Wat is een goede ereader? Top 3 beste e-readers (2019)

Door | 13 augustus 2018

Op zoek naar een goede e-reader? In 2018 zijn ereaders misschien niet meer zo populair als in 2012, maar qua functies en eigenschappen sindsdien wel flink verbeterd. Ook worden e-readers steeds goedkoper. In dit artikel noem ik wat de drie beste opties zijn op dit moment (zomer 2018), en waarom. Meteen meer informatie over de beste keuzes? Dit zijn de drie beste keuzes:

Waarom een e-reader kopen? Fysieke boeken, e-reader, of tablet?

Ten opzichte van fysieke boeken heeft de e-reader twee belangrijke voordelen: de draagbaarheid, en de lagere prijs van boeken.

Met een e-reader kun je namelijk honderden boeken tegelijk bij de hand hebben op een klein en lichtgewicht apparaat. Als je op reis gaat scheelt dat flink in de bagage. Daarnaast zijn ebooks een stuk goedkoper dan fysieke boeken. Meestal ligt de prijs voor een e-book zo op de helft van de prijs van een fysiek boek. Veel e-readers beschikken over Wi-Fi, zodat je de ebooks na aankoop meteen op de e-reader kunt downloaden. Je hoeft dus niet naar de boekwinkel, of te wachten tot een besteld boek wordt geleverd. Naast het downloaden over Wi-Fi zijn ebooks ook via USB over te zetten van je laptop of PC.

Hoewel je e-books ook kunt downloaden en lezen op een smartphone of tablet, heeft een e-reader hier andere voordelen op. De drie belangrijkste voordelen vergeleken met een tablet zijn het scherm – dat minder reflecteert, de langere batterijduur, en de lagere aanschafkosten.

E-readers maken gebruik van schermen met zogenaamde digitale inkt (e-ink). Dit zijn matte zwart-wit schermen, en lijken meer op papier dan het beeldscherm van je tablet of smartphone. Vooral als je buiten wil lezen is dit een voordeel – het scherm van een e-reader reflecteert niet. Een scherm met digitale inkt geeft zelf geen licht. Om ook in het donker te kunnen lezen hebben veel e-readers wel een back-light functie.

Met de back-light functie en de Wi-Fi verbinding uitgeschakeld, wordt er nauwelijks energie verbruikt door de e-reader. Daardoor heeft de ereader een zeer lange batterijduur.

Als je een apparaat zoekt om ebooks op te lezen, dan is een ereader een veel goedkopere optie dan een tablet. De meeste e-readers kosten tussen de 100 en 200 euro. Dat is erg goedkoop vergeleken met bijvoorbeeld een iPad. Ook de goedkoopste uitvoering van de iPad kost nog steeds ruim 300 euro.

Het grootste nadeel van een e-reader is dat je deze voor veel minder functies kunt gebruiken dan een tablet. Naast het lezen van ebooks beschikken ereaders maar over weinig andere (nuttige) apps.

Wil je alleen lezen? Dan is een e-reader een betere keuze dan een tablet. Wil je ook webbrowsen, video’s bekijken, of gebruik maken van andere apps? Dan is een tablet een betere keuze.

1. Kobo Aura ONE – Beste E-reader

De Kobo Aura One is een e-reader met een 7.8 inch digitale inkt scherm. De Aura ONE heeft een pixeldichtheid van 300 DPI (dots-per-inch), wat voor een zeer scherp beeld zorgt. De totale resolutie van deze e-reader is daarmee 1872 x 1404 pixels.

Zoals de meeste e-readers heeft de Aura One een mat, niet reflecterend, scherm. Dit zorgt ervoor dat je de boeken goed kunt lezen in het zonlicht. Wil je juist in het donker kunnen lezen, dan is het juist mogelijk om het backlight aan te zetten, zodat je in het donker kunt lezen. Deze zogenaamde ComfortLight PRO kan met behulp van een lichtsensor automatisch de juiste lichtsterkte kiezen afhankelijk van de hoeveelheid omgevingslicht. Ook kun je kiezen voor een verlichting met minder blauw licht.

Het scherm is een touchscreen. Net als een tablet of smartphone bedien je deze e-reader met aanraking op het scherm. Er zit slechts één knop op dit apparaat; de aan- en uitknop aan de achterzijde.

Voor het opslaan van je e-books is erg 8GB aan interne opslag beschikbaar. Er wordt aangegeven dat dit voldoende is voor tot en met 6000 boeken. Omdat deze e-reader over Wi-Fi beschikt kun je de boeken, na aanschaf via de Kobo store, rechtstreeks downloaden. Ook krijg je via de Kobo store toegang tot duizenden gratis ebooks. Naast het downloaden van boeken is het ook mogelijk om de e-reader aan te sluiten op je PC om boeken over te zetten.

De Kobo Aura One is IPX8 gecertificeerd. Deze certificering houdt in dat de e-reader waterdicht is. In dit geval tot 60 minuten op 2 meter diepte. Daarmee kun je met deze e-reader dus ook veilig op het strand, bij het zwembad, of in bad lezen zonder dat je je druk hoeft te maken over waterschade.

Deze e-reader is 19.51 cm lang, 13.85 cm breed, en slechts 6.9 mm dik. Met een gewicht van slechts 230 gram is de Aura One erg licht en draagbaar. Ter vergelijking; dit is minder dan de helft van het gewicht van de iPad (468 gram).

De Kobo Aura ONE beschikt over een 1GHz processor en 512 GB RAM voor het uitvoeren van processen. Vergeleken met andere e-readers is dit daarmee een snelle e-reader.

