Huawei laptop kopen (MateBook)? Alle huidige opties! (2020)

Op zoek naar een laptop van Huawei, maar weet je nog niet welke? Het Chinese merk Huawei, dat vooral bekend is van zijn smartphones, maakt daarnaast ook veel andere producten. Zo heeft Huawei op dit moment meerdere laptops beschikbaar.

Al deze laptops van Huawei dragen de naam ‘Matebook’, en zijn dunne maar krachtige laptops, ofwel Ultrabooks. Met deze laptops gaat Huawei dus de concurrentie aan met onder andere de MacBooks van Apple, en de ZenBooks van Asus.

Op dit moment (juli 2020) is dit het huidige aanbod:

Hieronder meer informatie over al deze Huawei laptops, zodat je een keuze kunt maken voor de beste Huawei laptop voor jou.

Tip: een volledige uitleg van de belangrijke eigenschappen van laptops? Bekijk dan de laptop koopgids!

Huawei MateBook X Pro 2020 – krachtigste Huawei laptop

Matebook X Pro Beste Huawei Laptop

De Huawei MateBook X Pro laptops zijn de krachtigste laptops van Huawei, en zijn voornamelijk gericht op zakelijk (professioneel) gebruik. De laptops hebben een strak ontwerp, met een behuizing die grotendeels is uitgevoerd in aluminium. Met de compacte uitvoering zijn deze laptops gericht op mobiel gebruik.

Deze laptops hebben een beeldscherm met een 13.9 inch beelddiagonaal. Het beeldscherm heeft een 3:2 beeldverhouding. Op dit scherm heb je 3000 pixels in de breedte, en 2000 in de hoogte. Daarmee heb je meer werkruimte in de hoogte dan met de meeste andere laptops, die een 16:9 beeldverhouding gebruiken. Bij productief gebruik komt dat vaak handig uit.

Ook zorgt dit voor een hoge pixeldichtheid, dus een scherp beeld. Met een maximale lichtsterkte van 450 nits, en een contrastverhouding van 1500:1, is zowel de maximale felheid als het contrast van deze laptop goed. Door de goede felheid blijft het beeld ook bij buitengebruik goed zichtbaar.

Het paneeltype van deze laptop is IPS. Van de verschillende paneeltypen heeft IPS vaak de beste kijkhoeken, en de beste kleurnauwkeurigheid. Omdat het scherm 100% van de sRGB kleurruimte beslaat, is deze ook zeer geschikt voor fotobewerking.

Met de dunne schermranden blijft de gehele laptop erg compact. De laptop is slechts 30.4 cm breed, 21.7 cm diep, en 1.46 cm dik. Ook is de laptop met een gewicht van slechts 1.33 kg nog erg licht.

De batterij met een capaciteit van 56 Wh is volgens Huawei goed voor zo’n 15 uur werk zonder netstroom. Zo kun je de laptop gemakkelijk een gehele dag gebruiken zonder in de buurt te zijn van een stopcontact. Met de meegeleverde 65 Watt charger, is de laptop na 30 minuten weer opgeladen voor zo’n 6 uur gebruik.

Wat betreft hardware, kun je bij deze laptop kiezen uit krachtig, of krachtiger. De laptop is beschikbaar in twee verschillende configuraties:

Daarmee is de eerste optie een zeer snelle laptop bij allround kantoorwerk en multitasking van meerdere taken. Wil je echt zware software gebruiken, zoals foto- en videobewerkingssoftware, modelleringssoftware, of wil je de laptop gebruiken om te compilen? Dan is de krachtigere tweede optie de beste keuze. Het prijsverschil tussen deze twee opties is op dit moment zo’n 500 euro.

Een nadeel van deze laptop is de lage hoeveelheid aansluitingen. De laptop heeft aan linkerzijde twee USB-C ports, waarvan één ook bestemd is voor het opladen van de laptop. Daarnaast vind je hier een 3.5 mm jack port voor het aansluiten van oortjes of een koptelefoon.

Aan de rechterzijde van de laptop vind je nog een USB 3.0 A port. Deze kun je gebruiken voor het aansluiten van je muis. Hoewel de laptop dus over weinig aansluitingen beschikt, is USB-C zeer multifunctioneel. Met een goede USB-C hub/adapter kun je gemakkelijk veel extra aansluitingen mogelijk maken.

Voor het maken van draadloze verbindingen, beschikt deze laptop over Wi-Fi 5, en bluetooth 5.0.

Deze laptop heeft een toetsenbord zonder numpad, en heeft daarnaast een vingerafdrukscanner. Net als bij veel smartphones, kun je hiermee je laptop snel ontgrendelen zonder een wachtwoord te typen.

Videobellen met Skype of Zoom? De webcam van deze laptop zit ingebouwd achter een toets op de bovenste rij van het toetsenbord. Door deze toets in de drukken springt de camera omhoog. Deze webcam zorgt voor een 720P resolutie bij het videobellen. Door de vier ingebouwde microfoons zul je ook erg duidelijk te verstaan zijn. De laptop heeft daarnaast ook vier ingebouwde speakers.

