Welke externe harde schijf voor Xbox One? De beste opties!

Raakt de harde schijf van je Xbox One vol, en wil je toch meer games kunnen installeren? Dan is de oplossing om gebruik te maken van een externe harde schijf. Een aangesloten harde schijf kun je namelijk gebruiken om games op te installeren.

Maar welke harde schijven werken er met de Xbox One, en wat is de beste keuze? In dit artikel beschrijf ik waar een harde schijf aan moet voldoen, en noem ik twee producten die een goede keuze zijn, en waarom.

Welke harde schijven werken er op de Xbox One?

Niet alle harde schijven werken op de Xbox One. Een externe harde schijf moet aan twee verschillende eisen voldoen om deze te gebruiken met je Xbox One:

  1. De hoeveelheid opslagruimte. Het minimum is 256 GB, en het maximum is 16 TB.
  2. De tweede eis is dat de harde schijf minimaal USB 3.0 moet ondersteunen om hier games op te installeren. Ook nieuwere USB versies, zoals USB 3.1 en USB 3.2 zijn geschikt. USB 2.0 harde schijven zijn wel te gebruiken als media-opslag bij je Xbox One.

Deze eisen zijn hier op xbox.com te vinden.

Je kunt dus elke externe harde schijf die aan de twee genoemde eisen voldoet gebruiken bij je Xbox One. Een speciale externe harde schijf is dus onnodig! Hoewel een product zoals de Seagate Xbox Game Drive 2TB werkt, is dat zeker niet de enige optie.

Het enige voordeel van deze schijven is het uiterlijk. Door het Xbox logo en de kleur, past deze wat betreft uiterlijk goed bij je Xbox. Het nadeel van Seagate Xbox game drive is de hogere prijs dan andere harde schijven van deze opslagcapaciteit en snelheid. Op dit moment is een andere externe harde schijf zonder Xbox One uiterlijk, de Seagate Expansion Portable 2TB, 10 euro goedkoper.

Omdat er dus veel keuze is, ga ik hieronder in op de eigenschappen waar je op kunt letten bij het kopen van een externe harde schijf voor je Xbox One.

Xbox One harde schijf kopen, waar let je op?

Naast de twee eerder genoemde eisen, zijn er meer eigenschappen waar je op kunt letten bij het kopen van een harde schijf voor de Xbox One. Hieronder de belangrijkste eigenschappen.

  • De snelheid. Hoe hoger de leessnelheid van de schijf, hoe sneller bestanden geladen kunnen worden. Bij games betekent dat dus ook een kortere laadtijd. Wil je zo laadtijd flink korter maken? Kies dan niet voor een externe HDD, maar voor een externe SSD!
  • De opslagcapaciteit. Waarschijnlijk zoek je een externe harde schijf omdat de interne schijf van de Xbox vol is. Wil je voorkomen dat de externe harde schijf ook snel volraakt? Kies dan een schijf met veel opslagruimte. Hoeveel ruimte heb je nodig? Een gemiddelde game neemt zo’n 50 GB in beslag.
  • De prijs. De prijs is ook een belangrijke eigenschap. SSD’s zijn duurder dan HDD’s, maar kunnen het waard zijn vanwege de snelheid. Hoe meer opslagruimte, hoe duurder de schijven. Toch zijn schijven met een grotere opslagruimte vaak goedkoper per GB opslagruimte. Daarom kan het ook de moeite zijn om iets meer te betalen voor meer opslagruimte, om op lange termijn geld te besparen.

Meer informatie over de eigenschappen waar je op kunt letten bij het kopen van een harde schijf? Lees dan de volledige externe harde schijf koopgids.

Snel een keuze maken? Ik heb op deze eigenschappen gelet, en ook een aantal producten getest. Aan de hand hiervan heb ik twee verschillende aanraders; een beste HDD, en een beste SSD voor bij je Xbox. Hieronder deze twee aanraders.

Beste externe harde schijf (HDD) voor de Xbox One

Wil je simpelweg meer opslag voor je games, en hoef je niet de optimale snelheid? Dan is een externe HDD (Hard Disk Drive) de beste keuze vanwege de lage prijs voor de hoeveelheid opslag. Een HDD bestaat uit schijven, die rond moeten draaien om afgelezen of beschreven te worden. Veel externe HDD’s hebben een leessnelheid van zo’n 100 MB/s, of iets daarboven.

Beste Ps4 Harde Schijf Seagate Expansion

Seagate Expansion
Portable 2 TB

Bol.com (€69,99)

Ook de ingebouwde opslag van de Xbox One is een HDD. Installeer je de games op een externe harde schijf, dan is de laadtijd ongeveer gelijk aan wat je al gewend bent.

Tussen verschillende HDD’s zit wel wat verschil in snelheid, maar alleen met een SSD worden de laadtijden echt veel korter.

