Wat is een goede ereader? De 5 beste e-readers van 2023!

Op zoek naar een goede e-reader? In 2023 zijn ereaders misschien niet meer zo populair als in 2012, maar ze zijn wat betreft functies en eigenschappen sindsdien wel flink verbeterd. Ook worden e-readers steeds goedkoper.

In dit artikel noem ik wat de vijf beste e-readers zijn op dit moment, en leg ik per e-reader uit waarom dit een goede keuze is, en voor wie.

Dit zijn de vijf beste e-readers van 2023:

Zit jouw perfecte keuze hier niet tussen? Of heb je nog vragen over de genoemde producten, of het kopen van een e-reader? Vraag dan onderaan dit artikel naar gericht advies!

Waarom een e-reader kopen? Fysieke boeken, e-reader, of tablet?

Ten opzichte van fysieke boeken heeft de e-reader twee belangrijke voordelen: de draagbaarheid, en de lagere prijs van boeken.

Met een e-reader kun je namelijk honderden boeken tegelijk bij de hand hebben op een klein en lichtgewicht apparaat. Als je op reis gaat scheelt dat flink in de bagage. Daarnaast zijn ebooks een stuk goedkoper dan fysieke boeken. Meestal ligt de prijs voor een e-book zo op de helft van de prijs van een fysiek boek. Veel e-readers beschikken over Wi-Fi, zodat je de ebooks na aankoop meteen op de e-reader kunt downloaden. Je hoeft dus niet naar de boekwinkel, of te wachten tot een besteld boek wordt geleverd. Naast het downloaden over Wi-Fi zijn ebooks ook via USB over te zetten van je laptop of PC.

Hoewel je e-books ook kunt downloaden en lezen op een smartphone of tablet, heeft een e-reader hier andere voordelen op. De drie belangrijkste voordelen vergeleken met een tablet zijn het scherm – dat minder reflecteert, de langere batterijduur, en de lagere aanschafkosten.

E-readers maken gebruik van schermen met zogenaamde digitale inkt (e-ink). Dit zijn matte zwart-wit schermen, en lijken meer op papier dan het beeldscherm van je tablet of smartphone. Vooral als je buiten wil lezen is dit een voordeel – het scherm van een e-reader reflecteert niet. Een scherm met digitale inkt geeft zelf geen licht. Om ook in het donker te kunnen lezen hebben veel e-readers wel een back-light functie.

Met de back-light functie en de Wi-Fi verbinding uitgeschakeld, wordt er nauwelijks energie verbruikt door de e-reader. Daardoor heeft de ereader een zeer lange batterijduur.

Als je een apparaat zoekt om ebooks op te lezen, dan is een ereader een veel goedkopere optie dan een tablet. De meeste e-readers kosten tussen de 100 en 200 euro. Dat is erg goedkoop vergeleken met bijvoorbeeld een iPad. Ook de goedkoopste uitvoering van de iPad kost nog steeds ruim 300 euro.

Het grootste nadeel van een e-reader is dat je deze voor veel minder functies kunt gebruiken dan een tablet. Naast het lezen van ebooks beschikken ereaders maar over weinig andere (nuttige) apps.

Wil je alleen lezen? Dan is een e-reader een betere keuze dan een tablet. Wil je ook webbrowsen, video’s bekijken, of gebruik maken van andere apps? Dan is een tablet een betere keuze.

1. Kobo Sage: de beste e-reader van 2023 – ook voor luisterboeken!

De Sage is een nieuwe high-end e-reader van Kobo. Omdat het eerdere topmodel van Kobo, de Forma, niet meer verkocht wordt, is de Sage onze nieuwe aanrader. Deze e-reader heeft veel gunstige eigenschappen, en weer een aantal verbeteringen op zijn voorganger.

Om te beginnen heeft de Sage een relatief groot E-inkt scherm, van 8 inch. Met een pixeldichtheid van 300 DPI (dots-per-inch), heb je op het scherm een zeer scherp beeld. De totale resolutie van deze e-reader is daarmee 1920×1440 pixels.

