Grote interne of externe harde schijf kopen? De grootste opties!

Op zoek naar een harde schijf met zoveel mogelijk opslagruimte? In dit artikel noem ik de grootste interne en externe harde schijven die je op dit moment kunt kopen (herfst 2018).

Grootste interne harde schijven

Een interne harde schijf is een harde schijf die je rechtstreeks kunt inbouwen in een desktop PC, een NAS, of andere apparaten. De grootste interne harde schijven hebben op dit moment een opslagvolume van 14 TB. Hieronder een overzicht van de grootste interne harde schijven. Alle opties die ik hier noem zijn 3.5″ HDD’s.

14 TB interne harde schijven

Seagate Barracuda Pro 14 Tb Grootste Harde Schijf

De grootst mogelijke harde schijf heeft 14 TB aan opslagruimte. Het merk Seagate is de eerste harde schijven aanbiedt met deze opslagcapaciteit.

Seagate heeft meteen meerdere verschillende uitvoeringen met deze hoeveelheid opslag beschikbaar gemaakt.

In onderstaande tabel zie je al deze opties, met de belangrijkste eigenschappen.

Je kunt deze hier vergelijken op de bedoelde toepassing, de opgegeven (sequentiële) lees- en schrijfsnelheden, de rotatiesnelheid, de grootte van de drive cache (snel kortetermijngeheugen van de harde schijf), en de huidige prijs.

Naam:
Seagate …
Toepassing: Snelheid (1): Rotatie-
snelheid:
Cache: Prijs,
vanaf (2):
Bestellen:
Barracuda Pro Desktop PC 250 MB/s 7200 rpm 256 MB €569,00 Alternate.nl
IronWolf NAS 210 MB/s 7200 rpm 256 MB €514,90 Alternate.nl
IronWolf Pro NAS 250 MB/s 7200 rpm 256 MB €555,05 Alternate.nl
Megekko.nl
SkyHawk Beveiligings-
systeem
220 MB/s 7200 rpm 256 MB €520

1. De sequentiële lees- en schrijfsnelheid van de harde schijf volgens de fabrikant.
2. Laagste prijs op moment van schrijven. Laatste update: 24 sept 2018.

Het verschil tussen de 14 TB harde schijven van Seagate wordt verder uitgelegd op deze pagina op de officiële website van Seagate.

12 TB interne harde schijven

Wil je een iets kleinere harde schijf? Met één stap kleiner kom je uit op 12 TB. Op dit moment zijn er tientallen verschillende opties beschikbaar met dit opslagvolume.

Je kunt kiezen uit harde schijven van de merken Seagate, Hitachi/HGST, Western Digital (WD), en Toshiba. Bekijk het volledige aanbod aan 12 TB harde schijven op Bol.com.

Grootste externe harde schijven

Een externe harde schijf is een harde schijf met een behuizing, die je met een (USB) kabel kunt aansluiten op andere apparaten. De grootste (enkele) externe harde schijf heeft 12 TB aan opslagruimte.

Wil je een harde schijf die je los kunt koppelen en mee kunt nemen? Dan is een externe harde schijf een betere keuze. Hieronder de grootste externe harde schijven van dit moment. Hierbij gaat het alleen om enkele harde schijven, en niet om externe opslagapparaten die meerdere harde schijven bevatten.

G-Technology G-Drive – 12 TB externe harde schijf

Op dit moment is de G-Technology G-Drive de enige externe harde schijf met 12 TB opslag, en daarmee de grootste externe harde schijf die je kunt kopen. Deze schijf is zowel met Windows als Mac OS te gebruiken.

Aansluiten is mogelijk via USB (3.1) of Thunderbolt; er is één USB port beschikbaar, en twee Thunderbolt ports. De G-Drive heeft een rotatiesnelheid van 7200 RPM, en een maximale snelheid van 250 MB/s.

Deze externe harde schijf heeft een stevige aluminium behuizing. De behuizing is compact uitgevoerd; slechts 4.5 cm hoog, 21 cm diep, en 13 cm breed.

Met een gewicht van 1.24 kg is de schijf relatief licht, en daardoor gemakkelijk mee te nemen.

Om de harde schijf te gebruiken moet deze wel aangesloten zijn op netstroom. De hiervoor benodigde voedingsadapter wordt meegeleverd. Eenmaal aangesloten, kan de harde schijf aan- of uitgezet worden met de I/O knop. Om deze G-Drive te beschermen tegen diefstal kun je gebruik maken van een Kensington-slot.

De G-technology G-Drive is te bestellen op Amazon.de. G-drive geeft 5 jaar fabrieksgarantie op deze harde schijf.

10 TB externe harde schijven

Bij één maat kleiner zijn er meer opties, en worden de prijzen ook een stuk lager. Op moment van schrijven is de beste deal de 10TB WD My Book, die verkrijgbaar is voor 275 euro op Conrad.nl. Deze harde schijf maakt gebruik van USB 3.1, en moet bij gebruik aangesloten zijn op netvoeding.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een grote harde schijf? Of ervaring met een van de genoemde producten? Laat hieronder je reactie achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend