Lenovo IdeaPad 3 82KU00CKMH: goede laptop? Beter alternatief!

Interesse in de Lenovo IdeaPad 3 82KU00CKMH laptop? Dit is een 15.6 inch laptop van Lenovo, en op dit moment een populaire keuze. Maar is dit eigenlijk wel een goede laptop voor dit budget? Wat zijn de voor- en nadelen van deze laptop, en zijn er betere alternatieven voor een vergelijkbare prijs?

Om deze vragen te beantwoorden ga ik uitgebreid in op de belangrijke eigenschappen van deze laptop, en geef ik aan wat voor prestaties je hiervan kunt verwachten. Daarna vergelijk ik deze laptop met andere laptops van hetzelfde budget, om zo te bepalen of de laptop een goede prijs-prestatieverhouding heeft. Ten slotte geef ik een samenvatting van de reviews van deze laptop, en noem ik de meest genoemde voor- en nadelen.

Lenovo IdeaPad 3 82KU00CKMH: specificaties en eigenschappen

Lenovo Ideapad 3 82ku00ckmh

Bol.com €749 €649 Product bekijken

De 82KU00CKMH is een populaire samenstelling van de IdeaPad 3 serie van Lenovo. Op dit moment is deze laptop beschikbaar voor €649, op Bol.com. Hieronder de belangrijkste eigenschappen van deze laptop.

Het belangrijkste component voor de snelheid van de laptop is de processor. Deze laptop bevat de Ryzen 7 5700U. Dit is een processor van AMD’s high-end klasse, en heeft 8 processorkernen. Deze mobiele processor heeft een standaard kloksnelheid van 1.8 GHz, met een maximale kloksnelheid 4.3 GHz.

Met de lage standaard kloksnelheid is de processor relatief energiezuinig. Bij zware taken zal de processor een hogere kloksnelheid aannemen. De maximale kloksnelheid van 4.3 GHz is erg snel. Daarnaast is de hoge hoeveelheid processorkernen van deze laptop gunstig bij multitasking.

Uit tests (benchmarks) blijkt de Ryzen 7 5700U dan ook een zeer krachtige processor, en in de praktijk ook sneller dan s deze in de praktijk zelfs sneller dan bijna alle Intel i7-serie processoren. Kortom is dit een erg krachtige processor, en op dit moment ook de beste processor die je kunt vinden bij dit budget.

In de praktijk zal deze processor altijd snel zal blijven bij het multitasken van alledaagse taken, maar daarnaast ook van zware software, zoals foto- en videobewerkingssoftware, en 3D-modelleringssoftware.

De laptop maakt gebruik van de geïntegreerde videochip van de processor om te zorgen voor beeld. Bij de Ryzen 7 5700U is dat de Radeon Vega 8, een GPU met een maximale kloksnelheid van 1.9 GHz. Deze ondersteunt het gebruik van meerdere schermen tegelijk, en kan ook beeld weergeven in de 4K resolutie.

Daarnaast is het met deze GPU ook mogelijk om licht te gamen. In deze video zie je een test van de gaming prestatie van de Ryzen 7 5700U en de Radeon Vega 8 in 20 verschillende games.

Kortom is het met deze processor en videochip mogelijk om ook bij nieuwe, grafisch zware, games een speelbare framerate te halen in de Full HD resolutie. Wel zul je dan moeten kiezen voor lage video-instellingen. Toch is dat voor een geïntegreerde GPU een indrukwekkende prestatie.

Een andere gunstige eigenschap van deze laptop is dat deze een grote hoeveelheid werkgeheugen heeft. Deze laptop heeft namelijk 16 GB aan RAM. Dat is gunstig als je wil werken met software waarbij je veel grote bestanden tegelijk gebruikt, zoals video-bewerkingssoftware.

Voor het opslaan van bestanden zit er in de Lenovo IdeaPad 3 82KU00CKMH een SSD van 512 GB. Een voordeel op veel laptops van een paar jaar geleden, is dat dit een sneller type SSD is. Dit is namelijk een PCI-e SSD, die flink hogere snelheden haalt dan SATA SSD’s, het meest gebruikte type van een paar jaar terug.

Als je nu na een aantal jaar een upgrade maakt, zal de laadsnelheid en de snelheid van het overzetten van bestanden dan ook sneller verlopen dan je gewend bent. Zeker als je oude laptop nog helemaal geen SSD gebruikt, maar nog gebruikt maak van een HDD.