Het scherm van deze e-reader kan de tekst in verschillende oriëntaties weergeven. Door de ingebouwde sensor weet de Sage in welke richting deze de tekst moet weergeven op het scherm.

Net als bij veel andere e-readers is het scherm van de Sage mat afgewerkt, waardoor het niet reflecteert. Daardoor kun de boeken goed kunt lezen in het zonlicht.

Wil je juist in het donker kunnen lezen, dan is het juist mogelijk om het backlight aan te zetten, zodat je in het donker kunt lezen. Deze zogenaamde ComfortLight PRO kan met behulp van een lichtsensor automatisch de juiste lichtsterkte kiezen afhankelijk van de hoeveelheid omgevingslicht. Ook kun je kiezen voor een verlichting met minder blauw licht.

De Kobo Sage is op twee manieren te bedienen. Net als een tablet of smartphone bedien je deze e-reader met aanraking op het scherm. Zo kun je door aanraking op het scherm naar de volgende pagina gaan, of in het menu instellingen aanpassen of een ander boek selecteren.

Naast de bediening met het touchscreen, bevat de Sage een knop waarmee je een pagina voor- of achteruit kunt bladeren. Verder zit er een aan-uitknop aan de zijkant van deze e-reader. Aantekeningen maken en schetsen is ook mogelijk met de Kobo Stylus, die helaas niet wordt meegeleverd.

Een flinke verbetering van de Sage, is de hoeveelheid interne opslagruimte. Zo heeft de Sage 32 GB aan interne opslag beschikbaar. Dat is vier keer zoveel als zijn voorganger, de Forma, die slechts 8 GB opslagruimte beschikbaar heeft. Met 32 GB opslagruimte heb je genoeg ruimte voor tot en met 24000 boeken.

Nieuw aan de Sage, is dat je nu ook luisterboeken kunt afspelen. Door de ondersteuning van bluetooth 4.2, kun je elke bluetooth koptelefoon of oordopjes verbinden met de Sage.

Omdat deze e-reader over Wi-Fi 5 beschikt, kun je boeken en luisterboeken kopen in de Kobo store, en deze meteen naar je e-reader downloaden. Ook krijg je via de Kobo store toegang tot duizenden gratis ebooks. Naast het downloaden van boeken is het ook mogelijk om de e-reader aan te sluiten op je PC om boeken over te zetten.

De Kobo Sage is vanwege de 1.8 GHz quad-core processor een stuk sneller dan zijn voorganger, die een 1 GHz processor bevatte. Wel is de hoeveelheid werkgeheugen, 512 GB RAM, gelijk gebleven. Met de eigenschappen is dit een relatief snelle e-reader.

Met de 1200 mAh accu, heeft deze e-reader daarnaast een batterijduur van meerdere weken. Nieuw aan de Sage, is dat het opladen nu verloopt via USB-C. Dat is handig, want zo kun je dezelfde oplader en kabel gebruiken die je ook voor je smartphone gebruikt.

De Sage is IPX8 gecertificeerd. Deze certificering houdt in dat de e-reader waterdicht is. In dit geval tot 60 minuten op 2 meter diepte. Daarmee kun je met deze e-reader dus ook veilig op het strand, bij het zwembad, of in bad lezen zonder dat je je druk hoeft te maken over waterschade.

Deze e-reader is 18.1 cm lang en 16 cm breed, op op het dikste gedeelte 7.6 mm dik. Met een gewicht van slechts 241 gram is de Kobo Sage erg licht en draagbaar. Ter vergelijking; dit is ongeveer de helft van het gewicht van de huidige iPad (469 gram).

Deze e-reader wordt erg positief beoordeeld in reviews. Op GoodEreader.com, een specialistische website gericht op e-readers, krijgt de Kobo Sage een reviewscore van 4.55/5. Ook de klantreviews op webshops zijn voor deze e-reader erg positief.

