Game monitor kopen? De beste game beeldschermen! (2019)

Game monitor kopen? Op een gaming beeldscherm komt je game beter tot zijn recht. Een goede gaming PC is namelijk in staat om een goede grafische prestatie te leveren, maar dat wordt pas zichtbaar op het aangesloten beeldscherm.

In dit artikel leg ik uit wat de verschillende eigenschappen zijn waar je op moet letten bij het kopen van een beeldscherm voor gaming, en wat de beste schermen zijn die je op dit moment kunt kopen.

Top 4 beste game monitors

Hieronder de 4 beste game beeldschermen die je kunt kopen in 2019.

  AOC
G2460VQ6
BenQ ZOWIE
XL2455
Iiyama G-Master
GB2760QSU-B1
ASUS ROG
Swift PG258Q
  AOC G2460VQ6 Gaming Monitor BenQ Zowie XL2455 Game Beeldscherm Iiyama G Master Gb2760qsu Red Eagle ASUS ROG SWIFT PG258Q
Schermdiagonaal 24 inch 24 inch 27 inch 25 inch 
Resolutie  1920×1080 1920×1080  2560×1440  1920×1080
Beeldverhouding 16:9  16:9 16:9  16:9 
Paneeltype TN TN  TN TN
Refresh rate 75 Hz 60 Hz  144 Hz  240 Hz
Response time 1 ms 1 ms 1 ms 1 ms
G-sync/ FreeSync FreeSync  Nee FreeSync G-sync 
Aansluitingen VGA
Displayport
HDMI
3.5 mm jack
 VGA
DVI-D
HDMI 2x
3.5 mm jack
DVI-D
Displayport
HDMI
3.5 mm jack
2x USB 3.0
 Displayport
HDMI
3x USB 3.0
Verstelbaarheid Kantelbaar Kantelbaar  Kantelbaar,
Hoogte,
Orientatie 
Kantelbaar,
Hoogte,
Orientatie,
Roteerbaar
Muurophanging VESA 100 VESA 100  VESA 100 VESA 100
Ingebouwde speakers? Ja Ja Ja Nee
Meegeleverd Stroomkabel
Displayport-kabel
HDMI-kabel
Audiokabel
Stroomkabel
VGA-kabel
DVI-kabel 
Stroomkabel
DisplayPort-kabel
HDMI-kabel
USB-kabel
Stroomkabel
DisplayPort-kabel
HDMI-kabel
USB-kabel 
Laagste prijs bij: Bol.com (€139) Bol.com (€169) Bol.com (€459) Amazon.de (bekijk)

Waar moet je op letten bij het kopen van een game monitor?

Bij het kopen van een game monitor zijn er meerdere belangrijke eigenschappen waar je op moet letten. Hieronder meer informatie over deze eigenschappen.

Schermdiagonaal

Het schermdiagonaal is de afmeting van het scherm, van de onderhoek aan één kant van het scherm, tot de bovenhoek van de andere kant van het scherm. Deze afmeting wordt aangegeven in inches. Eén inch is 2,54 cm. Bij gaming, en ander gebruik van je beeldscherm, is groter bijna altijd beter. Met een groot scherm met een goede resolutie zie je alles duidelijker. Bij gaming zal dit zorgen voor een betere prestatie.

Grote schermen worden steeds goedkoper. Waar vroeger een 19 of 21 inch scherm een luxe was, is 24 inch nu een gemiddelde maat. Ook zijn er meerdere schermen van 27 of 28 inch beschikbaar voor minder dan 200 euro.

Resolutie en beeldverhouding

De resolutie geeft aan hoeveel pixels het beeldscherm heeft, in lengte maal breedte. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld, en hoe meer detail je kunt zien. De beeldverhouding geeft aan hoeveel pixels er in de breedte aanwezig zijn, tegen de hoeveelheid pixels in de hoogte.

De meestgebruikte beeldverhouding is 16:9. De drie meest voorkomende resoluties van deze beeldverhouding zijn:

  • 1280×720, ofwel HD ready, of 720p
  • 1920×1080, ofwel Full HD, of 1080p
  • 3840×2160, ofwel 4K, of 2160p

Het voordeel van schermen met een beeldverhouding van 16:9 is dat veel beeldmateriaal is gemaakt voor deze resolutie. Films zijn bijna altijd in deze beeldverhouding beschikbaar. Veel oude games zijn alleen in te stellen op verschillende 16:9 beeldverhoudingen.

Nieuwe games zullen dynamisch gebruik maken van de beeldverhouding van je scherm. Met een breder scherm zul je ingame dus ook werkelijk een breder zichtsveld hebben, en wordt het beeld dus niet in de breedte uitgerekt.

Speel je games waar een breed gezichtsveld gunstig is, dan is een monitor met een 21:9 beeldverhouding interessant. Monitors met deze beeldverhouding worden vaak Ultrawide monitors genoemd.

Naast gamen is een breed beeldscherm ook gunstig bij werk. Je kan zo makkelijker twee windows naast elkaar open hebben, wat gunstig is voor je productiviteit.

