Wat is een Ultrabook? Verschil tussen Ultrabook en laptop!

Vraag je je af wat de term Ultrabook betekent? En of er verschillen zijn tussen Ultrabooks en laptops? In dit artikel leg ik precies uit wat een Ultrabook is.

Kort antwoord: Een Ultrabook is een dunne maar snelle laptop met een Intel Core processor, en een lange batterijduur. Ultrabooks zijn dus laptops, maar niet elke laptop is ook een Ultrabook.

De term Ultrabook is een handelsmerk van Intel, die deze term in 2011 voor het eerst introduceerde. Intel is een fabrikant van computerchips, en is voornamelijk bekend van de Core i3, i5 en i7 processors.

Fabrikanten van laptops moeten aan bepaalde door Intel opgestelde eisen voldoen om de term ‘Ultrabook’ te mogen gebruiken bij het aanprijzen van hun laptops. De term ‘Ultrabook’ garandeert daarom een bepaalde kwaliteit.

In de volksmond wordt de term ‘Ultrabook’ ondertussen echter gebruikt voor elke krachtige maar draagbare laptop, ookal voldoet deze niet precies aan de eisen van Intel.

Ultrabook definitie – wanneer is een laptop een Ultrabook?

De oorspronkelijke definitie van een Ultrabook wordt in dit document van Intel uit 2011 omschreven. Een Ultrabook heeft een:

  • Dun en lichtgewicht ontwerp; minder dan 21 mm dikte.
  • Snelle opstartsnelheid, maar er wordt geen precieze opstarttijd genoemd.
  • Lange batterijduur van tussen de 5 en 8 uur.
  • Goede veiligheid. De firmware moet Intel Anti-Theft en Intel Identity Protection Technology toelaten.
  • Intel Core Processor. Alleen laptops met Intel Core Processors voldoen.

Dit zijn ondertussen oude eisen. Zo is een batterijduur van 5 uur ondertussen kort. Nieuwe laptops moeten daarom aan vernieuwde eisen voldoen. Wat deze eisen precies zijn is helaas nergens te vinden op Intel.com. Wel is er op deze pagina op Wikipedia een tabel te vinden met vernieuwde eisen, tot en met 2013. Veel van de genoemde specificaties hier zijn echter opgesteld uit andere bronnen dan Intel zelf.

Conclusie

Hoewel de term ‘Ultrabook’ een handelsmerk van Intel is met specifieke eisen, wordt deze term simpelweg gebruikt om dunne maar snelle laptops met een lange batterijduur aan te duiden.

Voorbeelden van laptops die je kunt omschrijven met deze term zijn bijvoorbeeld de Asus Zenbook, en de Dell XPS 13.

Tip: meer informatie over het kopen van een goede laptop? Bekijk dan de laptop koopgids, of het artikel “beste laptop” voor een selectie aan beste laptops van dit moment!

Plaats een reactie

Send this to a friend