HomeWizard review: de beste P1 meter om je slimme meter uit te lezen?

Het is altijd een goed idee om je energieverbruik te beperken. Voor het milieu, maar nu met de energiecrisis en de hoge energieprijzen, ook zeker voor je portemonnee.

Om energie te kunnen besparen is een goede eerste stap om een zo nauwkeurig mogelijk inzicht te krijgen in je energieverbruik. Ik heb daarom de Wi-Fi P1 meter van HomeWizard gekocht, een apparaatje dat je slimme meter kan uitlezen.

Hiermee kun je live je energieverbruik inzien op je smartphone, en kun je de grootste energieverbruikers in je huis makkelijker opsporen.

Wat is een slimme meter? En wat is een P1 meter?

Waarschijnlijk geeft jouw energieleverancier je al enig inzicht in je energieverbruik. Zo krijg ik van mijn energieleverancier, Eneco, in ieder geval maandelijks een mail met het maandverbruik. Log ik in op Mijn Eneco, dan is het nauwkeurigste overzicht dat ik kan vinden het energieverbruik per uur.

Eneco krijgt deze data automatisch opgestuurd vanuit mijn ‘slimme meter’. Een slimme meter is een digitale energiemeter die het totale energieverbruik van je hele huis meet, en deze data doorstuurt naar je energieleverancier. Zo weet de energieleverancier hoeveel je hebt verbruikt, en wat je energierekening wordt.

Ondertussen hebben de veruit de meeste huizen in Nederland een ‘slimme meter’. Iedereen zou voor het einde van 2022 al een slimme meter aangeboden gekregen moeten hebben van hun netbeheerder.

Als je een slimme meter hebt, dan kun je hier een P1-poort op vinden.

P1 Poort
De P1 poort op mijn slimme meter zit achter een plastic klepje waar ‘P1’ op staat.

Op de P1-poort kun je een apparaatje aansluiten om zelf de slimme meter uit te lezen. Een extern apparaatje om je P1 meter uit te lezen heet een P1 Meter.

Waarom een P1-meter?

De HomeWizard Wi-Fi P1 Meter is een P1 meter waarmee je je slimme meter uit kunt lezen. Via Wi-Fi wordt het live energieverbruik in de bijbehorende app (beschikbaar op Android en iOS) getoond. Zo je dus meteen live op je smartphone zien hoeveel energie je op dit moment aan het verbruiken bent, uitgedrukt in Watt, en zie je onder ander ook een duidelijke grafiek van je verbruik.

Het belangrijke voordeel hiervan, is dat je zo met je smartphone in de hand op zoek kunt gaan naar de ergste energieverbruikers, en ook sluipverbruikers kunt opsporen. Sluipverbruikers zijn apparaten die ook energie verbruiken als je hier niet direct gebruik van maakt. Bijvoorbeeld een TV in stand-by modus.

Met deze kennis kun je vervolgens beslissingen maken om het energieverbruik in huis te beperken. Verderop in het artikel geef ik een aantal voorbeelden hiervan, samen met de berekeningen van mogelijke besparingen. Zo weet ik nu bijvoorbeeld dat ik een lamp heb die ik beter niet aan kan zetten, en dat het op termijn loont om de stekkerdoos bij m’n TV aan te sluiten op een slimme stekker.

Verder helpt dit inzicht ervoor dat je beter bewust wordt van je energieverbruik, waardoor je er beter op zult letten om je energieverbruik te beperken. Dat zorgt ervoor dat je je stroomverbruik en daarmee ook de stroomrekening beperkt.

Zo kreeg ik bijvoorbeeld zo voor het eerst te zien wat het stroomverbruik van m’n oven is: zo’n 2500 Watt op 220 graden. Dat is zo’n 10 keer het verbruik van alle apparaten in m’n thuiskantoor. Dan snap je opeens een stuk beter hoe energieverspillend het is om, na het voorverwarmen, nog eens 10 minuten te wachten voordat je het eten in de oven doet.