Kortom is de MateBook X Pro een compacte laptop met een goed scherm, prima batterijduur, compacte afmeting, en krachtige hardware. Daarmee is deze zeer geschikt voor mobiel zakelijk gebruik. Eén minpunt is de geringe hoeveelheid aansluitingen, waardoor je vaak een dongle nodig zult hebben.

Ondanks dat deze laptop op de zakelijke gebruiker is gericht, wordt deze geleverd met Windows 10 Home, dus niet met Windows 10 Pro.

Deze laptop kopen? De basisuitvoering is verkrijgbaar voor 1499 euro op Coolblue.nl, en de krachtige uitvoering voor 1999 euro op Coolblue.nl.

Huawei MateBook 13 & 14 2020 – mid-range Huawei laptops

Huawei Matebook 13 14 2020

De laptop van Huawei die alleen de naam ‘MateBook’ heeft, zonder toevoegingen, is het middenklasse model. Deze laptop is verkrijgbaar in twee verschillende afmetingen: in 13 en 14 inch formaat.

Op de schermafmeting na zijn er meer verschillen. Toch zijn deze twee laptops op de meeste eigenschappen gelijk aan elkaar.

Hoewel de afmeting van het scherm dus verschilt, hebben beide uitvoeringen dezelfde resolutie, namelijk 2160×1440 pixels. Daarmee hebben ook deze MateBook laptops een 3:2 verhouding. Door de extra ruimte in de hoogte, zijn deze schermen praktisch bij productief werk. Kijk je echter een film, dan zul je boven en onder het beeld een zwarte balk hebben.

Daarmee hebben deze laptops een minder scherp beeld dan de MateBook X Pro, maar bij dit beelddiagonaal nog steeds een bovengemiddeld hoge resolutie. Veel laptops van deze afmeting hebben namelijk een Full HD scherm (1920×1080).

Ook deze laptops gebruiken een IPS paneel, en hebben daarom goede kijkhoeken. Ook beslaan deze schermen 100% van de sRGB kleurruimte, en hebben daarom een groot kleurbereik. Wel zijn de helderheid van 300 nits, en het contrast van 1000:1 voor laptops middelmatig.

Met de dunne schermranden, en het compacte design, zijn ook deze laptops gericht op draagbaarheid. De 13 inch uitvoering is slechts 28.6 cm breed, 21.1 cm diep, en 1.49 cm dik. De 14 inch uitvoering is nog steeds erg compact en licht: 30.75 cm breed, 22.38 cm diep, en 1.59 cm dik.

De 13 inch uitvoering heeft een batterij van 41.7 Wh, die goed is voor zo’n 11.6 uur bij video kijken. De 14 inch uitvoering heeft ook een grotere batterij, namelijk van 56 Wh, die daarmee goed is voor 14.7 uur video kijken.

Wat betreft hardware, zijn de MateBooks op dit moment in Nederland alleen verkrijgbaar in deze configuratie:

  • MateBook 13: met de Intel Core i5-10210U, GeForce MX250, 8 GB RAM, 512 GB aan SSD opslagruimte (€999 op Coolblue.nl)
  • MateBook 14: met de Intel Core i7-10510U, GeForce MX250, 16 GB RAM, 512 GB aan SSD opslagruimte (€1349 op Coolblue.nl)

Kortom is de 14 inch MateBook die in Nederland verkrijgbaar is dus de krachtigere laptop, en prima geschikt voor de zwaarst denkbare software. Ook de MateBook 13 is bovengemiddeld krachtig voor een laptop, en prima geschikt voor flink multitasken van productieve taken.

De Matebook 13 heeft twee USB-C ports, en een 3.5 mm jack voor het aansluiten van oordopjes of een koptelefoon. Daarmee heeft deze laptop weinig aansluitingen, en zal een goede USB-C hub met verschillende aansluitingen een uitkomst bieden voor het aansluiten van meer apparaten.

De MateBook 14 heeft door de grotere afmeting ook meer ruimte voor aansluitingen. Deze heeft één USB-C port, één USB-A 2.0 port, en één USB-A 3.0 port. Daarnaast is er een 3.5 mm jack port aanwezig, en een HDMI-port. Door de HDMI-port kun je deze laptop gemakkelijk op een beeldscherm of TV aansluiten.

Voor het maken van draadloze verbindingen, beschikken beide MateBooks over Wi-Fi 5, en bluetooth 5.0.

Beide laptops hebben een toetsenbord zonder numpad, een grote touchpad, en rechts boven de toetsen een vingerafdrukscanner, die je kunt gebruiken om de laptop snel te ontgrendelen. Voor videobellen hebben beide laptops een 720p webcam. Bij de MateBook 13 zit deze boven het scherm, en bij de MateBook 14 zit deze ingebouwd achter een toets, net als bij de MateBook X Pro.

Kortom zijn ook de MateBook 2020 laptops goede keuzes voor professionals, of voor elke gebruiker die vaak zijn laptop onderweg wil gebruiken.

