HP 15s-fq2980nd: goede laptop? Flink beter alternatief!

Interesse in de HP 15s-fq2980nd laptop? Deze 15.6 inch laptop van HP is op dit moment een populaire keuze. Maar is dit eigenlijk wel een goede laptop voor dit budget? Wat zijn de voor- en nadelen van deze laptop, en zijn er betere alternatieven voor een vergelijkbare prijs?

Om deze vragen te beantwoorden ga ik uitgebreid in op de belangrijke eigenschappen van deze laptop, en geef ik aan wat voor prestaties je hiervan kunt verwachten. Daarna vergelijk ik deze laptop met andere laptops van hetzelfde budget, om zo te bepalen of de laptop een goede prijs-prestatieverhouding heeft. Ten slotte geef ik een samenvatting van de reviews van deze laptop, en noem ik de meest genoemde voor- en nadelen.

HP 15s-fq2980nd: specificaties en eigenschappen

Hp 15s Fq2980nd

Coolblue.nl €819 Product bekijken

De 15s-fq2980nd is een populaire samenstelling van de 15s serie van HP. Op dit moment is deze laptop beschikbaar voor €819, op Coolblue.nl. Hieronder de belangrijkste eigenschappen van deze laptop.

Het belangrijkste component voor de snelheid van de laptop is de processor. Deze laptop bevat de Intel Core i7-1165G7. Dit is een processor van Intel’s high-end processorklasse, en heeft 4 processorkernen. Deze mobiele processor heeft een standaard kloksnelheid van 2.8 GHz, en een maximale kloksnelheid 4.7 GHz.

Uit tests (benchmarks) blijkt dit een snelle processor, maar er zijn bij dit budget echter veel krachtigere processoren in laptops te vinden. Bijvoorbeeld de AMD Ryzen 5 5700U, een processor met 8 processorkernen.

In de praktijk zal de Intel Core i7-1165G7 echter altijd snel blijven met het multitasken van alledaagse taken, en is deze ook geschikt voor zwaardere software, zoals zoals foto- en videobewerkingssoftware, en 3D modelleringssoftware.

De laptop maakt gebruik van de geïntegreerde videochip van de processor om te zorgen voor beeld. Bij de Intel Core i7-1165G7 is dat de Intel Iris Xe Graphics, een GPU met een maximale kloksnelheid van 1.3 GHz. Deze GPU kan 4 schermen tegelijk aansturen, en ook beeld weergeven in 4K.

Daarnaast is het hiermee ook mogelijk om licht te gamen. In deze video zie je een test van de gaming prestatie van de Intel Core i7-1165G7 en de Intel Iris Xe Graphics. Met de laagst mogelijke video-instellingen haalt deze GPU tussen de 20-30 frames per seconde in nieuwe games bij de 1080p resolutie. Voor een vloeiender beeld is een lagere resolutie beter geschikt.

Kortom is de Intel Iris Xe Graphics geen goede keuze voor gaming, en kun je veel beter kiezen voor een laptop die een discrete videokaart bevat. Bij het budget van 819 euro zijn er ook laptops beschikbaar met een discrete videokaart, zoals de Nvidia GeForce GTX 1650. Voorkeur voor een echte gaming laptop? Bekijk hier de opties.

Met een werkgeheugen van 8 GB RAM, heeft deze laptop minder werkgeheugen dan de meeste laptops van dit budget. Er zijn namelijk veel laptops te vinden met het dubbele daarvan, namelijk 16 GB. Meer werkgeheugen is voornamelijk gunstig bij zware multitasking.

Voor het opslaan van bestanden zit er in de 15s-fq2980nd een SSD van 512 GB. Een voordeel op veel laptops van een paar jaar geleden, is dat dit een sneller type SSD is. Dit is namelijk een PCI-e SSD, die flink hogere snelheden haalt dan SATA SSD’s, het meest gebruikte type van een paar jaar terug.

Als je nu na een aantal jaar een upgrade maakt, zal de laadsnelheid en de snelheid van het overzetten van bestanden dan ook sneller verlopen dan je gewend bent. Zeker als je oude laptop nog helemaal geen SSD gebruikt, maar nog gebruikt maak van een HDD.

De opslagruimte van 512 GB is voor dit budget een gemiddelde hoeveelheid. Bij typisch gebruik is dit ook ruim voldoende, zal dit ook na een paar jaar gebruik niet zomaar volraken. Wel kan meer opslagruimte handig zijn als je veel foto’s en video’s maakt, en deze wilt opslaan op je laptop. Een alternatief is om dan gebruik te maken van een externe harde schijf voor meer opslag.

Het beeldscherm van de HP 15s-fq2980nd heeft een beelddiagonaal van 15.6 inch. Daarmee heeft deze de meest voorkomende schermafmeting voor laptops. Dit middelmaat scherm is een goed formaat als je de laptop voornamelijk op één plek gebruikt. Met een scherm van dit formaat kun je namelijk lang comfortabel werken. Wil je de laptop juist gemakkelijk meenemen en veel onderweg gebruiken? Dan kan juist een kleinere afmeting gunstig zijn.

Dit scherm heeft de Full HD resolutie, ofwel 1920×1080 pixels. Het gebruikte paneeltype is IPS, dat zorgt voor een goede kleurechtheid, en grote kijkhoeken. Met de anti-reflecterende afwerking zul je daarnaast weinig last hebben van reflecties op het scherm.

Het scherm heeft een refresh rate, ofwel verversingssnelheid, van 60 Hz. Daarmee kan het scherm dus maximaal 60 beeldjes per seconden laten zien. De maximale felheid van het beeldscherm van de HP 15s-fq2980nd is 250 nits. Daarmee zijn owel deze verversingssnelheid als felheid van het scherm middelmatig. Wil je de laptop ook veel in het buitenlicht gebruiken? Dan kun je beter kiezen voor een scherm met een hogere hogere maximale felheid.

Wel heb je met de Full HD resolutie en het IPS scherm goede eigenschappen voor het kijken van video’s, zoals TV series en films. Met de Full HD resolutie kun je op deze laptop namelijk video kijken zonder zwarte balken boven of naast het beeld: dit is namelijk de meest voorkomende resolutie bij video. Ook zal het IPS hierbij zorgen voor een goede kleurweergave.

Het toetsenbord van deze laptop heeft de, in Nederland standaard, QWERTY-indeling. Daarnaast zit er aan de rechterkant van dit toetsenbord een numpad, waardoor je met dit toetsenbord sneller data kunt invoeren. Dit toetsenbord heeft echter géén toetsenbordverlichting.

Onder het toetsenbord zit verder een multitouch touchpad, zodat je de laptop ook kunt bedienen zonder een muis aan te sluiten.

De laptop heeft een ingebouwde HD-ready (720p) webcam en twee ingebouwde microfoons. Daarmee is deze laptop ook prima geschikt voor videobellen, bijvoorbeeld met Zoom of Microsoft Teams. Om geluid af te spelen bevat deze laptop twee speakers, en wordt het geluid dus afgespeeld in stereo (2.0).

Met een gewicht van 1.69 kg, is deze laptop lichter dan het huidige gemiddelde. Verder is het gunstig dat deze laptop slechts 1.79 cm dik is: daarmee is deze laptop ook slanker dan de meeste concurrenten. Verder is de laptop 35.85 cm breed, en 24.2 cm diep. De laptop is uitgevoerd in een zilverkleurig aluminium.

De laptop bevat een Lithium-ion batterij, en heeft een opgegeven batterijduur van 7 uur en 15 minuten. Daarmee heeft deze laptop een iets lagere batterijduur dan gemiddeld, maar zul je het vaak alsnog een werk- of studiedag volhouden zonder afhankelijk te zijn van een stopcontact. Het opladen van de laptop verloopt via de meegeleverde AC voedingskabel.

Met Wi-Fi 5, en bluetooth 4.2 beschikt deze laptop over de twee belangrijkste vormen van draadloze communicatie. Wel mist de laptop daarmee de nieuwste en snelste versie van zowel Wi-Fi (6) en bluetooth (5.0). Zoals veel nieuwe laptops, is er géén Ethernet-poort aanwezig op de HP 15s-fq2980nd, en kun je deze dus niet bedraad aansluiten op het internet.

Deze laptop heeft een middelmatige hoeveelheid aansluitingen. Om deze laptop op een monitor aan te sluiten zit er aan de rechterkant een HDMI-port. Verder vind je hier een USB-C 3.1 port, een 3.5 mm koptelefoonaansluiting, en een SD-kaartlezer. Aan de linkerkant van de laptop vind je twee USB-A 3.0 ports, en de AC-aansluiting voor de oplader van de laptop.

