Creative MUVO 2c review en test – klein maar krachtig!

De Creative MUVO 2c is een een kleine, waterbestendige, bluetooth speaker met mono (1.0 channel) geluid.

Creative Muvo 2c Review Th2

Ik heb de MUVO 2c gekocht omdat ik als muziekverslaafde ook muziek wil hebben in de badkamer. Dit was voor mij een impulsaankoop, omdat deze op het moment van kopen beschikbaar was met een flinke korting op Amazon.de. Op het moment van aanschaf heb ik voor de zwarte uitvoering van deze speaker slechts 19 euro betaald.

Op de publicatiedatum: weer verkrijgbaar met een flinke aanbieding, hier op Amazon.de!

Ondertussen heb ik deze bluetooth speaker al ruim twee maanden in gebruik. In dit review lees je mijn ervaring en bevindingen.

MUVO 2c bluetooth speaker review
 • Bouwkwaliteit en vormgeving
 • Gebruik en functies
 • Prestaties: geluidskwaliteit
4.7

Samenvatting

De MUVO 2c is een bluetooth speaker die uitblinkt in de gebruiksmogelijkheden. Naast bluetooth kun je deze speaker gebruiken om muziek af te spelen via 3.5 mm audiokabel, of over USB op je laptop of PC. Ook kun je de speaker gebruiken zonder externe apparaten, door hier een micro-SD kaart met muziek in te steken.

De Creative MUVO 2c bevat één 40 mm speaker driver, en heeft aan de achterzijde een passieve radiator. Voor zo’n kleine speaker heeft deze een relatief lage basgeluid, en produceert deze ook meer volume dan je zou verwachten.

Bij het testen had ik slechts twee kleine klachten. Zo neemt volume verhogen en verlagen vrij grote stappen. Daarnaast werkt de (optionele) bijbehorende app niet meteen, en zul je eerst een firmware-upgrade moeten uitvoeren.

Ondanks deze twee kleine nadelen is de MUVO 2c een bluetooth speaker die zijn lage aanschafprijs gemakkelijk waard is.

Bouwkwaliteit en vormgeving 5/5

De Muvo 2C wordt geleverd in een plastic verpakking met daarin de speaker zelf, de benodigde micro-USB kabel voor het opladen (67 cm effectieve lengte), de handleiding, veiligheidsinformatie, garantiekaart, en een bedankkaartje voor je aanschaf.

De speaker zelf is erg klein, namelijk maar 6.7 cm hoog, 9.3 cm breed, en 3.8 cm diep. Aan de voorzijde zit een metalen speakergrille, met daarop de merknaam ‘Creative’.

Daarachter zit een enkele speaker-driver. Daarmee is dit dus een mono-speaker. Deze speaker driver heeft een diameter van zo’n 40 mm. Aan de achterzijde zit een passieve radiator, ofwel ‘basradiator’.

Aan de rechterkant zit een rubberen seal, met daarachter drie aansluitingen. De onderste aansluiting is de micro-USB ingang voor het opladen, de middelste voor het plaatsen van een micro-SD kaart en de bovenste is een 3.5 mm jack ingang, waar je een audiokabel op kunt aansluiten.

De rubberen seal sluit dit gedeelte van de speaker stevig af. Met deze seal dicht is deze speaker dan ook stofvrij en waterbestendig (IP66).

Aan de bovenzijde zitten vijf verschillende rubberen functie-knoppen, en twee indicatielichtjes. Wat deze knoppen doen, en wat de indicatielichtjes betekenen lees je verderop in dit review. Aan de linkerkant van de bovenzijde zit een uitsparing, zodat je hier een koord aan vast kunt maken met een lus. Zo kun je de speaker ook ophangen. Helaas wordt er hiervoor geen koord meegeleverd.

Aan de onderzijde zitten rubberen voetjes. Zo blijft de speaker beter staan, en laat deze de ondergrond waar deze op staat niet meetrillen bij het afspelen van muziek.

De behuizing is grotendeels uitgevoerd in een mat afgewerkt plastic. Het geheel voelt stevig aan, en is netjes afgewerkt zonder scherpe hoeken.

Al met al heb ik niets op te merken over de bouwkwaliteit en vormgeving, dus krijgt de MUVO 2c voor dit onderdeel de maximale score.

Gebruik en functies – 5/5

In dit gedeelte bespreek en beoordeel ik het gebruiksgemak en mogelijkheden van deze bluetooth speaker.

Muziek afspelen

Een belangrijk voordeel van de MUVO 2c is de hoeveelheid opties die deze je biedt voor het afspelen van muziek. Hieronder leg ik uit op welke manieren je muziek kunt afspelen op deze speaker. Uiteraard is de eerste stap op de speaker aan te zetten. Zorg dat deze is opgeladen, en druk op de aan-uit knop; dit is de knop helemaal links.

