Xbox Series X: de nieuwe Xbox (eind 2020). Alles dat we weten!

Microsoft heeft zojuist een nieuwe Xbox console aangekondigd tijdens The Game Awards 2019; de Xbox Series X!

Tot nu toe werd er altijd de codenaam ‘Project Scarlett‘ gebruikt voor de nieuwe generatie, en was er nog geen werkelijke naam van een nieuwe Xbox bekend. Ook was het ontwerp nog niet bekend. Je kunt de premièretrailer, met daarin het ontwerp van deze Xbox hieronder bekijken:

Naast deze trailer is de een volledige aankondiging te lezen op Xbox.com.

Voor het laatst bijgewerkt op 13 december. Wanneer er meer bekend is, wordt dat hier toegevoegd.

Xbox Series X ontwerp en afmetingen

Het eerste dat opvalt aan de trailer is dat de nieuwe Xbox een verticaal ontwerp heeft, en daarmee meer doet denken aan een compacte gaming PC dan aan een console. Uit het nieuwsbericht op Xbox.com wordt duidelijk dat je de Xbox ook zonder problemen horizontaal kunt plaatsen. Maar ook in die stand blijft deze Xbox onhandig hoog voor in veel TV-meubels.

Kijk ik naar de afbeelding, dan is de Xbox Series X namelijk ongeveer net zo breed en diep als de controller; zo’n 15,5 centimeter. De hoogte is zo’n drie controllers, dus zo’n 31.5 centimeter (drie keer 10.5). De exacte afmetingen zijn nog niet bekend.

Verder valt er meteen op dat er inderdaad nog wél een Blu-ray speler op de nieuwe Xbox zit. Dit was al eerder aangekondigd. Dit is goed nieuws, gezien de populariteit van digitale downloads, en de recente release van een Xbox One S zonder Blu-ray speler.

In de trailer is verder is alleen de fysieke aan/uitknop zichtbaar, en de grote ventilatiegaten aan de bovenzijde. Volgens Gamespot.com zit hier een enkele, grote ventilator achter die de hete lucht naar boven afvoert.

In de trailer is er achter deze ventilatiegaten een groene kleur te zien. Het is onduidelijk of dat groene verlichting is, en deze console dus de trend van kleurenverlichting overneemt van gaming PC’s.

De nieuwe controller is wat betreft ontwerp grotendeels gelijk aan de huidige Xbox One controllers. Een nieuwe toevoeging is een fysieke ‘deelknop’. Verder wordt er gebruik gemaakt van de zogenaamde ‘hybride d-pad’. Dat houdt in dat deze knop met vier richtingen een rond ontwerp heeft, net als de Xbox One Elite controller.

Je kunt een afbeelding van de nieuwe controller in hoge resolutie hier bekijken.

Wat nergens genoemd wordt, maar wel duidelijk wordt uit de afbeelding, is dat de RT en LT knoppen van deze controller nu ook een grippatroon hebben. Daarnaast is de ‘share button’ ook duidelijk zichtbaar.

Verder geeft Phil Spencer, de hoofdman van Xbox, aan dat de nieuwe controller backwards-compatible is. Daarom kun je deze ook op de Xbox One S en X gebruiken. Ook is deze controller uiteraard weer te gebruiken op je PC en laptop.

Xbox Series X (vs Xbox One S/X) – specificaties

Deze console is onderdeel van de nieuwe generatie. Er zullen dus games voor deze console uitkomen die je niet kunt spelen op de Xbox One S of Xbox One X. Welke Xbox games je alleen op deze console kunt spelen, lees je verderop in dit artikel.

Hieronder in het kort wat er nu bekend is over de eigenschappen van de Xbox Series X. Veel hiervan is al bekend sinds deze ‘reveal trailer’ van Xbox Project Scarlett, voordat de naam Xbox Series X bekend was gemaakt.

  • Een custom 8-core AMD Zen 2 processor, ‘vier keer zo krachtig als de Xbox One X’.
  • Grafische kracht van 12 teraFLOPS, twee keer zoveel als de Xbox One X.
  • Het doel is gaming in 4K resolutie met 60 fps (frames per seconde).
  • Ondersteuning voor maximaal 8K resolutie, en een maximale framerate van 120 fps. Realistisch gezien niet beide tegelijk; geen enkele gaming PC kan dat op dit moment aan.
  • Ondersteuning voor Ray Tracing.
  • Voor opslag gebruikt de Series X een NVMe SSD. Dit is een flink voordeel op de Xbox One S en X, die nog gebruik maken van een langzamere HDD. In de eerdere reveal trailer wordt er veel nadruk gelegd op de snellere laadtijden. Hoeveel opslagruimte er standaard op de Xbox Series X zit, is nog niet bekend. Ik ga uit van minimaal 1 TB.
  • De Xbox Series X gebruikt GDDR6 RAM voor geheugen. Hoeveelheid nog onbekend.

De Series X is backwards-compatible met de Xbox One en Xbox 360. Je kunt de games voor de oude Xbox consoles dus ook spelen op de Series X.

Xbox Series X games

Hieronder een lijst van alle games die zijn aangekondigd voor de Xbox Series X:

Beide games zijn ‘Xbox exclusive’, en zullen dus ook niet beschikbaar worden op de Playstation 5. De release date van Senua’s Sage Hellblade 2 is nog niet bekend. Wel is het bekend dat Halo Inifite beschikbaar zal zijn bij de launch van de Xbox Series X.

De Xbox Series X kopen? Prijs en beschikbaarheid

De Xbox Series X zal eind 2020 te koop zijn in Nederland en België, op tijd voor ‘Holiday Season’. Hoewel er geen exacte datum is aangekondigd, kun je dus verwachten dat je deze console in November 2020 kunt kopen. Ook is het nog niet bekend of het mogelijk wordt om de Xbox Series X te pre-orderen.

Wat de Xbox Series X gaat kosten is nog niet bekend. Omdat de oorspronkelijke Xbox One, én de nieuwe Xbox One X beide voor €499 zijn uitgebracht, verwacht ik ook dat de Xbox Series X minimaal dat bedrag zal kosten.

Opmerkingen of toevoegingen?

Wat vind jij van de aankondiging van de nieuwe Xbox? Wat vind je van het ontwerp? Laat het weten in een reactie hieronder!

Plaats een reactie

Send this to a friend