De laptop draait de het besturingssysteem Windows 10 Home. Wil je gebruik maken van Microsoft Office? Dan zul je dit los moeten aanschaffen, of gebruik moeten maken van een gratis Office alternatief.

De huidige prijs van deze laptop is €819 op Coolblue.nl. De laptop wordt geleverd met de oplaad-adapter en een handleiding.

Goede laptop voor €819? Vergelijking met alternatieven!

Om te bepalen of de HP 15s-fq2980nd een goede koop is, kun je kijken naar de eigenschappen en de prijs. Zijn er voor deze prijs (zo’n 819 euro) laptops te vinden met krachtigere hardware, meer opslagruimte, en/of een beter beeldscherm?

Ja! Er zijn op dit moment veel laptops die voor een vergelijkbaar bedrag een flink betere waarde bieden. Hieronder noem ik het beste alternatief, inclusief de bijbehorende voor- en nadelen hiervan.

De ASUS VivoBook 15 M513UA-BQ327T: flink beter, én goedkoper!

De ASUS VivoBook 15 M513UA-BQ327T bevat krachtigere componenten dan de HP 15s-fq2980nd, en is daarnaast ook nog eens 40 euro goedkoper (€779 op Bol.com).

Een belangrijk voordeel is de flink krachtigere processor. Deze VivoBook bevat namelijk de AMD Ryzen 7 5700U, die volgens benchmarks zo’n 50% sneller is!

Daarnaast heeft deze laptop twee keer zoveel werkgeheugen, namelijk 16 GB aan RAM. Met de snellere processor en meer werkgeheugen, is deze laptop flink beter voor het gebruik van zware software.

Ook heeft deze laptop nog eens twee keer zoveel opslagruimte, namelijk een PCI-e SSD van 1 TB.

Wel is deze laptop gelijk wat betreft beeldeigenschappen. Zo is ook dit is een 15.6 inch laptop, met een full HD IPS beeldscherm.

Kortom is deze laptop een veel betere keuze voor het geld. Deze laptop bestellen? Deze is op dit moment verkrijgbaar voor €779 op Bol.com.

HP 15s-fq2980nd reviews, tests en ervaringen

Naast de hardware-eigenschappen kunnen er meer eigenschappen zijn die bepalen of een laptop een goede koop is. Bijvoorbeeld de bouwkwaliteit, of hoe goed het toetsenbord goed aanvoelt.

Op dit moment zijn er alleen klantreviews van deze laptop te vinden op Coolblue.nl. Hier krijgt deze laptop een gemiddelde reviewscore van 8.8 na 8 reviews. Bijna alle klanten noemen dat de laptop erg snel is. Ook het goede beeldscherm en toetsenbord krijgen veel complimenten. Verder wordt er veel genoemd dat de laptop lichtgewicht is, en deze een goede batterijduur heeft.

Er worden nauwelijks nadelen genoemd. Van de paar reviews die nadelen noemen, is het meest genoemde nadeel dat er maar 2 USB-A ports beschikbaar zijn. Verder wordt er meerdere keren aangegeven dat de aan/uit-knop op een onlogische plek zit. Ook noemt een enkele klant dat de plastic behuizing wat goedkoop aandoet.

Kortom zijn de reviews van deze laptop zeer gunstig.

HP 15s-fq2980nd kopen: beschikbaarheid, prijs, aanbiedingen

Hieronder vind je de prijs van deze laptop (EAN: 0195697650161), inclusief de prijsgeschiedenis. De prijs wordt automatisch bijgehouden. Is deze laptop niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je een prijsmelding instellen. Je krijgt dan automatisch een e-mail wanneer deze beschikbaar is voor je ingestelde prijs.

coolblue.nl Coolblue.nl
niet op voorraad
Bekijken
Prijsverloop...

Prijsverloop voor: HP 15s-fq2980nd

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: - 16 januari 2024
Hoogste prijs ooit: €829,00 23 januari 2023
Laagste prijs ooit: €829,00 23 januari 2023
Sinds 23 januari 2023

Laatste veranderingen:

€829,00 23 januari 2023
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor HP 15s-fq2980nd - €0,00

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de HP 15s-fq2980nd? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met dit product die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Tip: meer informatie over het kopen van een laptop? Bekijk dan de laptop koopgids en de huidige selectie aan beste laptops.

Plaats een reactie