Sonos Era 100 vs Sonos One? Complete vergelijking en advies!

Wil je een Wi-Fi speaker van Sonos kopen, en twijfel je tussen de Sonos Era 100 en de Sonos One? Om je te helpen met je keuze, vind je op deze pagina een volledige vergelijking tussen deze twee speakers.

Zowel de Sonos Era 100 als Sonos One zijn Wi-Fi speakers, die je ook kunt aansturen met stemcommando’s. Bij zowel de Sonos Era 100 als Sonos One, zijn twee van deze speakers op te stellen als stereo (2.0) paar, of als rear speakers in een surround-opstelling.

Toch zijn er flinke verschillen tussen deze twee speakers. Hieronder de samenvatting van de belangrijkste verschillen.

  • Sonos Era 100: stereo (2.0), bevat twee tweeters, grotere woofer, Wi-Fi én bluetooth, USB-C port voor bedrade audio, nieuwer, duurder (adviesprijs: €279, vergelijk huidige prijzen hier)
  • Sonos One: mono (1.0), bevat één tweeter, kleinere woofer, géén bluetooth of USB-C port, kleiner formaat, ouder, goedkoper (adviesprijs: €229, vergelijk huidige prijzen hier)

Hieronder vind je een uitgebreide vergelijking van de volledige specificaties. Daarna volgt er uitleg over alle verschillen wat betreft audio-eigenschappen, het gebruik van beide speakers, en de fysieke eigenschappen.

Vergelijktabel: Sonos Era 100 vs Sonos One

In de vergelijktabel hieronder kun je beide speakers vergelijken op eigenschappen/specificaties.

Sonos Era 100 Sonos One
Sonos Era 100 Schuin Boven Sonos One Schuin Boven
Adviesprijs: €279 €229
Huidige prijs: vergelijk! vergelijk!
Introductiejaar: 2023 2017
Audio-eigenschappen
Speakers: 1× woofer
2× tweeter
1× woofer
1× tweeter
Audio-kanalen: 2.0 (stereo) 1.0 (mono)
Totaal vermogen: niet opgegeven niet opgegeven
Frequentiebereik: niet opgegeven niet opgegeven
Connectiviteit en aansluitingen
Wi-Fi? ✓ Wi-Fi 6 ✓ Wi-Fi 5
Bluetooth? ✓ Bluetooth 5.0
3.5 mm AUX port?
USB-C port?
Ethernetport?
Gebruik en functies
Knopbediening? Ja, touchknoppen Ja, touchknoppen
Bijbehorende app: Sonos S2 Sonos S2
Ingebouwde microfoons?
Smart assistants: Siri, Alexa, Sonos Voice Control Siri, Google Assistant,
Alexa, Sonos Voice Control
Stereo-paar?
Surround speakers?
Dolby Atmos support?
Stroomvoorziening
Stroom via? Netsnoer Netsnoer
Ingebouwde accu?
Fysieke eigenschappen
Afmeting (cm): 18.25×12×13,05 16.1×12×12
Gewicht: 2020 gram 1850 gram
Waterdicht? ‘vochtbestendig’ ‘vochtbestendig’
Stofdicht? Nee Nee
Kleuruitvoeringen: Zwart en wit Zwart en wit
Bestellen & levering
Meegeleverd: Netsnoer, handleiding Netsnoer, handleiding
Huidige prijs
en bestellen:
Hifiklubben.nl
Coolblue.nl
Hifiklubben.nl
Coolblue.nl
Meer prijzen: Prijsvergelijking Prijsvergelijking

Sonos Era 100 of Sonos One – wat zijn de verschillen?

Hieronder meer informatie over de verschillen tussen deze twee Wi-Fi speakers.

Audio-eigenschappen en geluidskwaliteit

De Sonos Era 100 is de opvolger van de Sonos One, en vervangt deze als kleinste Wi-Fi kamerspeaker uit de line-up van Sonos.

Wat betreft audio-eigenschappen is het grootste verschil dat de Sonos Era 100 nu twee tweeters bevat. Dit is een type speaker dat goed is in het weergeven van hoge tonen. De Sonos One heeft er slechts één.

Sonos Era 100 Exploded View
‘Exploded view’ van de Sonos Era 100, waarop de twee tweeters en de woofer te zien zijn.

Met de twee tweeters is de Sonos Era 100 nu ook een stereo (2.0) speaker. De twee tweeters zijn ietwat opzij gericht voor een betere stereo-weergave.

Wel bevatten beide speakers slechts één woofer, een speaker die de middentonen en bastonen van het geluid weergeeft. Hoewel Sonos geen precieze afmetingen opgeeft, geven ze wel aan dat de Sonos Era 100 een 25% grotere woofer bevat. Verwacht dus een steviger basgeluid uit de Sonos Era 100.

Zoals altijd, geeft Sonos helaas geen RMS vermogen of frequentiebereik op, dus zijn de Sonos Era 100 en Sonos One hier niet op te vergelijken.

Connectiviteit en aansluitingen

Beide speakers gebruiken Wi-Fi voor draadloze streaming. Zo kun je met een apparaat, zoals je smartphone, die verbonden is met hetzelfde netwerk als je Sonos speaker, muziek streamen naar deze speaker.

Een verschil is dat de Sonos One ook bedraad op je netwerk is aan te sluiten. Er zit achter op de Sonos One namelijk een RJ45 Ethernetport. De Sonos Era 100 is alleen draadloos te verbinden met je netwerk, over Wi-Fi.

Wel een voordeel aan de Sonos Era 100, is dat je hier ook mee kunt verbinden over bluetooth. De Era 100 heeft ondersteuning voor bluetooth 5.0. Hoewel Wi-Fi streaming een betere geluidskwaliteit mogelijk maakt, is de ondersteuning van bluetooth ook handig.

Zo heb je meer opties om apparaten te verbinden. Ook is het een voordeel van bluetooth dat je huisgasten gemakkelijker muziek kunt laten streamen, zonder dat je ze eerst het wachtwoord van je Wi-Fi hoeft te geven (en de Sonos App hoeft te laten installeren). Eenmaal verbonden via bluetooth, zal de speaker alle audio van het verbonden apparaat afspelen.

Beide speakers hebben géén 3.5 mm AUX ingang, maar met de USB-C ingang op de Sonos Era 100 is het toch mogelijk om ook bedrade apparaten aan te sluiten. Je zult dan gebruik moeten maken van een 3.5 mm AUX naar USB adapter (zoals deze). Je kunt vervolgens de speaker bijvoorbeeld op een platenspeler, CD-speler, je PC of laptop aansluiten.

Kortom biedt de Sonos Era 100 door de ondersteuning van bluetooth en de USB-C port een stuk meer mogelijkheden dan de Sonos One.

Gebruik en functies

Voor muziek streaming over Wi-Fi kun je bij beide speakers gebruik maken van de Sonos S2 controller app. Je vind hier meer informatie over deze app. Je kunt deze app installeren op alle Android, iOS, Windows, en Mac apparaten.

Met de Sonos S2 app kun je via Wi-Fi muziek kiezen, en de speaker bedienen. Ook vind je hier een equalizer waarmee je het geluidsprofiel kunt aanpassen. Daarnaast ondersteunen beide speakers Apple Airplay 2 voor draadloze streaming.

In de app kun je verschillende speaker-opstellingen maken, voor verschillende kamers. Met twee Sonos Era 100 of Sonos One speakers, kun je deze in de app opstellen als stereo-paar. Zo zal de ene speaker het linker, en de andere speaker het rechter audiokanaal van de muziek afspelen.

Ook kun je zowel de Sonos Era 100 als Sonos One instellen als rear speakers in een surround-opstelling. Dat kan in combinatie met een Sonos Soundbar. Alle huidige Sonos soundbars zijn hiervoor geschikt: de Sonos Arc, Sonos Beam (Gen 2), en Sonos Ray.

Geen van de twee speakers heeft ondersteuning voor Dolby Atmos. Zoek je een Sonos speaker met Dolby Atmos ondersteuning om te gebruiken als rear speaker, dan kun je de Sonos Era 300 gebruiken als onderdeel van je opstelling.

Zowel de Sonos Era 100 als Sonos One zijn smart speakers. Dat houdt in dat ze met ingebouwde microfoons kunnen luisteren naar stemcommando’s voor verschillende voice assistants. Beide speakers ondersteunen Sonos Voice Control en Amazon Alexa. De Sonos One ondersteunt daarnaast ook Google Assistant, maar de nieuwere Sonos Era 100 niet.

Met de stemcommando’s voor de voice assistants kun je de speakers bedienen, bijvoorbeeld door te vragen om een bepaald nummer of playlist af te spelen. Ook kun je de muziek pauzeren of weer hervatten, en commando’s geven om het volume aan te passen. Ook kun je commando’s geven om andere onderdelen van je ‘smart home’ te bedienen, of om algemene informatie te vragen.

Knopbediening

Naast de bediening over Wi-Fi en bluetooth, zijn ook beide speakers te bedienen met de touchknoppen aan de bovenkant van de speaker.

Beide speakers hebben deze knoppen voor de bediening:

  • Pause/Play – om de muziek te pauzeren, of als deze gepauzeerd is om te beginnen met afspelen.
  • Stembediening knop – om de voice assistant te activeren. Bij de Sonos One ziet deze eruit als een microfoon, bij de Sonos Era 100 als een spraakwolkje.

Ook kun je met beide speakers met de touch knoppen naar het volgende of vorige nummer gaan, maar dat werkt anders.

Bij de Sonos Era 100 zijn hier pijltjesknoppen voor aanwezig. Met de pijl naar rechts (>) ga je naar het volgende nummer, en met de pijl naar links (<) naar het vorige nummer. Bij de Sonos One kun je met een veegbeweging naar het vorige nummer gaan door van rechts naar links te vegen, of naar het volgende nummer door van links naar rechts te vegen.

Sonos Era 100 Vs One Bediening
De knoppen op de Sonos speakers: links de Sonos Era 100, rechts de Sonos One.

Ook het volume aanpassen werkt anders.

De nieuwe Sonos Era 100 heeft hiervoor een verdiepte geul aan de bovenzijde. Door hierin met je vinger van links naar rechts te vegen verhoog je het volume. Veeg je de andere kant op, dan verlaag je het volume.

Bij de Sonos One verlaag je het volume door de linker knop met vier stippen (::) aan te tikken, en verhoog je het volume door de rechterknop met vier stippen aan te raken.

Verder zit er op beide speakers een schuifknop op de achterkant van de speaker. Deze kun je gebruiken om de microfoon uit te schakelen, of weer in te schakelen.

Stroomvoorziening

Beide speakers zul je met de meegeleverde voedingskabel op het stopcontact aan moeten sluiten om te gebruiken. Beide speakers hebben géén ingebouwde accu, en zijn daarom niet mobiel te gebruiken.

Zoek je een Sonos speaker die wel een ingebouwde accu heeft? Bekijk dan deze Sonos bluetooth speakers.

Fysieke eigenschappen: afmetingen, gewicht en design

De Era 100 en One hebben een aantal overeenkomsten in het ontwerp. Zo hebben beide speakers een plastic behuizing. Deze behuizing heeft veel kleine gaatjes als ‘speakergrille’, om het geluid door te laten. Bovenop is het plastic glad uitgevoerd, en zijn er touchknoppen beschikbaar voor bediening. Deze knoppen hebben een witte backlight.

Een verschil is dat de Sonos Era 100 bovenop een ‘geul’ heeft, waarin je met je vinger kunt slepen om het volume te bedienen. Ook is de Sonos Era 100 ronder dan de Sonos One, die een rechthoekige vorm heeft met afgeronde hoeken.

Verder is de Sonos Era 100 iets groter. Hieronder zie je een geschaalde afbeelding waarmee de verhouding tussen de twee speakers kunt zien.

Sonos Era 100 Vs Sonos One Th
Verhouding tussen de twee speakers. Links de Era 100, rechts de Sonos One.

Hieronder vind je de volledige afmetingen en het gewicht van elke speaker:

  • Sonos Era 100: 18.25 cm hoog, 12 cm breed, 13.05 cm diep. Gewicht: 2020 gram
  • Sonos One: 16.1 cm hoog, 12 cm breed, 12 cm diep. Gewicht: 1850 gram

Zowel de Sonos Era 100 als de Sonos One hebben rubberen ‘voetjes’ aan de onderkant. Door de rubberen voetjes kunnen de speakers niet wegglijden, en maken ze geen krassen op het oppervlak waarop ze staan.

Beide speakers zijn op een standaard of een muurbeugel te plaatsen. Een verschil is dat de Sonos Era One aan de onderkant een schroefgat heeft om de speaker vast te maken aan een standaard of muurbeugel.

Beide speakers zijn niet stofdicht. Wel geeft Sonos bij beide speakers aan dat deze enige vochtbestendigheid hebben, en daardoor geschikt is voor gebruik in de badkamer of bij overdekt buitengebruik. Er wordt echter geen IP-code genoemd voor deze vochtbestendigheid.

De Sonos Era 100 en Sonos one zijn beide verkrijgbaar in twee kleuren, namelijk in het zwart en in het wit.

Tip: meer Wi-Fi speakers van Sonos vergelijken? Vergelijk hier alle Sonos speakers!

Sonos Era 100 of Sonos One kopen? Prijs en beschikbaarheid!

Heeft de vergelijking je geholpen met het maken van een keuze, en wil je de Sonos Era 100, of juist de Sonos One kopen? Hieronder vind je een overzicht van de webwinkels waar je deze kunt bestellen.

De Sonos Era 100 heeft een adviesprijs van €279. Daarmee is deze duurder dan de Sonos One, die een adviesprijs heeft van €229. Zowel de Sonos Era 100 als Sonos One zijn verkrijgbaar in twee kleuruitvoeringen, namelijk zwart en wit.

Beide speakers worden geleverd met de bijbehorende stroomkabel en een handleiding.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de Sonos Era 100 of One? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of wil je je eigen ervaring met deze speakers delen? Je kunt hieronder je bericht achterlaten!

Plaats een reactie

Send this to a friend