Wat is een goede ereader? De 4 beste e-readers van 2021!

Op zoek naar een goede e-reader? In 2020 zijn ereaders misschien niet meer zo populair als in 2012, maar qua functies en eigenschappen sindsdien wel flink verbeterd. Ook worden e-readers steeds goedkoper.

In dit artikel noem ik wat de vier beste e-readers zijn op dit moment (zomer 2021), en waarom. Meteen meer informatie over de beste keuzes? Dit zijn de vier beste keuzes:

Zit jouw perfecte keuze hier niet tussen? Of heb je nog vragen over de genoemde producten, of het kopen van een e-reader? Vraag dan onderaan dit artikel naar gericht advies!

Waarom een e-reader kopen? Fysieke boeken, e-reader, of tablet?

Ten opzichte van fysieke boeken heeft de e-reader twee belangrijke voordelen: de draagbaarheid, en de lagere prijs van boeken.

Met een e-reader kun je namelijk honderden boeken tegelijk bij de hand hebben op een klein en lichtgewicht apparaat. Als je op reis gaat scheelt dat flink in de bagage. Daarnaast zijn ebooks een stuk goedkoper dan fysieke boeken. Meestal ligt de prijs voor een e-book zo op de helft van de prijs van een fysiek boek. Veel e-readers beschikken over Wi-Fi, zodat je de ebooks na aankoop meteen op de e-reader kunt downloaden. Je hoeft dus niet naar de boekwinkel, of te wachten tot een besteld boek wordt geleverd. Naast het downloaden over Wi-Fi zijn ebooks ook via USB over te zetten van je laptop of PC.

Hoewel je e-books ook kunt downloaden en lezen op een smartphone of tablet, heeft een e-reader hier andere voordelen op. De drie belangrijkste voordelen vergeleken met een tablet zijn het scherm – dat minder reflecteert, de langere batterijduur, en de lagere aanschafkosten.

E-readers maken gebruik van schermen met zogenaamde digitale inkt (e-ink). Dit zijn matte zwart-wit schermen, en lijken meer op papier dan het beeldscherm van je tablet of smartphone. Vooral als je buiten wil lezen is dit een voordeel – het scherm van een e-reader reflecteert niet. Een scherm met digitale inkt geeft zelf geen licht. Om ook in het donker te kunnen lezen hebben veel e-readers wel een back-light functie.

Met de back-light functie en de Wi-Fi verbinding uitgeschakeld, wordt er nauwelijks energie verbruikt door de e-reader. Daardoor heeft de ereader een zeer lange batterijduur.

Als je een apparaat zoekt om ebooks op te lezen, dan is een ereader een veel goedkopere optie dan een tablet. De meeste e-readers kosten tussen de 100 en 200 euro. Dat is erg goedkoop vergeleken met bijvoorbeeld een iPad. Ook de goedkoopste uitvoering van de iPad kost nog steeds ruim 300 euro.

Het grootste nadeel van een e-reader is dat je deze voor veel minder functies kunt gebruiken dan een tablet. Naast het lezen van ebooks beschikken ereaders maar over weinig andere (nuttige) apps.

Wil je alleen lezen? Dan is een e-reader een betere keuze dan een tablet. Wil je ook webbrowsen, video’s bekijken, of gebruik maken van andere apps? Dan is een tablet een betere keuze.

1. Kobo Forma: de beste e-reader van 2021

De Forma is de nieuwe high-end e-reader van Kobo, en is beschikbaar sinds oktober 2018. Omdat het eerdere topmodel van Kobo, de Aura One, niet meer verkocht wordt, is de Forma onze nieuwe aanrader. Deze e-reader heeft veel gunstige eigenschappen.

Zo heeft de Forma een relatief groot E-inkt scherm, van 8 inch. Met een pixeldichtheid van 300 DPI (dots-per-inch), heb je op het scherm een zeer scherp beeld. De totale resolutie van deze e-reader is daarmee 1920×1440 pixels.

Het scherm van deze e-reader kan de tekst in verschillende oriëntaties weergeven. Door de ingebouwde sensor weet de Forma in welke richting deze de tekst moet weergeven op het scherm.

Net als bij veel andere e-readers is het scherm van de Forma mat afgewerkt, waardoor het niet reflecteert. Daardoor kun de boeken goed kunt lezen in het zonlicht.