Uiteraard kan dat via bluetooth, met ook de optie om een tweede MUVO 2c speaker te verbinden om een stereo-paar te maken. Deze speaker heeft bluetooth versie 4.2.

Als de speaker eenmaal aanstaat, zal deze meteen een bluetooth verbinding zoeken. Deze speaker kun je onder je bluetooth instellingen vinden onder de naam ‘CREATIVE MUVO 2c’. Klik op deze naam en verbind hiermee. Daarna zal de speaker alle audio van het verbonden apparaat afspelen. Eenmaal verbonden zal het rechter indicatielampje constant branden.

Is het verbinden niet meteen gelukt? Houdt dan de de knop met het bluetooth-logo drie seconden ingedrukt. De speaker gaat dan terug in pairing-modus. De blauwe lampjes gaan dan knipperen, en en de speaker wordt dan weer zichtbaar onder beschikbare bluetooth-apparaten op je smartphone of tablet.

In mijn ervaring is de bluetooth-verbinding altijd stabiel geweest. Ik heb dus nooit last gehad van haperingen, of van het verliezen van de verbinding. Creative geeft een bluetooth-bereik van 10 meter aan. Ik heb de bluetooth verbinding op deze afstand, en zelf iets verder, getest. Ook ook een lange afstand blijft de verbinding prima.

Je kunt daarnaast twee MUVO 2c speakers gebruiken als stereo-paar. Verbreek eerst de verbinding tussen je smartphone en de speaker, door bluetooth volledig uit te schakelen. Houdt dan de middelste knop (M) op de linker speaker drie seconden ingedrukt. Er gaat dan een lichtblauw lampje knipperen. Door vervolgens op de rechter speaker de bluetooth-knop drie seconden ingedrukt te houden, verbinden de twee speakers met elkaar. Het lichtblauwe lichtje brand dan constant. Kies vervolgens op je smartphone onder je bluetooth-instellingen voor de MUVO 2c, en de muziek zal afspelen over beide speakers als stereo-paar. Omdat ik maar één MUVO 2c heb, heb ik deze functie niet kunnen testen.

Ook heb je de mogelijkheid om een bedrade aansluiting te maken tussen je apparaat en deze bluetooth speaker. Hiervoor heb je een 3.5 mm jack audiokabel nodig. Het voordeel van deze mogelijkheid is dat je de speaker ook aan kunt sluiten op apparaten zonder bluetooth. Daarnaast maakt dit het mogelijk om de speaker nog steeds te gebruiken als de accu leeg is. Naast het audiosignaal zorgt de bedrade verbinding namelijk ook voor stroom.

Om met een bedrade verbinding muziek af te spelen, druk je éénmaal op de middelste knop (M). Het indicatielichtje gaat dan op groen. Vervolgens zal alle audio die je kiest op het aangesloten apparaat zich afspelen over deze speaker.

Daarnaast kun je ook een microSD kaartje met muziek plaatsen om dit af te spelen. Dit is een extra optie die je op weinig andere bluetooth speakers zult vinden. De MUVO 2c kan mp3, wav, wma, en flac-bestanden op de micro-SD kaart afspelen. Het voordeel hiervan is dat je geen smartphone of ander aangesloten apparaat nodig hebt om met deze speaker muziek af te spelen. Daarnaast is het vanwege flac-ondersteuning op deze manier mogelijk om ‘lossless’ audiobestanden te luisteren.

Om muziek van een aangesloten microSD-kaartje af te spelen zul je de SD-kaartlezer moeten kiezen als input. Druk hiervoor tweemaal op de middelste knop (M). Het indicatielichtje gaat dan op geel, en de speaker begint meteen met het afspelen van het eerste audiobestand.

Hoewel ik dit zelf niet vaak zal gebruiken, heb ik dit toch even getest – en het werkt prima.

De laatste mogelijkheid is om muziek af te spelen op deze speaker over USB, door deze met de meegeleverde USB-kabel te verbinden met een laptop of PC. Druk driemaal op de M-knop, tot de speaker in te stellen op de USB-input. Om op deze manier muziek af te spelen zul je wel eerst de bijbehorende Sound Blaster Control Panel moeten installeren (hierover later meer). Je kunt de MUVO 2C daarna kiezen als geluids-output van je computer. Daarna zal alle audio van je computer afspelen over deze speaker.

Bediening/knoppen

Creative Muvo 2c Knoppen

De bediening van de Muvo 2c is erg gemakkelijk. Hieronder leg ik de functies van de verschillende knoppen (van links naar rechts) uit als je eenmaal met de speaker bent verbonden.