Zowel de MateBook 13 als 14 worden geleverd met Windows 10 Home. De MateBook 13 is verkrijgbaar op Coolblue.nl voor €999, en de MateBook 14 is op Coolblue.nl voor €1349 verkrijgbaar.

Huawei MateBook D 14 & 15 – goedkoopste Huawei laptops

Huawei Matebook D 14 D 15 Goedkoopste Huawei Laptop

De Huawei MateBook D-serie zijn is de goedkoopste laptop van Huawei. Deze laptop is verkrijgbaar in twee verschillende afmetingen; 14 inch en 15.6 inch. Hoewel dit goedkope laptops zijn, hebben ze nog steeds een luxe uitstraling door de aluminium behuizing.

De 15,6 inch laptop is daarmee de grootste Huawei laptop die er op dit moment te koop is. De MateBook D 14 en 15 zijn op veel vlakken gelijk, maar hebben naast het schermformaat nog een aantal verschillen.

Hoewel de Huawei MateBook D laptops minder krachtig zijn dan de twee eerder genoemde opties, hebben ze voor de prijs veel gunstige eigenschappen. Door de lage prijs, en hardware die toch geschikt is voor de meeste veelgebruikte software, is dit een laptop die gericht is op de studenten en de gemiddelde thuisgebruiker. Daarnaast is dit ook een prima laptop voor mediaconsumptie.

Beide laptops gebruiken namelijk Full HD schermen (1080p), en hebben daarmee de 16:9 beeldverhouding. Omdat de meeste films en video’s in Full HD resolutie beschikbaar zijn, kun je op deze laptop video’s kijken zonder zwarte balken op je scherm. De video’s passen zo precies op de afmetingen van het scherm.

Het paneeltype is IPS paneel, waarmee ze goede kijkhoeken hebben. De opgegeven felheid van het scherm is 250 nits, en de . Omdat ze daarmee niet de felste schermen hebben, zijn ze voornamelijk geschikt voor binnengebruik. Ook deze laptops hebben rondom dunne schermranden, waardoor het geheel compact blijft:

  • De MateBook D 15 is 35.78 cm breed, 22.99 cm diep, 1.69 cm dik, en weegt 1.53 kg.
  • De MateBook D 14 is 32,25 cm breed, 21,48 cm diep, 1.49 cm dik, en weegt 1.38 kg.

Door de dunne schermranden is de MateBook D 15, ondanks het relatief grote scherm, nog steeds compact. De MateBook D 14 is met zijn nog compactere afmeting een betere keuze als je deze vaak mee wil nemen.

Omdat de MateBook D 14 meer is gericht op mobiel gebruik, heeft deze ook een beter accu. De accu heeft een capaciteit van 56 Wh, en de MateBook D 15 van 42 Wh. Beide laptops worden geleverd met een 65 Watt USB-C charger. Dit is een compacte charger, die je ook kunt gebruiken voor je (Huawei) smartphone.

Met het hoge laadvermogen, is je laptop dus ook weer snel opgeladen. Beide laptops zijn na 30 minuten opladen weer op zo’n 50% batterijcapaciteit.

De MateBook D 14 en MateBook D 15 bevatten beide dezelfde processor, namelijk de AMD Ryzen 5 3500U. Dat is een bovengemiddeld krachtige processor, die prima in staat is om zware software te draaien, en snel blijft bij flinke multitasking. Daarnaast hebben beide laptops 8 GB RAM. Daarmee hebben ze voor een laptop een gemiddeld hoge hoeveelheid geheugen.

Wel is er een verschil in de hoeveelheid opslag tussen deze twee laptops. Zo wordt de MateBook D 15 geleverd met 256 GB SSD opslag, en de MateBook D14 met 512 GB SSD opslag.

Beide laptops hebben dezelfde, goede hoeveelheid, aansluitingen. Zo is er één USB-C port, twee USB-A ports, een HDMI-port, en een 3.5 mm jack port voor koptelefoon of microfoon. Wat betreft draadloze verbindingen, beschikken de laptops over Wi-Fi 5, en bluetooth 5.0.

De laptops hebben een toetsenbord zonder numpad. Rechts bovenin zit een vingerafdrukscanner, waarmee je met je vingerafdruk de laptop snel kunt ontgrendelen. Beide laptops hebben daarnaast een webcam ingebouwd, onder een toets. Deze webcam levert beeld in 720p resolutie.

Kortom zijn beide MateBook D laptops goede laptops voor de student en gemiddelde (thuis)gebruiker, en hebben ze beiden een compact en strak design. Voornamelijk de MateBook 14 D heeft voor de huidige prijs, zeer goede eigenschappen.

De MateBook D kopen? De MateBook D 14 is verkrijgbaar op Mediamarkt.nl voor €699. De Matebook D 15 is verkrijgbaar voor €649 op Coolblue.nl.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een Huawei laptop (MateBook)? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met een van de laptops die je wil delen? Laat dan hieronder je bericht achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend