Wat is een goede Chromebook? De 4 beste Chromebooks! (2022/2023)

Op zoek naar een goede Chromebook, maar weet je nog niet welke je het beste kunt kopen? Chromebooks zijn laptops die gebruik maken van het lichte ChromeOS besturingssysteem. Daarmee heb je toegang tot de diensten van Google, zoals de Chrome browser en Google Docs. Op de beste Chromebooks installeer je daarnaast talloze apps via de Google Play Store.

Door het lichte besturingssysteem en online opslag van je (Google Docs) bestanden, hebben Chromebooks niet de krachtigste hardware nodig. Daarom zijn veel Chromebooks ook een stuk goedkoper dan een laptop met Windows.

Goede Chromebook kopen? Aan de hand van de belangrijke eigenschappen en reviews, heb ik uitgezocht wat de beste Chromebooks zijn die je nu kunt kopen.

Dit zijn de 4 beste Chromebooks van dit moment (2023):

Hieronder lees je meer over deze Chromebooks, waarom dit goede keuzes zijn, en voor welke gebruikstoepassingen.

Tip: meer informatie over de belangrijke eigenschappen van laptops lees je in de laptop koopgids!

Acer Chromebook Vero 514 CBV514-1H: dé beste Chromebook van 2023!

Beste Chromebook 2023 Th

Acer Store NL €999 Product bekijken

Op het moment van schrijven is de Acer Chromebook Vero 514 CBV514-1H vanwege de gebruikte componenten simpelweg dé krachtigste Chromebook die je kunt kopen.

Om de beginnen heeft deze laptop de snelste processor die je op dit moment kunt vinden in een Chromebook. Zo is dit op dit moment de één van de weinige Chromebooks met een Core i7 processor. Bijna alle Chromebooks maken namelijk gebruik van minder krachtige processoren, uit de Core i3 of Core i5 serie.

De Core i7 Processor in deze Chromebook is de Intel Core i7-1255U. Dit is een processor met wel 10 processorkernen, en een kloksnelheid van 1.8 tot maximaal 4.7 GHz. Daarmee heeft deze Chromebook simpelweg dé snelste processor die je op dit moment in een Chromebook kunt vinden.

Verder beschikt deze laptop over 16 GB aan RAM werkgeheugen. Dat is flink meer dan de typische 4 of 8 GB die je in de meeste Chromebooks zult vinden.

Ook heeft deze laptop nog 256 GB aan NVMe SSD opslagruimte. Dit type is sneller dan SATA SSD’s. Ook is dit voor een Chromebook een flinke hoeveelheid opslagruimte, en ben je hierdoor minder afhankelijk van Cloud-opslag.

Met deze eigenschappen is deze Chromebook zeer snel by typische multitasking, en kun je hiermee ook prima gebruik maken van zware software. Denk daarbij aan foto- of videobewerkingssoftware.

Deze laptop heeft een beeldscherm met een 14 inch beelddiagonaal, en de zogenaamde ‘Full HD’ resolutie van 1920×1080 pixels. Op dit scherm zorgt dat voor een prima scherp beeld. Het schermtype is IPS, wat bekend staat om de goede kleurechtheid.

Voor draadloze verbinding beschikt de laptop over Wi-Fi 6 en bluetooth 5.2. Daarmee heeft deze laptop zowel de nieuwste versie van Wi-Fi als bluetooth.

Ook qua aansluitingen zit je met deze laptop goed. Om externe apparaten aan te sluiten, vind je op deze Chromebook namelijk 1 HDMI port, twee USB-C 3.2 ports, 1 USB-A 3.2 port, en een 3.5 mm koptelefoonaansluiting.

Met een dikte van 2,05 cm en een gewicht van slechts 1,4 kg is deze laptop ook gemakkelijk mee te nemen. Daarnaast is ook de lange batterijduur van wel 10 uur een gunstige eigenschap voor mobiel gebruik.

De Acer Chromebook Vero 514 laptops, waarvan de CBV514-1H de krachtigste configuratie is, krijgen veel gunstige reviews. Zo is ChromeUnboxed.com ook erg te spreken over het (verlichte) toetsenbord en het trackpad van de Chromebook 514 laptops, en krijgt ook het scherm een gunstige beoordeling. Ook wordt er genoemd dat het geluid van deze Chromebook prima is.