De Kobo Sage kopen? Deze is verkrijgbaar op Bol.com voor €299,99 en Coolblue.nl voor €299.

Tip: meer prijzen vergelijken? Zie dan de pagina ‘Kobo sage aanbieding‘.

2. Kobo Libra 2: beste koop e-reader 2023 (prijs-kwaliteit)

De Libra 2 is een nieuwe e-reader van Kobo, en is de vervanger van de Kobo Libra H2O, die we eerder ook noemden als ‘beste koop’. De Libra 2 heeft een aantal verbeteringen op de Libra H2O, maar kost ongeveer hetzelfde. Daarmee is dit een nog betere deal dan voorheen.

De prijs van deze e-reader ligt bijna 100 euro lager dan die van de Kobo Sage. Ondanks de flink lagere prijs, heeft de Libra 2 veel dezelfde eigenschappen.

Zo heeft de Libra 2 dezelfde pixeldichtheid van 300 DPI, en daarmee ook een erg scherp beeld. Wel is het scherm kleiner, en heeft deze een 7 inch beelddiagonaal. Om voor dezelfde pixeldichtheid te zorgen bij dit kleinere scherm, heeft de Libra 2 een resolutie van 1680×1264 pixels.

Het scherm van deze e-reader is mat afgewerkt, waardoor deze weinig reflecteert in direct zonlicht. Door het gebruik van e-ink is het beeld juist goed zichtbaar in fel buitenlicht. Voor gebruik in een donkere omgeving, beschikt de Libra 2 over ComfortLight Pro. Daarmee kun je de verlichting en kleurtemperatuur van het scherm zich automatisch laten aanpassen naar de lichtsterkte van de ruimte.

De Kobo Libra 2 is zowel met de twee knoppen, als met aanraking op het scherm (touchscreen) te bedienen.

Met de Wi-Fi ondersteuning download je boeken direct uit de Kobo Store naar deze e-reader. Ook kun je de e-reader over USB aansluiten op je desktop PC of laptop om boeken over te zetten.

Een belangrijk voordeel van de Kobo Libra 2 is dat je hierop ook luisterboeken kunt afluisteren. Dat kan met elke bluetooth koptelefoon, die je over bluetooth draadloos kunt verbinden met de Libra 2.

Een ander voordeel van deze e-reader is de flinke hoeveelheid opslagruimte, namelijk 32 GB. De extra opslagruimte is gunstig voor het opslaan van luisterboeken, die meer opslagruimte innemen dan e-books. De Kobo Libra 2 heeft géén SD kaartlezer, dus de opslagruimte is niet verder uit te breiden.

Wat betreft hardware is dit een krachtige e-reader. Zo bevat deze een 1 GHz processor en 512 GB aan RAM, en is daarmee wel iets minder snel dan de Kobo Sage.

De 1500 mAh batterij van de Libra 2 zorgt daarnaast voor batterijduur van meerdere weken. Een voordeel op oudere Kobo e-readers is dat de Libra 2 een USB-C port heeft om deze op te laden. Zo kun je dezelfde oplader gebruiken als voor je smartphone, zonder dat je eerst kabels hoeft te verwisselen.

Net als de Kobo Sage, is de Kobo Libra 2 waterbestendig, en is deze IPX8 gecertificeerd. Dat houdt in dat deze e-ereader gecertificeerd is op een waterdichtheid van 60 minuten op 2 meter diepte.

Deze e-reader is 16.16 cm lang, 14.63 cm breed, 0.9 cm dik, en weegt 215 gram. Daarmee is deze e-reader iets kleiner en lichter dan de Sage, en erg gemakkelijk mee te nemen.

De Kobo Libra 2 wordt standaard geleverd met een USB-C naar USB A kabel, en een handleiding. Deze ereader is beschikbaar in twee verschillende kleuren, namelijk in het zwart en wit.

