HP ENVY 13-ba1980nd: goede laptop? Beter alternatief!

Interesse in de HP Envy 13-ba19080nd laptop? Dit is een 13.3 inch laptop van HP, en op dit moment een populaire keuze. Maar is dit eigenlijk wel een goede laptop voor dit budget? Wat zijn de voor- en nadelen van deze laptop, en zijn er betere alternatieven voor een vergelijkbare prijs?

Om deze vragen te beantwoorden ga ik uitgebreid in op de belangrijke eigenschappen van deze laptop, en geef ik aan wat voor prestaties je hiervan kunt verwachten. Daarna vergelijk ik deze laptop met andere laptops van hetzelfde budget, om zo te bepalen of de laptop een goede prijs-prestatieverhouding heeft. Ten slotte geef ik een samenvatting van de reviews van deze laptop, en noem ik de meest genoemde voor- en nadelen.

HP Envy 13-ba19080nd: specificaties en eigenschappen

Hp Envy 13 Ba1980nd

Coolblue.nl €1199 Product bekijken

De 13-ba19080nd is een populaire samenstelling van de Envy-serie van HP. Op dit moment is deze laptop beschikbaar voor €1199, op Coolblue.nl. Hieronder de belangrijkste eigenschappen van deze laptop.

Het belangrijkste component voor de snelheid van de laptop is de processor. Deze laptop bevat de Intel Core i7-1165G7. Dit is een processor van Intel’s high-end processorklasse, en heeft 4 processorkernen met een standaard kloksnelheid van 2.8 GHz, en een maximale kloksnelheid van 4.7 GHz.

Uit tests (benchmarks) blijkt dit een krachtige processor. Toch zijn de huidige Ryzen 7 processoren van AMD, en ook een aantal Ryzen 5 processoren, sneller dan de Core i7-1165G7. Ook hebben de Ryzen 5 en 7 processoren meer processorkernen, waardoor ze beter geschikt zijn voor multitasking en zogenaamde ‘parallele taken’, waarbij alle processorkernen tegelijk gebruikt kunnen worden.

Wel is de maximale kloksnelheid van de i7-1165G7 erg hoog, en zal deze processor altijd snel zal blijven bij het uitvoeren van alledaagse taken, en is deze daarnaast ook geschikt voor gebruik van zware software, zoals fotowerkingssoftware, videobewerkingssoftware, en 3D-modelleringssoftware.

Deze laptop heeft een discrete GPU, namelijk de Nvidia GeForce MX450. Dit is een GPU met een maximale kloksnelheid van 1575 MHz, en heeft 2 GB aan videogeheugen. Dat is een krachtige videokaart, die de prestatie bij grafisch zware software zal verbeteren.

Daarnaast is het hiermee ook mogelijk om licht te gamen. In deze video zie je een test van de gaming prestatie van de Nvidia GeForce MX450 in 12 verschillende games. Hieruit blijkt dat het mogelijk is te gamen met deze GPU. Ook in grafisch zware games kun je, met ‘low’ video-instellingen in 1080p of 720p, prima speelbare framerates halen (30-60 fps).

Met 16 GB aan RAM, heeft de HP Envy 13-ba19080nd een grote hoeveelheid werkgeheugen. Dat is gunstig als je wil werken met software waarbij je veel grote bestanden tegelijk gebruikt, zoals video-bewerkingssoftware.

Voor het opslaan van bestanden zit er in de 13-ba19080nd een SSD van 512 GB. Een voordeel op veel laptops van een paar jaar geleden, is dat dit een sneller type SSD is. Dit is namelijk een PCI-e SSD, die flink hogere snelheden haalt dan SATA SSD’s, het meest gebruikte type van een paar jaar terug.

Als je nu na een aantal jaar een upgrade maakt, zal de laadsnelheid en de snelheid van het overzetten van bestanden dan ook sneller verlopen dan je gewend bent. Zeker als je oude laptop nog helemaal geen SSD gebruikt, maar nog gebruikt maak van een HDD.

De opslagruimte van 512 GB is voor dit budget een gemiddelde hoeveelheid. Toch zijn er genoeg laptops van dit budget te vinden met de dubbele hoeveelheid opslag, namelijk 1 TB. Wel zal 512 GB bij typisch gebruik is dat ruim voldoende blijken, en zal de schijf waarschijnlijk na een paar jaar gebruik nog niet vol te zitten.

Heb je toch meer opslagruimte nodig? Dan kun je altijd nog gebruik maken van een externe harde schijf.

Het beeldscherm van de HP Envy 13-ba19080nd heeft een beelddiagonaal van 13.3 inch. Daarmee heeft deze laptop een kleine inch beelddiagonaal voor laptops. Het voordeel is dat je de laptop daarmee gemakkelijk mee kunt nemen, en ook onderweg (bijvoorbeeld in de trein) prima kunt gebruiken.

Wil je echter langdurig geconcentreerd werken op de laptop? Dan is een grotere schermmaat wel comfortabeler. Bij thuisgebruik kun je deze laptop dan ook beter aansluiten op een monitor.

Het scherm van de laptop heeft de Full HD resolutie, en daarmee 1920×1080 pixels. Het gebruikte paneeltype is IPS. Daarmee heeft dit scherm een relatief goede kleurechtheid, en grote kijkhoeken. Het scherm heeft een glanzend paneel. Het voordeel is dat de kleuren hierdoor levendiger zijn. Het nadeel is dat deze afwerking zorgt voor meer reflecties.

Gelukkig heeft het scherm een hoge maximale felheid, van 400 nits. Zet je het scherm fel, dan vallen de reflecties een stuk minder op. Verder heeft dit scherm een verversingssnelheid ofwel refresh rate van 60 Hz. Dat is de standaard refresh rate van beeldschermen. Een hogere refresh rate kan gunstig zijn voor een vloeiender beeld bij gaming.

Met de Full HD resolutie en het IPS scherm, heeft deze laptop prima eigenschappen voor het kijken van video’s, zoals TV series en films. Met de Full HD resolutie kun je op deze laptop namelijk video kijken zonder zwarte balken boven of naast het beeld: dit is namelijk de meest voorkomende resolutie bij video. Ook zal het IPS hierbij zorgen voor een goede kleurweergave (IPS).

Het toetsenbord van deze laptop heeft de, in Nederland standaard, QWERTY-indeling. Daarnaast zit er aan de rechterkant van dit toetsenbord een numpad, waardoor je met dit toetsenbord sneller data kunt invoeren. Dit toetsenbord heeft een witte toetsenbordverlichting. Deze is optioneel, en kun je naar wens in- of uitschakelen.

Onder het toetsenbord zit verder een multitouch touchpad, zodat je de laptop ook kunt bedienen zonder een muis aan te sluiten. Verder zit er een vingerafdrukscanner tussen de toetsen van het toetsenbord. Dit maakt het mogelijk om met je vingerafdruk in te loggen, in plaats van met een wachtwoord.

De laptop heeft een ingebouwde HD-ready (720p) webcam en twee ingebouwde microfoons. Daarmee is deze laptop ook prima geschikt voor videobellen, bijvoorbeeld met Zoom of Microsoft Teams. Om geluid af te spelen bevat deze laptop twee speakers (ontworpen door Bang & Olufsen), die het geluid in stereo (2.0) afspelen.

Met een gewicht van 1.3 kg, is deze laptop een stuk lichter dan het huidige gemiddelde. Verder is het gunstig dat deze laptop slechts 1.69 cm dik is: daarmee is deze laptop ook slanker dan de meeste concurrenten. Verder is de laptop 30.65 cm breed, en 19.46 cm diep. De laptop is uitgevoerd in een zilverkleurig aluminium.

De laptop bevat een batterij met drie Lithium-ion cellen. De opgegeven batterijduur van de laptop is 10 uur. Daarmee heeft deze laptop een flink lange batterijduur, en is deze hiermee in staat om het ruim een volledige werk- of studiedag vol te houden zonder dat je de laptop hoeft bij te laden.. Het opladen van de laptop verloopt via de meegeleverde AC voedingskabel.

Een voordeel van deze laptop is dat deze fast-charging ondersteunt. Hiermee is de laptop na slechts 30 minuten weer op 50% van de maximale batterijlading.

Met Wi-Fi 6, en bluetooth 5.0 beschikt deze laptop over de twee belangrijkste vormen van draadloze communicatie, en heeft deze ook de nieuwste versie van zowel Wi-Fi als bluetooth. De laptop heeft géén Ethernet-poort, en kun je daarom dus niet bedraad aansluiten op het internet.

Deze laptop heeft helaas niet veel aansluitingen. Om deze laptop op een monitor aan te sluiten, zul je gebruik moeten maken van de USB-C 4.0 port aan de linkerkant van deze laptop, en een USB-C naar HDMI of USB-C naar DisplayPort adapterkabel.

Verder zit er aan de linkerkant van de laptop nog één USB-A 2.0 port, en de 3.5 mm AUX aansluiting voor oordopjes of een koptelefoon. Aan de rechterkant van de laptop vindt je nog een USB-A 2.0 port, en een microSD-kaartlezer. Verder zit er aan de rechterkant alleen nog de aansluiting voor de oplader.

De laptop draait de het besturingssysteem Windows 10 Home. Wil je gebruik maken van Microsoft Office? Dan zul je dit los moeten aanschaffen, of gebruik moeten maken van een gratis Office alternatief.

De huidige prijs van deze laptop is €1199 op Coolblue.nl. De laptop wordt geleverd met de oplaad-adapter en een handleiding.

Goede laptop voor €1199? Vergelijking met alternatieven!

Om te bepalen of de HP Envy 13-ba19080nd een goede koop is, kun je kijken naar de eigenschappen en de prijs. Zijn er voor deze prijs (zo’n 1199 euro) laptops te vinden met krachtigere hardware, meer opslagruimte, en/of een beter beeldscherm?

Na veel onderzoek blijkt dat er voor hetzelfde budget géén alternatieven zijn die beter zijn in elk denkbaar opzicht. Wel zijn er een aantal alternatieven die een betere keuze kunnen zijn, afhankelijk van je voorkeur. Hieronder het beste alternatief, met de bijbehorende voor- en nadelen.

De Acer Spin 3 SP313-51N-7924: goedkoper, mét touchscreen, meer opslag!

Deze laptop heeft ook een 13.3 inch scherm, maar met de 16:10 beeldverhouding en door de 1920×1200 resolutie ook meer verticale werkruimte.

Het grootste voordeel van deze laptop is dat deze een touchscreen heeft, en omklapbaar is. Daardoor kun je deze laptop dus ook gebruiken als een Windows tablet.

Er wordt in deze laptop gebruik gemaakt van dezelfde processor, namelijk de Intel Core i7-1165G7. Ook heeft deze laptop dezelfde hoeveelheid werkgeheugen, namelijk 16 GB RAM.

Een nadeel van deze laptop, is dat deze géén discrete videokaart heeft. De laptop gebruikt de geïntegreerde videokaart van de laptop, de Intel Iris Xe. Deze is minder krachtig dan de MX450 van de HP Envy 13-ba19080nd.

Wel een voordeel, is de hogere hoeveelheid opslagruimte. Deze Acer laptop heeft namelijk 1 TB aan PCI-e SSD beschikbaar, en daarmee de dubbele hoeveelheid opslagruimte.

Kortom is deze laptop voornamelijk een betere keuze vanwege het touchscreen, dat ook nog eens een hogere resolutie heeft. Daarnaast heeft deze laptop ook meer opslagruimte, en kost deze op dit moment 70 euro minder. Je kunt deze laptop bestellen op Paradigit.nl, voor €1129.

HP Envy 13-ba19080nd reviews, tests en ervaringen

Naast de hardware-eigenschappen kunnen er meer eigenschappen zijn die bepalen of een laptop een goede koop is. Bijvoorbeeld de bouwkwaliteit, of hoe goed het toetsenbord goed aanvoelt.

Op dit moment zijn er alleen klantreviews van deze laptop te vinden op Coolblue.nl. Hier krijgt deze laptop een gemiddelde reviewscore van 8.9/10 na 8 reviews. Bijna alle klanten noemen dat de laptop erg snel is. Daarnaast wordt het veel genoemd dat de laptop compact en lichtgewicht is, en je deze daardoor gemakkelijk kunt meenemen. Verder zijn de meeste klanten erg tevreden over de bouwkwaliteit van de laptop.

Het meest genoemde nadeel van de laptop is de lage hoeveelheid aansluitingen, met name de lage hoeveelheid USB-ports.

Kortom zijn de reviews van deze laptop zeer gunstig.

HP Envy 13-ba19080nd kopen: beschikbaarheid, prijs, aanbiedingen

Hieronder vind je de prijs van deze laptop (EAN: 0195697027062), inclusief de prijsgeschiedenis. De prijs wordt automatisch bijgehouden. Is deze laptop niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je een prijsmelding instellen. Je krijgt dan automatisch een e-mail wanneer deze beschikbaar is voor je ingestelde prijs.

coolblue.nl Coolblue.nl
niet op voorraad
Bekijken
Prijsverloop...

Prijsverloop voor: HP ENVY 13-ba1980nd

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: - 20 juni 2024
Hoogste prijs ooit: €1.199,00 5 februari 2024
Laagste prijs ooit: €1.199,00 5 februari 2024
Sinds 5 februari 2024

Laatste veranderingen:

€1.199,00 5 februari 2024
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor HP ENVY 13-ba1980nd - €0,00

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de HP Envy 13-ba19080nd? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met dit product die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Tip: meer informatie over het kopen van een laptop? Bekijk dan de laptop koopgids en de huidige selectie aan beste laptops.

Plaats een reactie

Send this to a friend