Wat is een goede ereader? Top 3 beste e-readers (2020)

Door | 23 januari 2020

Op zoek naar een goede e-reader? In 2020 zijn ereaders misschien niet meer zo populair als in 2012, maar qua functies en eigenschappen sindsdien wel flink verbeterd. Ook worden e-readers steeds goedkoper.

In dit artikel noem ik wat de drie beste e-readers zijn op dit moment (begin 2020), en waarom. Meteen meer informatie over de beste keuzes? Dit zijn de drie beste keuzes:

Waarom een e-reader kopen? Fysieke boeken, e-reader, of tablet?

Ten opzichte van fysieke boeken heeft de e-reader twee belangrijke voordelen: de draagbaarheid, en de lagere prijs van boeken.

Met een e-reader kun je namelijk honderden boeken tegelijk bij de hand hebben op een klein en lichtgewicht apparaat. Als je op reis gaat scheelt dat flink in de bagage. Daarnaast zijn ebooks een stuk goedkoper dan fysieke boeken. Meestal ligt de prijs voor een e-book zo op de helft van de prijs van een fysiek boek. Veel e-readers beschikken over Wi-Fi, zodat je de ebooks na aankoop meteen op de e-reader kunt downloaden. Je hoeft dus niet naar de boekwinkel, of te wachten tot een besteld boek wordt geleverd. Naast het downloaden over Wi-Fi zijn ebooks ook via USB over te zetten van je laptop of PC.

Hoewel je e-books ook kunt downloaden en lezen op een smartphone of tablet, heeft een e-reader hier andere voordelen op. De drie belangrijkste voordelen vergeleken met een tablet zijn het scherm – dat minder reflecteert, de langere batterijduur, en de lagere aanschafkosten.

E-readers maken gebruik van schermen met zogenaamde digitale inkt (e-ink). Dit zijn matte zwart-wit schermen, en lijken meer op papier dan het beeldscherm van je tablet of smartphone. Vooral als je buiten wil lezen is dit een voordeel – het scherm van een e-reader reflecteert niet. Een scherm met digitale inkt geeft zelf geen licht. Om ook in het donker te kunnen lezen hebben veel e-readers wel een back-light functie.

Met de back-light functie en de Wi-Fi verbinding uitgeschakeld, wordt er nauwelijks energie verbruikt door de e-reader. Daardoor heeft de ereader een zeer lange batterijduur.

Als je een apparaat zoekt om ebooks op te lezen, dan is een ereader een veel goedkopere optie dan een tablet. De meeste e-readers kosten tussen de 100 en 200 euro. Dat is erg goedkoop vergeleken met bijvoorbeeld een iPad. Ook de goedkoopste uitvoering van de iPad kost nog steeds ruim 300 euro.

Het grootste nadeel van een e-reader is dat je deze voor veel minder functies kunt gebruiken dan een tablet. Naast het lezen van ebooks beschikken ereaders maar over weinig andere (nuttige) apps.

Wil je alleen lezen? Dan is een e-reader een betere keuze dan een tablet. Wil je ook webbrowsen, video’s bekijken, of gebruik maken van andere apps? Dan is een tablet een betere keuze.

1. Kobo Forma – Beste E-reader

De Forma is de nieuwe high-end e-reader van Kobo, en is beschikbaar sinds oktober 2018. Omdat het eerdere topmodel van Kobo, de Aura One, niet meer verkocht wordt, is de Forma onze nieuwe aanrader. Deze e-reader heeft veel gunstige eigenschappen.

Zo heeft de Forma een relatief groot E-inkt scherm, van 8 inch. Met een pixeldichtheid van 300 DPI (dots-per-inch), heb je op het scherm een zeer scherp beeld. De totale resolutie van deze e-reader is daarmee 1920×1440 pixels.

Het scherm van deze e-reader kan de tekst in verschillende oriëntaties weergeven. Door de ingebouwde sensor weet de Forma in welke richting deze de tekst moet weergeven op het scherm.

Net als bij veel andere e-readers is het scherm van de Forma mat afgewerkt, waardoor het niet reflecteert. Daardoor kun de boeken goed kunt lezen in het zonlicht.

Wil je juist in het donker kunnen lezen, dan is het juist mogelijk om het backlight aan te zetten, zodat je in het donker kunt lezen. Deze zogenaamde ComfortLight PRO kan met behulp van een lichtsensor automatisch de juiste lichtsterkte kiezen afhankelijk van de hoeveelheid omgevingslicht. Ook kun je kiezen voor een verlichting met minder blauw licht.