Deze e-reader bestellen? Deze is op het moment van schrijven zowel op Bol.com en Coolblue.nl verkrijgbaar voor zo’n 200 euro. Meer prijzen vergelijken? Zie dan de pagina ‘Kobo Libra 2 aanbieding‘, waar de huidige prijs automatisch wordt bijgehouden.

3. PocketBook Color: beste e-reader voor stripboeken (kleurenscherm)

Met het kleurenscherm, en de relatief lage prijs, is de PocketBook Color de beste koop als je van plan bent om veel stripboeken te lezen op e-reader.

Deze e-reader van het merk PocketBook is verkrijgbaar sinds eind juli 2020, en is één van de weinige e-readers met een e-ink scherm dat kleuren kan weergeven.

De PocketBook Color maakt gebruik van een nieuw type E-ink kleurenscherm, de Advanced Color ePaper (ACeP). Met dit scherm kan de PocketBook Color 4096 verschillende kleuren weergeven.

Het 6 inch scherm maakt dit een relatief compacte e-reader. Met de resolutie van 1448×1072 heeft deze e-reader dezelfde pixeldichtheid als de twee opties van Kobo, namelijk 300 DPI. Dat maakt het kleurenscherm van deze e-reader erg scherp.

Met de matte afwerking zal het scherm nauwelijks reflecteren, en zijn de boeken goed te lezen in het zonlicht. Wil je juist lezen in het donker? Dan kun je de backlight aanzetten.

De PocketBook Color heeft een witte backlight, waarvan je zelf de felheid kunt instellen. In tegenstelling tot veel e-readers van Kobo, is er bij de PocketBook Color echter géén instelling voor een andere kleurtemperatuur.

Je kunt de PocketBook Color bedienen met de vier verschillende drukknoppen onder het scherm, of door aanraking op het scherm (touchscreen). Zo kun je bijvoorbeeld ook met een veegbeweging over het scherm bewegen om een pagina om te slaan.

Voor de opslag van e-books en andere bestanden heeft deze e-reader een interne opslag van 16 GB. Dat is voldoende ruimte voor de opslag van zo’n 6000 gemiddelde e-books. Met de microSD-kaart lezer, kun je de hoeveelheid opslag nog verder uitbreiden.

Deze e-reader beschikt zowel over Wi-Fi als bluetooth. Met Wi-Fi wordt het mogelijk om direct boeken te downloaden via de PocketBook store, en kun je ook ook webbrowsen via de webbrowsing applicatie.

Bluetooth maakt het mogelijk om de PocketBook Color te gebruiken als draadloze audiospeler. Zo kun je via bluetooth een koptelefoon of oordopjes aansluiten. Ook wordt er een micro-USB naar 3.5 mm jack adapter meegeleverd, zodat je deze ook een bedrade koptelefoon aan kunt sluiten.

Ook kun je de micro-USB ingang gebruiken om boeken op deze e-reader te zetten vanaf je computer, en gebruik je deze ingang ook voor het opladen van de 1900 mAh batterij.

De PocketBook Color is 10.8 cm breed, 16.2 cm hoog, 8 mm dik, en weegt slechts 160 gram. Dat maakt deze gemakkelijk om mee te nemen. Let wel op bij gebruik in de buurt wan water, want deze e-reader is namelijk niet waterdicht.

De PocketBook Color beschikt over een 1 GHz processor en 1 GB RAM voor het uitvoeren van processen. Vergeleken met andere e-readers is dit daarmee een snelle e-reader.

Deze e-reader krijgt veel positieve reviews. Een uitgebreide review van deze e-reader is te zien in deze video. Ook kun je een review van deze e-reader lezen op GoodEreader.com, waar deze een beoordeling van 4.75/5 krijgt.

De PocketBook Color bestellen? Je kunt deze bestellen op Coolblue.nl, Bol.com, en op Amazon.nl. De laagste prijs voor deze e-reader ligt op dit moment rond de 190 euro.

