Beste (WiFi) Router voor thuis? Drie beste opties! (2019)

Internet in Nederland wordt steeds sneller. In steeds meer gebieden wordt het glasvezelnetwerk al klaar gemaakt. Om dit snelle internet ook werkelijk te benutten in je huis, heb je ook een snelle (Wi-Fi) router nodig. Een goede router zorgt voor een stabiele verbinding, hoge snelheden, en een groot bereik.

Om de keuze gemakkelijk te maken hebben we aan de hand van specificaties, huidige prijzen, en reviews de drie beste routers gezocht. Elke router is de beste optie voor een verschillend gebruiksscenario. Hieronder de drie opties:

Hieronder eerst een vergelijking van deze drie opties op eigenschappen. Verderop vindt je een uitgebreide beschrijving van de drie routers, waarom dit de beste keuze is in zijn klasse, en waar je deze voordelig kunt kopen.

Wi-Fi routers vergelijken: vergelijking van de drie opties

Nighthawk XR700 Nighthawk R7000 Asus RT-N12 D1
Netgear Nighthawk Pro Gaming Xr700 Beste Gaming Router 2 Netgear Nighthawk R7000 Beste Koop Asus Rt N12 D1 Goede Goedkope Router
Wifi-versie: Wi-Fi 5,
Wi-Fi 4
Wi-Fi 5,
Wi-Fi 4
Wi-Fi 4
Wifi-banden: Simultaan Tri-Band
2.4 GHz en 2× 5 GHz,
Simultaan Dual-band
2.4 GHz en 5 GHz
Single-band
Alleen 2.4 GHz
Max. snelheid 2.4 GHz: 600 Mbps 600 Mbps 300 Mbps
Max. snelheid 5 GHz: 2533 Mbps 1300 Mbps
Max. snelheid 60 GHz: 4600 Mbps
Hoeveelheid
antennes:
4 3 2
Antenne-aansluiting: Vast RP-SMA N-Type
Ethernetpoorten: 7× 1 Gbps, 4× 1 Gbps 4× 100 Mbps
USB-poorten: 2× USB 3.0 1× USB 2.0, 1× USB 3.0
IPv6? Ja Ja Nee
Afmeting (b×d×h): 32.2×24.4×6.5 cm 28.5×18.4×5 cm 17.9×12.8×2.8 cm
Gewicht: 1865 gram 750 gram 280 gram
Garantieduur: 2 jaar 2 jaar 1 jaar
Prijs: ~ €300 ~ €130 ~ €20-40 euro
Huidige prijs
en bestellen:
Bol.com
Bol.com
Bol.com
Amazon.de

Let op: de genoemde maximale snelheden zijn theoretische maxima, en ook afhankelijk van het internet dat je afneemt bij je provider. Vergelijk hier internetproviders voor de hoogste snelheid op jouw locatie.

Netgear Nighthawk XR700 – Beste gaming router

De Netgear Nighthawk Pro Gaming XR700 is simpelweg de beste gaming router die op dit moment verkrijgbaar is. Online gaming met een zo betrouwbaar en snel mogelijke verbinding heeft zeer hoge eisen. Naast gaming blinkt deze router daarnaast ook uit op alle andere denkbare doeleinden voor een router. Wel ligt de prijs van deze router hoog; tegen de 400 euro.

Netgear Nighthawk Pro Gaming XR700 - Beste Gaming Router

Netgear Nighthawk
Pro Gaming XR700

Bol.com (€277,59)

De XR700 is de nieuwste router uit de gaming-lijn van Netgear. Deze gaming router is door Netgear voorzien van zeer gunstige eigenschappen.

Ook de vormgeving van de router is een streling voor het oog, zeker dankzij zijn mooie rode accenten. Je hoeft de router dus niet uit schaamte achter de deur van de meterkast te verbergen. Dat raden we sowieso niet aan, want de beste snelheden haal je natuurlijk als je de router ergens open en bloot centraal in het huis zet.

Deze router is bijzonder, want hij beschikt over maar liefst 6 LAN poorten, terwijl de meeste andere routers – inclusief die van Netgear zelf – over maar 4 poorten beschikken. Een reden om voor de XR700 te gaan en niet voor de Nighthawk XR500. Verder heeft de router 1 WAN-poort waar het internet op aangesloten moet worden.

De XR700 beschikt over link aggregatie, waardoor meerdere lijnen gekoppeld kunnen worden. De router heeft ondersteuning voor interne snelheden maar liefst 10 Gigabit per seconde, waardoor je razendsnel bestanden uit kunt wisselen over je thuisnetwerk.

Ook draadloos heeft Netgear het goed voor elkaar met 802.11ac/WiFi-5 ondersteuning. Om overal in huis goede dekking te bieden, beschikt de router over Beamforming (uitleg) en 4 actieve antennes. Daardoor is het bereik overal uitstekend, maar we raden voor gaming altijd het gebruik van een ethernetkabel aan.

Bovendien heeft deze  gaming router ook specifieke eigenschappen voor gaming. Dat komt doordat Netgear het besturingssysteem, Duma OS, daar speciaal voor gebouwd heeft. Zo is het mogelijk om de dichtstbijzijnde server te kiezen aan de hand van een ingebouwd geo-filter. Zo kun je voorkomen dat latency je parten zal spelen.

Ook kun je van ieder apparaat op het netwerk de prioriteit aangeven, voor zowel de upload- als downloadsnelheid. Je kunt de prioriteiten uitdrukken in termen van procenten van de volledige snelheid. Zo kun je voorkomen dat een bepaald apparaat in je netwerk veel data opslurpt.

Qua praktijkprestaties hebben we gekeken naar meerdere tests. Een zeer uitgebreide review en test vind je hier op de site KitGuru.net, die zich specialiseren in het testen van hardware, waaronder routers. Ook de XR700 wordt op Kitguru.net flink getest, en qua prestaties vergeleken met andere (dure) gaming routers. Omdat de XR700 beter presteert dan de concurrentie, geeft KitGuru deze router een score van 9.5/10, en noemt deze router daarnaast de ‘Koning van de gaming routers’.

Ook de hardware- en gaming reviewsite PCGamer.com noemt deze router onder ‘beste gaming routers’ vanwege de hoge snelheden, poort aggregatie en 10 Gbit interne snelheid. Genoemde nadelen zijn de hoge prijs, en de grote afmeting en gewicht.

Daarnaast waarderen ook klanten van Bol en andere webshops de router met de maximale score. De router is snel, heeft een goed bereik en wordt geroemd om zijn stabiliteit. Daarnaast wordt het Geo-filter meerdere keren genoemd als voordeel.

Maakt het budget je niet uit, en wil je simpelweg de beste router om optimaal mee te kunnen gamen, dan is de Netgear Nighthawk XR700 de beste keuze. De laagste prijs voor deze router is op dit moment te vinden op Bol.com (€277,59).

De Nighthawk wordt geleverd met de benodigde AC adapter, en een ethernetkabel. Er geldt 2 jaar fabrieksgarantie op je aankoop.

Netgear Nighthawk R7000 – Beste koop router

Als je geen serieuze gamer bent, of niet van plan bent enkele honderden euro’s voor een goede router neer te leggen, dan is een andere router uit Netgear’s Nighthawk serie een betere optie. Onder de routers tot zo’n 150 euro, het middenklasse budget voor Wi-Fi routers, heeft de Netgear Nighthawk R7000 namelijk de beste eigenschappen. Met deze sterke Wi-Fi router zul je een volledig huis kunnen voorzien van snel draadloos internet.

Netgear Nighthawk R7000 - Beste Koop Router

Netgear Nighthawk R7000
AC1900 Smart WiFi Router

Bol.com (€129)

De R7000 is qua uiterlijk ook wat kleiner, waardoor deze gemakkelijker weg te werken valt. Ook beschikt de R7000 ook over beamforming technologie, waardoor het signaal optimaal is. De R7000 is op te hangen aan een muur, maar de adapter die erbij hoort is wel erg fors, waardoor deze niet altijd gemakkelijk te installeren is.

Houd je van knipperende lampjes? Daar heeft de Netgear Nighthawk R7000 er genoeg van. Zo kun je in één oogopslag zien wat er mis is, wanneer de verbinding niet werkt. De lichtjes laten onder meer zien of er verbinding is en of de ethernetpoorten wel actief zijn.

Wat ontbreekt, is een mogelijkheid om alle lampjes uit te schakelen. Wel zit er een uit-knop op, kun je WPS inschakelen en Wi-Fi uitschakelen, en is er een reset knop om alle instellingen te verwijderen en opnieuw te beginnen.

De R7000 is verder uitgerust met 4 gigabit Ethernetpoorten en een USB 2.0 en USB 3.0 poort, waarmee je bijvoorbeeld een harde schijf aan kan sluiten. De R7000 werkt met 3×3 dual-band antennes op de 2,4 GHz en 5GHz. Theoretisch gezien kan het apparaat snelheden halen tot wel 1,9 Gbps.

De Netgear R7000 heeft zeker niet de mooiste webinterface met de Genie-interface, maar deze werkt wel voor zowel PC, Mac, iOS als Android. Verder ziet de interface er overzichtelijk uit. Je ziet meteen hoeveel mensen er met het netwerk verbonden zijn en komt makkelijk bij alle instellingen.

Deze router komt uit als favoriet bij voor zijn prijsklasse bij meerdere tech-review sites. Op TweakTown.com is de Netgear R7000 getest op bedrade snelheid, draadloze snelheid, draadloos bereik, en dataoverdracht tussen twee aangesloten apparaten. Omdat deze router zeer goed presteert in al deze test, krijgt deze router een score van 95/100, en de ‘Editor’s Choice Award’.

