Grote ereader? De grootste e-readers van 2023! (8 tot 13.3 inch)

Op zoek naar een ereader met een groot scherm? De meeste e-readers die je op dit moment kunt kopen hebben een scherm van 6 tot 7 inch. Als je voorkeur hebt voor een e-reader met een groot scherm is er flink minder keuze.

Toch zijn er meerdere opties met een groot scherm van 8 tot zelfs 13.3 inch. Op deze pagina houd ik bij wat de grootste e-readers zijn.

Dit zijn de 5 grootste e-readers van nu (2023):

  1. Onyx Boox Tab X: dé grootste e-reader die je kunt kopen! (13.3 inch)
  2. Kobo Elipsa 2E: grootste Kobo e-reader & goedkoopste 10 inch e-reader (10.3 inch)
  3. PocketBook InkPad X: grote e-reader die ook audio afspeelt (10.3 inch)
  4. Onyx Boox Note Air2 Plus: e-reader en tekentablet met Android 11 (10.3 inch)
  5. Kobo Sage: grote, waterdichte, e-reader met hoge resolutie (8 inch scherm)

Hieronder vind je meer informatie over elke e-reader, inclusief de voordelen en nadelen van elke optie.

Tip: meer informatie over het kopen van een goede e-reader? Zie ook het artikel: beste e-reader.

1. Onyx Boox Tab X: dé grootste e-reader die je kunt kopen!

Boox Tab X De Grootste Ereader 2023

Bol.com €949,99 Product bekijken

Met een schermformaat van 13.3 inch, is de Onyx Boox Tab X dé grootste e-reader die je op dit moment kunt kopen. Naast het grote scherm is dit ook een erg multifunctioneel apparaat. Met Android 11 is dit namelijk ook een volledige e-ink tablet.

Het e-ink scherm van deze e-reader heeft 2200 pixels in de hoogte, en 1650 in de breedte. Daarmee komt het scherm uit op een pixeldichtheid van 207 pixels per inch. Om in het donker te lezen, beschikt de Tab X over een frontlight, die instelbaar is in felheid en kleurwarmte.

Met Android 11 en de Google Play Store, heb je keuze uit vele apps om boeken te lezen of luisterboeken te beluisteren. Met 128 GB aan opslagruimte kun je ook een flinke hoeveelheid apps installeren en bestanden opslaan.

Voor het luisteren van luisterboeken of muziek, beschikt de Tab X over een ingebouwde speaker. Ook heeft de Tab X bluetooth, zodat je draadloos muziek kunt streamen naar je bluetooth oordopjes of koptelefoon.

Met de meegeleverde stylus kun je schetsen maken, schrijf je opmerkingen bij teksten, of maak je aantekeningen. Ook handig is dat de Tab X een microfoon bevat, zodat je gebruik kunt maken van de dicteerfunctie om met je stem aantekeningen te maken. Ook stelt de microfoon je in staat om spraakassistenten, zoals Google Assistant te gebruiken.

Door Wi-Fi 5 kun je gebruik maken van snel draadloos internet, om bijvoorbeeld te webbrowsen, boeken of apps te downloaden, en meer.

De Boox Tab X heeft krachtige hardware, waardoor de apps ook snel draaien op deze e-reader. Zo maakt de Tab X gebruik van een 8-core 2 GHz processor, en heeft deze 6 GB RAM werkgeheugen. Daarmee is de Tab X flink krachtiger dan de doorsnee e-reader.

Ook de batterij is flink. Deze heeft namelijk een 6300 mAh capaciteit, en daarmee ruim twee keer zoveel als de meeste concurrenten. Vanwege het e-ink scherm kun je gemakkelijk dagenlang gebruik maken van de e-reader, zeker als het gaat om het lezen van e-books.

Voor het opladen van de Tab X wordt er een USB-C kabel meegeleverd. Zo sluit je een USB-charger aan op de USB-C port van de e-reader aan om deze op te laden. Ook kun je de USB-C port gebruiken om bestanden over te zetten.

Kortom is de Boox Tab X simpelweg dé grootste e-reader van nu, en daarnaast een zeer multifunctioneel apparaat, met vele krachtige eigenschappen.

De Onyx Boox Tab X kopen? Deze is verkrijgbaar op Bol.com en Amazon.nl.

2. Kobo Elipsa 2E: grootste Kobo e-reader (10,3 inch)

Kobo Elipsa 2e Grootste Kobo Erader

Bol.com €399,99 – gratis verzending Product bekijken

De Elipsa 2E is de grootste en nieuwste e-reader van Kobo, en sinds mei 2023 beschikbaar. Ook is dit de grootste e-reader van Kobo. Deze e-reader heeft namelijk een 10.3 inch E-ink scherm.

Dit scherm heeft een resolutie van 1872×1404 pixels, en daarmee een pixeldichtheid van 227 PPI (pixels-per-inch).

Met het mat afgewerkte E-ink scherm, is het beeld zeer goed zichtbaar in zonlicht. Door de afwerking reflecteert het scherm niet, en een E-ink scherm is in het zonlicht zelfs beter zichtbaar dan in het donker.

Om het scherm in het donker ook goed zichtbaar te maken, beschikt de Elipsa 2E over ingebouwde schermverlichting. De zogenaamde ComfortLight Pro verlichting van deze e-reader is instelbaar in lichtsterkte en kleurwarmte.

De Kobo Elipsa 2E heeft een touchscreen, en is dus te bedienen met aanraking. Ook wordt er een pen meegeleverd, de Kobo Stylus. Deze kun je ook gebruiken om het scherm te bedienen, en om te schrijven of tekenen op het scherm. Er zitten verder géén knoppen op deze e-reader waarmee je deze kunt bedienen.

Omdat de Kobo Elipsa 2E over Wi-Fi beschikt, kun je e-books direct naar de e-reader downloaden. Deze e-books kun je kopen via de Kobo store. Ook zijn er daar duizenden gratis e-books te vinden. Een andere optie is om de boeken vanaf je PC over te zetten naar de Elipsa 2E. Je kunt de Elipsa 2E met de meegeleverde USB-C naar USB-A kabel aansluiten op je PC om boeken over te zetten.

Met de 32 GB aan interne opslag, heeft deze E-reader een flink grote opslagcapaciteit. Dit is namelijk genoeg voor zo’n 24000 boeken! Ook is 32 GB vier keer zoveel opslag als dat je zult vinden in de meeste e-readers, die 8 GB aan opslagruimte hebben.

Met een 2.0 GHz dual-core processor en 1 GB RAM, is de Kobo Elipsa 2E ook erg snel. Een ander voordeel van de Kobo Elipsa 2E is de 2400 mAh batterij, die goed is voor wekenlang gebruik.

Een klein nadeel ten opzicht van een aantal andere ereaders is dat de Elipsa 2E niet waterdicht is. Wel wordt deze e-reader standaard geleverd met een beschermhoes. De beschermhoes maakt het ook mogelijk om de Elipsa 2E onder een hoek neer te zetten, en heeft daarnaast ruimte om ook de Kobo Stylus in op te bergen.

Deze e-reader is op dit moment beschikbaar in één kleuruitvoering, namelijk met een zwarte achterkant. Door het grote scherm, is de e-reader zelf ook groot. Zo is deze 22.7 cm lang, 19.3 cm breed, en 7.5 mm dik. Het gewicht van de Kobo Elipsa 2E is 390 gram.

De Kobo Elipsa 2E kopen? Je kunt deze bestellen op Bol.com en Coolblue.nl. Eerst prijzen van meer webshops vergelijken? Zie dan de pagina: ‘Kobo Elipsa 2E 2E aanbieding‘.

3. PocketBook InkPad X: e-reader met 10.3 inch groot scherm

Pocketbook Inkpad X E Reader 10 Inch Groot Scherm

Amazon.nl bekijk prijs Product bekijken

Ook de PocketBook InkPad X is een grote e-reader, met een 10.3 inch scherm. Deze e-reader gebruikt hetzelfde E Ink Carta scherm als de Kobo Elipsa 2E. Daarom heeft ook deze e-reader een schermresolutie van 1872×1404. Het 10 inch scherm van de InkPad X heeft daarmee ook dezelfde pixeldichtheid, namelijk 227 PPI.

Door het E-ink scherm, dat ook een optionele achtergrondverlichting heeft, is het scherm van de InkPad X zowel in fel zonlicht als in het donker goed leesbaar.

Door het touchscreen kun je deze e-reader bedienen met aanraking. Een verschil met de Elipsa 2E, is dat er op de InkPad X ook vier knoppen aanwezig zijn om deze te bedienen. Deze zitten onder het scherm.

Om boeken op de e-reader te zetten, kun je deze met je PC verbinden met de meegeleverde USB-C naar USB-A kabel. De andere optie is door gebruik te maken van Send-to-Pocketbook. Hoe dat werkt, lees je hier.

Deze e-reader beschikt over Wi-Fi voor de Send-to-Pocketbook functie, en beschikt daarnaast ook over een webbrowser. Verder beschikt deze e-reader over bluetooth.

Een belangrijk voordeel van deze e-reader is dat deze ook audio af kan spelen. Zo kun je de e-reader via bluetooth koppelen met je bluetooth koptelefoon. Ook kun je een bedrade koptelefoon koppelen met de e-reader. Daarvoor wordt er een USB-C naar 3.5 mm adapter meegeleverd.

Met de mogelijkheid om audio af te spelen, kun je ook e-books luisteren, of gebruik maken van de ingebouwde text-to-speech functie om tekst op het scherm voor te lezen.

Een nadeel op de Kobo Elipsa 2E, is dat de InkPad X géén pen heeft. Ook wordt er géén hoes meegeleverd. Wel is er een bijpassende hoes los te bestellen (€28,99 op Coolblue.nl).

Deze e-reader beschikt over een dual-core 1 GHz processor, en 1 GB RAM. Daarmee is deze bovengemiddeld snel. Verder beschikt deze e-reader over een 2000 mAh batterij.

Voor de opslag van e-books is er 32 GB aan opslagruimte beschikbaar. PocketBook International geeft aan dat dat ongeveer genoeg ruimte is om 15.000 boeken op te slaan.

De PocketBook InkPad X is 24.9 cm lang, 17.3 cm breed, en op het dikste punt 7.7 mm dik. De e-reader heeft een behuizing van zwart en zilverkleurig kunststof, en weegt 300 gram.

Deze e-reader kopen? Bij de meeste webshops ligt de prijs op dit moment rond de €419. Bekijk de huidige prijs van deze e-reader op Amazon.nl, Bol.com, of Coolblue.nl.

4. Onyx Boox Note Air2 Plus: grote Android ereader & tekentablet (10.3 inch)

Onyx Boox Note Air2 Grote Ereader

Bol.com €499.99 – gratis verzending Product bekijken

Ook de Onyx Boox Note Air2 Plus maakt gebruik van hetzelfde 10.3 inch grote E-ink Carta scherm. Daarmee heeft ook deze een resolutie van 1872×1404 pixels, en een pixeldichtheid van 227 PPI.

Om in het donker te kunnen lezen, is er ook bij deze e-reader een backlight-functie aanwezig. Onyx noemt deze backlight-technologie de MOON light 2. Zowel de kleurwarmte en felheid van deze backlight is instelbaar.

Naast het lezen van e-books, ligt er bij deze e-reader een grote nadruk op het maken van aantekeningen en schetsen. Daarmee wordt dit product naast e-reader, ook aangeduid als tekentablet.

Een belangrijk voordeel van deze e-reader is het besturingssysteem. De Onyx Boox Note Air maakt gebruik van een aangepaste versie van Android 11, en heeft daarmee flink meer apps beschikbaar dan de meeste e-readers. Extra apps installeren kan dan ook via de Google Play store.

Via de apps op deze e-reader, heb je veel mogelijkheden om hier e-books op te zetten. Ook kun je e-books vanaf je PC overzetten naar deze e-reader, met de meegeleverde USB-C naar USB-A kabel. Ook gebruik je deze kabel om de 3700 mAh batterij op te laden.

Deze e-reader is te bedienen met het touchscreen, en met de meegeleverde stylus. De stylus kun je daarnaast gebruiken voor het maken van aantekeningen, of om te schetsen. De stylus is magnetisch, en magnetisch aan de rechterkant van de Note Air vast te maken.

Met 4 GB aan RAM, en een 8 core 2 GHz processor, bevat de Onyx Boox Note Air krachtigere hardware dan bijna alle andere beschikbare e-readers. Hiermee is de Onyx Boox Note Air krachtig genoeg om Android 11 soepel te draaien.

Voor draadloze verbinding beschikt deze e-reader over Wi-Fi 5 en bluetooth 5.0. De ondersteuning van bluetooth maakt het ook mogelijk om een draadloze koptelefoon aan te sluiten.

Deze e-reader is 22.94 cm hoog, 19.54 cm breed, en 5.8 mm dik. De donkergroene behuizing is uitgevoerd in aluminium, en heeft daarom een premium feel. Wel is het gewicht hierdoor bovengemiddeld hoog. De Onyx Book Note Air weegt namelijk 445 gram.

Kortom heeft deze e-reader veel gunstige eigenschappen. Wel is dit een dure optie, want de Boox Note Air2 Plus heeft een adviesprijs van €499,99. Deze e-reader bestellen? Dat kan op Bol.com, Coolblue.nl, of Amazon.nl.

5. Kobo Sage: 8 inch grote e-reader met hoge resolutie!

Kobo Sage Grote Kobo Ereader

Coolblue.nl €299 – gratis verzending Product bekijken

De Sage is de op een na grootste Kobo e-reader. Deze e-reader heeft een 8 inch scherm, en is daarmee nog steeds groot vergeleken met de meeste andere e-readers.

Ondanks dat deze e-reader een kleiner scherm dan de 10.3 inch e-readers, heeft deze wél een hogere resolutie. De resolutie van deze e-reader is namelijk 1920×1440. Daarmee heeft het scherm een pixeldichtheid van 300 PPI, en een zeer scherp beeld.

Het scherm zal het beeld met de ingebouwde sensor automatisch in de juiste oriëntatie weergeven; in portretmodus of in landschapsmodus. Het scherm is mat afgewerkt, en door E-ink erg goed zichtbaar in fel zonlicht. Ook in het donker kun je prima lezen op de Sage, door de ingebouwde schermverlichting.

Met de ingebouwde lichtsensors kan de Sage automatisch deze frontlights inschakelen met de juiste lichtsterkte. Daarnaast kan de kleurtemperatuur automatisch worden aangepast, zodat het licht een oranje tint krijgt. Deze functie noemt Kobo ComfortLight PRO.

De Sage is te bedienen met aanraking, en bevat daarnaast ook een knop waarmee je onder andere een pagina voor- of achteruit kunt bladeren.

Omdat de Kobo Sage over Wi-Fi beschikt, kun je e-books direct naar de e-reader downloaden. De andere optie is om de Sage over USB aan te sluiten op de PC, en deze over te zetten. De benodigde USB-C naar USB-A kabel wordt meegeleverd.

Met de Kobo Sage kun je ook luisterboeken afspelen over bluetooth, bijvoorbeeld naar een bluetooth koptelefoon. Voor het opslaan van al je ebooks en luisterboeken beschikt de Kobo Sage over 32 GB aan opslagruimte. Dat is volgens Kobo voldoende voor zo’n 24000 boeken.

Met 512 GB aan RAM, en een processor met 1.8 GHz kloksnelheid, is de Sage een sneller e-reader. De 1200 mAh batterij is wat kleiner dan die van een aantal alternatieven, maar alsnog groot genoeg voor wekenlang gebruik. Een lege batterij is op te laden door de e-reader met de USB-C kabel aan te sluiten op een USB-charger.

Een voordeel van deze e-reader is dat deze IPX8 gecertificeerd is. Dit houdt in dat deze e-reader waterdicht is, tot 60 minuten op 2 meter diepte. Daarmee kun je deze e-reader dus gerust gebruiken op het strand, bij het zwembad, of in bad.

Deze Kobo Sage is 18.1 cm lang, 16 cm breed, en 7.6 mm dik. Met een gewicht van 241 gram is deze e-reader erg lichtgewicht.

Vanwege de vele gunstige eigenschappen, noemen we de Kobo Sage ook als een van de beste e-readers. De Kobo Sage kopen? Deze heeft een adviesprijs van €299.99, en is te bestellen op Bol.com en Coolblue.nl. Eerst meer prijzen vergelijken? Bekijk dan alle prijzen en aanbiedingen: Kobo Sage aanbieding.

Zijn er ook 9 inch e-readers?

Helaas zijn er op dit moment géén e-readers beschikbaar met een 9 inch scherm. Daarmee ontbreekt er op dit moment een tussenmaat, en is het verschil tussen de drie beschikbare 10.3 inch e-readers en de 8 inch ereaders qua formaat redelijk groot.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over e-readers met een groot scherm? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met één van de genoemde producten die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie