Lenovo IdeaPad 3 82KU00CGMH: goede laptop? Analyse & alternatieven!

Interesse in de Lenovo Ideapad 3 82KU00CGMH laptop? Deze 15.6 inch laptop van Lenovo is op dit moment een populaire keuze. Maar is dit eigenlijk wel een goede laptop voor dit budget? Wat zijn de voor- en nadelen van deze laptop, en zijn er betere alternatieven voor een vergelijkbare prijs?

Om deze vragen te beantwoorden ga ik uitgebreid in op de belangrijke eigenschappen van deze laptop, en geef ik aan wat voor prestaties je hiervan kunt verwachten. Daarna vergelijk ik deze laptop met andere laptops van hetzelfde budget, om zo te bepalen of de laptop een goede prijs-prestatieverhouding heeft. Ten slotte geef ik een samenvatting van de reviews van deze laptop, en noem ik de meest genoemde voor- en nadelen.

Lenovo Ideapad 3 82KU00CGMH: specificaties en eigenschappen

Lenovo Ideapad 3 82ku00cgmh

Bol.com €499 Product bekijken

De 82KU00CGMH is een populaire samenstelling van de Ideapad 3 serie van Lenovo. Op dit moment is deze laptop beschikbaar voor €499, op Bol.com. Hieronder de belangrijkste eigenschappen van deze laptop.

Het belangrijkste component voor de snelheid van de laptop is de processor. Deze laptop bevat de Ryzen 5 5500U. Dit is een processor van AMD’s middenklasse, en heeft 6 processorkernen. Deze processor heeft een standaard kloksnelheid van 2.1 GHz, en een maximale kloksnelheid 4.0 GHz.

Uit tests (benchmarks) blijkt dit een zeer krachtige processor, en is deze in de praktijk zelfs sneller dan veel processors van Intel‘s i7-serie, wat juist high-end processoren zijn. Dit is dus een erg krachtige processor, en op dit moment de snelste processor die je kunt vinden in laptops van dit budget.

In de praktijk zal deze processor altijd snel zal blijven bij het multitasken van alledaagse taken. Ook kan deze processor zwaardere software aan, zoals foto- en videobewerkingssoftware.

De laptop maakt gebruik van de geïntegreerde videochip (GPU) van de processor om te zorgen voor beeld. Bij de Ryzen 5 5500U is dat de Radeon Vega 7, een GPU met een maximale kloksnelheid van 1.8 GHz. Dit is een krachtige videochip, die ook beeld in in de 4K resolutie kan weergeven.

Daarnaast is het hiermee ook mogelijk om licht te gamen. In deze video zie je een test van de gaming prestatie van de Ryzen 5 5500U en de Radeon Vega 7.

Kortom is het mogelijk om met de Radeon Vega 7 te gamen, en kun je zelfs recente games spelen. Wel zul je hierbij moeten kiezen voor lage, of de laagst mogelijke, grafische instellingen. Mogelijk zul je daarnaast de resolutie wat lager moeten instellen, naar 900p of 720p, om een vloeiende framerate van 30-60 frames per seconde te kunnen halen. Wil je echt goed kunnen gamen? Dan is een laptop met een discrete videokaart een betere keuze.

Deze laptop heeft 8 GB aan RAM, en daarmee een gemiddelde hoeveelheid werkgeheugen voor een laptop van deze prijs. Meer werkgeheugen is voornamelijk gunstig als je wilt kunnen werken met software die veel grote bestanden tegelijk gebruikt, zoals video-bewerkingssoftware. Ook zorgt meer werkgeheugen ervoor dat je laptop snel blijft met multitasken.

Tip: wil je meer werkgeheugen? Voor slechts €50 meer is de Lenovo Ideapad 3 82KU00CKMH beschikbaar. Deze laptop, van dezelfde Lenovo IdeaPad 3 serie, heeft twee keer zoveel RAM (16 GB), én een snellere processor.

Voor het opslaan van bestanden zit er in de Lenovo IdeaPad 3 82KU00CGMH een SSD van 256 GB. Een voordeel op veel laptops van een paar jaar geleden, is dat dit een sneller type SSD is. Dit is namelijk een PCI-e SSD, die flink hogere snelheden haalt dan SATA SSD’s, het meest gebruikte type van een paar jaar terug.

Als je nu na een aantal jaar een upgrade maakt, zal de laadsnelheid en de snelheid van het overzetten van bestanden dan ook sneller verlopen dan je gewend bent. Zeker als je oude laptop nog helemaal geen SSD gebruikt, maar nog gebruikt maak van een HDD.

De opslagruimte van 256 GB is voor dit budget een gemiddelde hoeveelheid. Bij typisch gebruik is dat ruim voldoende, en genoeg om zelfs na een paar jaar gebruik nog niet vol te zitten. Toch kan meer opslagruimte handig zijn als je veel foto’s en video’s maakt, en deze wilt opslaan op je laptop. Ook kun je er dan voor kiezen om gebruik te maken van een externe harde schijf.

Het beeldscherm van de Lenovo Ideapad 3 82KU00CGMH heeft een beelddiagonaal van 15.6 inch. Daarmee heeft deze de meest voorkomende schermafmeting voor laptops. Dit middelmaat scherm is een goed formaat als je de laptop voornamelijk op één plek gebruikt. Met een scherm van dit formaat kun je namelijk lang comfortabel werken. Wil je de laptop juist gemakkelijk meenemen en veel onderweg gebruiken? Dan kan juist een kleinere afmeting gunstig zijn.

Dit scherm heeft de Full HD resolutie, en daarmee 1920×1080 pixels. Het gebruikte paneeltype is IPS. Daarmee heeft dit scherm een relatief goede kleurechtheid, en grote kijkhoeken. Met de matte afwerking zul je daarnaast weinig last hebben van reflecties op het scherm.

Het scherm heeft een verversingssnelheid ofwel refresh rate van 60 Hz. Dat is de meest voorkomende verversingssnelheid bij beeldschermen. Voor deze laptop is dat prima geschikt, maar bij gaming laptops is een hogere verversingssnelheid gunstig om te zorgen voor een vloeiender beeld bij gaming.

Wel heb je met de Full HD resolutie en het IPS scherm goede eigenschappen voor het kijken van video’s, zoals TV series en films. Met de Full HD resolutie kun je op deze laptop namelijk video kijken zonder zwarte balken boven of naast het beeld: dit is namelijk de meest voorkomende resolutie bij video. Ook zal het IPS hierbij zorgen voor een goede kleurweergave.

Het toetsenbord van deze laptop heeft de, in Nederland standaard, QWERTY-indeling. Daarnaast zit er aan de rechterkant van dit toetsenbord een numpad, waardoor je met dit toetsenbord sneller data kunt invoeren. Dit toetsenbord heeft géén toetsenbordverlichting.

Onder het toetsenbord zit verder een multitouch touchpad, zodat je de laptop ook kunt bedienen zonder een muis aan te sluiten.

De laptop heeft een ingebouwde HD-ready (720p) webcam en twee ingebouwde microfoons. Daarmee kun je deze laptop dus ook prima gebruiken voor videobellen, bijvoorbeeld met Zoom of Microsoft Teams. Om geluid af te spelen bevat deze laptop twee speakers, die het geluid in stereo (2.0) afspelen.

Met een gewicht van 1.65 kg, is deze laptop lichter dan het huidige gemiddelde. Ook is het gunstig dat deze laptop slechts 1.99 cm dik is: daarmee is deze laptop ook slanker dan de meeste concurrenten. Verder is de laptop 35.9 cm breed, en 23.7 cm diep. De laptop is uitgevoerd in een donkergrijs kunststof.

De laptop bevat batterij met een 38 Wh capaciteit, en heeft een opgegeven batterijduur van 7,5 uur. Daarmee heeft deze laptop ongeveer een gemiddelde batterijduur, en is deze hiermee in staat om het bijna een volledige werk- of studiedag vol te houden. Het opladen van de laptop verloopt via de meegeleverde AC voedingskabel.

Met Wi-Fi 5, en bluetooth 5.0 beschikt deze laptop over de twee belangrijkste vormen van draadloze communicatie. Wel mist de laptop daarmee de nieuwste en snelste versie van zowel Wi-Fi (6). De laptop heeft géén Ethernet-poort, en kun je daarom dus niet bedraad aansluiten op het internet.

Deze laptop heeft een gemiddelde hoeveelheid aansluitingen. Om deze laptop op een monitor aan te sluiten zit er aan de linkerkant een HDMI-port. Verder vind je hier een USB-C 3.1 port, maar deze ondersteunt géén DisplayPort (video) over USB. Daarnaast zit er aan de linkerkant van de laptop een USB-A port, een koptelefoonaansluiting, en de charging port.

Aan de rechterzijde van de laptop vind je nog één USB-A port, en een SD-kaartlezer.

De laptop draait de het besturingssysteem Windows 10 Home. Wil je gebruik maken van Microsoft Office? Dan zul je dit los moeten aanschaffen, of gebruik moeten maken van een gratis Office alternatief.

De huidige prijs van deze laptop is €499 op Bol.com. De laptop wordt geleverd met de oplaad-adapter en een handleiding.

Goede laptop voor €499? Vergelijking met alternatieven!

Om te bepalen of de Lenovo Ideapad 3 82KU00CGMH een goede koop is, kun je kijken naar de eigenschappen en de prijs. Zijn er voor deze prijs (zo’n 500 euro) laptops te vinden met krachtigere hardware, meer opslagruimte, en/of een beter beeldscherm?

Na veel onderzoek blijkt dat er op dit moment géén betere alternatieven beschikbaar zijn. De enige laptops met een vergelijkbare prijs-prestatieverhouding hebben een kleinere afmeting, en gebruiken een 14 inch scherm. Hieronder het beste alternatief:

  • Lenovo IdeaPad 3 14ALC6 (82KT00A0MH): 14 inch Full HD scherm, Ryzen 5 5500U, 8 GB RAM, 256 GB SSD. Voordeel: grotere batterij (45 Wh). Beschikbaar op BCC.nl, of Bol.com voor €499.

Kortom is de Lenovo Ideapad 3 82KU00CGMH een zeer goede keuze voor zijn prijs, en zijn er alleen laptops met een vergelijkbare prijs-prestatieverhouding beschikbaar in een kleinere afmeting.

Lenovo Ideapad 3 82KU00CGMH reviews, tests en ervaringen

Naast de hardware-eigenschappen kunnen er meer eigenschappen zijn die bepalen of een laptop een goede koop is. Bijvoorbeeld de bouwkwaliteit, of hoe goed het toetsenbord goed aanvoelt.

Op dit moment zijn er alleen klantreviews van deze laptop te vinden op Bol.com. Hier krijgt deze laptop een gemiddelde reviewscore van 4.6 na 27 reviews. Bijna alle klanten noemen dat de laptop erg snel is, en daarnaast krijgt ook vooral de accuduur veel complimenten. Verder wordt er veel genoemd dat de laptop lichtgewicht is, en zijn klanten ook erg tevreden over de vormgeving van de laptop.

Er worden nauwelijks nadelen genoemd. Ondanks de vele positieve reviews over de vormgeving, noemt ook een klein aantal klanten de behuizing als nadeel. Ook vind een enkele klant de touchpad te gevoelig.

Kortom zijn de reviews van deze laptop zeer gunstig.

Lenovo Ideapad 3 82KU00CGMH kopen: beschikbaarheid, prijs, aanbiedingen

Hieronder vind je de prijs van deze laptop (EAN: 0195713396387), inclusief de prijsgeschiedenis. De prijs wordt automatisch bijgehouden. Is deze laptop niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je een prijsmelding instellen. Je krijgt dan automatisch een e-mail wanneer deze beschikbaar is voor je ingestelde prijs.

bol.com Bol.com
niet op voorraad
Bekijken
Prijsverloop...

Prijsverloop voor: Lenovo IdeaPad 3 82KU00CGMH

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: - 17 januari 2024
Hoogste prijs ooit: €443,25 21 december 2023
Laagste prijs ooit: €443,25 21 december 2023
Sinds 21 december 2023

Laatste veranderingen:

€443,25 21 december 2023
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor Lenovo IdeaPad 3 82KU00CGMH - €0,00

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de Lenovo Ideapad 3 82KU00CGMH? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met dit product die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Tip: meer informatie over het kopen van een laptop? Bekijk dan de laptop koopgids en de huidige selectie aan beste laptops.

Plaats een reactie

Send this to a friend