Een 1440p 144hz gaming monitor? Drie beste keuzes! (2019)

Op zoek naar een 1440p monitor met een refresh rate van 144 Hz? Deze combinatie van eigenschappen is een perfecte keuze bij een krachtige, high-end game PC.

Met een resolutie van 2560×1440 (QHD) heb je ook met een groot scherm nog steeds scherp beeld. Toch is het met deze resolutie met veel goede videokaarten nog mogelijk om een goede framerate te halen. Een scherm met een refresh rate van 144 Hz kan dan ook tot en met 144 frames per seconde laten zien.

Daarmee is een 1440p scherm met 144 Hz een goede keuze voor veel PC gamers. Maar wat is het beste beeldscherm met deze eigenschappen? Een goed 1440p/144hz scherm voldoet namelijk aan meer belangrijke eigenschappen. Hieronder vind je drie schermen die op dit moment een goede keuze zijn, en waarom.

LG 27GL850 Ultragear – beste 1440p/144Hz gaming monitor

De LG 27GL850 is een 1440p en 144 Hz gaming monitor met een reactietijd van slechts 1 ms. Door de korte vertraging heb je met dit scherm een voordeel bij games met veel snelle actie. Het scherm heeft een beelddiagonaal van 27 inch, en maakt gebruik van een IPS paneel.

Lg 27gl850 Ultragear 1440p 144hz Gaming Monitor

LG 27GL850 Ultragear

Bol.com (€499)

Hoewel er veel schermen zijn met een reactietijd van 1 milliseconde, zijn dit vaak schermen met een VA-paneel. VA-panelen hebben een minder goede kleurweergave dan IPS.

Het grote voordeel van de LG 27GL850 Ultragear is dan ook de combinatie aan de snelle reactietijd en de goede beeldkwaliteit. Daarom is dit mijn keuze voor de beste 1440p/144Hz gaming monitor van dit moment.

Volgens de test van Rtings.com heeft dit scherm namelijk een erg goede kleurnauwkeurigheid, breed kleurbereik (gamut), en kleurvolume. Daarnaast wordt HDR10 weergave ondersteund. Behalve de korte reactietijd van 1 ms, heeft dit scherm volgens deze test ook een korte input lag, namelijk slechts 4.3 milliseconden.

Een andere belangrijke eigenschap is dat dit scherm zowel G-sync als FreeSync ondersteuning heeft, om screen tearing tegen te gaan. Kortom voldoet dit scherm aan alle belangrijke eisen bij gaming.

Ook de bouwkwaliteit van dit scherm wordt in veel reviews positief beoordeeld. Naast de stevige bouw is het scherm verstelbaar in hoogte, naar voren en achteren te kantelen, en naar de portretmodus te kantelen. Qua verstelbaarheid is de enige optie die ontbreekt is het draaien om de as van de staander.

In tegenstelling tot veel gaming monitoren, heeft de LG27GL850 een redelijk neutraal uiterlijk. Het scherm is grotendeels uitgevoerd in mat plastic. Alleen aan de achterzijde zitten een aantal rode accenten, die ook alleen zichtbaar zijn als je het scherm van de achterkant bekijkt.

Met twee HDMI-ingangen, één displayport ingang,  twee USB type A 3.0 ports, één USB type B 3.0 port, en een headphone-jack, beschikt dit scherm over een ruime hoeveelheid aansluitingen.

Kabels zijn bij dit scherm netjes weg te werken. Er zitten aan de achterzijden namelijk haken voor kabelmanagement. Alle benodigde kabels worden trouwens meegeleverd. Je krijgt namelijk twee HDMI-kabels, een DisplayPort kabel, een USB 3.0 kabel, en de voedingskabel.

Naast de eerder genoemde test, zijn er zeer uitgebreide reviews van deze monitor te vinden op TFT Central (recommended award), en op Hardware.info (5/5 sterren en ‘Excellent’ award). Daarnaast zijn ook de klantreviews erg positief. Zo krijgt dit scherm op Bol.com bijvoorbeeld een gemiddelde score van 4.5/5 na 14 klantreviews.

Deze monitor is beschikbaar op Bol.com voor 499 euro. Eén kanttekening: dit scherm heeft géén ingebouwde speakers. Je zult dus gebruik moeten maken van losse PC speakers of een gaming headset.

Samsung LC27JG56Q – goedkoop & goed QHD 144Hz scherm

Wil je minder uitgeven en toch een groot 1440p gaming monitor met 144 Hz refresh rate? De Samsung LC27JG56 is het goedkoopste beeldscherm met deze eigenschappen. Toch is dit een prima beeldscherm.

Samsung Lc27jg56 Qhd 144hz Beeldscherm

Samsung LC27JG56

Bol.com (€289)

Dit scherm maakt gebruik van een 27 inch VA-paneel. Hoewel deze panelen een minder goede kleurnauwkeurigheid hebben, is het contrast wel beter. Dit scherm heeft daarnaast een reactietijd van slechts 4 milliseconden. Daarnaast heeft dit scherm heeft FreeSync ondersteuning ter voorkoming van screen tearing.

Het scherm heeft een lichte curve, en heeft een neutraal uiterlijk. Dit scherm is minder goed verstelbaar dan de LG 27GL850 Ultragear. Je hebt namelijk alleen de mogelijkheid om het scherm naar voren en achteren te kantelen.

Wil je toch meer verstelopties? Het scherm heeft een 75×75 mm VESA aansluiting. Daarom kun je met behulp van een goede 75 mm monitor arm meer verstelbaarheid toevoegen. Een goede monitor arm met veel verstelbaarheid vind je hier.

Het scherm heeft twee HDMI-ingangen. Dit geeft je daarom de mogelijkheid om zowel je gaming PC als een console aan te sluiten. Ook is er een DisplayPort aansluiting, en een koptelefoonaansluiting aanwezig. Helaas zitten er geen USB-aansluitingen op het scherm, en heeft het scherm ook geen ingebouwde speakers.

Hoewel er dus wat extra’s ontbreken, voldoet de Samsung LC27JG56 aan de belangrijkste eigenschappen. Daarnaast is dit scherm ook simpelweg hét goedkoopste beeldscherm met de 1440p resolutie en 144 Hz refresh rate. Daarom wordt dit scherm ook erg gewaardeerd. Zo krijgt dit scherm op Bol.com een gemiddelde beoordeling van 4.7/5.

Ondanks de vele goede eigenschappen is deze monitor goed betaalbaar. De huidige prijs is op dit moment namelijk 289 euro bij Bol. Daarmee is dit het goedkoopste beeldscherm met de 1440p resolutie en 144 Hz refresh rate. Er wordt een HDMI-kabel meegeleverd, maar géén DisplayPort kabel.

AOC CQ32G1 – Groot en betaalbaar

Voorkeur voor een groot beeldscherm? De AOC CQ32 heeft een schermdiagonaal van 32 inch, en is vanwege deze grote afmeting en relatief lage prijs erg populair. Uiteraard heeft dit scherm ook een resolutie van 2560×1440, en een verversingssnelheid van 144 Hz.

Aoc Cq32g1

AOC CQ32G1

Bol.com (€359)

De AOC CQ32G1 heeft FreeSync ondersteuning, en een snel VA-paneel met een reactietijd van 1 ms. VA-panelen hebben vaak een de hoge contrastverhouding. Dit scherm heeft dan ook een contrastverhouding van 3000:1. Dat betekent dat een witte pixel 3000 keer meer licht geeft dan een zwarte pixel.

Daarnaast heeft dit scherm een groot kleurbereik (gamut). Volgens deze test namelijk 100% van de sRGB kleurruimte. Met dit AOC scherm heb je dus een groot scherm met goede eigenschappen voor gaming, én goede kleuren en contrast.

Het scherm heeft een lichte curve. Daarnaast heeft dit scherm wél een duidelijk gaming-gericht design, en zijn er aan de voorzijde rode accenten zichtbaar.

Het scherm is op de staander alleen naar voren en achteren te kantelen. Wil je meer verstelmogelijkheden, dan kun je gebruik maken van een VESA 100×100 monitorstandaard of beugel.

Het scherm heeft twee HDMI-ingangan, en één DisplayPort ingang, en een 3.5 mm koptelefoonaansluiting. De USB-aansluitingen ontbreken. Er wordt een HMDI-kabel en een DisplayPort-kabel meegeleverd. De staander van dit scherm heeft een gat, waardoor je de gebruikte kabels netjes kunt wegwerken.

Dit beeldscherm krijgt erg positieve beoordelingen in de reviews van onder andere Expertreviews.co.uk (5/5), en Kitguru.net (8.5/10). Daarnaast krijgt deze na 129 klantreviews op Bol.com een gemiddelde beoordeling van 4.5/5. Het meest genoemde voordeel is de voordelige prijs voor zo’n groot scherm met 1440p resolutie en 144 Hz refresh rate.

De AOC CQ32G1 is online te koop op Bol.com, en kost hier 359 euro. Voor een monitor met deze eigenschappen, en dit formaat, is dat een voordelige prijs.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een 1440p/144 Hz monitor? Laat dan hieronder je vraag achter als reactie, en je krijgt gericht advies!

Plaats een reactie

Send this to a friend