JBL Flip 3 of Flip 4? Complete vergelijking en advies!

Twijfel je tussen de JBL Flip 3 en de JBL Flip 4? Of heb je al een JBL Flip 3 en wil je weten of het de moeite waard is om te upgraden? Om je keuze gemakkelijk te maken geef ik je in dit artikel een volledige vergelijking van beide speakers.

De JBL Flip 3 is al sinds 2015 beschikbaar. In 2017 werd de opvolger hiervan, de JBL Flip 4 uitgebracht. Ondertussen is de oorspronkelijke JBL Flip 3 niet meer als nieuw te koop. Wel wordt sinds 2018 een vernieuwde versie van de JBL Flip 3 verkocht; de JBL Flip 3 Stealth.

Omdat de oorspronkelijke Flip 3 niet meer verkocht wordt, vergelijk ik in dit artikel de Flip 3 Stealth Edition met de JBL Flip 4. Ook zal ik kort nog de verschillen tussen de Flip 3 en de Flip 3 Stealth toelichten.

Zowel de JBL Flip 3 Stealth als de JBL Flip 4 zijn allebei compacte bluetooth stereo speakers met een vermogen van 16 Watt. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen deze twee opties. Hieronder de samenvatting van de belangrijkste verschillen.

  • De JBL Flip 3 – iets kleiner en lichter, geen JBL Connect en speakerphone (€59,99 op Bol.com)
  • De JBL Flip 4 – iets groter en zwaarder, iets beter basgeluid, 2 uur meer accu (€74,00 op Bol.com)

Hieronder kun je beide speakers verder vergelijken op volledige specificaties.

Vergelijktabel: JBL Flip 3 vs JBL Flip 4

JBL Flip 3 Stealth JBL Flip 4
JBL Flip 3 Stealth JBL Flip 4 Bluetooth Speaker
Prijs: ~ €60 ~ €74
Speakers: 2× mid-range 2× mid-range
Totaal vermogen: 16W (2×8) 16W (2×8)
Frequentiebereik: 80 Hz – 20 kHz 70 Hz – 20 kHz
Bluetooth versie: 4.1 4.2
3.5 mm AUX? Ja – ingang Ja – ingang
JBL Connect? Nee Ja
Batterijduur: 10 uur 12 uur
Oplaadtijd: 3.5 uur 3.5 uur
Capaciteit
(bij 3.7V):
3000 mAh 3000 mAh
Opladen via? Micro-USB Micro-USB
Speakerphone
functie:
Nee Ja
Afmeting (cm): 16,9×6,4×6,4 17,5×6,8×7,0
Gewicht: 450 gram 515 gram
Waterdichtheid: IPX7 IPX7
Officiële site: JBL.nl JBL.nl
Huidige prijs
en bestellen:
Bol.com
BCC.nl
Bol.com
BCC.nl

JBL Flip 3 vs JBL Flip 3 stealth

In de bovenstaande vergelijking wordt de nieuwe uitvoering, de Flip 3 Stealth, vergeleken met de Flip 4. Ook zijn er een paar kleine verschillen tussen de oorspronkelijke JBL Flip 3 (2015) en de JBL Flip 3 Stealth (2018). Hieronder een overzicht van deze verschillen:

JBL Flip 3 Flip 3 Stealth
Frequentiebereik: 85 Hz tot 20 kHz 80 Hz – 20 kHz
JBL Connect: Ja Nee
Speakerphone
Functie:
Ja Nee
Waterdichtheid: Spatwaterdicht IPX7

Zoals je kunt zien had de oorspronkelijke Flip 3 wél de JBL Connect functie, en een ingebouwde microfoon en speakerphone functie. De Flip 3 Stealth heeft een groter frequentiebereik, en haalt diepere tonen. Ook heeft de Stealth een betere waterdichtheid. Op alle andere eigenschappen zijn de Flip 3 en Flip 3 Stealth Edition gelijk.

JBL Flip 3 of JBL Flip 4 – wat zijn de verschillen?

Hieronder meer informatie over de verschillen tussen deze twee bluetooth speakers.

Afmetingen, gewicht en design

JBL Flip 3 vs 4 verschilDe afmetingen en gewicht van deze twee speakers verschilt. De Flip 3 is iets kleiner (16,9×6,4×6,4 cm) en lichter (450 gram). De Flip 4 is iets groter (17,5×6,8×7,0) en zwaarder (450 gram). Vind je het belangrijk dat de bluetooth speaker gemakkelijk mee te nemen is? Dan heeft de Flip 3 dus een klein voordeel.

Wat betreft design heb je bij de Flip 3 Stealth slechts keuze uit één kleur: zwart. Ook de Flip 4 is beschikbaar in het zwart, maar ook in zes andere kleuruitvoeringen.

Vergelijk je de zwarte uitvoering van beide speakers met elkaar, dan valt op dat de uiteinden van de Flip 4 donkerder zwart zijn; zowel de rand als de basradiator.

Zowel de JBL Flip 3 als de Flip 4 zijn op te hangen met de meegeleverde lus.

Prestaties: geluidskwaliteit

Beide speakers hebben twee ingebouwde speaker drivers, en leveren stereo (2.0) geluid. Beide uitvoeringen van de Flip hebben twee ingebouwde 40 mm speaker drivers, met een maximaal vermogen van 8W per stuk, dus 16 Watt in totaal.