HomeWizard Wi-Fi P1 meter (HWE-P1-C1) review: zo werkt ie

Na bestelling op HomeWizard.com kreeg ik de volgende dag de HomeWizard thuis geleverd. De HomeWizard Wi-Fi P1 meter wordt geleverd als brievenbuspakketje, dus je hoeft niet thuis te blijven om deze in ontvangst te nemen.

In het brievenbuspakketje vind je een kartonnen doosje, met daarin de P1 meter zelf, en een quick-start guide.

Homewizard Wi Fi P1 Meter Unboxing

In de meegeleverde Quick Start Guide staat alles dat je moet weten om snel met de Wi-Fi P1 meter aan de slag te kunnen. De stappen zijn erg gemakkelijk te volgen, en je bent snel klaar.

HomeWizard installatie

Om te beginnen sluit je de P1-meter aan op de P1 poort van je slimme meter. Bij mijn slimme meter zit er voor de werkelijke P1-poort een plastic klepje. De HomeWizard P1-meter heeft een aansluiting die lijkt op die van een internetkabel, en klikt duidelijk vast als je deze op de P1-poort aansluit.

Sommige slimme meters geven via de aansluiting de P1-meter ook stroom. In mijn geval helaas niet. Wel kun je in dat geval de HomeWizard P1-meter van stroom voorzien met een standaard USB-charger, en een USB-kabel die je aansluit op de USB-C ingang van de HomeWizard P1-meter.

Homewizard P1 Meter Aangesloten Op Slimme Meter

Als het apparaatje van stroom is voorzien, geeft deze een wit licht. De volgende stap is om de bijbehorende app te installeren. Op de Quick Start Guide staat een QR-code die je kunt scannen om de app snel te vinden in de Google Play Store, of in de Apple App Store.

Eenmaal gedownload, zul je een account moeten aanmaken. Als je bij je bestelling op HomeWizard.com al een account hebt aangemaakt, kun je met deze accountgegevens inloggen.

In de app maak je vervolgens een ‘huis’ aan, en kunt vervolgens kiezen welke apparaten van HomeWizard je wil koppelen. Kies voor de P1-meter (HWE-P1).

Geef vervolgens de app toegang tot je locatiegegevens. Daarna kun je de P1-meter ‘pairen’ met je app. Daarvoor moet je de knop op de P1-meter ingedrukt houden, tot deze blauw begint te knipperen. De P1 meter maakt dan zijn eigen Wi-Fi netwerk aan. Verbind met dit netwerk om de set-up te voltooien. Als je dit eenmaal hebt gedaan heb je dit Wi-Fi netwerk daarna niet meer nodig.

Homewizard Setup Complete

In mijn geval werd er vervolgens, redelijk snel, nog een update geïnstalleerd. Daarna is de setup klaar. De ring van de P1-meter brandt nu groen. Dat houdt in dat deze is verbonden met Wi-Fi, en de uitgelezen data kan versturen naar je app.

Gebruik van de HomeWizard App: uitlezen van de P1 meter

Eenmaal aangesloten zie je meteen het stroomverbruik en/of gasverbruik van je hele huis. De data is in grafieken te weergeven voor nu (live data), per dag, week, maand, en jaar.

Homewizard Energy App Stroomverbruik Grafiek Live Dag Maand

Wat me opvalt is dat de live data onder ‘Now’ niet helemaal live is. In mijn geval is er zo’n 15 seconden vertraging merkbaar. Ik weet niet wat voor deze vertraging zorgt. Het zou m’n slimme meter kunnen zijn, maar het zou ook aan de HomeWizard P1-meter kunnen liggen.

Minder vertraging zou natuurlijk beter zijn, maar de data is nog steeds prima bruikbaar. Je moet alleen eventjes geduld hebben voordat je het resultaat zit van het in of uitschakelen van een apparaat.

In de app kun je ook je energieprijzen instellen. De app zal vervolgens ook de energiekosten kunnen tonen voor de verschillende periodes. Alle data wordt standaard 12 maanden bewaard in de app.

Met de app kun je andere leden van je huishouden uitnodigen, zodat deze ook de data van de P1-Meter kunnen inzien. Verder is het in te stellen dat je een wekelijkse update krijgt van je energieverbruik.

Met andere apparaten van HomeWizard zijn er met dezelfde Energy-app weer andere functies beschikbaar. Zo kun je met de HomeWizard Wi-Fi Energy Socket het energieverbruik meten van apparaten die je aansluit op dit stopcontact, en werkt deze daarnaast als ‘slimme stekker’, en kun je deze via de app aan- of uitschakelen.

Ook kun je met de Wi-Fi Energy Socket een schema inplannen op de app, en daarmee de slimme stekker op vaste tijden en dagen in- of uitschakelen.

HomeWizard Energy+ abonnement

Verder beschikt de app nog over een aantal geavanceerde functies. Deze zijn helaas niet gratis, maar alleen te gebruik met het HomeWizard Energy+ abonnement. Dit kost €0,99 per maand.

Met HomeWizard Energy+ wordt data van meer dan 12 maanden ook bewaard. Ook krijg je met HomeWizard Energy+ de mogelijkheid om de data te exporteren.

Een andere optie met dit abonnement, is om een melding in te stellen als je een opvallend hoog stroomverbruik hebt.

Persoonlijk vind ik het HomeWizard Energy+ abonnement niet zo interessant. De voornaamste reden om de HomeWizard P1 meter te kopen, is voor mij namelijk om het live energieverbruik in te zien, zodat ik aan de hand van deze inzichten actie kan ondernemen.

Voorbeelden – hoeveel kun je besparen?

Met de HomeWizard P1 meter en de HomeWizard Energy ben ik het energieverbruik van apparaten in huis gaan testen. Door apparaten simpelweg aan of uit te zetten, kun je met de live data van de app meteen het verbruik in Watt van elk apparaat gemakkelijk achterhalen.

Dat kan door het apparaat aan te zetten, en het energieverbruik te noteren. Zet het apparaat vervolgens uit, en noteer het energieverbruik wanneer deze uit staat. Het energieverbruik van het apparaat is dus het eerste getal (als deze aan staat) min het tweede getal (als deze uit staat).

Grote verbruikers opsporen

Tijdens het testen kom je er zo snel achter wat grote verbruikers zijn. Vervolgens kun je het gebruik hiervan beperken, of voor een energiezuinig alternatief kiezen.

Zo kwam ik erachter dat de R7S halogeen lamp in de uplighter in mijn thuiskantoor het energieverbruik van m’n huis verdubbeld als deze aan staat! Het verbruik van deze lamp is namelijk zo’n 240 Watt.

Deze lamp gebruikt daarmee ongeveer evenveel energie als mijn desktop PC, twee monitors, PC speakers, twee E27 LED-lampen, plus alle andere constante verbruikers in huis.

Wil je berekenen wat het energieverbruik van een bepaald apparaat kost? Dan kun je gebruik maken van deze handige stroomkosten calculator. Hier kun je de hoeveelheid Watt verbruik invullen, de hoeveelheid uren gebruik per dag, en je huidige energieprijs. Zowel het energieverbruik in kWh, en de kosten in euro worden dan meteen uitgerekend per dag, per week, per maand, en per jaar.

Hieronder een rekenvoorbeeld met mijn R7S halogeen lamp.

Stel: ik gebruik de R7S Halogeenlamp van 240 Watt elke werkdag (dus 5 dagen per week) gedurende de hele werkdag van 8 uur. Op dit moment, met de energiecrisis, ligt het prijsplafond voor energieleveranciers op €0,40 per kWh.

Stroomkosten Berekening
Uitkomsten van de stroomkosten calculator voor mijn R7S halogeenlamp.

Vul ik al deze gegevens in, dan kom ik uit op een jaarlijks verbruik van 500.57 kWh, en kosten van jaarlijks €200,23!

Nu weet ik dus dat het geen goed idee is om deze lamp veel te gebruiken, of dat ik de halogeenlamp beter kan vervangen met een zuinigere R7S LED-lamp.

Sluipverbruikers ofwel sluimerverbruikers opsporen

Een andere actie die je kunt ondernemen is het aanpakken van je sluipverbruikers. Sluipverbruikers zijn apparaten die constant stroom verbruiken, ook al gebruik je deze niet. Alle apparaten die in een standby-stand blijven staan hebben een sluipverbruik.

Typische sluipverbruikers zijn onder andere een TV, een gaming console zoals een Xbox of een PlayStation, en de meeste actieve speakers zoals een soundbar. Deze apparaten blijven namelijk in een stand-by stand staan. Het voordeel van de standby-stand is dat ze dan niet elke keer opnieuw hoeven op te starten. Zo ben je minder lang aan het wachten om deze apparaten te kunnen gebruiken.

Het verbruik van deze apparaten is in de standby-stand niet hoog. Wel is het sluipverbruik van al deze apparaten 24/7, en kunnen al deze apparaten bij elkaar dus toch voor merkbare stroomkosten zorgen.

Met de HomeWizard P1 meter kun je meteen zien hoeveel watt het scheelt als je de stekker uit het stopcontact haalt bij deze apparaten.

In mijn geval zijn mijn LG OLED TV, Xbox Series X, en Samsung HW-K335 soundbar aangesloten op één stekkerdoos. Ik onderzocht met de HomeWizard P1 Meter of het om de stroom van de stekkerdoos van deze apparaten af te halen als ik deze niet gebruik.

Het sluipverbruik van deze apparaten valt erg mee: samen slechts zo’n 5 Watt. Jaarlijks kost dat dus zo’n €17,52. Dat dit meevalt, heeft er ook mee te maken dat ik de Xbox Series X al eerder in de ‘energy saving’ stand heb gezet. De standaard ‘Sleep’-stand kost volgens het settings-menu van de Xbox namelijk continue 10-15 Watt: jaarlijks dus €35,04 tot €52,56 euro.

Wel is een goedkope slimme stekker, zoals deze, in mijn geval ongeveer na een jaar terugverdiend. In dat geval moet ik wel elke keer de slimme stekker via m’n smartphone aanzetten als ik gebruik wil maken van mijn TV, Xbox, en/of soundbar.

Als ik deze op een automatisch tijdschema zou instellen, is de terugverdientijd zo’n anderhalf jaar. Met een tijdschema zou ik er namelijk voor kiezen om de stroom van het stekkerblok bij m’n TV ‘s nachts en onder werktijd automatisch uit te schakelen. Dat is zo’n twee derde van de dag.

Verder heb ik in huis nergens ernstige sluipverbruikers kunnen vinden. Zo verbruikt een oude TV met een Xbox One S samen zo’n 2-3 Watt in stand-by. Bij het koffiezetapparaat en de wasmachine is eigenlijk niets op te merken. Mogelijk 1 Watt verbruik, maar dat zou ook een willekeurige schommeling in het energieverbruik kunnen zijn geweest.

Conclusie: HomeWizard Wi-Fi P1-meter, de moeite waard?

Wat mij betreft is de HomeWizard Wi-Fi P1 meter de moeite waard. Het apparaat zelf is gemakkelijk te installeren en gebruiken, en vooral het live energieverbruik zorgt voor veel inzicht.

Door de HomeWizard Energy app een paar dagen in de gaten te houden bij het gebruik van verschillende apparaten, wordt je goed bewust van het energieverbruik van verschillende apparaten.

Zo weet je beter hoe je energie kunt besparen. Zo weet ik nu bijvoorbeeld dat ik de halogeenlamp in m’n thuiskantoor beter uit kan laten, en daardoor al tot €200 per jaar bespaar. En dat een kwartier wachten als de oven al eenmaal voorverwarmd is, elke keer €0.25 extra kost.

In mijn geval is er iets te winnen op het gebied van sluipverbruikers, maar minder dan ik had gehoopt. In elk huis is dit echter anders.

Kortom is de HomeWizard Wi-Fi P1 meter een prima middel om te onderzoeken of je energie kunt besparen, en heb je deze snel terugverdiend als je hiermee een paar nuttige besparingen kunt uitvoeren.

HomeWizard Wi-Fi P1 meter kopen?

Wil je de Wi-Fi P1 meter van HomeWizard kopen? Je kunt deze het beste hier op HomeWizard.com bestellen, voor €29,95. Ook wordt deze P1 meter verkocht op Bol.com, maar daar ligt de prijs iets hoger.

Plaats een reactie

Send this to a friend