Speakers draadloos maken met Bluetooth of WiFi? Hier lees je hoe!

Veel nieuwe speakers (luidsprekers) hebben de mogelijkheid om er draadloos muziek op af te spelen via bluetooth of WiFi. Heb je speakers die deze mogelijkheid niet hebben, en wil je deze functionaliteit hier aan toevoegen? In dit artikel leg ik uit hoe.

Met de twee genoemde opties hieronder is het mogelijk om Bluetooth of WiFi toe te voegen aan elke oude speaker en versterker, zolang deze over de juiste aansluitingen beschikt.

Speakers draadloos maken met Bluetooth – Logitech Bluetooth Audio Adapter

Wil je bluetooth aan je speakers toevoegen? Het voordeel van bluetooth is dat je de muziek rechtstreeks kunt streamen naar je speakers. Hiervoor heb je geen (WiFi) internetverbinding nodig.

Speakers draadloos maken met bluetooth - Logitech Bluetooth Audio Adapter

Logitech Bluetooth
Audio Adapter

Bekijk op Amazon.nl

De Logitech Bluetooth Audio adapter is een goede adapter om je speakers draadloos te maken via bluetooth. Deze adapter is op speakers aan te sluiten via 3.5 mm AUX, of met stereo RCA (tulpstekker). Daarnaast zul je de meegeleverde stroomadapter moeten gebruiken om de bluetooth ontvanger te voorzien van stroom.

Met de Logitech Bluetooth Audio adapter aangesloten op je speakers en op stroom, kun je hier gebruik van maken. Bovenop de adapter zit een knop met bluetooth logo. Door hier op te drukken, staat de ontvanger aan, en zul je met je telefoon of tablet via bluetooth verbinding kunnen maken.

Wanneer je verbinding hebt gemaakt, wordt alle audio van je (draadloos) gekoppelde apparaat op de speakers afgespeeld.

Met deze Bluetooth Audio adapter zorgt voor een draadloos bereik van zo’n 15 meter. Je kunt deze adapter ook aansluiten op je versterker. Je muziek wordt dan met de instellingen van de versterker afgespeeld op alle gekoppelde speakers.

De Logitech Bluetooth Audio Adapter is verkrijgbaar op Amazon.nl, Bol.com, en Coolblue.nl. Je kunt ook hier alle huidige prijzen vergelijken.

WiFi toevoegen aan je speakers – gebruik Chromecast Audio

Het voordeel van WiFi is dat je audiobestanden van hoge kwaliteit draadloos kunt afspelen. Bij het afspelen van muziek over bluetooth worden je audiobestanden namelijk eerst gecompressed.

Bij WiFi is dat niet het geval. Als je goede speakers hebt, en hierop muziekbestanden van hoge kwaliteit wil afspelen, is WiFi de beste optie.

Chromecast Audio - Speakers draadloos maken via wifiGoogle Chrome-
cast Audio

Bol.com (€39)

Onder WiFi audio ontvangers is de Google Chromecast Audio de populairste optie. De Chromecast Audio is een WiFi ontvanger voor audio. Deze is aan te sluiten op je speakers, of op je versterker, met de meegeleverde 3.5 mm AUX kabel.

Daarnaast heeft de Chromecast Audio stroom nodig. Hiervoor wordt er een USB kabel en bijbehorende adapter meegeleverd. Ook zou je de USB kabel aan kunnen sluiten op een powerbank om de Chromecast Audio van stroom te voorzien.

Na een korte setup van de Google Home app op je telefoon of tablet, wordt het mogelijk om audio te ‘casten’ naar je Chromecast Audio. Er verschijnt binnen de apps waarin je audio afspeelt dan een icoontje om te beginnen met ‘casten’.

Wanneer je muziek ‘cast’, wordt het afgespeeld op de speakers waar de Chromecast Audio op is aangesloten. De Chromecast Audio is online te bestellen op Bol.com en Coolblue.nl. De prijs is bij deze twee webshops op dit moment 39 euro.

Opmerking: de Chromecast Audio wordt niet meer verkocht. Bekijk de alternatieven: Chromecast Audio alternatief.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het draadloos maken van bestaande speakers? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of wil je je eigen ervaring met de bovengenoemde producten delen? Laat dan hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

13 reacties op “Speakers draadloos maken met Bluetooth of WiFi? Hier lees je hoe!”

 1. Beste,
  Ik heb de LG9540tw bioscoop set.
  De achterspeakers zijn “draadloos”.
  Dat wil zeggen:
  In de hoofdunit stop je een ontvangst-kaartje welke connectie heeft met een receivertje.
  In dit receivertje plug je de 2 achterboxen, zodat ze draadloos worden.
  Vraag:
  Het receivertje voor die achterspeakers is kapot.
  Is er een mogelijkheid / apparaat om deze speakers alsnog draadloos te verbinden ?

  Beantwoorden
  • Hoi Van Roon,

   Ik denk het helaas niet. Ik zou op zoek gaan naar een vervangende receiver voor de achterspeakers, of kijken of je deze kunt laten repareren.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 2. Erg leuk, maar werkt het ook met bose 700 soundbar. Ik heb 2 zuilen van driade die ik via de soundbar zou willen laten spelen, vooral omdat dit ook hoge kwaliteit luidsprekers zijn.
  Dus de zuilen aansluiten op deze Bluetooth kast en dan laten werken met de soundbar….
  Mijn vraag is dit mogelijk, weet iemand dit???

  Beantwoorden
 3. Beste, ik heb twee ‘Bowers & Wilkins CM1 S2’ gekocht en nu heb ik een nieuw huis. Ik wil de geluidsboxen draadloos verbinden met een ‘NAD d’3020’, die aangesloten is op een Sonos Connect. Bestaat er iets wat je er tussen plaats, zodat het zonder draad kan? Ik hoor graag van jullie en alvast bedankt.

  Beantwoorden
  • Beste C. Schuurman,

   Zover ik weet moeten alle speakers die je draadloos wil besturen via de Sonos Connect, wel bedraad op de Sonos Connect worden aangesloten. Helaas ben ik niet op de hoogte van een oplossing om ook de verbinding tussen de Sonos Connect en de speakers draadloos te maken. Ik denk dat dit helaas niet mogelijk is.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 4. Kan ik ook een draadloze verbinding maken tussen versterker en speakers? Ik heb een Denon versterker en Driade speakers. Deze wil ik draadloos verbinden, wat is hiervoor het beste systeem? Evt icm chromecast.

  Beantwoorden
 5. Hallo, ik ben een leek op dit terrein maar is het ook mogelijk om mijn versterker van Philips FA880 draadloos te laten werken met de speakers?

  Mvg

  Ronald Verhagen
  Eindhoven

  Beantwoorden
  • Hoi Harry,

   De meeste TV’s kunnen alleen bluetooth signalen ontvangen, en niet versturen. Je zult dan ook een Bluetooth transmitter (zender) moeten gebruiken. Maar ook die situatie wordt meestal afgeraden, omdat er hierbij een kleine vertraging kan oplopen bij het afspelen van het geluid. Daardoor loopt het geluid niet meer synchroon met het beeld.

   Ik denk niet dat het conflicten zal opleveren met een Sonos installatie, omdat hierbij alleen Wi-Fi wordt gebruikt.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 6. Ik heb atmos soundbar van Samsung en heb stereo staan in keuken met hierop ook luidsprekers buiten, ik zou deze met multiroom willen verbinden met mijn soundbar. Is dit mogelijk en wa raden jullie dan aan?

  Beantwoorden
  • Hoi Mario,

   Ja, dat is mogelijk. De gemakkelijkste oplossing is om meerdere Chromecast Audio’s te kopen, en deze aan te sluiten op alle apparaten of speakers die je wil gebruiken voor multiroom audio. Je kunt vervolgens met de Google Home app alle aangesloten apparaten verbinden en instellen voor multi-room audio.

   In deze video een volledige tutorial.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
Send this to a friend