Wil je juist in het donker kunnen lezen, dan is het juist mogelijk om het backlight aan te zetten, zodat je in het donker kunt lezen. Deze zogenaamde ComfortLight PRO kan met behulp van een lichtsensor automatisch de juiste lichtsterkte kiezen afhankelijk van de hoeveelheid omgevingslicht. Ook kun je kiezen voor een verlichting met minder blauw licht.

De Kobo Forma is op twee manieren te bedienen. Net als een tablet of smartphone bedien je deze e-reader met aanraking op het scherm. Zo kun je door aanraking op het scherm naar de volgende pagina gaan, of in het menu instellingen aanpassen of een ander boek selecteren.

Naast de bediening met het touchscreen, bevat de Forma een knop waarmee je een pagina voor- of achteruit kunt bladeren. Verder zit er een aan-uitknop aan de zijkant van deze e-reader.

Voor het opslaan van je e-books is erg 8 GB aan interne opslag beschikbaar. Er wordt aangegeven dat dit voldoende is voor tot en met 6000 boeken. Omdat deze e-reader over Wi-Fi beschikt kun je de boeken, na aanschaf via de Kobo store, rechtstreeks downloaden. Ook krijg je via de Kobo store toegang tot duizenden gratis ebooks. Naast het downloaden van boeken is het ook mogelijk om de e-reader aan te sluiten op je PC om boeken over te zetten.

De Kobo Forma is IPX8 gecertificeerd. Deze certificering houdt in dat de e-reader waterdicht is. In dit geval tot 60 minuten op 2 meter diepte. Daarmee kun je met deze e-reader dus ook veilig op het strand, bij het zwembad, of in bad lezen zonder dat je je druk hoeft te maken over waterschade.

Deze e-reader is 17.7 cm lang en 16 cm breed. De Forma is aan zijkant met de knop 8.5 mm dik, maar bij het schermgedeelte met slechts 4.2 mm zeer dun. Met een gewicht van slechts 197 gram is de Kobo Forma erg licht en draagbaar. Ter vergelijking; dit is minder dan de helft van het gewicht van de huidige iPad (469 gram).

De Kobo Forma beschikt over een 1 GHz processor en 512 GB RAM voor het uitvoeren van processen. Vergeleken met andere e-readers is dit daarmee een snelle e-reader.

Deze e-reader wordt erg positief beoordeeld in reviews. Op GoodEreader.com, een specialistische website gericht op e-readers, krijgt de Kobo Forma een reviewscore van 9.5/10. Ook klanten zijn tevreden met deze e-reader.

De Kobo Forma kopen? Deze is op zowel op Bol.com en Coolblue.nl te bestellen voor €279,99.

2. Kobo Libra H2O: beste koop e-reader (prijs-kwaliteit)

De Kobo Libra H2O is een goedkopere ereader dan de Kobo Forma. De lagere prijs zit vooral in de afmeting: de H2O is kleiner, en heeft een schermdiagonaal van 7 inch.

Met een resolutie van 1680×1264 heeft deze e-reader toch dezelfde pixeldichtheid als de Kobo Forma, namelijk 300 DPI. Hoewel de resolutie dus lager, is het beeld dus net zo scherp.

Door het kleinere schermdiagonaal is de totale afmeting van deze reader ook kleiner. De Libra H2O is 15.9 cm hoog, 14.4 cm breed, en 7.8 mm dik. Met het gewicht van 190 gram is deze e-reader ook iets lichter dan de Kobo Forma.

Op veel andere eigenschappen hebben de Kobo Forma en de Libra H2O juist overeenkomsten. Zo is bijvoorbeeld de touchscreen besturing, en de besturing met de fysieke knoppen van beide e-readers hetzelfde.

Ook beschikt deze reader over de eerder genoemde ComfortLight Pro achtergrondverlichting. Daarnaast is de Libra H2O ook waterdicht, en heeft deze de IPX8 certificatie: maximaal 60 minuten op 2 meter diepte.

Ook de opslagcapaciteit is gelijk. Je hebt 8 GB opslagruimte voor e-books, die je over Wi-Fi rechtstreeks kunt downloaden. Daarnaast kun je via USB verbinding maken met deze e-reader om boeken over te zetten van je laptop of PC. De hardware die de Libra H2O aanstuurt is een processor van 1 GHz, en 512 MB RAM.

