Draadloos Toetsenbord voor Samsung Smart TV kopen? Dit is de beste optie!

Op zoek naar een draadloos toetsenbord voor je Samsung Smart TV? Met een toetsenbord kun je snel en gemakkelijk tekst invoeren op je TV. Met een toetsenbord bij je TV wordt het makkelijker om bijvoorbeeld de webbrowser op je TV te gebruiken, of om bijvoorbeeld sneller tekst in te voeren in een zoekveld in Netflix.

Ook als je een PC, laptop, of Android Media box op je TV aansluit zal een toetsenbord een handige uitkomst zijn. Meteen een draadloos toetsenbord kopen die goed werkt met je (Samsung) TV? Mijn aanrader is de Logitech K400 Plus.

Logitech K400 Plus - Draadloos toetsenbord voor Samsung smart TV

Wil je eerst meer informatie over de belangrijke eigenschappen van een toetsenbord voor je Smart TV, of over de Logitech K400 Plus? Lees dan hieronder verder.

Toetsenbord voor je TV kopen – waar let je op?

Hoewel een normaal toetsenbord met USB-kabel vaak ook zal werken op een TV, zijn er een aantal extra eigenschappen waar een goed toetsenbord voor je TV aan moet voldoen. Hieronder ga ik verder in op deze eigenschappen.

Draadloos. Je zult waarschijnlijk verder van je TV af zitten dan van je PC. De meeste toetsenborden hebben een te korte draad om deze vanaf je zitplaats te kunnen gebruiken op je TV. Ookal is de draad lang genoeg, dan zal deze onhandig in de weg liggen. Daarom is een draadloos toetsenbord de beste keuze om te gebruiken bij je TV.

De meeste draadloze toetsenborden werken over Bluetooth. Deze draadloze toetsenborden worden geleverd met een bluetooth USB ontvanger, die je in een USB poort van je TV plaatst. De invoer op je toetsenbord wordt dan draadloos verstuurd naar de ontvanger, en doorgegeven aan je TV.

Let bij het kopen van een draadloos toetsenbord voor je TV ook op de afstand waarover deze werkt. Sommige draadloze toetsenborden zijn ontworpen op het gebruik bij een PC of laptop, en zullen dus niet over lange afstanden werken.

Ingebouwd touchpad en muisknoppen. Als je een toetsenbord voor je TV koopt, kies dan voor een toetsenbord dat ook een ingebouwde touchpad en muisknoppen heeft. Zo hoef je niet ook een muis aan te sluiten op je TV, en kun je met één apparaat gemakkelijk navigeren op je TV. De meeste draadloze toetsenborden hebben géén ingebouwde touchpad en muisknoppen, en zijn daarom geen goede optie om bij je TV te gebruiken.

Mediaknoppen. Maak je veel gebruik van je TV toetsenbord, dan wil je dat deze ook zoveel mogelijk functies van je afstandsbediening vervangt. Zo hoef je niet steeds de afstandsbediening erbij te pakken. Hoe meer mediaknoppen er op zitten, hoe beter. Mediaknoppen zijn bijvoorbeeld de knoppen om het afspelen van video te pauzeren, of juist weer af te spelen (pause/play), vooruit of terug te spoelen, en het volume te bedienen.

Batterijen en batterijduur. Draadloze toetsenborden maken gebruik van batterijen. De meeste draadloze toetsenborden zullen het bij normaal gebruik maanden volhouden. Ook hier geldt: hoe langer hoe beter.

Logitech K400 Plus – beste toetsenbord voor (Samsung) TV!

De Logitech K400 Plus scoort goed op alle belangrijke eigenschappen voor een smart TV toetsenbord, en is voordelig geprijsd. Dit toetsenbord werkt met Samsung, en andere merken smart TV’s, laptops, PC’s, en Media boxen. De Logitech K400 Plus is een van de weinige producten die zonder problemen met de meeste apparaten plug&play werkt.

Dit product kost €39,99 op Bol.com, en krijgt daar na 90 reviews een gemiddelde score van 4.7/5 sterren.