Deze Chromebook kopen? De Acer Chromebook Vero 514 CBV514-1H is alleen verkrijgbaar in de officiële Acer Store Nederland (hier), en kost €999.

Acer Chromebook 514 CB514-1W-50CM: de beste koop Chromebook

Acer Chromebook 514 Cb514 1w 50cm Beste Koop Chromebook

Coolblue.nl €699 €529 Product bekijken

Wil je de beste prijs-kwaliteitverhouding? Bij Chromebooks vind je die bij modellen rond de 500 euro. Dit budget is namelijk ruim genoeg voor hardware die krachtig genoeg is voor de belangrijkste functies van een Chromebook. Daarnaast is het budget niet zo krap dat er bespaard moet worden op andere eigenschappen, zoals de resolutie van het scherm.

De beste deal van dit moment is de Acer Chromebook 514 CB514-1W-50CM. Een belangrijk voordeel van deze laptop is dat deze voor een Chromebook een krachtige processor bevat, namelijk de Intel Core i5-1135G7. Deze quad-core processor heeft een maximale kloksnelheid van 4.2 GHz.

Op dit moment is dit veruit de snelste processor die je kunt vinden in een Chromebook van deze prijs. Samen met de 8 GB RAM, en 256 GB aan opslagruimte, maakt dit veruit de beste Chromebook van zijn prijsklasse.

Met deze eigenschappen is de laptop zeer snel bij doorsnee gebruik, zoals webbrowsen en tekstverwerken, en is dit een goede keuze voor bij je studie. Met 256 GB aan schijfruimte kun je met typisch gebruik jaren vooruit. Ook is de laptop nog krachtig genoeg voor zware apps, waaronder fotobewerkingssoftware.

Het scherm van deze laptop heeft een 14 inch beelddiagonaal, en heeft de Full HD resolutie. Met het IPS paneel heeft de laptop een goede kleurweergave, en is deze dus ook erg geschikt voor het kijken van video’s.

Voor draadloze verbinding beschikt deze Chromebook over Wi-Fi 6 en bluetooth 5.0. Zo heeft deze Chromebook dus de nieuwste en snelste draadloze communicatie-standaarden.

De Acer Chromebook 514 CB514-1W-50CM is uitgerust met alle belangrijke aansluiting om externe apparaten te koppelen. Zo heeft deze laptop een USB-A port, en twee USB-C 3.2 ports, en een HDMI port. Naast de HDMI-port, kun je ook met de USB-C port een scherm aansluiten. De USB-C port op deze laptop ondersteunt namelijk video over USB-C.

Verder is er een MicroSD kaartlezer aanwezig, en kun je door de 3.5 mm headphone-aansluiting gemakkelijk een bedrade koptelefoon of oortjes aansluiten.

De laptop weegt slechts 1370 gram, en is met een breedte van 32.3 cm, diepte van 21.98 cm, en dikte van 1.93 erg compact. In combinatie met de accuduur van zo’n 10 uur is dit erg goede laptop voor mobiel gebruik. De laptop past gemakkelijk in een rugtas, en de batterij houdt het een hele werk- of studiedag vol.

Kortom heeft deze laptop voor de prijs zeer gunstige eigenschappen, en is dit een prima keuze als je lang plezier wil hebben van een laptop voor doorsnee gebruik – waaronder studie. Ook krijgt deze Chromebook op Coolblue.nl een gunstige reviewscore, en wordt de grote opslagcapaciteit genoemd als voordeel.

Deze laptop is op dit moment alleen op Coolblue.nl te bestellen, en kost op het moment van schrijven €529. Daarmee krijg je 170 euro korting op de oorspronkelijke prijs van €699. Ook krijg je 12 maanden lang 100 GB aan Google drive opslag gratis.