4. Onyx Boox Nova Air C: beste e-reader voor aantekeningen en schetsen (kleur)

Op zoek naar een e-reader waar je meer mee kan dan alleen e-books lezen? Als je de e-reader bijvoorbeeld ook wilt kunnen gebruiken voor het maken van aantekeningen, schetsen, of tekeningen, dan is de Onyx Boox Nova Air C de beste keuze.

De Onyx Boox Nova Air C is de opvolger van de vorige aanrader, de Boox Nova 3 Color. De belangrijkste upgrade is het nieuwe e-ink kleurenscherm, dat 30% meer contrast en 15% meer kleursaturatie heeft dan zijn voorganger.

Met een aangepaste versie van Android 11, het kleurenscherm, de stylus, bluetooth en Wi-Fi, is dit de meest veelzijdige e-reader die je op dit moment kunt kopen.

Het scherm heeft een beelddiagonaal van 7.8 inch, kan 4096 verschillende kleuren kan laten zien, en heeft een resolutie van 1872×1404 pixels. Daarmee is de pixeldichtheid 300 DPI, wat zorgt voor een zeer scherp beeld.

Het scherm is een touchscreen, dat je zowel met aanraking van je vingers als met de meegeleverde stylus kunt bedienen. Met deze stylus maak je gemakkelijk aantekeningen of schetsen.

Ook kun je de stylus van deze ‘e-ink tablet‘ gebruiken om lijnen uit te vegen. Gebruik je de achterkant van de stylus op het scherm, dan zullen deze worden ‘uitgegumd’.

Verder beschikt deze tablet ook over een backlight. Nieuw aan de Nova Air C, is dat de kleurwarmte van deze schermverlichting is in te stellen.

Met Android 11 en Wi-Fi 5, is deze e-reader te gebruiken als een tablet. Na het activeren van de Google Play Store, kun je talloze Android apps downloaden naar de Nova Air C. Met het kleurenscherm, zien veel apps er ook flink beter uit dan op de zwart-wit e-readers.

E-books en luisterboeken kun je downloaden via verschillende apps, waaronder ook Google Play Books en Google Play Music. Daarnaast kun je ook e-books en muziek vanaf je computer overzetten naar de Nova Air C. Uiteraard is het kleurenscherm van deze e-reader ook gunstig bij het lezen van stripboeken.

Ook het luisteren van audio gaat met deze e-reader prima. Zo bevat deze een ingebouwde speaker om het geluid af te spelen, en kun je met bluetooth 5.0 ook een draadloze verbinding maken met een koptelefoon of bluetooth speaker.

Een andere mogelijkheid is om een bedrade koptelefoon aan te sluiten op de USB-C port. Je hebt dan wel een AUX naar USB-C converter nodig (bijvoorbeeld deze).

De Onyx Air C is een zeer snelle e-reader. Dat komt door de krachtige 8-core processor, en de goede hoeveelheid werkgeheugen, namelijk 3 GB aan RAM. Ook de opslagruimte is flink. Zo heeft de Air C namelijk 32 GB aan interne opslagruimte.

De batterij van deze tablet heeft een capaciteit van 2000 mAh, en is op te laden over USB-C. Er wordt een geschikte USB-A naar USB-C laadkabel meegeleverd, maar geen oplader. Wel kun je gebruik maken van elke USB-charger met een USB-A uitgang, bijvoorbeeld de oplader van je smartphone.

De Boox Air C is relatief compact en dun. Zo heeft deze een hoogte van 19.3 cm, een breedte van 13.65 cm, en een dikte van slechts 6.3 mm. Met het gewicht van 235 gram is de Boox Nova Air C lichter dan zijn voorganger, en ook lichter dan de meeste tablets.

De Boox Air C heeft een donkergroene matte afwerking aan de achterkant. De meegeleverde stylus is magnetisch, en is daardoor aan de zijkant van de e-reader vast te maken.

Kortom is de Onyx Boox Nova Air C een zeer veelzijdige e-ink tablet, en maakt de combinatie van het kleurenscherm met de stylus dit de beste keuze voor het maken van aantekeningen en schetsen. Deze tablet kopen? Bekijk de huidige prijs op Amazon.nl, Bol.com, of Coolblue.nl.

5. PocketBook Touch Lux 5: goedkope maar goede e-reader (Kobo alternatief)

Wil je een e-reader voor een flink lager bedrag? Dan is de PocketBook Touch Lux 5 de beste keuze. De prijs van deze e-reader ligt meestal op 129 euro, waarmee deze e-reader flink goedkoper is dan alle voorgenoemde opties.

Ondanks de lage prijs is dit een prima e-reader voor basisgebruik. Toch is de Touch Lux 5 op een aantal vlakken wat minder goed dan de duurdere opties.

Zo heeft de Touch Lux 5 een redelijk klein scherm, met een beelddiagonaal van 6 inch. Wel gebruikt deze ereader, net als de meeste andere e-readers, een e-ink scherm. Ook maakt het kleine scherm maakt de e-reader erg compact en lichtgewicht.

Het e-ink van deze e-reader heeft een resolutie van 1024×758. Daarmee heeft deze e-reader een DPI van 212, en nog steeds een redelijk scherp beeld. Toch is de scherpte daarmee alsnog een stuk minder dan dat van de voorgenoemde opties, die veelal een DPI van 300 hebben.

De Touch Lux 5 beschikt over schermverlichting, dat ook aan te passen is in kleurtemperatuur. Dat is een eigenschap die je niet veel tegenkomt bij goedkope e-readers. Ook gunstig is voor een e-reader van dit budget, is dat het scherm een touchscreen is. Daarnaast zijn er ook vier knoppen beschikbaar om de e-reader mee te bedienen.

Net als de twee eerder genoemde e-readers, beschikt de PocketBook Touch Lux 5 ook over Wi-Fi. Ook dat is een eigenschap die ontbreekt bij veel andere e-readers van deze prijs.

Voor opslag van boeken is er 8 GB beschikbaar. Daarnaast beschikt de Basic 4 over een microSD kaartlezer, waarmee je de opslagcapaciteit met maximaal 32 GB extra kunt uitbreiden.

Deze e-reader is 16.1 cm lang, 10.8 cm breed, en 8 mm dik, en weegt slechts 155 gram. Daarmee is dit een erg compacte en lichte e-reader, en neem je deze makkelijk mee. Deze e-reader is helaas niet waterdicht.

Kortom is de Touch Lux 5 met deze eigenschappen een goedkope, compacte, en lichte e-reader die voldoet aan alle basisfuncties.

De PocketBook Touch Lux 5 kopen? Deze is beschikbaar op Coolblue.nl, Bol.com, en Amazon.nl (bekijk prijs). Je kunt bij alle webshops kiezen uit twee verschillende kleuruitvoeringen, namelijk met een zwarte of rode behuizing.

Vragen, opmerken, eigen ervaringen/reviews?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een e-reader? Stel je vraag dan hieronder, en je krijgt gericht advies. Ervaring met één van de genoemde producten? Je kunt hieronder ook je eigen review achterlaten!

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 13 augustus 2018, en wordt regelmatig geüpdatet. Laatste update: 12 juni 2023.

Plaats een reactie

27 reacties op “Wat is een goede ereader? De 5 beste e-readers van 2023!”

 1. Na het lezen van de bovenstaande vergelijkingen ben ik geneigd om de PocketBook Touch Lux 5 aan te schaffen.
  Alleen heb ik verschillende reviews gelezen die aangeven dat het scherm snel kapot gaat en mankementen vertoond, zonder dat de E-reader gevallen is!