De Kobo Libra H2O wordt erg positief beoordeeld door experts en klanten. Zo krijgt deze e-reader op Bol.com na 491 klantreviews een gemiddelde reviewscore van 4.6/5. Je kunt de Libra H2O hier bestellen voor 179,99 euro. Op Coolblue.nl is deze e-reader íets goedkoper, en kost deze op dit moment €179.

Deze ereader is beschikbaar in twee verschillende kleuren, namelijk zwart en wit. Vanwege de flink lagere prijs dan de Kobo Forma, namelijk 100 euro goedkoper, en veel overeenkomende eigenschappen, is de Libra H2O de beste koop. Het voornaamste nadeel is het kleinere scherm.

3. PocketBook Color: beste e-reader voor stripboeken (kleurenscherm)

Met het kleurenscherm is de PocketBook Color de beste optie als je van plan bent om veel stripboeken te lezen op e-reader.

Deze e-reader van het merk PocketBook is verkrijgbaar sinds eind juli 2020, en is één van de weinige e-readers met een e-ink scherm dat kleuren kan weergeven.

De PocketBook Color maakt gebruik van een nieuw type E-ink kleurenscherm, de Advanced Color ePaper (ACeP). Met dit scherm kan de PocketBook Color 4096 verschillende kleuren weergeven.

Het 6 inch scherm maakt dit een relatief compacte e-reader. Met de resolutie van 1448×1072 heeft deze e-reader dezelfde pixeldichtheid als de twee opties van Kobo, namelijk 300 DPI. Dat maakt het kleurenscherm van deze e-reader erg scherp.

Met de matte afwerking zal het scherm nauwelijks reflecteren, en zijn de boeken goed te lezen in het zonlicht. Wil je juist lezen in het donker? Dan kun je de backlight aanzetten.

De PocketBook Color heeft een witte backlight, waarvan je zelf de felheid kunt instellen. In tegenstelling tot veel e-readers van Kobo, is er bij de PocketBook Color echter géén instelling voor een andere kleurtemperatuur.

Je kunt de PocketBook Color bedienen met de vier verschillende drukknoppen onder het scherm, of door aanraking op het scherm (touchscreen). Zo kun je bijvoorbeeld ook met een veegbeweging over het scherm bewegen om een pagina om te slaan.

Voor de opslag van e-books en andere bestanden heeft deze e-reader een interne opslag van 16 GB. Dat is voldoende ruimte voor de opslag van zo’n 6000 gemiddelde e-books. Met de microSD-kaart lezer, kun je de hoeveelheid opslag nog verder uitbreiden.

Deze e-reader beschikt zowel over Wi-Fi als bluetooth. Met Wi-Fi wordt het mogelijk om direct boeken te downloaden via de PocketBook store, en kun je ook ook webbrowsen via de webbrowsing applicatie.

Bluetooth maakt het mogelijk om de PocketBook Color te gebruiken als draadloze audiospeler. Zo kun je via bluetooth een koptelefoon of oordopjes aansluiten. Ook wordt er een micro-USB naar 3.5 mm jack adapter meegeleverd, zodat je deze ook een bedrade koptelefoon aan kunt sluiten.

Ook kun je de micro-USB ingang gebruiken om boeken op deze e-reader te zetten vanaf je computer, en gebruik je deze ingang ook voor het opladen van de 1900 mAh batterij.

De PocketBook Color is 10.8 cm breed, 16.2 cm hoog, 8 mm dik, en weegt slechts 160 gram. Dat maakt deze gemakkelijk om mee te nemen. Let wel op bij gebruik in de buurt wan water, want deze e-reader is namelijk niet waterdicht.

De PocketBook Color beschikt over een 1 GHz processor en 1 GB RAM voor het uitvoeren van processen. Vergeleken met andere e-readers is dit daarmee een snelle e-reader.

Deze e-reader krijgt veel positieve reviews. Een uitgebreide review van deze e-reader is te zien in deze video. Ook kun je een review van deze e-reader lezen op GoodEreader.com, waar deze een beoordeling van 4.75/5 krijgt.

De PocketBook Color bestellen? Je kunt deze bestellen op Coolblue.nl, Mediamarkt.nl, en op Amazon.nl. De laagste prijs voor deze e-reader ligt op dit moment op 165 euro.

4. PocketBook Basic 4: goedkope maar goede e-reader (Kobo alternatief)

Wil je een e-reader voor een flink lager bedrag? Dan is de PocketBook Basic 4 de beste keuze. Deze e-reader is sinds begin 2021 beschikbaar, en heeft weer een aantal verbeteringen op zijn voorganger, de PocketBook Basic 3.

Met de prijs van zo’n 80 euro, is deze e-reader flink goedkoper dan alle eerder genoemde opties. Wel ontbreken er een aantal opties bij deze e-reader, en zijn er ook op andere vlakken veel verschillen.

Zo is de PocketBook Basic 4 bijvoorbeeld een stuk kleiner dan de twee voorgenoemde opties van Kobo, en heeft deze een beelddiagonaal van 6 inch. Wel gebruikt deze ereader, net als de meeste andere e-readers, een e-ink scherm. Een verbetering op zijn voorganger, de PocketBook Basic 3, is de betere resolutie.

Het e-ink scherm van deze e-reader heeft namelijk een resolutie van 1024×758. Daarmee heeft deze e-reader een DPI van 212, en nog steeds een redelijk scherp beeld. Toch is de scherpte daarmee alsnog een stuk minder dan dat van de voorgenoemde opties.

Een ander verschil met de voorgenoemde e-readers, is dat de PocketBook géén schermverlichting heeft, en géén touchscreen. Om deze e-book reader te bedienen, moet je gebruik maken van de knoppen aan de onderzijde. Net als de twee eerder genoemde e-readers, beschikt de PocketBook Basic 4 ook over Wi-Fi. Dat is een eigenschap die ontbreekt bij veel andere e-readers van deze prijs.

Voor opslag van boeken is er 8 GB beschikbaar. Daarnaast beschikt de Basic 4 over een microSD kaartlezer, waarmee de opslagcapaciteit maximaal tot 32 GB is uit te breiden. Deze e-reader is helaas niet waterdicht.

Deze e-reader is 16.1 cm lang, 10.8 cm breed, en 8 mm dik, en weegt slechts 145 gram. Daarmee is deze e-reader in alle afmetingen iets kleiner dan zijn voorganger, en ook 35 gram lichter.

Met deze eigenschappen is dit een goedkope, compacte, en lichte, e-reader die voldoet aan alle basisfuncties.

De PocketBook Basic 4 kopen? Deze is beschikbaar op EP.nl voor €79. Ook kun je deze bestellen op Amazon.nl (bekijk prijs).

Vragen, opmerken, eigen ervaringen/reviews?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een e-reader? Stel je vraag dan hieronder, en je krijgt gericht advies. Ervaring met één van de genoemde producten? Je kunt hieronder ook je eigen review achterlaten!

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 13 augustus 2018. Laatste update: 3 augustus 2021.

Plaats een reactie

18 reacties op “Wat is een goede ereader? De 4 beste e-readers van 2021!”

 1. Hoi Guido, ik zoek een goede e-reader die ik naast het lezen van boeken ook zou kunnen gebruiken om schetsen en aantekeningen te maken. Heb je een aanrader voor me? Hoor het graag! Mvg, Dorien.

  Beantwoorden
  • Hoi Dorien,

   Persoonlijk zou ik dan kiezen voor de Onyx Boox Nova 3 color. Dat is een 7.8 inch e-reader met een kleurenscherm, en wordt geleverd met een stylus om (in kleur) mee te schetsen of aantekeningen te maken. Ook is het mogelijk om met de achterkant van de stylus te ‘gummen’.
   Ook vind je op deze pagina nog twee grotere zwart-wit e-readers waarop je kunt schetsen en aantekeningen kunt maken met een stylus.

   Ik zal bij de volgende update van dit artikel ook een optie met stylus toevoegen!

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 2. Er is een nieuwe e-reader uit, de Kobo Nia.
  Graag hoor ik jouw mening hierover.
  Ik heb mijn Kobo e-reader inmiddels zo’n vijf jaar en de batterij begint te minderen en af en toe heeft ie kuren, dus ik overweeg om een andere te kopen.
  Ik ben heel tevreden over Kobo.

  Beantwoorden
  • Hoi Jesca,

   Welke (oude) Kobo e-reader heb je nu precies? Ik heb toevallig recent het overzicht van alle huidig beschikbare Kobo e-readers een update gegeven: Kobo e-readers vergelijken. Daarmee heb je een handig overzicht, en kun je zelf vergelijken. Ook wordt er voor elk model een toelichting gegeven.

   Persoonlijk zou ik eerder kiezen voor de Clara HD dan de Kobo Nia. De Clara HD heeft bij hetzelfde schermdiagonaal een hogere resolutie, en dus scherper beeld. Daarnaast heeft deze ComfortLight Pro, dus een schermverlichting met warm licht. Dat is prettiger als je (in het donker) nog wat wil lezen voor je gaat slapen.
   Ook heeft de Clara HD een 50% grotere batterij, en is deze door de snellere processor en twee keer zoveel werkgeheugen ook wat sneller dan de Nia.

   Wel is de Clara HD wat duurder (€129,99 op Bol.com) dan de Nia (€99 op Bol.com), maar vind ik dat deze meer waarde biedt voor zijn prijs.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi Harriëtte,

   Helaas zijn grote e-readers vanwege het grotere schermen ook duurder. Er zijn zover ik weet op dit moment geen e-readers met een 8 inch scherm die voor minder dan 200 euro als nieuw verkrijgbaar zijn.

   Een product dat in de buurt komt is misschien de PocketBook Inkpad 3. Deze heeft een schermformaat van 7.8 inch met een pixeldichtheid van 300 DPI, en net als de Kobo Forma ook een ingebouwde nachtleeslamp. Verder heeft deze Wi-Fi en 8 GB opslag, en kun je de opslagcapaciteit uitbreiden met een microSD-kaart. Met de prijs van €229 (op Coolblue.nl) is deze toch €50 goedkoper dan de Kobo Forma.

   Een andere optie is de Tolino Epos 2. Deze 8-inch e-reader lijkt sterk op de Kobo Forma. Hoewel deze als nieuw ook hetzelfde kost €279, wordt deze op dit moment ook als 2e hands/refurbished verkocht op Amazon.de voor minder dan €200.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 3. Ik vind het merk Onyx-Boox wat ondergewaardeerd of te zelden besproken. Lijkt mij nochthans minstens even goed als Kobo : erg goede leeskwaliteit, boeken overal te kopen, leest enorm veel formaten (ook pdf, Word, …) en niet prijzig. Kijk eens naar : ereaders.nl/review-onyx-boox-poke-2-2020/

  Beantwoorden
 4. Beste, dus ik kan geen e-books kopen van gelijk welke winkel om op mijn e-reader te zetten ? Bij Kobo e-reader horen dus alleen e-books van Bol.com ?

  Beantwoorden
  • Hoi Ilse,

   Je kunt e-books bestellen via de Kobo store en direct naar je e-reader downloaden via Wi-Fi. Maar daarnaast kun je eigenlijk overal e-books kopen (onder andere op Bol.com), en deze via USB overzetten naar je e-reader vanaf je laptop of PC.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 5. Vandaag een update gemaakt op dit artikel. De Kobo Aura H2O Edition 2 is niet meer verkrijgbaar. Nu is de nieuwe Kobo Libra H2O de beste koop. Zo heeft deze een betere resolutie, en ondersteunt deze ComfortLight Pro. Ondanks deze betere eigenschappen is de prijs gelijk aan de eerdere Aura H2O Edition 2. Zo krijg je nu in deze prijscategorie dus nog meer waar voor je geld.

  Beantwoorden
  • Hoi Jan,

   Zover ik weet zul je de boeken van onlinebibliotheek.nl moeten downloaden en op je ereader zetten via je computer. De instructies hiervoor vind je hier.

   Dit zou moeten werken met alle drie genoemde e-readers.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 6. VRAAG OVER DE E-READER Kobo Aura H2O Edition 2:
  Kan een Word-document van een Macbook Aire op een e-reader gezet worden? Misschien moet dit eerst in een pdf opgeslagen worden?

  Beantwoorden
Send this to a friend