In de opgegeven specificaties is een verschil te zien: de Flip 4 heeft een groter frequentiebereik. Deze bluetooth speaker kan frequenties tussen de 70 Hz en 20 kHz produceren. Daarmee haalt deze iets lagere tonen dan de Flip 3 Stealth, die een frequentiebereik van 80 Hz tot 20 kHz heeft.

Het praktische verschil in geluidskwaliteit is klein. Wil je een idee krijgen van dit verschil, bekijk dan de onderstaande video. Hier wordt de oorspronkelijke Flip 3 vergeleken met de Flip 4, en is het geluid opgenomen met een microfoon van hoge kwaliteit. Gebruik je beste headphones of speakers bij het kijken van deze video om een zo goed mogelijk beeld te krijgen.

 Uit deze test blijkt dat de Flip 4 iets beter basgeluid heeft. Verder zijn de verschillen erg klein. De Flip 3 Stealth kan lagere tonen halen dan de Flip 3 (80 Hz vs 85 Hz), dus het verschil tussen deze twee speakers zal nog kleiner zijn.

Gebruik en functies

Het afspelen van muziek werkt op beide speakers hetzelfde. Eerst zet je de speaker aan. Vervolgens moet je op de bluetooth-pairing knop indrukken, en kun je met je smartphone of tablet verbinding maken met de speaker over Bluetooth. Als je eenmaal bent verbonden over Bluetooth, dan wordt alle audio van je smartphone of tablet afgespeeld op de speaker. De muziek is dus te bedienen met je smartphone, maar je kunt ook gebruik maken van de fysieke knoppen op de speaker zelf.

Beide speakers bevatten deze knoppen voor bediening:

  • Aan/uit-knop – om de speaker aan of uit te zetten
  • Bluetooth pairing knop – hiermee zorg je ervoor dat de speaker zichtbaar wordt onder ‘Bluetooth’ instellingen op je smartphone of tablet. Als je eerder verbonden bent, wordt de speaker automatisch zichtbaar. Deze knop hoef je alleen te gebruiken als je een nieuw apparaat wil verbinden.
  • Volume min – om het volume van de speaker te verlagen
  • Volume plus – om het volume van de speaker te verhogen
  • Pause/Play – om de muziek te pauzeren, of als deze gepauzeerd is om te beginnen met afspelen. Als je deze knop twee keer achtereen indrukt wordt het volgende nummer afgespeeld.
    Alleen bij de JBL Flip 4 kun je deze knop ook gebruiken om een inkomend gesprek op je smartphone aan te nemen. De Flip 4 heeft een ingebouwde microfoon, waardoor je de Flip 4 kunt gebruiken om handsfree te bellen. Dit is de zogenaamde speakerphone functie.

De Flip 4 heeft nog een extra knop:

  • JBL Connect knop – om de speaker te koppelen met meer JBL speakers. Houd de knop op alle speakers die je wil koppelen tegelijkertijd ingedrukt om ze te koppelen. Eenmaal gekoppeld wordt het geluid op alle verbonden speakers tegelijk afgespeeld.

Zowel de JBL Flip 4 als de Flip 3 stealth zijn waterdicht. Beide speakers hebben de IPX7-code voor waterdichtheid. Dit houdt een halfuur waterdichtheid op 1 meter diepte in. Door de waterdichtheid zijn beide bluetooth speakers zeer geschikt voor buitengebruik, of bij hoge luchtvochtigheid zoals in de badkamer.

Om voor de waterdichtheid te zorgen moet het rubberen klepje wel dicht zijn. Achter dit rubberen klepje zit een 3.5 mm jack aansluiting, en een micro-USB ingang voor het opladen.

Beide uitvoeringen van de JBL Flip hebben een Li-ion batterij met een capaciteit van 3000 mAh bij 3.7 Volt. Toch heeft de Flip 4 een langere batterijduur. De Flip 4 houdt het met deze batterij namelijk zo’n 12 uur uit, terwijl de Flip 3 na 10 uur leeg is. Beide speakers hebben na 3.5 uur opladen met een USB charger weer een volle batterij.

Beide Flip’s hebben vijf kleine witte LED’s die aangeven wat de huidige batterijlading is. Hoe meer LED’s er oplichten, hoe voller de batterij.

Tip: JBL Flip 4 vergelijken met andere JBL bluetooth speakers? Bekijk ook JBL Flip 4 vs Charge 3, of vergelijk hier alle nieuwe JBL bluetooth speakers!

JBL Flip 3 of JBL Flip 4 kopen – prijs en beschikbaarheid

Heeft de vergelijking je geholpen met het maken van een keuze, en wil je de JBL Flip 3, of juist de JBL Flip 4 kopen? Hieronder vindt je een overzicht van de webwinkels waar je deze kunt bestellen, en de huidige prijs.

De JBL Flip 3 Stealth is beschikbaar in één kleuruitvoering: zwart. De JBL Flip 4 is beschikbaar in meerdere kleuruitvoeringen; zwart, blauw, grijs, rood, camo, turquoise, en wit.

Beide speakers worden geleverd met een Micro-USB oplaadkabel, een ‘quick-start-guide’, en een garantiebewijs.

Laatste update prijzen op deze pagina: 29 april 2019. Bekijk ook alle JBL Flip 4 prijzen en aanbiedingen.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over deze bluetooth speakers van JBL, of opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of wil je je eigen ervaring met deze speakers delen? Je kunt hieronder je bericht achterlaten!

Plaats een reactie