Sonos Roam vs Move? Complete vergelijking!

Wil je een bluetooth speaker kopen van het merk Sonos? Na vele jaren alleen Wi-Fi speakers gemaakt te hebben, heeft Sonos tegenwoordig ook twee bluetooth speakers in het assortiment.

Dit zijn namelijk de Sonos Roam, en de Sonos Move. Hiervan is de Sonos Roam de nieuwste speaker, en beschikbaar sinds april 2021. De Move is verkrijgbaar sinds september 2019.

Maar welke van deze twee speakers is voor jou de beste keuze? Om je te helpen beslissen, vind je op deze pagina een volledige vergelijking tussen deze twee speakers.

Beide Sonos speakers zijn mono (1.0) speakers, en bevatten zowel een woofer als een tweeter. Daarnaast zijn ze beide te bedienen via Wi-Fi én bluetooth, en zijn het ook allebei smart speakers met Google Assistant. Toch zijn er meerdere verschillen tussen deze twee speakers. Hieronder de samenvatting van de belangrijkste verschillen.

  • Sonos Roam: flink kleiner en lichter, beter geschikt voor mobiel gebruik. Betere water- en stofdichtheid, flink goedkoper (€179 op Bol.com)
  • Sonos Move: groter en zwaarder, dieper basgeluid en nauwkeurigere geluidsweergave, flink duurder (€399 op Bol.com)

Hieronder een uitgebreide vergelijking van de volledige specificaties, uitleg over alle functionele verschillen, en wat je kunt verwachten van de geluidskwaliteit van beide speakers.

Vergelijktabel: Sonos Roam vs Sonos Move

Sonos Roam
Sonos Move
Sonos Roam Sonos Move 2
Prijs: ~ €179 ~ €399
Introductiejaar: april 2021 september 2019
Speakers: 1× woofer
1× tweeter
1× woofer
1× tweeter
Audio-kanalen: 1.0 (mono) 1.0 (mono)
Totaal vermogen: onbekend onbekend
Frequentiebereik: onbekend onbekend
Bluetooth: ja, bluetooth 5.0 ja, bluetooth 4.2
Wi-Fi: ja, versie onbekend ja
3.5 mm AUX? Nee Nee
Verbinden met andere
Sonos speake
rs?
Ja, alleen over Wi-Fi Ja, alleen over Wi-Fi
Batterijduur: 10 uur 10 uur
Oplaadtijd: 50% in 1 uur (USB-C) 50% in 1 uur (laadstation)
Opladen via? USB-C of laadstation Laadstation of USB-C
Smart? Ja, Google Assistant Ja, Google Assistant
Afmeting (cm): 16,8×6,2×5,9 24×16×12.5
Gewicht: 430 gram 3000 gram
Water/stofdicht: IP67 IP56
Kleuruitvoeringen: zwart of wit zwart of wit
Meegeleverd: USB-C laadkabel Laadstation,
draagzak,
handleiding
Officiële site: Sonos.com Sonos.com
Huidige prijs
en bestellen:
Bol.com
Coolblue.nl
Alle prijzen vergelijken
Bol.com
Coolblue.nl
Alle prijzen vergelijken

Sonos Roam of Sonos Move – wat zijn de verschillen?

Hieronder meer informatie over de verschillen tussen deze twee bluetooth speakers.

Afmetingen, gewicht en design

Het duidelijkste verschil tussen de twee speakers is meteen zichtbaar: de Sonos Move is flink groter dan de Sonos Roam.

Met een afmeting van 24 cm hoog, 16 cm breed, en 12.5 cm diep, is de Sonos Move groot voor een bluetooth speaker. Om deze te verplaatsen zit er aan de achterkant een handvat. Met deze afmeting, en het gewicht van 3 kg, is de Sonos Move wat te groot om even mee te nemen in je rugzak.

Wel kun je deze gemakkelijk van binnen verplaatsen naar je tuin, mee te nemen in een grote draagtas, reiskoffer, en de achterbak van je auto.

De Sonos Roam is flink kleiner en lichter. Zo is deze slechts 16.8 cm hoog, 6.2 cm diep, 5.9 cm breed, en weegt deze 430 gram. Daarmee past deze hele speaker in je hand, en kun je deze nog wel gemakkelijk meenemen in een rugzak.

Beide speakers hebben wel een aantal overeenkomsten wat betreft design. Zo hebben ze beiden een plastic behuizing, en zijn ze beide verkrijgbaar in dezelfde kleuren: zwart en wit. Bij beide speakers zitten er veel gaatjes in de behuizing, zodat deze plastic ‘speakergrille’ het geluid beter door kan laten.

Een verschil is dat je de Sonos Move eigenlijk alleen rechtop neer kunt zetten. Bij de Roam heb je twee keuzes. Zo kun je deze rechtop neerzetten, maar heeft deze ook rubberen pootjes om deze in de lengte neer te leggen.

Beide speakers hebben aan de bovenkant knoppen om deze mee te bedienen. Ook maken beide speakers gebruik van witte LED-lichtjes als indicator. De Sonos Move heeft aan de achterkant nog drie extra drukknoppen. Bij de Roam vind je aan de achterkant slechts één knop.

Prestaties: geluidskwaliteit

Beide Sonos bluetooth speakers bevatten twee ingebouwde speaker drivers, namelijk een woofer en een tweeter. De speakers in de Sonos Move zijn groter en krachtiger. Sonos geeft zelf echter geen informatie over de precieze diameter of het vermogen van de speakers.

Ook geeft Sonos geen frequentiebereik op. Wel wordt het uit de vele reviews en tests duidelijk dat de Sonos Move een flink krachtiger geluid heeft, en een dieper basgeluid. In tests van Rtings.com (Move/Roam) blijkt de frequentiebereik als volgt:

  • Sonos Roam: 62.6 Hz – 18.0 kHz
  • Sonos Move: 49.0 Hz – 18.5 kHz

Daarmee heeft de Move dus een groter frequentiebereik, en haalt deze zowel lagere en hogere tonen dan de Roam. Daarnaast is de frequentierespons van de Move flink accurater. Kortom kun je van de Move dus een significant beter geluid verwachten dan van de Roam.

Gebruik en functies

Er zit een verschil in hoe je voor de eerste keer verbinding met de speakers maakt over bluetooth. Zo zul je om met de Sonos Move te verbinden over bluetooth, deze eerst over Wi-Fi in moeten stellen via de Sonos App. Daarna kun je met de knop op de achterkant overschakelen naar bluetooth, door deze éénmaal in te drukken.

Om voor het eerst via bluetooth verbinding te leggen met bijvoorbeeld je smartphone, zul je deze knop op de Sonos Move ingedrukt moeten houden. Dan wordt de ‘bluetooth’-pairing modus ingeschakeld. Daarna is de speaker te vinden onder de bluetooth-instellingen van je smartphone.

Bij de Sonos Roam hoef je niet eerst de Sonos app te installeren. Je kunt bij deze speaker meteen de bluetooth-pairing knop ingedrukt houden. Daarna wordt deze speaker zichtbaar, en kun je hiermee verbinden onder je bluetooth-instellingen.

Een verschil tussen de twee speakers is de bluetooth-versie. De Roam heeft de nieuwere bluetooth-versie, namelijk 5.0. De Sonos Move heeft bluetooth 4.2.

Zowel de Sonos Move als de Roam hebben op de bovenkant knoppen om de muziek te bedienen. Zo kun je met deze knoppen de muziek pauzeren en hervatten, en het volume aanpassen. Daarnaast zit er bij beide speakers een knop om de microfoon van de speaker in te schakelen. Daarna kun je gebruik maken van stemcommando’s van Google Assistant.

Hoewel beide speaker een ingebouwde microfoon bevatten, hebben ze allebei niet de zogenaamde speakerphone-functie. Dat houdt in dat de ingebouwde microfoons van de speakers dus niet zijn te gebruiken om handsfree mee te bellen.

Om de speakers te gebruiken over Wi-Fi, zul je de Sonos-app moeten downloaden. Deze is beschikbaar op iOS, Android, Windows, macOS, en zelfs op FireOS. Zo kun je deze dus installeren op je smartphone, tablet, laptop, of desktop PC.

Beide speakers zijn bestand tegen water en stof. Wel heeft de Roam een betere bescherming. De Roam heeft namelijk de IP-code IP67, tegen de IP56 van de Sonos Move.

Met IP67 is de Roam stofvrij en dompeldicht. Daarmee is deze volledig beschermd tegen stof, en 30 minuten waterdicht op 1 meter diepte.

Met IP56 is de Sonos Move beschermd tegen stof, en waterbestendig. Daarmee kan deze tegen regen, maar niet tegen onderdompeling.

Batterij

Beide speakers hebben een ingebouwde batterij, met een accuduur van 10 uur. De ingebouwde batterij van de Sonos Move is groter, maar de grotere en krachtigere speakers verbruiken ook meer stroom bij het afspelen van muziek.

Sonos levert bij de Roam een USB-C oplaadkabel mee, en bij de Move een oplaadstation. Om de Roam op te laden plug je de USB-C kabel in de speaker, en de USB-A kant van de oplaadkabel op een USB-charger, bijvoorbeeld dezelfde als van je smartphone. Er wordt géén USB-charger meegeleverd.

Het meegeleverde oplaadstation van de Move heeft aan de de ene zijde een plug om deze aan te sluiten op het stopcontact. Aan de andere kant zit een plastic ring met twee contactpunten, waar je de Sonos Move op kunt plaatsen. Als je deze hierop neerzet, zal de Move meteen beginnen met opladen. Daarnaast kun je de Move ook opladen over USB-C, via de USB-C aansluiting op de achterkant.

Sonos geeft aan dat beide speakers met de meegeleverde oplaadmethode binnen 1 uur opladen weer op 50% van de maximale lading zitten.

Bij de Sonos Roam kun je een optioneel laadstation kopen. Deze is verkrijgbaar voor €49 (op Bol.com of Coolblue.nl). Als je de Sonos Roam op dit laadstation plaatst, zal deze automatisch draadloos opladen. Wel is de laadtijd met dit laadstation langer, en duurt het volgens Sonos twee uur om de Roam voor 50% op te laden.

Wil je de Sonos Move op meerdere vaste plekken neerzetten? Dan kan het handig zijn om een extra laadstation aan te schaffen. Een extra laadstation voor de Sonos Move is verkrijgbaar voor zo’n €79 (op Bol.com en Coolblue.nl).

Tip: De Sonos Roam en Sonos Move ook vergelijken andere Sonos speakers? Vergelijk hier alle huidige Sonos speakers!

Sonos Roam of Sonos Move kopen – prijs en beschikbaarheid!

Heeft de vergelijking je geholpen met het maken van een keuze, en wil je de Sonos Roam, of juist de Sonos Move kopen? Hieronder vind je een overzicht van de webwinkels waar je deze kunt bestellen, en de huidige prijs.

Beide bluetooth speakers zijn verkrijgbaar in twee kleuruitvoeringen, namelijk in het zwart (donkergrijs) en in het wit.

Laatste update prijzen op deze pagina: 6 juli 2021.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de Sonos Roam of Sonos Move? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of wil je je eigen ervaring met deze speakers delen? Je kunt hieronder je bericht achterlaten!

Plaats een reactie

Send this to a friend