Goedkoopste harde schijf kopen? Top 3 beste opties (prijs/GB)!

Wil je zoveel mogelijk opslag, voor zo min mogelijk geld? In dit artikel noem ik de top 3 goedkoopste 3.5 inch interne harde schijven als het gaat om de prijs per GB.

Ook noem ik per schijf andere belangrijke eigenschappen, zoals de opgegeven lees- en schrijfsnelheid en de geteste lees- en schrijfsnelheid (benchmarks).

De aanbevolen producten en bijbehorende prijzen zijn voor het laatst geüpdatet op 6 april 2019.

Toshiba HDD 3,5″ 3TB DT01ACA300 – Goedkoopste interne harde schijf

Toshiba HDD 3TB DT01ACA300 - de goedkoopste harde schijf die je kunt kopen

Laagste prijs: €72,00
HDD opslag: 3 TB
Prijs/GB: €0,024

De Toshiba DT01ACA300 is een 3.5 inch HDD met een opslagcapaciteit van 3TB. Op dit moment is deze harde schijf te koop voor slechts 72 euro bij Megekko.nl. Daarmee is dit per GB de goedkoopste harde schijf die op dit moment te koop is. De prijs per GB is slechts 2,4 cent.

Naast de voordelige prijs, scoort deze HDD goed op snelheid. Met 7200 revolutions per minute (RPM) draait deze schijf snel. Er wordt door de fabrikant geen lees- en schrijfsnelheid opgegeven, maar uit tests van gebruikers blijkt deze schijf één van de snelste harde schijven te zijn. Op hdd.userbenchmark.com is deze schijf qua snelheid namelijk de nummer 59 van de 1015 geteste producten, met een gemiddelde pieksnelheid van 197 MB/s bij lezen, en 183 MB/s bij schrijven.

Er zijn een aantal die noemen dat deze harde schijf een relatief hoge geluidsproductie heeft. Harde schijven zijn echter relatief stil vergeleken met andere componenten in je PC. Alleen als de hele PC ingericht is om zo min mogelijk geluid te maken, zal deze harde schijf hoorbaar zijn boven het geluid van de ventilatoren.

Wil je deze harde schijf gebruiken in een NAS, dan zal een kleine hoeveelheid geluidsproductie waarschijnlijk niet uitmaken. Wil je simpelweg zoveel mogelijk schijfruimte voor weinig geld, dan is deze harde schijf de beste keuze. De laagste prijs voor deze harde schijf is te vinden op Megekko.nl.

Seagate BarraCuda 4TB – Goedkoopste 4TB HDD

Seagate Barracuda 4 TB goedkope harde schijf

Laagste prijs: €99,95
HDD opslag: 4 TB
Prijs/GB: €0,0250

De Seagate BarraCuda van 4TB is de op één na goedkoopste harde schijf per GB. De laagste prijs is op dit moment te vinden op CDromland.nl. Je koopt deze harde schijf daar voor €99,95. Daarmee betaal je per GB dus slechts 2,5 eurocent.

De 4TB Seagate BarraCuda is langzamer dan de Toshiba DT01ACA300, maar is nog steeds één van de snellere harde schijven. Op hdd.userbenchmark.com staat deze op dit moment op nummer 58 van alle geteste harde schijven. De maximale leessnelheid is bij deze test gemiddeld 189 MB/s, en de schrijfsnelheid 172 MB/s.

De BarraCuda-serie van Seagate is een zeer populaire reeks harde schijven vanwege de lage prijs voor de opslag, maar ook vanwege de hoge betrouwbaarheid. Daarnaast wordt er in veel klantreviews aangegeven dat deze harde schijf erg stil is.

Eén klein nadeel van deze harde schijf is dat deze zonder SATA kabel wordt geleverd. Misschien heb je deze kabels nog liggen. Zo niet, dan kun je deze kabel meebestellen voor slechts 4,99.

Naast CDromland.nl, wordt deze harde schijf ook verkocht op Megekko.nl en Alternate.nl.

WD Blue WD40EZRZ, 4TB – Stille harde schijf

WD Blue 4 TB WD40EZRZ

Laagste prijs: €100,00
HDD opslag: 4 TB
Prijs/GB: €0,0250

De WD Blue WD40EZRZ is een harde schijf van 4TB die al verkrijgbaar is vanaf 100 euro bij Megekko.nl. Daarmee betaal je effectief per GB slechts 2,5 cent per GB.

Net als bij de Seagate Barracuda, wordt deze schijf zonder SATA kabel geleverd. Bij Megekko kun je deze schijf samen met de benodigde SATA kabel bestellen als bundel voor 104 euro. Zo betaal je voor de kabel slechts 4 euro extra.

Qua snelheid komt de Western Digital Blue WD40EZRZ komt goed uit de test op hdd.userbenchmark.com. De gemiddelde piek leessnelheid bij deze test is 185 MB/s, en de schrijfsnelheid 172 MB/s.

De WD Blue is een zeer populaire harde schijf, en wordt goed beoordeeld in reviews. Dat de schijf stil is wordt veel als voordeel genoemd. Het ontbreken van de SATA kabel wordt genoemd als nadeel.

Deze harde schijf is ook te bestellen bij Alternate.nl, en Bol.com.

Vragen, opmerkingen, of eigen ervaringen bij het kopen van een goedkope HDD?

Heb je nog verdere vragen over de aankoop van een goedkope harde schijf? Of wil je je ervaring over een specifieke harde schijf delen? Laat het me weten door hieronder je bericht achter te laten!

Eerste publicatiedatum: 2 december 2017

Plaats een reactie

1 reactie op “Goedkoopste harde schijf kopen? Top 3 beste opties (prijs/GB)!”

  1. Vandaag heb ik dit artikel geüpdatet (vorige versie was van 2 december 2017). Dezelfde drie harde schijven zijn nog steeds allemaal verkrijgbaar, en nog steeds de goedkoopste opties. Wel is de prijs voor elk product nog een paar euro gedaald.

    Nog een goedkoper optie of aanbieding gezien? Laat het weten!

    Beantwoorden