Deze e-reader wordt erg positief beoordeeld in reviews. Zo geeft de tech review site digitaltrends.com een score van 9/10 in het review, en krijgt de Aura ONE op Bol.com na 212 beoordelingen een gemiddelde score van 4.5/5 sterren. Ook kwam dit product als beste uit de test bij de Consumentenbond.

Kobo Aura ONE kopen? Online kun je deze voor 229 euro bestellen op Coolblue.nl, en voor 229,99 euro op Bol.com.

2. Kobo Aura H2O Edition 2 – Beste koop

De Kobo Aura H2O Edition 2 is een goedkopere ereader dan de Aura ONE. De lagere prijs zit vooral in de afmeting: de H2O is kleiner, en heeft een schermdiagonaal van 6.8 inch. Met een resolutie van 1440 x 1080 is ook de pixeldichtheid lager: 265 DPI. Daarom is het scherm iets minder scherp.

Door het kleinere schermdiagonaal is de totale afmeting van deze reader ook kleiner. De H2O Edition 2 is 17.2 cm hoog, 12.9 cm breed, en 8.8 mm dik. Het gewicht is slechts 207 gram.

Hoewel de afmeting en de pixeldichtheid verschillend zijn, is de Kobo Aura H2O edition 2 in veel opzichten gelijk aan de Aura ONE.

Zo is de besturing gelijk: de H2O Edition 2 werkt ook met een touchscreen, en zit er aan de achterzijde zit de aan- en uitknop. Ook beschikt deze reader over de eerder genoemde ComfortLight Pro achtergrondverlichting. Net als de ONE, is de H20 Edition 2 waterdicht, met dezelfde IPX8 certificatie: maximaal 60 minuten op 2 meter diepte.

Ook de opslagcapaciteit is gelijk. Je hebt 8 GB opslagruimte voor e-books, die je over Wi-Fi rechtstreeks kunt downloaden. Daarnaast kun je via USB verbinding maken met deze e-reader om boeken over te zetten van je laptop of PC. De hardware die de Aura H2O aanstuurt is een processor van 1 GHz, en 512 MB RAM.

De Kobo Aura H2O wordt erg positief beoordeeld door experts en klanten. Op Coolblue.nl is dit product aanmerkt als Coolblue’s keuze, en is de gemiddelde beoordeling na 601 klantreviews op dit moment een 9/10. Je kunt de Aura H2O hier bestellen voor 179 euro. Daarmee is deze ebook reader 50 euro goedkoper dan de Kobo Aura One. Ook op Bol.com is dit product te bestellen. De huidige prijs is €179,99.

3. Autovision AV-61L – Goedkope E-reader (Kobo alternatief)

Wil je een e-reader voor een flink lager bedrag, dan is de Autovision AV-61L de beste keuze. Deze ereader kost op dit moment 69 euro, en is daarmee flink goedkoper dan de twee eerder genoemde opties van Kobo. Deze ebook reader verschilt op veel vlakken met de eerder genoemde opties.

Met een beelddiagonaal van 6 inch is dit de kleinste optie van de drie. Net als de meeste e-readers wordt er gebruik gemaakt van een e-ink scherm. Dit scherm heeft een resolutie van 800×600, en komt daarmee op een DPI van 167. Dit is ook de enige optie zonder touchscreen en schermverlichting.

Om deze e-book reader te bedienen moet je gebruik maken van de knoppen aan de onderzijde. Omdat deze reader niet over Wi-Fi beschikt, zul je zelf de e-books moeten overzetten vanaf je laptop of PC. Voor opslag van boeken is er standaard 4 GB geheugen beschikbaar. Deze e-reader is helaas niet waterdicht.

De AV-61L heeft twee interessante voordelen op de eerder genoemde Kobo Auro e-readers. Ten eerste is het met de AV-61L ook mogelijk om muziek af te spelen. De AV-61L beschikt over een 3.5 mm jack plug om headphones aan te sluiten. Zo kun je de MP3 en/of WAV bestanden die op de AV-61L hebt gezet beluisteren. Je kunt tegelijk muziek afspelen én je boek lezen! Het tweede voordeel van deze reader is de mogelijkheid om de opslagcapaciteit flink uit te breidden met een sd-kaart.

Deze e-reader is 16.2 cm lang, 11.6 cm breed, en 9 mm dik, en weegt slechts 160 gram.

De Autovision AV-61L kopen? Deze is beschikbaar op Bol.com voor €69. Na 6 klantreviews krijgt deze e-reader een gemiddelde beoordeling van 4.5/5 sterren.

Vragen, opmerken, eigen ervaringen/reviews?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een e-reader? Stel je vraag dan hieronder, en je krijgt gericht advies. Ervaring met één van de genoemde producten? Je kunt hieronder ook je eigen review achterlaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties op “Wat is een goede ereader? Top 3 beste e-readers (2019)

  1. Guido Post author

   Hoi Jan,

   Zover ik weet zul je de boeken van onlinebibliotheek.nl moeten downloaden en op je ereader zetten via je computer. De instructies hiervoor vind je hier.

   Dit zou moeten werken met alle drie genoemde e-readers.

   Groet,
   Guido

   Reply
 1. Marlene Truyens

  VRAAG OVER DE E-READER Kobo Aura H2O Edition 2:
  Kan een Word-document van een Macbook Aire op een e-reader gezet worden? Misschien moet dit eerst in een pdf opgeslagen worden?

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Marlene,

   Volgens de site van Kobo kan deze geen Word bestanden (.doc of .docx) bestanden lezen. Je zult deze dus helaas eerst moeten omzetten naar PDF.

   Groet,
   Guido

   Reply