Lenovo IdeaPad 3 Chrome 15IJL6 (82N40029MH): beste goedkope Chromebook (onder 400 euro)

Lenovo Ideapad 3 Chrome 15ijl6 82n40029mh Beste Chromebook Onder 400 Euro

Coolblue.nl €469 €399 Product bekijken

Een belangrijk voordeel van Chromebooks is dat deze vanwege het lichte besturingssysteem ook met minder krachtige hardware nog snel zijn. Zo kun je ook voor minder dan 400 euro nog een goede Chromebook kopen.

Bij een budget tot 400 euro is op dit moment de Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 15IJL6 82N40029MH de beste keuze.

Deze laptop maakt gebruik van de Intel Celeron N4500 processor. Dis een dual-core processor met een kloksnelheid van 1.1 tot 2.8 GHz, en daarmee nog steeds prima geschikt voor typisch gebruik van van een Chromebook, zoals webbrowsen en tekstverwerken.

Een belangrijk voordeel van deze laptop, is dat deze 8 GB aan RAM werkgeheugen heeft. De meeste Chromebooks in deze prijsklasse hebben namelijk slechts 4 GB aan werkgeheugen.

De 8 GB aan werkgeheugen zorgt er vooral voor dat de laptop snel blijft bij multitasking. Bijvoorbeeld als je in meerdere bestanden tegelijk aan het werk bent, en een flinke hoeveelheid browser tabjes open hebt.

Ook de opslagruimte van deze Chromebook is prima. Met 128 GB aan opslagruimte heb je voldoende opslagruimte voor een flinke hoeveelheid documenten en afbeeldingen. Ook is 128 GB het dubbele van de typische 64 GB aan opslagruimte die je bij dit budget veelal vindt.

Een belangrijk voordeel van deze Chromebook is het scherm. Zo is het 15.6 inch scherm van deze Lenovo IdeaPad namelijk een touchscreen, en dus ook te bedienen met aanraking. Met de Full HD resolutie heb je prima scherp beeld. Met de maximale felheid van 300 nits, is het scherm ook feller dan die van de gemiddelde laptop, en nog goed zichtbaar in buitenlicht.

Deze Chromebook heeft één USB-A port, een USB-C port die ook wordt gebruikt voor het opladen, een HDMI port om deze aan te sluiten op een monitor, een MicroSD-kaartlezer, en een 3.5 mm koptelefoonaansluiting. Voor draadloze verbinding beschikt deze Chromebook over Wi-Fi 6 en bluetooth 5.1.

Ook deze Chromebook is zeer geschikt voor mobiel gebruik. Zo heeft deze Chromebook namelijk een batterijduur van zo’n 10 uur, en is dit met een gewicht van 1.63 kg ook een lichtgewicht laptop. Met een afmeting van 36.2 cm breedte, 24.3 cm diepte, en een dikte van 1.89 cm is de laptop ook nog erg compact.

Hoewel dit niet de krachtigste laptop is, krijgt deze voornamelijk vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding erg goede beoordelingen. Zo zijn klanten op Coolblue.nl zijn zeer positief, en krijgt deze laptop daar na 16 reviews een gemiddelde score van 8.5/10.

Deze Chromebook bestellen? Je kunt deze bestellen op Coolblue.nl. Hier is de laptop op het moment van schrijven in de aanbieding, en geldt er een korting van €70 korting op de normale prijs.

Acer Chromebook Spin 511 R752TN-C2CT: beste Chromebook onder 300 euro

Acer Chromebook Spin 511 R752tn C2ct Chromebook 300 Euro

Bol.com €299 €279 Product bekijken

Ook voor minder 300 euro kun je een Chromebook vinden die prima geschikt is om wat te internetten en tekstverwerken. Met een budget van 300 euro is de beste keuze wel wat minder krachtig, en vooral aan te raden om thuis wat te browsen en af en toe een tekst te verwerken, maar zou ik deze niet aanraden als primaire laptop voor werk of studie.

Bij een budget tot 300 euro zou ik kiezen voor de Acer Chromebook Spin 511 R752TN-C2CT. Deze laptop maakt gebruik van de Intel Celeron N4120 processor. Dat is een quad-core processor met een kloksnelheid van 1.1 tot 2.6 GHz, en daarmee prima snel bij wat browsing en tekstverwerken.