  Beantwoorden
  • Hoi M.L.,

   Ik heb de klantreviews van de Touch Lux 5 nog eens bekeken, en dit wordt inderdaad aangegeven in een paar van de vele reviews. Wel denk ik dat de kans op een defect scherm erg klein is, en ook zit er bij de meeste webshops twee jaar garantie op deze e-reader. Zelf heb ik positieve ervaringen met de klantenservice van Coolblue bij een defect – daar kreeg ik snel en gemakkelijk een nieuw product na het opsturen van het defecte product.

   Maar als de negatieve reviews je weerhouden van de aanschaf van de PocketBook Touch Lux 5, kan ik ook een alternatief product adviseren. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Kobo Nia? Of zijn er bepaalde eigenschappen die deze mist waarom je neigt naar de Touch Lux 5? Laat het even weten, dan kan ik je verder helpen!

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 2. Ik heb een e-reader van het merk VIVLIO, gekocht bij Standaard boekhandel, nu ongeveer 2 jaar geleden.
  Ik had hem gisteren opgeladen aan het stopcontact en sindsdien werkt hij niet meer. De voorpagina van het boek dat ik aan het lezen was staat op het scherm maar de aan/uit-knop werkt niet meer en ik kan dus niets veranderen aan dit scherm.
  Kan iemand mij hierbij helpen?

  Beantwoorden
 3. Goedenavond.
  Mijn E-reader heeft het begeven. Nu ben ik opzoek naar een nieuwe met een nachtfunctie, ik bedoel die je op zwart kan zetten met witte letters..
  Ik kan hem nergens vinden..

  Beantwoorden
 4. Hallo,
  Ik wil een ereader kado geven voor iemand die niet bepaald handig is met digitale spullen. Dus het moet een ereader zijn waarbij het makkelijk is om ebooks (en eventueel luisterboeken) op te zetten zijn. Die persoon wil vooral boeken lezen van wordpress en kopen op amazon. Wat zou de beste ereader zijn?
  Het hoeft geen ereader te zijn met allemaal gadgets erop. Waterproof zou handig zijn maar hoeft niet perse.
  Alvast bedankt voor een reactie
  groet Sam

  Beantwoorden
  • Hoi Sam,

   Als het gaat om boeken van Amazon, dan is de e-reader van Amazon zelf, de Kindle de beste keuze vanwege het gebruiksgemak. Het luisteren van audiobooks is ook mogelijk op de Kindle (instructies hier). Ook is deze ereader waterdicht.

   Ik snap niet helemaal wat je bedoelt met boeken van WordPress? Want WordPress is software om websites mee te beheren (ook Koopgids.net draait op WordPress :)). De Kindle heeft in ieder geval een webbrowser, dus je kunt (WordPress) websites bekijken op de e-reader.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 5. Hoi Guido, ik zoek een goede e-reader die ik naast het lezen van boeken ook zou kunnen gebruiken om schetsen en aantekeningen te maken. Heb je een aanrader voor me? Hoor het graag! Mvg, Dorien.

  Beantwoorden
  • Hoi Dorien,

   Persoonlijk zou ik dan kiezen voor de Onyx Boox Nova 3 color. Dat is een 7.8 inch e-reader met een kleurenscherm, en wordt geleverd met een stylus om (in kleur) mee te schetsen of aantekeningen te maken. Ook is het mogelijk om met de achterkant van de stylus te ‘gummen’.
   Ook vind je op deze pagina nog twee grotere zwart-wit e-readers waarop je kunt schetsen en aantekeningen kunt maken met een stylus.

   Ik zal bij de volgende update van dit artikel ook een optie met stylus toevoegen!

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 6. Er is een nieuwe e-reader uit, de Kobo Nia.
  Graag hoor ik jouw mening hierover.
  Ik heb mijn Kobo e-reader inmiddels zo’n vijf jaar en de batterij begint te minderen en af en toe heeft ie kuren, dus ik overweeg om een andere te kopen.
  Ik ben heel tevreden over Kobo.