De Kobo Forma is op twee manieren te bedienen. Net als een tablet of smartphone bedien je deze e-reader met aanraking op het scherm. Zo kun je door aanraking op het scherm naar de volgende pagina gaan, of in het menu instellingen aanpassen of een ander boek selecteren.

Naast de bediening met het touchscreen, bevat de Forma een knop waarmee je een pagina voor- of achteruit kunt bladeren. Verder zit er een aan-uitknop aan de zijkant van deze e-reader.

Voor het opslaan van je e-books is erg 8 GB aan interne opslag beschikbaar. Er wordt aangegeven dat dit voldoende is voor tot en met 6000 boeken. Omdat deze e-reader over Wi-Fi beschikt kun je de boeken, na aanschaf via de Kobo store, rechtstreeks downloaden. Ook krijg je via de Kobo store toegang tot duizenden gratis ebooks. Naast het downloaden van boeken is het ook mogelijk om de e-reader aan te sluiten op je PC om boeken over te zetten.

De Kobo Forma is IPX8 gecertificeerd. Deze certificering houdt in dat de e-reader waterdicht is. In dit geval tot 60 minuten op 2 meter diepte. Daarmee kun je met deze e-reader dus ook veilig op het strand, bij het zwembad, of in bad lezen zonder dat je je druk hoeft te maken over waterschade.

Deze e-reader is 17.7 cm lang en 16 cm breed. De Forma is aan zijkant met de knop 8.5 mm dik, maar bij het schermgedeelte met slechts 4.2 mm zeer dun. Met een gewicht van slechts 197 gram is de Kobo Forma erg licht en draagbaar. Ter vergelijking; dit is minder dan de helft van het gewicht van de huidige iPad (469 gram).

De Kobo Forma beschikt over een 1 GHz processor en 512 GB RAM voor het uitvoeren van processen. Vergeleken met andere e-readers is dit daarmee een snelle e-reader.

Deze e-reader wordt erg positief beoordeeld in reviews. Op GoodEreader.com, een specialistische websites gericht op e-readers, geeft de Kobo Forma een score van 9.5/10 in het review. Ook klanten zijn tevreden met deze e-reader.

De Kobo Forma kopen? Online kun je deze voor 279,99 euro bestellen op Bol.com en Coolblue.nl.

2. Kobo Libra H2O – Beste koop

Kobo Libra H2o Beste Koop E Reader

Kobo Libra H2O

Bol.com (€179,99)

De Kobo Libra H2O is een goedkopere ereader dan de Kobo Forma. De lagere prijs zit vooral in de afmeting: de H2O is kleiner, en heeft een schermdiagonaal van 7 inch.

Met een resolutie van 1680×1264 heeft deze e-reader toch dezelfde pixeldichtheid als de Kobo Forma, namelijk 300 DPI. Hoewel de resolutie dus lager, is het beeld dus net zo scherp.

Door het kleinere schermdiagonaal is de totale afmeting van deze reader ook kleiner. De Libra H2O is 15.9 cm hoog, 14.4 cm breed, en 7.8 mm dik. Met het gewicht van 190 gram is deze e-reader ook iets lichter dan de Kobo Forma.

Op veel andere eigenschappen hebben de Kobo Forma en de Libra H20 juist overeenkomsten. Zo is bijvoorbeeld de touchscreen besturing, en de besturing met de fysieke knoppen van beide e-readers hetzelfde.

Ook beschikt deze reader over de eerder genoemde ComfortLight Pro achtergrondverlichting. Daarnaast is de Libra H2O ook waterdicht, en heeft deze de IPX8 certificatie: maximaal 60 minuten op 2 meter diepte.

Ook de opslagcapaciteit is gelijk. Je hebt 8 GB opslagruimte voor e-books, die je over Wi-Fi rechtstreeks kunt downloaden. Daarnaast kun je via USB verbinding maken met deze e-reader om boeken over te zetten van je laptop of PC. De hardware die de Libra H2O aanstuurt is een processor van 1 GHz, en 512 MB RAM.

De Kobo Libra H2O wordt erg positief beoordeeld door experts en klanten. Zo is op Bol.com de gemiddelde beoordeling na 183 klantreviews op dit moment een 4.7/5. Je kunt de Libra H2O hier bestellen voor 179,99 euro. Ook op Coolblue.nl is deze e-reader verkrijgbaar voor deze prijs.

Deze ereader is beschikbaar in twee verschillende kleuren, namelijk zwart en wit. Vanwege de flink lagere prijs dan de Kobo Forma, namelijk 100 euro goedkoper, en veel overeenkomende eigenschappen, is de Libra H2O de beste koop. Het voornaamste nadeel is het kleinere scherm.

3. Pocketbook Basic 3 – Goedkope E-reader (Kobo alternatief)

Wil je een e-reader voor een flink lager bedrag, dan is de Pocketbook Basic 3 de beste keuze. Deze ereader kost op dit moment zo’n 75 euro, en is daarmee flink goedkoper dan de twee eerder genoemde opties van Kobo. Deze ebook reader verschilt op veel vlakken met de eerder genoemde opties.

Met een beelddiagonaal van 6 inch is dit de kleinste optie van de drie. Net als de meeste e-readers wordt er gebruik gemaakt van een e-ink scherm. Dit scherm heeft een resolutie van 800×600, en komt daarmee op een DPI van 167. Daarmee is het scherm van deze e-reader minder scherp. Ook is dit de enige optie zonder touchscreen en schermverlichting.

Om deze e-book reader te bedienen moet je gebruik maken van de knoppen aan de onderzijde. Net als de twee eerder genoemde e-readers beschikt de Pocketbook Basic 3 ook over Wi-Fi. Dat is een eigenschap die ontbreekt bij veel andere e-readers van deze prijs.

Voor opslag van boeken is er 8 GB beschikbaar. Daarnaast beschikt de Basic 3 over een micro-SD kaartlezer, waarmee de opslagcapaciteit maximaal tot 32 GB is uit te breidden. Deze e-reader is helaas niet waterdicht.

Deze e-reader is 17.4 cm lang, 11.5 cm breed, en 8.3 mm dik, en weegt slechts 170 gram. Met deze eigenschappen is dit een goedkope, compacte en lichte, e-reader die voldoet aan alle basisfuncties.

De Pocketbook Basic 3 kopen? Deze is beschikbaar op Bol.com voor €85,99. Ook kun je deze bestellen op Amazon.de. Op het moment van schrijven is de prijs daar lager, en wordt deze gratis verzonden naar Nederland. Op Amazon.de krijgt deze e-reader op dit moment 30 klantreviews, met een gemiddelde score van 4/5 sterren.

Vragen, opmerken, eigen ervaringen/reviews?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een e-reader? Stel je vraag dan hieronder, en je krijgt gericht advies. Ervaring met één van de genoemde producten? Je kunt hieronder ook je eigen review achterlaten!

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 13 augustus 2018. Laatste update: 23 januari 2020.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 reacties op “Wat is een goede ereader? Top 3 beste e-readers (2020)

 1. Hedwig

  KOBO levert een goed apparaat maar een vreselijke website om e boeken over te zetten van je PC naar je reader.

  Reply
 2. Ilse Daelemans

  Beste, dus ik kan geen e-books kopen van gelijk welke winkel om op mijn e-reader te zetten ? Bij Kobo e-reader horen dus alleen e-books van Bol.com ?

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Ilse,

   Je kunt e-books bestellen via de Kobo store en direct naar je e-reader downloaden via Wi-Fi. Maar daarnaast kun je eigenlijk overal e-books kopen (onder andere op Bol.com), en deze via USB overzetten naar je e-reader vanaf je laptop of PC.

   Groet,
   Guido

   Reply
 3. Guido Post author

  Vandaag een update gemaakt op dit artikel. De Kobo Aura H2O Edition 2 is niet meer verkrijgbaar. Nu is de nieuwe Kobo Libra H2O de beste koop. Zo heeft deze een betere resolutie, en ondersteunt deze ComfortLight Pro. Ondanks deze betere eigenschappen is de prijs gelijk aan de eerdere Aura H2O Edition 2. Zo krijg je nu in deze prijscategorie dus nog meer waar voor je geld.

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Jan,

   Zover ik weet zul je de boeken van onlinebibliotheek.nl moeten downloaden en op je ereader zetten via je computer. De instructies hiervoor vind je hier.

   Dit zou moeten werken met alle drie genoemde e-readers.

   Groet,
   Guido

   Reply
 4. Marlene Truyens

  VRAAG OVER DE E-READER Kobo Aura H2O Edition 2:
  Kan een Word-document van een Macbook Aire op een e-reader gezet worden? Misschien moet dit eerst in een pdf opgeslagen worden?

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Marlene,

   Volgens de site van Kobo kan deze geen Word bestanden (.doc of .docx) bestanden lezen. Je zult deze dus helaas eerst moeten omzetten naar PDF.

   Groet,
   Guido

   Reply