Bij dit budget kom je helaas niet verder dan 4 GB aan RAM. Hoewel dat voldoende is voor licht gebruik, kan de laptop langzamer worden bij multitasking. Zorg je ervoor dat je niet teveel apps tegelijk draait, of teveel browser tabjes open hebt, dan is dit echter voldoende.

Ook is de opslagruimte van deze laptop ietwat beperkt. Zo is er 32 GB aan opslagruimte beschikbaar. Wil je veel bestanden opslaan, dan ben je met deze Chromebook afhankelijk van cloud opslag. Bij de aanschaf van deze laptop krijg je 1 jaar lang 100 GB cloud opslag gratis van Google.

Omdat dit vooral een laptop is die gunstig is om thuis wat te browsen, is het erg gunstig dat deze laptop een touch-screen heeft, en het scherm volledig omklapbaar is. Zo is deze laptop te gebruiken als een soort tablet. Zo kun je deze makkelijker bedienen, zonder een muis aan te sluiten.

Deze Chromebook heeft 2 USB-A ports, en 2 USB-C ports, en een 3.5 mm koptelefoonaansluiting. Eén van de twee USB-C ports ondersteunt video, zodat je de laptop ook aan kunt sluiten op een beeldscherm of je TV. Voor draadloze verbinding beschikt deze Chromebook over Wi-Fi 5 en bluetooth 5.0.

Ook deze Chromebook is zeer geschikt voor mobiel gebruik. De batterijduur van deze laptop is namelijk prima, namelijk zo’n 9 uur. Door het kleine scherm is de laptop erg compact en licht. Zo is deze slechts 29.6 cm breed, 20.6 cm diep, 1.99 cm dik, en weegt slechts 1250 gram.

Kortom is dit een prima laptop om bijvoorbeeld op de bank wat te browsen, af en toe een tekst te verwerken, en kun je deze ook gemakkelijk meenemen. Voor werk en studie raad ik echter aan om te kiezen voor een krachtigere laptop, en is het ook aan te raden om te kiezen voor een groter scherm.

Vanwege de goede prestaties bij deze prijs, krijgt deze laptop veel goede beoordelingen. Zo zijn klanten op Bol.com zijn zeer positief, en is de gemiddelde reviewscore daar een 4.3/5. Daar wordt het touchscreen, het compacte formaat, en de gebruiksvriendelijkheid van ChromeOS genoemd als voordelen van deze laptop.

Deze Chromebook bestellen? Je kunt deze bestellen op Bol.com. Op het moment van schrijven is deze laptop in de aanbieding, en krijg je €20 korting op de normale prijs van €299.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een Chromebook? Weet je nog steeds niet welke Chromebook je moet kiezen? Stel je vraag hieronder, en je krijgt gericht advies.

Opmerkingen over de inhoud van dit artikel, of een eigen ervaring met een van de genoemde producten? Ook dan hoor ik het graag!

Tip: meer informatie over Chromebooks? Zie dan het artikel ‘wat is een Chromebook‘.

Plaats een reactie

5 reacties op “Wat is een goede Chromebook? De 4 beste Chromebooks! (2022/2023)”

 1. Ik heb het artikel vandaag volledig bijgewerkt en alle beste keuzes vernieuwd. Je vind hier nu de beste Chromebooks van dit moment (begin 2023). Heb je nog vragen over de aanschaf van een Chromebook? Laat het weten, dan help ik je verder!

  Beantwoorden
  • Hoi Miriam,

   Dat verschilt per model, en is niet voor elke Chromebook hetzelfde. Je kunt daarbij letten op de lichtsterkte van het scherm in nits. Kies daarbij minimaal voor een laptop met een lichtsterkte van 300 nits, en bij voorkeur meer.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi BN,

   Nee, dit artikel is niet gesponsord door Acer.

   Acer heeft op dit moment simpelweg de beste Chromebooks in alle drie de prijsklassen.

   Zo gek is dat ook niet, aangezien Acer op dit moment ook ruimschoots het grootste aanbod aan Chromebooks beschikbaar heeft.

   Zie ook onderstaande screenshot, waarin je kunt zien hoeveel verschillende modellen Chromebooks elk merk beschikbaar heeft bij Coolblue.nl en Bol.com.

   Acer Chromebooks

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
Send this to a friend