 • Aan/uit. De linker knop is de aan en uitknop, en heeft verder geen andere functies.
 • Bluetooth-knop. De knop met het bluetooth logo heeft drie verschillende functies. Door eerste functie is om de speaker weer in bluetooth-pairing modus in te stellen (drie seconden ingedrukt houden). De tweede functie zul je vaker gebruiken: met één keer deze knop kun je de muziek namelijk pauzeren of weer af te spelen. De derde functie is om een inkomend gesprek op de aangesloten aan te nemen (eenmaal drukken), of te weigeren (ingedrukt houden). Het gesprek verloopt dan via de ingebouwde microfoon van de MUVO 2c.
 • M-knop. De middelste knop is aangegeven met de letter ‘M’. Deze knop heeft meerdere functies. Met deze knop kun je van input-bron wisselen door de knop éénmaal in te drukken. Druk je de knop tweemaal achter elkaar in, dan geeft het indicatielichtje de huidige batterijlading aan. Daarnaast kun je met deze knop naar het vorige nummer, door de M en de min-knop tegelijkertijd in te drukken. Ook kun naar het vorige nummer door de M en de plus-knop in te drukken. De laatste functie is om een telefoongesprek via de speaker te ‘muten’ en ‘unmuten’.
 • Min-knop. Hiermee verlaag je het afspeelvolume van de speaker.
 • Plus-knop. Hiermee verhoog je het afspeelvolume van de speaker.

Naast de bediening met de knoppen kun je uiteraard de muziek kiezen, pauzeren, en nummers kiezen op je via bluetooth aangesloten apparaat.

Hoewel de bediening gemakkelijk is, heb ik één klacht: het volumeniveau gaat omhoog en omlaag in te grote stappen. Daardoor kan het voorkomen dat het gewenste luisterniveau tussen twee verschillende stappen inzit. Een nauwkeurigere volumeafstemming was daarom beter geweest.

Batterijduur

Op de ingebouwde 605 mAh bij 3.7 V accu, is de afspeeltijd over bluetooth zo’n 6 uur. Ik heb geen exacte test uitgevoerd om deze accuduur in de praktijk te controleren. Wel heb ik de MUVO 2c al een paar keer op moeten laden, en denk ik dat de opgegeven 6 uur in de buurt van de werkelijkheid zit.

Het linker indicatielichtje geeft de batterijstatus aan. Als de speaker aanstaat, en de batterij is grotendeels leeg, dan begint deze rood te knipperen. Een constant rood brandend lampje geeft aan dat de batterij opgeladen wordt. Als de accu volledig vol is, gaat het rode lampje uit.

Als de speaker aanstaat, kun je de huidige batterijlading bekijken door tweemaal de M-knop in te drukken. Het rechter indicatielampje zal dan tweemaal knipperen. Afhankelijk van de kleur waarin deze knippert, krijg je een idee van de huidige lading:

 • 75-100% opgeladen – groen lichtje
 • 50-75% opgeladen – geel lichtje
 • 25-50% opgeladen – paars lichtje
 • 0-25% opgeladen – rood lichtje

Daarnaast is de huidige batterijlading van de speaker ook op je smartphone te zien. Bij mijn Android-telefoon wordt dit weergegeven in stappen van 10%.

Ik heb nergens een geschatte oplaadtijd kunnen vinden. Toen ik de speaker tijdens het schrijven van deze review op moest laden, duurde het met het opladen via de USB-poort van mijn PC ongeveer een halfuur om de speaker op 50% lading te krijgen. De tijd om volledig op te laden heb ik niet getest.

Bijbehorende mobiele app en software

Er is zowel een mobiele app als een computerprogramma beschikbaar, die je nog meer mogelijkheden geven.

De mobiele app, Sound Blaster Connect, is te downloaden via de Apple App store en Google Play. Met deze app kun je gemakkelijk via je smartphone muziek zoeken en selecteren op een SD-kaart die je hebt aangesloten op de MUVO 2c, en het geluidsprofiel aanpassen met een equalizer.

Ik heb deze app gedownload op mijn Android-telefoon via Google Play. In mijn geval werkte deze app in eerste instantie echter niet. Het lukt namelijk niet om via de app met de speaker te verbinden.

Na wat zoeken, lees ik dat je eerst de firmware van de MUVO 2c moet upgraden. Daarvoor moet je deze aansluiten op je PC of laptop. De firmware upgrade kun je hier downloaden. Hoe de installatie werkt, lees je hier.