Veelvoorkomende resoluties bij Ultrawide monitors zijn:

  • 2560 x 1080
  • 3440 x 1440
  • 3840 x 1600

Een nadeel van 21:9 is dat films vaak niet in deze beeldverhouding beschikbaar zijn. Ook bij oude games ontbreken vaak de instellingen voor een 21:9 beeldverhouding. Het beeld wordt dan in de breedte opgerekt, of je krijgt zwarte balken aan beide kanten.

Nu vraag je je waarschijnlijk af of je moet kiezen voor Full HD of 4K. Hoewel 4K het voordeel heeft dat je door de hoeveelheid pixels een scherper beeld hebt, zijn er twee belangrijke nadelen. Het belangrijkste nadeel bij gamen, is dat gamen in 4K zwaarder is voor je computer. Om bij 4K nog een goede hoeveelheid frames per seconde te kunnen laten zien, heb je een erg krachtige game PC nodig, met een sterke grafische kaart. Heb je dat niet, dan heb je minder frames per seconde, en gaat het beeld schokken. Om vloeiend beeld te krijgen, zul je dan je games alsnog moeten instellen op Full HD in plaats van 4K.

Ook zijn 4K schermen flink duurder. Omdat je 4K bij het gamen pas echt kunt benutten met een zeer krachtige PC, en 4K schermen op dit moment erg prijzig zijn, is een Full HD scherm voor de meeste gamers op dit moment de beste optie.

Type paneel (TN/VA/IPS)

Voordat ik inga op de verschillende paneeltypen, eerst meer informatie over twee eigenschappen waar het paneeltype invloed op kan hebben:

  • Contrast ratio / contrastverhouding. De contrastverhouding is de verhouding tussen het helderste wit en het diepste zwart dat een scherm kan weergeven. Hoe hoger de contrastverhouding, hoe beter.
  • De kijkhoek. De kijkhoek is de maximale hoek waaronder je het scherm kunt bekijken zonder dat verlies van contrast en kleur. Bij (gaming) monitors is dit minder belangrijk dan bij TV‘s, omdat je meestal recht voor het scherm zit. Bij gebruik van een set-up met meerdere schermen zit je niet meer recht voor het scherm, maar is de kijkhoek vaak nog klein.

Er zijn verschillende paneeltypen die worden gebruikt in beeldschermen. Bijna alle monitors gebruiken LCD. Onder de LCD schermen zijn drie verschillende paneeltypen die veel voorkomen: Twisted Nematic (TN), Vertical Alignment (VA), en In-Plane Switching (IPS). Een korte, duidelijke uitleg van deze drie typen zie je in deze video, of lees je hieronder.

TN beeldscherm (Twisted Nematic) – beste type voor gaming. TN displays zijn het goedkoopste type. Als er bij een product geen aanduiding van het paneeltype staat, dan wordt er waarschijnlijk dit type gebruikt. Vergeleken met de andere paneeltypen heeft TN een aantal nadelen. Zo is de kleurechtheid van dit paneeltype niet geweldig, en is de kijkhoek klein. Wel is dit paneeltype snel, en kan dit paneeltype dus veel beelden per seconde laten zien.

Dit is de voornaamste reden dat veel gaming monitors TN panelen gebruiken; ze hebben vaak een hoge refresh rate van bijvoorbeeld 120 Hz of 144 Hz. Daarnaast is de responstijd van dit paneeltype vaak lager dan de andere twee typen; bij goede monitors slechts 1 ms.

VA beeldscherm (Vertical Alignment). Een iets duurdere paneeltechnologie is VA. Dit type heeft een betere kleurechtheid en kijkhoek dan TN schermen. Van de drie typen, heeft VA de hoogste contrast ratio. Wel heeft dit type scherm de hogere responstijd dan TN panelen. Daarom is dit type niet optimaal voor gaming, maar wel beter als het gaat om het kijken van films.

IPS beeldscherm (In-Plane Switching) – beste type voor grafisch werk. Dit is het duurste paneeltype, en heeft de grootste kijkhoek van de drie opties. Daarnaast heeft dit type ook de beste kleurechtheid, en is daarom populair voor professioneel gebruik met Photoshop, videobewerkingssoftware, en ander designwerk. Dit schermtype is echter wat betreft responstijd vaak het langzaamste van de drie typen, en is daarom het minst geschikt voor gaming. Door de langzame responstijd krijg je ook meer last van ‘motion blur’ of ‘ghosting’ dan bij de andere twee typen schermen.

Refresh rate (60 Hz, 75 Hz, 144 Hz, 240 Hz) van de gaming monitor

De refresh rate, ofwel verversingssnelheid, geeft aan hoe vaak de frames die je beeldscherm weergeeft worden ververst per seconde.  Met een hogere refresh rate worden bewegingen op het scherm vloeiend weergegeven. Bij vloeiende bewegingen kun je beter reageren op bewegingen in de game dan bij een beeld dat schokt. Speel je voornamelijk shooters, of andere games waarbij een vloeiend beeld gunstig is, kies dan voor een monitor met een zo hoog mogelijke refresh rate.

De werkelijke hoeveelheid frames die je scherm laat zien is wel afhankelijk van je computer. Je computer, voornamelijk de grafische kaart, moet snel genoeg zijn om genoeg beelden per seconde te genereren. Zo kan je bijvoorbeeld een scherm hebben dat maximaal 144 beelden per seconden kan laten zien, maar is het mogelijk dat door een langzame CPU en GPU je in de praktijd bijvoorbeeld maar 30 FPS hebt.

Meer uitleg over refresh rate zie je in deze video.

Reactietijd/responstijd  en input lag – hoe lager hoe beter! (1 ms, 2 ms)

Een goede gaming monitor heeft een zo laag mogelijke responstijd en input lag. Een duidelijke uitleg van deze twee begrippen zie je in deze video, of lees je hieronder.

De reactietijd/responstijd is de tijd die het scherm nodig heeft om de pixels van kleur te laten veranderen. Dit wordt vaak aangeduid in milliseconden (ms). De snelste schermen hebben een responstijd van slechts 1 ms. Het voordeel van een lage responstijd is dat het beeld vloeiend loopt, en je minder last hebt van motion blur.

De input lag ofwel input latency is de tijd die het kost om het beeldsignaal uit je computer in je beeldscherm om te zetten tot een actie (pixel laten veranderen van kleur). Een hoge input lag zorgt dus voor vertraging: je ziet de acties die je in de game onderneemt (via muisklikken en indrukken van toetsen op het toetsenbord) met een lage input lag dus ook later uitgevoerd worden op het scherm. Hoewel dit eigenlijk de belangrijkere eigenschap is voor gaming, wordt de input lag door beeldschermfabrikanten meestal niet genoemd.

G-sync / FreeSync

Nvidia G-SynchG-sync en FreeSync zorgen via een chip ervoor dat het scherm de hoeveelheid beelden die worden laten zien dynamisch worden aangepast op de hoeveelheid beelden die je computer kan genereren, waardoor de refresh rate van je scherm en de FPS van je game gelijk zijn, ofwel synchroon lopen.
G-sync is de technologie die met grafische kaarten van Nvidia samenwerkt, en FreeSync de technologie die samenwerkt met grafische kaarten van AMD.

Wil je de beste beeldkwaliteit, zorg er dan voor dat je kiest voor een scherm met G-sync als je een grafische kaart van Nvidia gebruikt, en voor een scherm met FreeSync als je een grafische kaart van AMD gebruikt. Sommige gaming monitors hebben ook beide technologieën in de schermen ingebouwd.

Staander/voet: verstelbaarheid en muurophanging mogelijk?

Voor het beste gebruikscomfort wil je het scherm instellen op de juiste hoogte, en onder de juiste hoek. Een goed gaming beeldscherm heeft dus een staander die in hoogte verstelbaar is, en naar voren en achteren is te kantelen.

Verder zijn sommig schermen van oriëntatie te veranderen. Voor gaming zal je je scherm bijna altijd in de zogenaamde ‘landscape’ oriëntatie willen gebruiken. Wil je het scherm bijvoorbeeld ook voor werk gebruiken, dan is soms een zogenaamde ‘portrait’ oriëntatie handiger. Bij veel schermen ontbreekt de verstelbaarheid in oriëntatie, maar voor gaming is dat vaak niet zo’n probleem.

De laatste vorm van verstelbaarheid is de mogelijkheid om het scherm te draaien op het voetstuk. Bijna geen enkel scherm heeft deze mogelijkheid, omdat je ook simpelweg het scherm met voetstuk in een andere richting neer kunt zetten. Deze functie is alleen handig als je iemand even mee wil laten kijken op je scherm.

Wil je zo min mogelijk rommel op je bureau, dan kun je ook kiezen om helemaal geen gebruik te maken van het voetstuk, maar de schermen aan de muur te monteren. Bij sommige schermen kun je de staander daarom volledig losschroeven. Als de schroefgaten zijn ingedeeld volgens de VESA-standaard, zijn er veel muurbeugels beschikbaar om het scherm aan te monteren.

Ingebouwde speakers

Een relatief nieuw fenomeen is dat veel nieuwe monitors nu ook ingebouwde speakers hebben. Hoewel dit een een nuttige extra is, zijn deze speakers vaak van lage kwaliteit, en is het meestal een beter optie om aparte speakers te kopen.

Meegeleverde kabels en accessoires

Bij veel monitors wordt de stroomkabel, en de kabels om de monitor op je pc aan te sluiten meegeleverd. Ga toch altijd even na of alle kabels die je nodig hebt meegeleverd worden.

Vragen, opmerken, of eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een gaming monitor? Stel je vraag hieronder, en je krijgt gericht advies. Ervaring met één van de genoemde producten? Laat het me hieronder weten!

Plaats een reactie