant. De Charge 3 heeft geen lus of haak om deze aan op te hangen.

Prestaties: geluidskwaliteit

Beide speakers hebben twee ingebouwde speaker drivers, en leveren stereo (2.0) geluid.

De JBL Flip 4 heeft twee speaker drivers van 40 mm, en kunnen volgens JBL frequenties van 70 Hz – 20 kHz afspelen. De Charge 3 heeft twee speaker drivers van 45 mm, en kunnen volgens de opgegeven specificaties tonen tussen de 65 Hz en 20 kHz produceren.

Om een idee te krijgen van het verschil in geluidskwaliteit, kun je de onderstaande video bekijken. Hier wordt er muziek afgespeeld op beide speakers, en is het geluid opgenomen met een microfoon van hoge kwaliteit. Gebruik je beste headphones of speakers bij het kijken van deze video om een zo goed mogelijk beeld te krijgen.

Uit bovenstaande test valt mij op dat de Flip 4 een zuiverder geluid heeft, voornamelijk bij de middentonen. Qua basgeluid presteert de Charge 3 duidelijk beter. Wat je belangrijker vind, en welke speakers je dus beter vind klinken, is uiteindelijk persoonlijke voorkeur.

Gebruik en functies

Muziek afspelen werkt bij deze speakers hetzelfde. Zet eerst de speaker aan, en druk op de bluetooth-pairing knop. Op je smartphone of tablet kun je vervolgens verbinden met de speakers. Eenmaal verbonden wordt alle audio van je smartphone of tablet afgespeeld op de speaker. De muziek is dus te bedienen met je smartphone, maar je kunt ook gebruik maken van de fysieke knoppen op de speaker zelf.

Beide speakers bevatten dezelfde knoppen voor bediening:

  • Aan/uit-knop – om de speaker aan of uit te zetten
  • JBL Connect+ knop – om de speaker te koppelen met meer JBL speakers. Houd de knop op alle speakers die je wil koppelen tegelijkertijd ingedrukt om ze te koppelen. Eenmaal gekoppeld wordt het geluid op alle verbonden speakers tegelijk afgespeeld.
  • Bluetooth pairing knop – hiermee zorg je ervoor dat de speaker zichtbaar wordt onder ‘Bluetooth’ instellingen op je smartphone of tablet. Als je eerder verbonden bent, wordt de speaker automatisch zichtbaar. Deze knop hoef je alleen te gebruiken als je een nieuw apparaat wil verbinden.
  • Volume min – om het volume van de speaker te verlagen
  • Volume plus – om het volume van de speaker te verhogen
  • Pause/Play – om de muziek te pauzeren, of als deze gepauzeerd is om te beginnen met afspelen. Als je deze knop twee keer achtereen indrukt wordt het volgende nummer afgespeeld. Ook kun je met deze knop een verbonden smartphone opnemen als je gebeld wordt. Zowel de JBL Flip 4 als de JBL charge 3 hebben een ingebouwde microfoon, zodat je deze kunt gebruiken om handsfree te bellen.

Zowel de JBL Flip 4 als de JBL Charge 3 zijn waterdicht. Beide speakers hebben de IPX7-code voor waterdichtheid. Dit houdt een halfuur waterdichtheid op 1 meter diepte in. De USB-ingang voor het opladen zit bij beide speakers achter een rubberen klepje. Deze moet wel gesloten zijn om voor deze waterdichtheid te zorgen. Door de waterdichtheid zijn beide bluetooth speakers zeer geschikt voor buitengebruik, of bij hoge luchtvochtigheid zoals in de badkamer.

De JBL Charge 3 heeft achter deze klep ook een USB-A uitgang die je kunt gebruiken om je smartphone op te laden. Zo werkt de Charge 3 net als een powerbank. Deze ‘powerbank-functie’ ontbreekt bij de JBL Flip 4.

De Flip 4 heeft een batterijcapaciteit van 3000 mAh (bij 3.7V), en de Charge 3 een capaciteit van 6000 mAh. Qua batterijduur presteren beide speakers goed, maar de JBL Charge 3 flink beter. Met de Flip 4 kun je zo’n 12 uur muziek afspelen voordat je deze weer moet opladen. Omdat de Charge 3 speakers heeft met een hoger vermogen, is de batterijduur niet precies twee keer zo hoog. De batterijduur is ongeveer zo’n 20 uur.

Bij beide speakers is te zien wat te huidige lading van de batterij is. Er zijn hiervoor 5 kleine LED’s aanwezig. Hoe meer LED’s er oplichten, hoe voller de batterij.

Tip: JBL Flip 4 vergelijken met andere JBL bluetooth speakers? Zie ook JBL Flip 3 vs Flip 4, of vergelijk hier alle JBL bluetooth speakers!

JBL Flip 4 of JBL Charge 3 kopen – prijs en beschikbaarheid

Heb je een keuze gemaakt, en wil je de JBL Flip 4, of juist de JBL Charge 3 kopen? Hieronder een overzicht van de webshops waar je deze kunt bestellen, en de huidige prijs.

Beide speakers worden verkocht in meerdere kleuruitvoeringen. De verschillende kleuruitvoeringen kunnen onderling verschillen in prijs. De genoemde prijs hierboven is voor deze speakers in de kleur zwart.

Beide speakers worden geleverd met een Micro-USB oplaadkabel, een ‘quick-start-guide’, en een garantiebewijs.

Laatste update prijzen op deze pagina: 19 januari 2019. Vergelijk alle prijzen: JBL Flip 4 prijzen en aanbiedingen.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over deze bluetooth speakers van JBL, of opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of wil je je eigen ervaring met deze speakers delen? Je kunt hieronder je bericht achterlaten!

Plaats een reactie

Send this to a friend