Ook klanten van Bol.com zijn erg positief over deze router. Na 169 reviews ligt de gemiddelde score op 4.6/5 sterren. Het installatiegemak, de vele opties en het grote bereik worden geroemd. De interface van de mobiele pagina wordt wel als nadeel genoemd. Met de Genie software kun je immers veel, maar het is niet de mooist vormgegeven interface.

Ben je op zoek naar een goede, betaalbare router onder de 150 euro, dan krijg je met een gemiddelde prijs van rond de 130 euro veel waar voor je geld. De router is op dit moment te bestellen voor 129 euro op Bol.com.

Deze router wordt geleverd met de voedingsadapter en een ethernetkabel. Je krijgt 2 jaar fabrieksgarantie op je aankoop.

ASUS RT-N12 D1 – Beste goedkope router

Geen bakken met geld aan een WiFi router, maar simpelweg op zoek naar een router met een goede dekking en snelheid? Dan kom je vaak uit bij de routers van ASUS. Op dit moment is de Asus RT-N12 D1 de beste router bij een laag budget.

De router heeft maar twee antennes en is qua vormgeving een stuk kleiner. De vormgeving zien we als een voordeel. De Asus RT-N12 is alles in één en werkt als router, access point en range extender. Bovendien is het mogelijk om maar liefst vier verschillende draadloze netwerken op te zetten. De snelheden liggen rond maximaal 300 Mbps, wat fors minder is dan de routers hierboven beschreven.

Voordeel van de ASUS RT-N12 tegenover sommige andere routers is dat er twee 5 dBi antennes op de router zitten. Daardoor krijg je een breder en beter bereik. De antennes zijn afneembaar, waardoor je ze gemakkelijk kunt omruilen voor andere antennes. Een voordeel in vergelijking met routers met interne antennes, die je voor deze prijs toch veel vaker vindt.

De belangrijkste reden om voor deze router te kiezen is het behoorlijk grote bereik. Zeker in een appartementje of studio kun je met deze router goed uit te voeten. Ook de bouwkwaliteit van deze router is behoorlijk goed. Het enige dat jammer is, is dat het niet mogelijk is om de router verticaal op te hangen. Installeren gaat heel gemakkelijk, waardoor je binnen een paar minuten kan gaan internetten.

Dankzij de eenvoudige set-up hoef je ook zeker geen IT-er te zijn om deze router aan de praat te krijgen. De overzichtelijke set-up leidt je eenvoudig door het installatieprogramma, waardoor je binnen een paar minuten online bent en alles al correct hebt ingesteld. Hoewel de setup-programma eenvoudig is, is het volgens gebruikers soms lastig om bepaalde instellingen terug te vinden.

Wil je ervoor zorgen dat je kinderen niet op bepaalde websites terechtkomen, dan kun je eventueel beperkingen instellen per apparaat. Je kunt bovendien ook een maximale bandbreedte per gebruiker instellen, zodat je de zwaarste apparaten een hogere prioriteit kan geven.

Een nadeel van deze router is de maximale doorvoersnelheid. Via WiFi kun je maximaal 300 Mbps bereiken; voor de gemiddelde gebruiker meer dan prima. Bedrade verbinding heeft echter een maximale snelheid van 100 Mbps, omdat dit ‘Fast Ethernet‘ ports zijn inplaats van Gigabit Ethernet zoals de twee eerder genoemde opties. Heb een internetabonnement met zeer hoge maximale snelheden? Om daar optimaal gebruik van te maken kun je dan beter voor een snellere router kiezen.

Deze router wordt door klanten op Amazon.de positief beoordeeld. Na 391 klantreviews is de gemiddelde score hier 4.1/5 sterren, en is de gunstige prijs-kwaliteitsverhouding het meestgenoemde voordeel. Daarnaast krijgt deze router hier de stempel ‘Amazon’s Choice’.

Kortom: wil je een goede router voor weinig geld en ben je niet te veeleisend, dan is de RT-n12 een goede uitkomst. Heb je meer budget en wil je een uitgebreidere router, dan is wellicht een Netgear Nighthawk R7000 een beter alternatief.

Op het moment van schrijven lag de laagste prijs voor deze router met zo’n 20 euro erg laag. Voor deze prijs is de router een zeer goede koop. Deze router kopen? Bekijk de huidige prijs voor deze router op Amazon.de of op Bol.com.

Tip: een iets hoger budget? Dan is de TP Link Archer C50 (€35) een goed alternatief. Deze heeft als voordeel dat het een Dual-band router is, en voor Wi-Fi dus ook hogere snelheden ondersteunt op 5 GHz. Daarnaast heeft deze router oa door de vier antennes een goed bereik.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over het kopen van een goede router? Of heb je specifieke eisen of een bepaald budget, en staat de juiste optie er voor jou daarom niet tussen? Laat hieronder een bericht achter, en je krijgt gericht advies.

Plaats een reactie

Send this to a friend