  Beantwoorden
  • Hoi Jesca,

   Welke (oude) Kobo e-reader heb je nu precies? Ik heb toevallig recent het overzicht van alle huidig beschikbare Kobo e-readers een update gegeven: Kobo e-readers vergelijken. Daarmee heb je een handig overzicht, en kun je zelf vergelijken. Ook wordt er voor elk model een toelichting gegeven.

   Persoonlijk zou ik eerder kiezen voor de Clara HD dan de Kobo Nia. De Clara HD heeft bij hetzelfde schermdiagonaal een hogere resolutie, en dus scherper beeld. Daarnaast heeft deze ComfortLight Pro, dus een schermverlichting met warm licht. Dat is prettiger als je (in het donker) nog wat wil lezen voor je gaat slapen.
   Ook heeft de Clara HD een 50% grotere batterij, en is deze door de snellere processor en twee keer zoveel werkgeheugen ook wat sneller dan de Nia.

   Wel is de Clara HD wat duurder (€129,99 op Bol.com) dan de Nia (€99 op Bol.com), maar vind ik dat deze meer waarde biedt voor zijn prijs.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi Harriëtte,

   Helaas zijn grote e-readers vanwege het grotere schermen ook duurder. Er zijn zover ik weet op dit moment geen e-readers met een 8 inch scherm die voor minder dan 200 euro als nieuw verkrijgbaar zijn.

   Een product dat in de buurt komt is misschien de PocketBook Inkpad 3. Deze heeft een schermformaat van 7.8 inch met een pixeldichtheid van 300 DPI, en net als de Kobo Forma ook een ingebouwde nachtleeslamp. Verder heeft deze Wi-Fi en 8 GB opslag, en kun je de opslagcapaciteit uitbreiden met een microSD-kaart. Met de prijs van €229 (op Coolblue.nl) is deze toch €50 goedkoper dan de Kobo Forma.

   Een andere optie is de Tolino Epos 2. Deze 8-inch e-reader lijkt sterk op de Kobo Forma. Hoewel deze als nieuw ook hetzelfde kost €279, wordt deze op dit moment ook als 2e hands/refurbished verkocht op Amazon.de voor minder dan €200.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 7. Ik vind het merk Onyx-Boox wat ondergewaardeerd of te zelden besproken. Lijkt mij nochthans minstens even goed als Kobo : erg goede leeskwaliteit, boeken overal te kopen, leest enorm veel formaten (ook pdf, Word, …) en niet prijzig. Kijk eens naar : ereaders.nl/review-onyx-boox-poke-2-2020/

  Beantwoorden
 8. Beste, dus ik kan geen e-books kopen van gelijk welke winkel om op mijn e-reader te zetten ? Bij Kobo e-reader horen dus alleen e-books van Bol.com ?

  Beantwoorden
  • Hoi Ilse,

   Je kunt e-books bestellen via de Kobo store en direct naar je e-reader downloaden via Wi-Fi. Maar daarnaast kun je eigenlijk overal e-books kopen (onder andere op Bol.com), en deze via USB overzetten naar je e-reader vanaf je laptop of PC.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 9. Vandaag een update gemaakt op dit artikel. De Kobo Aura H2O Edition 2 is niet meer verkrijgbaar. Nu is de nieuwe Kobo Libra H2O de beste koop. Zo heeft deze een betere resolutie, en ondersteunt deze ComfortLight Pro. Ondanks deze betere eigenschappen is de prijs gelijk aan de eerdere Aura H2O Edition 2. Zo krijg je nu in deze prijscategorie dus nog meer waar voor je geld.

  Beantwoorden
  • Hoi Jan,

   Zover ik weet zul je de boeken van onlinebibliotheek.nl moeten downloaden en op je ereader zetten via je computer. De instructies hiervoor vind je hier.

   Dit zou moeten werken met alle drie genoemde e-readers.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 10. VRAAG OVER DE E-READER Kobo Aura H2O Edition 2:
  Kan een Word-document van een Macbook Aire op een e-reader gezet worden? Misschien moet dit eerst in een pdf opgeslagen worden?

  Beantwoorden
Send this to a friend