Sonos Era 100 vs Era 300? Complete vergelijking en advies!

Wil je een Wi-Fi speaker van Sonos kopen, en twijfel je tussen de Sonos Era 100 en Era 300? Om je te helpen met je keuze, vind je op deze pagina een volledige vergelijking tussen deze twee speakers.

Zowel de Sonos Era 100 als Sonos Era 300 zijn Wi-Fi speakers van Sonos, uitgebracht in maart 2023. Beide speakers zijn smart, en aansturen met stemcommando’s. Bij zowel de Sonos Era 100 als Sonos Era 300, zijn twee van deze speakers op te stellen als stereo (2.0) paar, en op te stellen als rear speakers in een surround-opstelling.

Toch zijn er flinke verschillen tussen deze twee speakers. Hieronder de samenvatting van de belangrijkste verschillen.

Hieronder vind je een uitgebreide vergelijking van de volledige specificaties. Daarna volgt er uitleg over alle verschillen wat betreft audio-eigenschappen, het gebruik van beide speakers, en de fysieke eigenschappen.

Vergelijktabel: Sonos Era 100 vs Sonos Era 300

In de vergelijktabel hieronder kun je beide speakers vergelijken op eigenschappen/specificaties.

Sonos Era 100 Sonos Era 300
Sonos Era 100 Schuin Boven Sonos Era 300 Schuin Boven
Adviesprijs: €279 €499
Huidige prijs: vergelijk! vergelijk!
Introductiejaar: 2023 2023
Audio-eigenschappen
Speakers: 1× woofer
2× tweeter
2× woofer
4× tweeter
Audio-kanalen: 2.0 (stereo) 2.0.1 (stereo met Dolby Atmos)
Totaal vermogen: niet opgegeven niet opgegeven
Frequentiebereik: niet opgegeven niet opgegeven
Connectiviteit en aansluitingen
Wi-Fi? ✓ Wi-Fi 6 ✓ Wi-Fi 6
Bluetooth? ✓ Bluetooth 5.0 ✓ Bluetooth 5.0
3.5 mm AUX port?
USB-C port?
Ethernetport?
Gebruik en functies
Knopbediening? Ja, touchknoppen Ja, touchknoppen
Bijbehorende app: Sonos S2 Sonos S2
Ingebouwde microfoons?
Smart assistants: Siri, Alexa, Sonos Voice Control Siri, Alexa, Sonos Voice Control
Stereo-paar?
Surround speakers?
Dolby Atmos support?
Stroomvoorziening
Stroom via? Netsnoer Netsnoer
Ingebouwde accu?
Fysieke eigenschappen
Afmeting (cm): 18.25×12×13,05 18.9×26×16.9
Gewicht: 2020 gram 4470 gram
Waterdicht? ‘vochtbestendig’ ‘vochtbestendig’
Stofdicht? Nee Nee
Kleuruitvoeringen: Zwart en wit Zwart en wit
Bestellen & levering
Meegeleverd: Netsnoer, handleiding Netsnoer, handleiding
Huidige prijs
en bestellen:
Hifiklubben.nl
Coolblue.nl
Hifiklubben.nl
Coolblue.nl
Meer prijzen: Prijsvergelijking Prijsvergelijking

Sonos Era 100 of Sonos Era 300 – wat zijn de verschillen?

Hieronder meer informatie over de verschillen tussen deze twee Wi-Fi speakers.

Audio-eigenschappen en geluidskwaliteit

De Sonos Era 100 en Sonos Era 300 zijn onderdeel van dezelfde nieuwe generatie van Sonos speakers, en beiden uitgebracht in 2023.

De Sonos 100 volgt de Sonos One op, en neemt daarmee de plaats in als de nieuwe kleinste kamerspeaker van Sonos. De Era 300 is de middenmaat, en volgt de Sonos Play:3 op. De middenmaat kamerspeakers van Sonos heeft daarmee een generatie overgeslagen, omdat er nooit een ‘Sonos Three’ werd uitgebracht.

Zowel de Era 100 als Era 300 zijn stereo-speakers. Het verschil is dat de Sonos Era 300 daarnaast ook een ingebouwde speaker die omhoog gericht is, voor de ondersteuning van Dolby Atmos geluid. De Era 100 is dus een 2.0 channel speaker, en de Era 300 een 2.0.1 channel speaker.

De Era 300 heeft voor het linker en rechter audio-kanaal een opzij gerichte woofer en tweeter beschikbaar. De Era heeft wat betreft stereo-weergave alleen een tweeter beschikbaar voor elk audiokanaal. Hierdoor is de stereo-weergave van de Sonos Era 300 beter.

Verder beschikt de Era 300 over een tweeter die vooruit gericht is, en een tweeter die omhoog gericht is voor de Dolby Atmos ondersteuning. Ook als er geen Dolby Atmos geluid wordt afgespeeld, spelen alle speakers geluid of, om zo de speaker een zo goed mogelijk driedimensionaal geluid te laten weergeven.

Zoals altijd, geeft Sonos helaas geen RMS vermogen of frequentiebereik op, dus zijn de Sonos Era 100 en Sonos Era 300 hier niet op te vergelijken. Wel is het duidelijk dat de Era 300 groter en krachtiger is dan de Era 100.

Connectiviteit en aansluitingen

Wat betreft connectiviteit en aansluitingen zijn beide speakers gelijk. Zo beschikken beide speakers namelijk over zowel Wi-Fi als bluetooth voor draadloze streaming.

Beide speakers hebben géén 3.5 mm AUX ingang, maar wel een USB-C ingang. Met een 3.5 mm AUX naar USB adapter (zoals deze) kun je dus ook een platenspeler, CD-speler, je PC of laptop aansluiten.

Kortom heb je met zowel Sonos Era 100 als 300 een flinke hoeveelheid opties voor het afspelen van je muziek, en is dit een hele verbetering op de vorige generatie aan Wi-Fi kamerspeakers van Sonos (de Sonos One en Sonos Five).

Gebruik en functies

Voor muziek streaming over Wi-Fi kun je bij beide speakers gebruik maken van de Sonos S2 controller app. Je vind hier meer informatie over deze app. Je kunt deze app installeren op alle Android, iOS, Windows, en Mac apparaten.

Met de Sonos S2 app kun je via Wi-Fi muziek kiezen, en de speaker bedienen. Ook vind je hier een equalizer waarmee je het geluidsprofiel kunt aanpassen. Daarnaast ondersteunen beide speakers Apple Airplay 2 voor draadloze streaming.

In de app kun je verschillende speaker-opstellingen maken, voor verschillende kamers. Met twee Sonos Era 100 of Sonos Era 300 speakers, kun je deze in de app opstellen als stereo-paar. Zo zal de ene speaker het linker, en de andere speaker het rechter audiokanaal van de muziek afspelen.

Ook kun je zowel de Sonos Era 100 als Sonos Era 300 instellen als rear speakers in een surround-opstelling. Dat kan in combinatie met een Sonos Soundbar. Alle huidige Sonos soundbars zijn hiervoor geschikt: de Sonos Arc, Sonos Beam (Gen 2), en Sonos Ray.

Het verschil is dat de Sonos Era 300 door de upfiring tweeter ook ondersteuning heeft voor Dolby Atmos.

Zowel de Sonos Era 100 als Sonos Era 300 zijn smart speakers. Dat houdt in dat ze met ingebouwde microfoons kunnen luisteren naar stemcommando’s van Sonos Voice Control en Amazon Alexa.

Met de stemcommando’s voor de voice assistants kun je de speakers bedienen, bijvoorbeeld door te vragen om een bepaald nummer of playlist af te spelen. Ook kun je de muziek pauzeren of weer hervatten, en commando’s geven om het volume aan te passen. Verder is het mogelijk om commando’s te geven om andere onderdelen van je ‘smart home’ te bedienen, of om algemene informatie te vragen.

Knopbediening

Naast de bediening over Wi-Fi en bluetooth, zijn ook beide speakers te bedienen met de touchknoppen aan de bovenkant van de speaker. Beide speakers beschikken over dezelfde knoppen:

  • Pause/Play – om de muziek te pauzeren, of als deze gepauzeerd is om te beginnen met afspelen.
  • Stembediening knop – om de voice assistant te activeren
  • Touch knoppen om naar het volgende en vorige nummer te gaan. Met de pijl naar rechts (>) ga je naar het volgende nummer, en met de pijl naar links (<) naar het vorige nummer.
  • Een slider om het volume aan te passen. Beide speakers hebben hiervoor een verdiepte geul aan de bovenzijde. Door hierin met je vinger van links naar rechts te vegen verhoog je het volume. Veeg je de andere kant op, dan verlaag je het volume.

Verder zit er op beide speakers een schuifknop op de achterkant van de speaker. Deze kun je gebruiken om de microfoon uit te schakelen, of weer in te schakelen.

Stroomvoorziening

Beide speakers zul je met de meegeleverde voedingskabel op het stopcontact aan moeten sluiten om te gebruiken. Beide speakers hebben géén ingebouwde accu, en zijn daarom niet mobiel te gebruiken.

Zoek je een Sonos speaker die wel een ingebouwde accu heeft? Bekijk dan deze Sonos bluetooth speakers.

Fysieke eigenschappen: afmetingen, gewicht en design

De Era 100 en One hebben een aantal overeenkomsten in het ontwerp. Zo gebruiken beide speakers uit een plastic behuizing. Deze behuizing heeft veel kleine gaatjes als ‘speakergrille’, om het geluid door te laten. Bij de touch-knoppen is het plastic glad uitgevoerd. De knoppen hebben een witte backlight.

Uiteraard zit een duidelijk verschil in de vorm van de twee speakers, en ook in de afmetingen hiervan.

De Sonos Era 300 is iets hoger, flink breder, en iets dieper dan de Sonos Era 100. Hieronder zie je een geschaalde afbeelding waarmee de verhouding tussen de twee speakers kunt vergelijken.

Sonos Era 100 Vs 300 Th

Hieronder vind je de volledige afmetingen en het gewicht van elke speaker:

  • Sonos Era 100: 18.25 cm hoog, 12 cm breed, 13.05 cm diep. Gewicht: 2020 gram
  • Sonos Era 300: 18.9 cm hoog, 26 cm breed, 16.9 cm diep. Gewicht: 4470 gram

Zowel de Sonos Era 100 als de Sonos Era 300 hebben rubberen ‘voetjes’ aan de onderkant. Door de rubberen voetjes kunnen de speakers niet wegglijden, en maken ze geen krassen op het oppervlak waarop ze staan.

Beide speakers zijn op een standaard of een muurbeugel te plaatsen. Beide speakers hebben zijn op een beugel te bevestigen door de schroefgaten aan de onderkant. De Sonos Era 100 heeft een enkel schroefgat, en de Sonos Era 300 heeft er twee.

Beide speakers zijn niet stofdicht. Wel geeft Sonos bij beide speakers aan dat deze enige vochtbestendigheid hebben, en daardoor geschikt is voor gebruik in de badkamer of bij overdekt buitengebruik. Er wordt echter geen IP-code genoemd voor deze vochtbestendigheid.

De Sonos Era 100 en Sonos Era 300 zijn beide verkrijgbaar in twee kleuren, namelijk in het zwart en in het wit.

Tip: meer Wi-Fi speakers van Sonos vergelijken? Vergelijk hier alle Sonos speakers!

Sonos Era 100 of Sonos Era 300 kopen? Prijs en beschikbaarheid!

Heeft de vergelijking je geholpen met het maken van een keuze, en wil je de Sonos Era 100, of juist de Sonos Era 300 kopen? Hieronder vind je een overzicht van de webwinkels waar je deze kunt bestellen.

De Sonos Era 100 heeft een adviesprijs van €279. De Sonos Era 300 heeft een adviesprijs van €499, en is daarmee een stuk duurder. Zowel de Sonos Era 100 als Sonos Era 300 zijn verkrijgbaar in twee kleuruitvoeringen, namelijk zwart en wit.

Beide speakers worden geleverd met de bijbehorende stroomkabel en een handleiding.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de Sonos Era 100 of Sonos Era 300? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of wil je je eigen ervaring met deze speakers delen? Je kunt hieronder je bericht achterlaten!

Plaats een reactie