De K400 plus is draadloos, en werkt met een Logitech Unifying receiver. De ontvanger (receiver) van het toetsenbord steek je in een USB poort van je TV, of elk ander apparaat waar je het toetsenbord op wil gebruiken. In dit geval kun je hiermee de TV tot op 10 meter afstand draadloos bedienen.

Het toetsenbord heeft aan de rechterkant een touchpad voor het maken van muisbewegingen, met hieronder een linker- en rechter muisknop. Speciaal aan dit toetsenbord is de gele knop die helemaal links bovenaan het toetsenbord zit. Deze knop werkt ook als linkermuisknop.
Het voordeel van deze gele knop is dat je het toetsenbord met twee handen vast kunt houden, waarbij je de duim van de rechterhand gebruikt om te navigeren met de touchpad, en de duim van de linkerhand kunt gebruiken om te klikken.

Boven het touchpad zitten knoppen om het volume te bedienen: mute/unmute, volume omlaag, en volume omhoog. Ook is er een pause/play knop aanwezig, een knop om achteruit te spoelen, en een knop om vooruit te spoelen. Verder beschikt dit toetsenbord over alle andere knoppen die je van een toetsenbord verwacht.

De Logitech K400 Plus is compact uitgevoerd. Het toetsenbord is 35.43 cm lang, 13.99 cm breed, 2.35 cm dik, en weegt 380 gram. Het toetsenbord werkt op twee AA-batterijen, die goed zijn voor zo’n 18 maanden gebruik.

Dit toetsenbord is te bestellen met de Nederlandse toetsenindeling (QWERTY) of met Belgische toetsenindeling (AZERTY). Het toetsenbord wordt geleverd met de benodigde USB receiver, de twee benodigde AA-batterijen, een handleiding, en het garantiebewijs voor 2 jaar fabrieksgarantie.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen/reviews?

Heb je nog vragen over het kopen van een toetsenbord voor je smart TV? Opmerkingen op de inhoud van dit artikel? Laat dan hieronder een bericht achter.

Zelf ervaring met de Logitech K400 Plus, of een ander draadloos toetsenbord voor je (Samsung) smart TV? Dan hoor ik het graag – je kunt hieronder een review achterlaten.

Plaats een reactie

16 reacties op “Draadloos Toetsenbord voor Samsung Smart TV kopen? Dit is de beste optie!”

 1. Beste Guido,
  Ik krijg Logitech K400 plus TV niet verbonden met mijn Samsung NEO Qled 4K 65QN92 tv.
  De Samsung Smart TV is een half jaar oud.
  Kun jij mij zeggen hoe dit moet ?

  Groet Edwin

  Beantwoorden
  • Hoi Edwin,

   De Logitech K400 zou out-of-the-box moeten werken met je TV. Er is dus niets om te installeren of aan instellingen zou moeten veranderen op je TV.

   Ik neem aan dat je de USB-dongle in de TV hebt geplaatst? Verder: als je dit toetsenbord als nieuw uit de doos haalt, zit er als het goed is een geel stuk plastic tussen de batterijen, die voorkomt dat de batterijen contact maken. Verwijder dit stuk plastic dus, zodat de batterijen contact maken. Ook kun je nog eens nagaan of de batterijen in de juiste richting in het toetsenbord zitten.

   Verder zit er aan de zijkant van het toetsenbord een aan-uit schuif, dus ga na of deze in de aan-stand is geschoven.

   Als dit het probleem niet oplost, probeer dan eens de USB-dongle in een andere USB-port van je TV te plaatsen.

   Als geen van deze stappen werkt, dan weet ik het helaas ook niet.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 2. Hallo
  Ik heb dit toetsenbord aangeschaft en het werk super alleen !!! de tekens werken niet!! schijne streep wordt =
  En @ wordt ” en zo verder.
  Ik kan niet vinden hoe ik dit moet oplossen ik heb ook de tv op Engelse taal gezet en dat werkt ook niet.

  Graag Ou ik een antwoord hierover krijgen b.v.d

  Met vriendelijke groeten
  Henk Scholten

  Beantwoorden
 3. Beste Guido,
  Mijn Samsung Smart-TV blijkt niet over Bluetooth te beschikken. Kan ik dan toch de Logitec K400 met bluetooth-receiver gebruiken?
  Bij voorbaat dank voor iw reactie en met vriendelijke groet,

  P. van Kleef

  Beantwoorden
  • Beste P. Van Kleef,

   Ja, dat kan! De Logitech K400 gebruikt zijn eigen dongle voor het maken van de draadloze verbinding. Deze sluit je op de TV aan op een USB-A port. De TV zelf hoeft dus niet over bluetooth te beschikken.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi Peter,

   Dat je Samsung Smart TV geen bluetooth heeft maakt niet uit! De Logitech Unifying receiver, die je via USB-A aansluit op je TV, zorgt voor de ontvangst van het draadloze signaal van het toetsenbord.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 4. de K 400 gekocht om mijn LG te bedienen. eerst als azerty maar dat pakt de LG gewoon als Qwerty dus geruild.
  functies werken maar ik vind de scroll up & down toetsen onhandig klein en het touchpad traag/stroperig.het wieltje op mijn afstandsbediening is handiger. het enige extra is eigenlijk dat je sneller tekst in de zoekbalk kan typen.
  dat is mij de prijs niet waard dus maar weer teruggestuurd naar Bol.com.

  Beantwoorden
 5. Ik krijg Logitech K400 plus met Unifying niet verbonden met mijn Samsung Smart TV UE40NU7120.
  De Samsung Smart TV UE40NU7120 is een half jaar oud.
  Wie kan mij een goede uitleg geven hoe dat wel zou kunnen?

  Groet Ben

  Beantwoorden
 6. Hallo,

  Bij mij ook de “tekens” toetsen niet op orde.
  Gelukkig deze site gevonden en met de uitleg van Guido, toetsenbord op Engels instellen, werkt het naar behoren.

  Groet Ron

  Beantwoorden
 7. Hallo koopgids

  Net de K400 plus gekocht en geprobeerd deze te koppelen met een samsung tv. De tv kan het toetsenbord niet vinden. Ook even geprobeerd op de samsung tv van ons zoontje maar daar ook niet. Getest op een laptop en dit gaat wel goed. Het is toch gewoon de usb stick in een usb poort van de tv plaatsen en werken? Ik zag in de andere reviews dat het wel lukt met samsung tvs terwijl logitech zelf aangeeft dat er een computer of laptop tussen moet. Heb je nog tips voor mij hoe dit te koppelen?
  Alvast bedankt Chris

  Beantwoorden
 8. Goedendag,

  Ik heb een Logitech K400 die ik ook heb kunnen verbinden met mijn Sammsung Smart TV.
  Als ik echter een @ wil intypen, krijg ik ” en ik krijg dit maar niet veranderd. De invoertaal van het toetsenbordscherm op mijn TV staat standaard op Engels en krijg ik niet veranderd naar Nederlands. En ik heb geen idee hoe ik de invoertaal via het Logitech toetsenbord veranderd krijg.

  Met vriendelijke groet,

  N. Snijders

  Beantwoorden
  • Beste N. Snijders,

   Om dit te laten werken zul je het toetsenbord niet op Nederlands, maar op Engels moeten instellen. Als het toetsenbord op Nederlands staat krijg je een ” in plaats van een @. Met het toetsenbord op Engels krijg je bij het @-teken op het toetsenbord ook de @ op je TV.

   Binnen Tizen kun je deze optie hier vinden:

   Opties > Algemeen > Beheer externe apparaten > Toetsenbordbeheer > Toetsenbordtaal, en dan ‘English’ selecteren.

   Onder ‘Type toetsenbord’ wordt dan automatisch ‘US’ geselecteerd. Dat kun je laten staan.

   Samsung TV Toetsenbord taalinstellingen

   Met deze instellingen zou het moeten werken.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi Martin,

   Met het genoemde toetsenbord zou je deze tekens wel moeten kunnen invoeren.

   Edit: zie ook de andere comment voor uitleg. Je zult het toetsenbord eerst op Engels moeten instellen voordat dit werkt.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
Send this to a friend