Mijn aanrader is de Seagate Expansion Portable externe harde schijf. Ik heb deze harde schijf getest, en deze haalt een leessnelheid van bijna 140 MB/s. Daarmee is dit een snelle HDD, en flink sneller dan de andere populaire externe harde schijf, de WD Elements portable (zie review).

Ondanks de goede snelheid, is dit één van de goedkoopste harde schijven. De laagste prijs voor deze harde schijf is op dit moment te vinden op Bol.com. Hier kost de 2 TB uitvoering op dit moment 69,99 euro, en de 4 TB uitvoering €99,99.

Met 2 TeraByte aan opslagruimte heb je extra opslagruimte voor zo’n 40 extra games. Denk je op termijn meer ruimte nodig te hebben? Kies dan voor de 4 TB uitvoering. Deze heeft opslagruimte voor zo’n 80 games, en is per GB opslagruimte flink goedkoper.

Ik heb deze harde schijf ook uitgeprobeerd op mijn Xbox One S, en kan je garanderen dat deze werkt. Naast mijn eigen review, krijgt deze harde schijf erg veel positieve reviews van klanten. Op Bol.com heeft deze harde schijf op dit moment na 1802 (!) klantreviews, een gemiddelde reviewscore van 4.7/5.

Beste externe SSD voor je Xbox One

Wil je dat je games sneller laden? Dan kun je het beste kiezen voor een SSD bij je Xbox One. Een SSD heeft geen draaiende schijven, maar geheugenchips. Naast de snellere laadtijden, is een ander voordeel dat SSD’s volledig stil zijn.

Zelf gebruik ik een SSD bij mijn Xbox One, omdat ik de laadtijden bij sommige games, onder andere Doom (2016), verschrikkelijk lang vind. Met een SSD wordt dit flink korter. Wil je weten hoeveel sneller games laden? Kijk dan eens deze video, waarin de laadtijden van veel populaire games worden getest. Bij veel games is de laadtijd zo’n 50% korter met een SSD.

Samsung 860 QVO SSD voor de Xbox One

Samsung 860 QVO 1TB

Bol.com (€99,90)

Seagate verkoopt ook een externe SSD voor de Xbox, namelijk de Seagate Xbox Game Drive SSD. Deze wordt verkocht in 500 GB, 1 TB, of 2 TB opslagruimte. De prijs voor deze externe SSD is belachelijk hoog. Op dit moment betaal je voor de 1 TB uitvoering namelijk €204,90.

Ook dit is simpelweg een externe SSD, in een behuizing met een Xbox logo. Er is verder niets speciaals aan dit product. Ook is deze niet significant sneller dan andere 2.5 inch SATA SSD’s. Je kunt voor ongeveer de helft van deze prijs een net zo snelle SSD kopen met evenveel opslag.

Zelf gebruik ik de 1 TB Crucial MX500. Dit is een goedkope SSD die toch nog een goede maximale leessnelheid heeft (560 MB/s). Deze kost op dit moment €119,99 op Bol.com.

Op dit moment zijn er nog voordeligere keuzes. Zo zou ik nu kiezen voor de Samsung 860 QVO 1TB. Deze is op het moment van schrijven in de aanbieding op Bol.com, en kost hier slechts €99,90. Ook deze SSD heeft nog een erg hoge leessnelheid, namelijk 550 MB/s.

Let op! Dit is een interne SSD. Om deze SSD bij je Xbox One te gebruiken, moet je daarom ook een externe SSD behuizing kopen.

Elke externe behuizing voor een 2.5 inch HDD of SSD met een USB 3.0 uitgang is geschikt. Mijn aanrader is deze behuizing van Orico. De SSD past in deze behuizing, en de behuizing heeft de benodigde USB 3.0 aansluiting. Ook wordt de bijbehorende USB kabel meegeleverd, en valt de prijs erg mee. Op dit moment kost deze slechts €13,95.

Wil je meer opslagruimte? De Samsung 860 QVO is ook de goedkoopste optie met een opslagcapaciteit van 2TB en 4TB. In tegenstelling tot harde schijven, is de prijs per GB opslag bij de grote opslagcapaciteiten hoger. Zo kost de 2TB uitvoering op dit moment €209 op Bol.com, en de 4 TB uitvoering €422,49.

Externe harde schijf of SSD aansluiten op je Xbox

Het aansluiten van een externe harde schijf of SSD op je Xbox is erg gemakkelijk. Je sluit deze aan op een USB-poort van je Xbox, en de Xbox geeft je meteen de optie om de schijf te gebruiken voor opslag van games, of als opslag voor media-bestanden. In de onderstaande video zie je kort de instructies.

Wil je games van de interne opslag van de Xbox One overzetten naar de externe opslag? Bekijk dan deze instructies.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een externe harde schijf of SSD voor je Xbox One? Of heb je andere opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Laat dan hieronder je reactie achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend