Kobo Clara HD vs 2E? Complete vergelijking en advies!

Een e-reader van Kobo kopen, en twijfel je tussen de Clara HD en de Clara 2E? Of heb je de Clara HD, en twijfel je of het de moeite waard is om te upgraden naar de Clara 2E?

Om je te helpen beslissen, vind je op deze pagina een volledige vergelijking tussen deze twee Kobo e-readers.

De Kobo Clara 2E is de opvolger van de populaire Clara HD. Daarom zijn er veel overeenkomsten: beide zijn een 6 inch e-reader met een zwart-wit e-ink touchscreen, en optionele schermverlichting met instelbare kleurwarmte, en Wi-Fi om boeken te downloaden.

Wel zijn er meerdere belangrijke verschillen. Dit is een samenvatting van de belangrijkste verschillen tussen deze twee modellen:

  • Kobo Clara HD: niet waterdicht, minder opslagruimte (8 GB), géén bluetooth – dus geen audiobooks, micro-USB port. €129 op Bol.com
  • Kobo Clara 2E: IPX8 waterdicht, meer opslagruimte (16 GB), bluetooth en audiobook ondersteuning, USB-C port. €149,99 op Bol.com

Hieronder een uitgebreidere vergelijking van de volledige specificaties, met een volledige uitleg van alle verschillen.

Vergelijktabel: Kobo Clara HD vs Clara 2E

Vergelijk hieronder beide e-readers op eigenschappen.

Kobo Clara HD Kobo Clara 2E
Kobo Clara Hd Kobo Clara 2e Ereader
Adviesprijs: €149,99 €149,99
Huidige prijs: vergelijk! vergelijk!
Uitgebracht: juni 2018 september 2022
Schermeigenschappen
Scherm-type: E-ink, zwart-wit E-ink, zwart-wit
Schermdiagonaal: 6 inch 6 inch
Resolutie (pixels): 1448×1072 1448×1072
Pixeldichtheid: 300 ppi 300 ppi
Schermverlichting? Ja, ComfortLight Pro Ja, ComfortLight Pro
Kleurtemperatuur aanpasbaar? Ja Ja
Automatisch draaien? Nee Nee
Bediening en functies
Touchscreen?
Knopbediening?
Stylus?
Wi-Fi? Ja, Wi-Fi 4 Ja, Wi-Fi 5
Bluetooth?
Hardware eigenschappen
Opslagruimte: 8 GB 16 GB
Werkgeheugen: 512 MB 512 MB
Processorsnelheid: 1 GHz 1 GHz
Aansluitingen en batterij
SD-kaart lezer?
3.5 mm AUX out?
USB aansluiting: Micro-USB USB-C
Batterijcapaciteit: 1500 mAh 1500 mAh
Fysieke eigenschappen
Waterdicht? Nee Ja, IPX8
Afmeting (cm): 15,96×11,0×0,835 15,9×11,2×0,87
Gewicht (gram): 166 171
Kleuren: zwart zwart/blauw
Meegeleverd: USB kabel,
Handleiding
USB kabel,
Handleiding
Meer informatie & bestellen
Officiële site: Kobobooks.com Kobobooks.com
Huidige prijs en bestellen: Bol.com
Coolblue.nl
Meer prijzen…
Bol.com
Coolblue.nl
Meer prijzen…

Kobo Clara HD of Kobo Clara 2E – wat zijn de verschillen?

Hieronder meer informatie over de verschillen tussen deze twee e-readers.

Schermeigenschappen

Het scherm is het voornaamste onderdeel van de e-reader. Wat betreft het scherm zijn er eigenlijk geen verschillen te vinden tussen de Kobo Clara HD en de Kobo Clara 2E.

Zo hebben beide e-readers een zwart-wit e-ink scherm met een 6 inch beelddiagonaal. Dit type scherm geeft zelf geen licht, en ziet er ook meer uit als echt papier dan een LCD of AMOLED scherm van een smartphone of tablet.

Ook de resolutie van het scherm is hetzelfde. Zowel de Clara HD als 2E hebben 1448 pixels in de hoogte, en 1072 in de breedte. Dat komt neer op een pixeldichtheid van 300 pixels per inch, waarmee beide e-readers een erg scherp beeld hebben.

Ook zijn beide e-readers uitgerust met optionele schermverlichting, waardoor je ook in het donker kunt lezen. Beide e-readers gebruiken ‘ComfortLight Pro’, een type verlichting dat ook instelbaar is in kleurwarmte. Zo kun je het scherm met wit licht of met warm, oranjeachtig licht verlichten.

Het warme, oranjeachtige, licht heeft als voordeel dat dit comfortabeler is voor de ogen in het donker. Daarnaast is er aangetoond dat dit warme licht er niet voor zorgt dat je je weer ‘wakkerder’ zult voelen. Zo zal ‘s nachts lezen niet je nachtrust verstoren.

Bediening en functies

Beide e-readers hebben een touchscreen, en zijn volledig te bedienen met aanraking op het scherm. Beide e-readers hebben daarnaast géén knoppen om deze te bedienen, en alleen een aan/uit-knop.

In tegenstelling tot de Kobo Elipsa en Kobo Sage, hebben zowel de Kobo Clara 2E als Kobo Clara HD géén ondersteuning voor een stylus.

Beide e-readers beschikken over Wi-Fi, waardoor je boeken vanuit de Kobo Store direct naar de e-reader kunt downloaden. Met de ondersteuning voor Wi-Fi 5, ondersteunt de Clara 2E wel sneller internet dan de Kobo Clara HD, die ondersteuning heeft voor Wi-Fi 4.

Ook kun je boeken overzetten vanaf je PC of laptop, met de meegeleverde USB-kabel.

Een belangrijk verschil is dat de Kobo Clara 2E de mogelijkheid heeft om luisterboeken af te spelen. Je zult daarvoor wel een draadloze koptelefoon of oordopjes aan moeten sluiten over over bluetooth.

Hardware en batterij

Een verschil tussen de twee e-readers is de hoeveelheid opslagruimte. De Kobo Clara HD beschikt over 8 GB opslagruimte, terwijl de Kobo Clara 2E 16 GB opslagruimte heeft. Daarmee kun je dus meer boeken opslaan op de Kobo Clara 2E. De extra opslagruimte komt vooral van pas voor het opslaan van luisterboeken, die meer opslagruimte innemen.

De interne opslagruimte van beide e-readers niet verder uit te breiden, want beiden hebben geen microSD kaartlezer.

Wel zijn beide e-ereaders even snel. Beide hebben namelijk een CPU met dezelfde 1 GHz kloksnelheid, in combinatie met 512 GB aan opslagruimte.

Ook de batterijcapaciteit van beide e-readers is gelijk, namelijk 1500 mAh batterij. Daarmee zal de batterij van beide e-readers alsnog goed zijn voor weken lang lezen. Speel je veel luisterboeken af, dan is de batterijduur wel een stuk korter.

Hoewel je beide e-readers kunt opladen via de USB-aansluiting, is de gebruikte USB-aansluiting anders. De Kobo Clara 2E heeft een USB-C aansluiting, en de Clara HD gebruikt een microSD-aansluiting.

Een voordeel van de USB-C aansluiting van de Clara 2E is dat dit dezelfde is als die van de meeste smartphones. Zo kun je dus dezelfde oplader en oplaadkabel gebruiken die je ook gebruikt voor het opladen van je smartphone, zonder eerst van kabel te wisselen.

Ook zal de e-reader automatisch beginnen met opladen als je deze aansluit op een USB-A port van je computer. Door de e-reader aan te sluiten op je computer, kun je boeken die op je computer staan overzetten naar de ereader.

Fysieke eigenschappen en ontwerp

De Kobo Clara HD en 2E zijn nagenoeg even groot en zwaar. Verder is er aan de voorkant van de twee e-readers nauwelijks een verschil te zien.

Wel is de achterkant van deze twee ereaders verschillend. Zo heeft de nieuwe Kobo Clara 2E een donkerblauwe behuizing, die gemaakt is van gerecycled plastic. De Clara HD heeft een zwarte plastic behuizing.

Beide e-readers zijn nagenoeg even groot en zwaar. Hieronder de precieze afmetingen en gewicht:

  • De Kobo Clara HD is 15.96 cm hoog, 11.0 cm breed, 0.835 cm dik, en weegt 166 gram
  • De Kobo Clara 2E is 15.9 cm hoog, 11.2 cm breed, 0.87 cm dik, en weegt 171 gram

Kortom zit er geen significant verschil in de afmetingen en gewicht.

Wel een belangrijk verschil is dat de Clara 2E IPX8 waterdicht is, en de Clara HD niet waterdicht is.

Tip: meer Kobo e-readers met elkaar vergelijken? Vergelijk hier alle huidige Kobo e-readers!

Kobo Clara HD of Kobo Clara 2E kopen – prijs en beschikbaarheid!

Heeft de vergelijking je geholpen met het maken van een keuze, en wil je de Kobo Clara HD, of juist de Kobo Clara 2E kopen? Hieronder vind je een overzicht van de webwinkels waar je deze kunt bestellen, en de huidige prijs.

De Kobo Clara HD is alleen verkrijgbaar in het zwart, en de Kobo Clara 2E alleen in het zwart met een donkerblauwe achterzijde.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de Kobo Clara HD of Kobo Clara 2E? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of wil je je eigen ervaring met deze e-readers delen? Je kunt hieronder je bericht achterlaten!

Plaats een reactie