USB stick voor iPad? Zo gebruik je een USB stick op de iPad!

Wil je een USB stick aansluiten op je Apple iPad? Het is mogelijk! Hoewel je geen volledige toegang hebt tot alle bestanden op de USB-stick, maakt het aansluiten van een USB stick het mogelijk om foto’s en video’s op de aangesloten USB stick te bekijken en over te zetten.

Hoe je een USB stick op de iPad kunt aansluiten hangt af van de versie iPad tablet die je hebt. Hieronder leg ik de mogelijkheden uit voor de verschillende uitvoeringen van de iPad.

iPad generatie 1, 2 en 3 (30 pin dock connector)

De oudste uitvoeringen van de iPad gebruiken de 30 pin dock connector, en hebben geen USB aansluitingen. De iPads met een 30 pin dock connector zijn de  iPad 1 (2010), iPad 2 (2011) en iPad 3 (2012).

Ipad Camera Connection Kit Voor Usb StickiPad Connection kit

Ebay (€5-€20)

Wil je gebruik maken van een USB stick op een van deze iPads, dan is de oplossing om gebruik te maken van de Apple iPad Camera Connection kit. Dit is een set met twee adapters van Apple.

Om een USB stick te gebruiken op de iPad heb de 30 pin naar USB-A adapter van de iPad Camera Connection Kit nodig.

De meeste USB-sticks hebben een USB type A connector, en zijn daarom op de USB-A port van de adapter aan te sluiten. Eenmaal aangesloten wordt het mogelijk om de foto’s en video’s op de USB stick te bekijken.

De tweede adapter in de Connection Kit is een adapter die je kunt gebruiken om SD kaarten uit te lezen op de iPad.

De iPad Camera Connection Kit is helaas niet meer als nieuw verkrijgbaar. Wel is deze nog te vinden op Ebay.nl. Op dit moment zijn er op Ebay verschillende aanbieders, en ligt de verkoopprijs tussen de 5 en 20 euro.

USB stick voor iPads – met lightning connector

De meeste uitvoeringen van de iPad hebben een lightning connector. De iPad 4, 5 en 6, iPad Air 1 en 2, alle iPad Mini’s, en de iPad Pro 1 en 2 maken gebruik van deze connector.

Heb je een van deze iPads , en wil je hier een USB stick op aansluiten? Dan zijn er twee goede mogelijkheden.

Sandisk Ixpand Usb Stick Voor Ipad Met LightningSandisk iXpand (32 GB)

Bol.com (€40)

De eerste mogelijkheid is om een USB stick te kopen die een ingebouwde lightning connector heeft. Deze kun je rechtstreeks op je iPad aansluiten om te gebruiken.

Van de beschikbare opties is de Sandisk iXpand de populairste. Deze USB stick heeft zowel een lightning connector als een USB type A connector.

De Sandisk iXpand is verkrijgbaar in drie verschillende uitvoeringen: met 16 GB of 32 GB aan opslagruimte. Op dit moment is deze lightning USB stick het goedkoopste op Bol.com. De uitvoering met meer opslagruimte is omgerekend per GB goedkoper.

Heb je al een USB stick die je wil gebruiken bij je iPad? De tweede mogelijkheid is om gebruik te maken van een adapter. Deze adapters hebben aan de ene kant een lightning connector, aan aan de andere kant een USB type A port om een USB stick op aan te sluiten.

De officiële adapter is de Apple Lightning to USB Camera Adapter. Deze is verkrijgbaar voor €39,99 op Bol.com. Ook kun je kiezen voor een goedkopere optie van een ander merk, zoals de QY lightning naar USB adapter.

iPad Pro 3 – met USB-C

Alleen de derde generatie iPad Pro heeft een USB-C aansluiting. Om hier een USB stick op te gebruiken heb je weer twee opties.

Sandisk Ultra Dual Drive Type C Usb Stick Voor Ipad ProSandisk Ultra
Dual Drive Type C

Bol.com (va. €16,20)

De eerste opties is om een USB stick met een USB-C connector te gebruiken.

De populairste USB-stick met een USB-C connector is de SanDisk Dual Drive Ultra 3.1. Deze heeft een USB-C én een USB-A connector.

Deze USB stick is beschikbaar in vijf verschillende uitvoeringen: met 16, 32, 64, en 128 GB aan opslagruimte. De kleinste uitvoering kost €16.20, de grootste uitvoering €22,99.

Heb je al een USB stick met USB type A? De tweede optie is om gebruik maken van een USB-A naar USB-C adapter. Er zijn online veel van deze adapters te koop, al vanaf een paar euro.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het aansluiten van een USB-stick op je iPad? Je kunt hieronder een bericht achterlaten!

Plaats een reactie

17 reacties op “USB stick voor iPad? Zo gebruik je een USB stick op de iPad!”

 1. Ik heb voor het eerst een Apple tablet gekocht: Swift 1
  USB stickje aansluiten is dus niet mogelijk. USB 3.0 ook niet
  In de winkel werd de usb-c to usb adapter aanbevolen. ‘Past altijd’ 30 euro!
  Niet dus. De usb stick past NIET op dit snoertje. De mond van de USBstick is te klein
  Al mijn sticks passen gewoon niet.
  Wat nu. Iemand enig idee?
  Waarom toch zo moeilijk…

  Beantwoorden
  • Hoi Rob,

   De Swift 1? Er is alleen een laptop van Acer met deze naam, niet een Apple tablet.

   Apple apparaten hebben in ieder geval vaak een Lightning aansluiting, dus zowel USB-C als USB-A past daar niet op.

   Als je een Apple tablet hebt, heb je dus een USB-stick nodig met een Lightning aansluiting. Deze noem ik in het artikel.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi Benjamin,

   Welke iPad heb je precies? Bij de iPad 1, 2, en 3 is het zover ik weet alleen mogelijk om foto’s en video’s uit te wisselen. Met alle nieuwere iPad zou het mogelijk moeten zijn om muziek over te zetten naar de USB-stick. Wel moet de muziek dan op je iPad opgeslagen staan, bijvoorbeeld als mp3-bestand. Muziek van streaming-apps zoals Spotify staan (standaard) niet opgeslagen op je iPad, maar staan op de server van de muziek-streaming dienst.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 2. Hoi, ik wil graag oude usb sticks overzetten op een nieuwe I-pad 12 inch.
  Ik heb een Lightning Digital AV adapter , waarschijnlijk is dit niet het juiste accessoire? Hij geeft steeds aan “ accessoire needs more power” kun tbv mij helpen? Groet Paul

  Beantwoorden
 3. Ik heb de iPad Pro met USB-C aansluiting en ik heb de SanDisk Ultra Dual Drive Type C gekocht en nu is mijn vraag: hoe krijg ik alle foto’s die op de Ipad staan op de SanDisk? Is er ergens een Nederlandstalige handleiding te downloaden? Ik hoor heel vraag van u.
  M.vr.gr.
  Marij Heijligers

  Beantwoorden
  • Hoi Marij,

   Welk besturingssysteem draait je iPad Pro nu? Om gebruik te maken van een USB-C stick heb je namelijk iPadOS 13 nodig. Het updaten kan via ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Software-update’.

   Ik heb helaas geen Nederlandse handleiding kunnen vinden, maar in deze Engelstalige video zie je hoe het overzetten van bestanden van en naar je iPad met iPadOS 13 precies werkt (met exact dezelfde USB stick die je hebt).

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 4. Op dit moment denk ik over de aanschaf van een IPad 12.1 inch of een IPad 11 inch. Ik zou dan helemaal overgaan op een IPad. Ik heb nog kabel internet thuis, eigenlijk zou ik dat het liefste houden. Zou ik misschien mogen vragen hoe je kabel internet op een IPad 12.1 inch of IPad 11 inch zou kunnen aansluiten? Ook heb ik USB sticks van de computer, welke adapter soort zou ik het beste kunnen kopen om de USB sticks op een van deze IPads te kunnen gebruiken? Ik gebruik nog de simpele USB sticks, bijvoorbeeld van Philips. Flash Drive. Op internet zie ik veel verschillende informatie staan, en ik heb er zelf weinig tot geen verstand van.

  Beantwoorden
  • Hoi Kim,

   Welke iPads bedoel je precies (link)? Hoe je internet en een USB adapter kunt aansluiten hangt namelijk af van de connector/port die er op de iPad zit.

   De meeste iPads gebruiken een lightning connector. Dan heb je deze adapter nodig. Deze sluit je aan op de iPad, en vervolgens sluit je de internetkabel aan op de adapter.

   Wel is deze adapter erg prijzig (€99,95). Daarom zou ik er eerder voor kiezen om een WiFi-router te kopen, zodat je gebruik kunt maken van draadloos internet. Een Wi-Fi router maakt van het bedrade internet (dat je hierop aansluit met de kabel) draadloos internet. Je kunt al voor 35 euro een goede Wi-Fi router kopen (bijvoorbeeld deze).

   USB-sticks voor de computer hebben waarschijnlijk een USB-A uitgang. Deze kun je op de iPad gebruiken met een lightning naar USB-A adapter, bijvoorbeeld deze.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 5. Ik heb een Ipad-Pro versie IOS 12.3.1
  Als ik een USB stick aansluit op deze Ipad krijg ik de melding:
  Cannot use Accessory. USB disk2.0 . This accessory requires too much power.

  Is dat op te lossen ?

  Beantwoorden
  • Welke iPad Pro heb je precies (iOS 12.3.1 is alleen de versie van je besturingssysteem), en wat voor aansluiting heeft deze? En welke USB stick en/of adapter gebruik je?

   Beantwoorden
  • Hoi Robque,

   Ja dat kan. Welke iPad heb je? Als je een iPad hebt met een lightning connector zou ik kiezen voor de Sandisk iXpand Flash Drive. Deze heeft een bijbehorende app (deze) waarmee je je foto’s en video’s gemakkelijk kunt overzetten naar deze USB stick, zonder tussenkomt van een computer.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
Send this to a friend