De opslagruimte van 512 GB is voor dit budget een hoge hoeveelheid. Bij typisch gebruik is dit ook ruim voldoende, en genoeg om zelfs na een paar jaar gebruik nog niet vol te zitten. Toch is meer opslagruimte gunstig als je veel foto’s en video’s maakt, en deze wilt kunnen opslaan op je laptop. Ook kun je er dan voor kiezen om gebruik te maken van een externe harde schijf.

Het beeldscherm van de Lenovo IdeaPad 3 82KU00CKMH heeft een beelddiagonaal van 15.6 inch. Daarmee heeft deze de meest voorkomende schermafmeting voor laptops. Dit middelmaat scherm is een goed formaat als je de laptop voornamelijk op één plek gebruikt. Met een scherm van dit formaat kun je namelijk lang comfortabel werken. Wil je de laptop juist gemakkelijk meenemen en veel onderweg gebruiken? Dan kan een kleinere afmeting gunstiger zijn.

Dit scherm heeft de Full HD resolutie, en daarmee 1920×1080 pixels. Het gebruikte paneeltype van deze laptop is IPS. Daarmee heeft dit scherm een relatief goede kleurechtheid, en grote kijkhoeken. Met de matte afwerking zul je daarnaast ook weinig last hebben van reflecties op het scherm.

Het scherm heeft een verversingssnelheid ofwel refresh rate van 60 Hz, dat prima is voor typisch gebruik. Een hogere verversingssnelheid dan 60 Hz kan gunstig zijn voor gaming, zodat het beeld hierbij vloeiender is. Omdat deze IdeaPad 3 geen gaming laptop is, heeft een hogere verversingssnelheid echter geen zin.

Wel heb je met de Full HD resolutie en het IPS scherm goede eigenschappen voor het kijken van video’s, zoals TV series en films. Met de Full HD resolutie kun je op deze laptop namelijk video kijken zonder zwarte balken boven of naast het beeld: dit is namelijk de meest voorkomende resolutie bij video. Ook zal het IPS scherm hierbij zorgen voor een goede kleurweergave.

Het toetsenbord van deze laptop heeft de, in Nederland standaard, QWERTY-indeling. Daarnaast zit er aan de rechterkant van dit toetsenbord een numpad, waardoor je met dit toetsenbord sneller data kunt invoeren. Dit toetsenbord heeft géén toetsenbordverlichting.

Onder het toetsenbord zit verder een multitouch touchpad, zodat je de laptop ook kunt bedienen zonder een muis aan te sluiten.

De laptop heeft een ingebouwde HD-ready (720p) webcam en twee ingebouwde microfoons. Een voordeel van de webcam is dat deze een ingebouwde privacy-schuif heeft. Met de webcam en de ingebouwde microfoons kun je met deze laptop ook prima videobellen, bijvoorbeeld met Zoom of Microsoft Teams.

Om geluid af te spelen bevat deze laptop daarnaast twee speakers van 1.5 Watt, die het geluid in stereo (2.0) afspelen.

Met een gewicht van 1.65 kg, is deze laptop iets lichter dan het huidige gemiddelde. De dikte van 2 cm valt erg mee, maar is tegenwoordig middelmatig. Verder is de laptop 35.9 cm breed, en 23.7 cm diep. De laptop is alleen beschikbaar in de kleur grijs, en de behuizing is gedeeltelijk uitgevoerd in aluminium.

De laptop bevat een 38 Wh batterij, en heeft een opgegeven batterijduur van 7.5 uur. Daarmee heeft deze laptop een íets lagere batterijduur dan het huidige gemiddelde van 8 uur. Wel zul je het met deze batterijduur het bijvoorbeeld meestal een volledige studiedag kunnen volhouden zonder afhankelijk te zijn van een stopcontact.

Met Wi-Fi 5, en bluetooth 5.0 beschikt deze laptop over de twee belangrijkste vormen van draadloze communicatie. Wel mist de laptop daarmee de nieuwste en snelste versie van Wi-Fi (6). De laptop heeft géén Ethernet-poort, en kun je daarom dus niet bedraad aansluiten op het internet.

Deze laptop heeft een gemiddelde hoeveelheid aansluitingen. Om deze laptop op een monitor aan te sluiten zit er aan de linkerkant een HDMI-port. Verder vind je hier een USB-C 3.1 port, maar deze ondersteunt géén DisplayPort (video) over USB. Daarnaast zit er aan de linkerkant van de laptop een USB-A port, een koptelefoonaansluiting, en de charging port.

Aan de rechterzijde van de laptop vind je nog één USB-A port, en een SD-kaartlezer.

De laptop draait de het besturingssysteem Windows 10 Home. Ook is deze laptop geschikt voor Windows 11, en kun je het besturingssysteem dus ook upgraden.. Wil je gebruik maken van Microsoft Office? Dan zul je dit los moeten aanschaffen, of gebruik moeten maken van een gratis Office alternatief.

De huidige prijs van deze laptop is €649 op Bol.com. Daarmee ligt de huidige prijs van deze €100 lager dan de oorspronkelijke prijs van €749. De laptop wordt geleverd met de oplaad-adapter en een handleiding.

Goede laptop voor €649? Vergelijking met alternatieven!

Om te bepalen of de Lenovo IdeaPad 3 82KU00CKMH een goede koop is, kun je kijken naar de eigenschappen en de prijs. Zijn er voor deze prijs (zo’n 650 euro) laptops te vinden met krachtigere hardware, meer opslagruimte, en/of een beter beeldscherm?

Na veel onderzoek blijkt dat er op dit moment slechts één laptop is die voor deze prijs dezelfde waarde biedt. Hieronder noem ik dit beste alternatief, met de bijbehorende voor- en nadelen hiervan.

De HP 15s-eq2740nd: even goed!

De HP 15s-eq2740nd bevat dezelfde krachtigere componenten, en is beschikbaar voor dezelfde prijs, namelijk €649 op Bol.com.

Net als de Lenovo IdeaPad 3 82KU00CKMH, bevat deze laptop de Ryzen 7 5700U, wat op dit moment simpelweg dé krachtigste processor is die je in laptops van deze prijsklasse kunt vinden.

Daarnaast heeft deze laptop ook 16 GB aan RAM en een SSD van 512 GB. Daarmee heeft deze laptop de dubbele hoeveelheid werkgeheugen en opslagruimte van de meeste laptops van deze prijs.

Eén verschil is te vinden bij het scherm. Hoewel deze laptop ook een 15.6 inch Full HD scherm heeft, heeft deze een ander paneeltype, namelijk SVA. Dat type heeft een beter contrast, maar meestal een minder nauwkeurige kleurweergave.

Kortom is deze laptop nét zo goed als de Lenovo IdeaPad 3 82KU00CKMH. Beide laptops zijn op dit moment een zeer goede koop. Daarmee is de HP 15s-eq2740nd een goed alternatief als de IdeaPad is uitverkocht, of je bijvoorbeeld voorkeur hebt voor het merk HP.

Dit alternatief bestellen? Deze laptop is op het moment van schrijven verkrijgbaar voor €649 op Bol.com.

Lenovo IdeaPad 3 82KU00CKMH reviews, tests en ervaringen

Naast de hardware-eigenschappen kunnen er meer eigenschappen zijn die bepalen of een laptop een goede koop is. Bijvoorbeeld de bouwkwaliteit, of hoe goed het toetsenbord goed aanvoelt.

Op dit moment zijn er alleen klantreviews van deze laptop te vinden op Bol.com. Hier krijgt deze laptop een gemiddelde reviewscore van 27 na 4.6 reviews. Bijna alle klanten noemen dat de laptop erg snel is, en een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft. Ook wordt de behuizing van de laptop stevig genoemd, en noemen klanten de laptop daarnaast stil.

Er worden nauwelijks nadelen genoemd. Een enkele klant is niet tevreden over de afwerking van de behuizing. Kortom zijn de reviews van deze laptop zeer gunstig.

Lenovo IdeaPad 3 82KU00CKMH kopen: beschikbaarheid, prijs, aanbiedingen

Hieronder vind je de prijs van deze laptop (EAN: 0195713396417), inclusief de prijsgeschiedenis. De prijs wordt automatisch bijgehouden. Is deze laptop niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je een prijsmelding instellen. Je krijgt dan automatisch een e-mail wanneer deze beschikbaar is voor je ingestelde prijs.

bol.com Bol.com
niet op voorraad
Bekijken
Prijsverloop...

Prijsverloop voor: Lenovo IdeaPad 3 82KU00CKMH - Laptop - 15.6 Inch

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: - 12 juni 2024
Hoogste prijs ooit: €547,06 13 december 2023
Laagste prijs ooit: €547,06 13 december 2023
Sinds 13 december 2023

Laatste veranderingen:

€547,06 13 december 2023
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor Lenovo IdeaPad 3 82KU00CKMH - Laptop - 15.6 Inch - €0,00

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de Lenovo IdeaPad 3 82KU00CKMH? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met dit product die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Tip: meer informatie over het kopen van een laptop? Bekijk dan de laptop koopgids en de huidige selectie aan beste laptops.

Plaats een reactie

Send this to a friend