Creative Muvo 2c Firmware Upgrade

Na het upgraden van de firmware, lukt het me wel om via de app op mijn telefoon met de speaker te verbinden, en wordt het mogelijk om met de app muziek van een SD kaart te kiezen, en de equalizer aan te passen.

Creative Muvo App

Hoewel deze app een leuke extra is, zou ik dit in de praktijk eigenlijk nooit gebruiken. Aangezien je op deze manier alsnog moet verbinden over bluetooth, kun je namelijk net zo goed gebruik maken van streaming apps zoals Spotify. Staat je gewenste muziek niet op een streaming dienst, en wil je daarom toch muziek die je op een micro-SD kaart hebt staan beluisteren? Dan is het gemakkelijker om de micro-SD kaart op smartphone aan te sluiten in plaats van op de MUVO 2c.

Er zijn namelijk genoeg smartphone apps waarop je gemakkelijk deze muziek kunt selecteren, en ook een equalizer kunt aanpassen (bijvoorbeeld Rocket Player). Als je vervolgens over bluetooth verbindt met de MUVO 2C, kun je op die manier ook muziek van een SD-kaart afspelen. Daarom zie ik het voordeel van de Sound Blaster Connect app niet in.

Het programma voor de PC is de Sound Blaster Control Panel, en kun je hier downloaden. Let op: sluit eerst de speaker aan op je PC met de USB-kabel, en selecteer USB als inputbron (met de M-knop). Als je de speaker niet eest op deze manier hebt ingesteld mislukt de installatie.

Ik heb dit programma geïnstalleerd op mijn Windows PC. Na het installeren hiervan heb je op je PC of laptop toegang tot een uitgebreid controlepaneel waar je meerdere eigenschappen aan het geluid kunt aanpassen.

Muvo 2c Sound Blaster Control Panel

Binnen Windows kun je de MUVO 2C selecteren onder de geluidsinstellingen. Selecteer de MUVO 2c, en klik op ‘Set Default’. Daarna speelt deze speaker al het geluid van je PC af, met het geluidsprofiel dat je selecteert binnen de Sound Blaster Control Panel.

Van dit programma zie ik het nut wel in. De MUVO 2C produceert namelijk beter geluid dan de meeste laptops. Door deze speaker aan te sluiten op een laptop kun je dus het geluid verbeteren, en heb je controle over meerdere instellingen. Het enige nadeel is dat je dan wel mono (1.0 channel) geluid hebt.

Prestaties: geluidskwaliteit – 4/5

De MUVO 2C produceert verrassend veel volume voor zo’n kleine speaker. Voor een comfortabel luistervolume op een paar meter afstand, staat de speaker slechts op zo’n 50% van zijn maximale volume.

De echt diepe bastonen (sub-bass) worden niet gehaald, wat niet vreemd is voor zo’n kleine speaker. Met een kort testje met een toongenerator wordt duidelijk dat de laagste tonen die deze speaker af kan spelen rond de 75 Hz liggen, en tonen vanaf zo’n 85 Hz pas goed hoorbaar worden. Het klinkt alsof er daarvoor wordt gecompenseerd door de iets hogere bastonen met meer volume af te spelen.

De middentonen en hoge tonen klinken ook vrij goed. Als je goede speakers of headphones gewend bent, kan het je opvallen dat deze tonen niet volledig zuiver zijn. Voornamelijk met een hoog volume is er wat vervorming merkbaar. Maar kun je dat zo’n kleine speaker voor zo’n lage prijs echt kwalijk nemen? Niet echt.

Kortom presteert de MUVO 2c qua geluidskwaliteit boven verwachting. Voor de bedoelde gebruikstoepassingen van zo’n kleine bluetooth speaker is de geluidskwaliteit zeker goed genoeg.

Creative MUVO 2c kopen? Prijs en beschikbaarheid!

Wil je de MUVO 2c kopen? De Creative Muvo 2c is beschikbaar in acht verschillende kleuren, namelijk zwart, rood, blauw, groen, paars, oranje, roze, en turquoise.

Omdat deze beschikbaar is bij meerdere webshops, vind je hieronder een duidelijk overzicht van de huidige beschikbaarheid en prijs.

Prijsverloop...

Prijsverloop voor: Creative Muvo 2c Bluetooth luidspreker Handsfree-functie, SD, Spatwaterdicht Zwart

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: €26,49 14 juni 2024
Hoogste prijs ooit: €26,49 22 mei 2024
Laagste prijs ooit: €26,49 22 mei 2024
Sinds 22 mei 2024

Laatste veranderingen:

€26,49 22 mei 2024
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor Creative Muvo 2c Bluetooth luidspreker Handsfree-functie, SD, Spatwaterdicht Zwart - €26,49

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen, of opmerkingen over deze review? Laat dan hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend