Hoeveel RAM heb ik nodig voor mijn laptop of PC? Simpele uitleg.

Een vraag die veel wordt gesteld door iedereen die op zoek is naar een nieuwe PC of laptop, is “Hoeveel RAM heb ik nodig?”. Het antwoord op deze vraag hangt af van het soort gebruik van de computer, de prestatie die je van je computer verwacht, en hoeveel geld je bereid bent uit te geven.

In dit artikel beschrijf ik eerst wat RAM geheugen doet, waarbij het voornamelijk nuttig voor is, en welke verschillende typen er zijn. Vervolgens geef ik richtlijnen voor de hoeveelheid RAM die je nodig hebt voor verschillende werkzaamheden op je computer.

Wat is RAM geheugen, en hoe werkt het?

RAM staat voor Random-Access Memory, en is het ‘werkgeheugen’ van je computer. In het RAM geheugen wordt data tijdelijk beschikbaar gesteld voor het uitvoeren van functies binnen programma’s, of voordat deze wordt opgeslagen op een harde schijf. Wanneer je computer een programma of bestand van de harde schijf laadt, wordt deze tijdelijk geopend in het RAM geheugen voor gebruik.

RAM geheugen bestaat uit ‘dynamische’ geheugenchips die snel herschreven en uitgelezen kunnen worden. Wanneer je een programma sluit, en een ander programma opent, dan kan het RAM geheugen de data van het eerste programma weer zonder problemen vergeten.

Een te lage hoeveelheid aan RAM geheugen wordt voornamelijk een probleem bij het draaien van veel programma’s tegelijk. Ook hebben programma’s die veel files tegelijk gebruiken, bijvoorbeeld video-bewerkingsprogramma’s, een grote hoeveelheid RAM nodig.

Heb je te weinig RAM geheugen in je computer voor het draaien van je programma’s, dan compenseert je computer door veel bestanden in een zogenaamde ‘swap-file’ te plaatsen; niet op je RAM, maar op je harde schijf. Ook deze swap file, ofwel wisselbestand, wordt dan uitgelezen voor het draaien van software. Wanneer dit gebeurt, draaien de programma’s op je computer echter een stuk langzamer: harde schijven zijn niet optimaal voor het snel verplaatsen van data.

Een te lage hoeveelheid RAM is daarmee één van de mogelijke oorzaken voor een langzame computer. Hoe meer RAM geheugen je computer heeft, hoe beter. Toch zal een onnodige hoge hoeveelheid RAM je computer niet sneller maken. Om te voorkomen dat je onnodig veel geld uitgeeft aan RAM, kan je mijn richtlijnen gebruiken voor het kiezen van de juiste hoeveelheid.

Hoeveel RAM heb ik nodig? Een overzicht.

Hieronder een overzicht van de minimale hoeveelheid RAM die ik aanraad voor verschillende werkzaamheden. Met deze aanbevolen hoeveelheid RAM, wordt er voorkomen dat het RAM-geheugen te laag is om de programma’s snel te kunnen draaien.

Soort gebruik Omschrijving: Minimale aanbevolen hoeveelheid RAM:
Licht kantoorwerk Tekstverwerken en ander Microsoft Office gebruik, web-browsen 2GB
Zwaar kantoorwerk Gebruik van grote bestanden, veel multi-task werk,
web-browsen met tientallen tabs tegelijkertijd open
4GB
Foto’s bewerken Gebruik van lage hoeveelheid bestanden 4GB
Foto’s bewerken Gebruik van veel bestanden tegelijk 8GB
Videobewerking Gebruik van meerdere HD videobestanden tegelijk 16GB
Gaming (low) Draaien van lichte games, of recente games op de laagste settings 4GB
Gaming (medium) Draaien van nieuwe games op medium settings 8GB
Gaming (high) Draaien van nieuwe games op hoge settings 16GB

Waar moet ik nog meer op letten?

Wat betreft RAM is de hoeveelheid GB aan RAM de belangrijkste eigenschap. Daarnaast kun je kijken naar de snelheid (kloksnelheid), ofwel de frequentie, van het RAM geheugen. Dit wordt uitgedrukt in MHz. Veelvoorkomende frequenties zijn 1333, 1600, 1866, 2133, 2400, en 3000 MHz. Hoe meer MHz hoe beter, maar de prestatieverschillen tussen de verschillende frequenties is erg klein.

Wil je je computer upgraden? Zorg er dan voor dat je kiest voor het juiste type RAM-geheugen. Je kunt dan het beste kijken naar het RAM-geheugen dat je computer of laptop nu al gebruikt.

Heb je bijvoorbeeld twee ‘slots’ waar je een reep RAM-geheugen in kunt plaatsen, en er wordt er nu maar één gebruikt? Dan kun je simpelweg het model en type van de huidige RAM-module noteren, en hier een tweede van bestellen. Door de tweede reep RAM te plaatsen verdubbel je zo het geheugen.

Wil je een volledig ander type RAM kopen, of RAM uitzoeken als je zelf een computer bouwt, let er dan op dat het RAM geheugen compatible is met je computer. Niet elk soort RAM is namelijk compatible met elk moederbord.

Er zijn online meerdere tools om te bekijken welk RAM-geheugen geschikt is. Zo kun je bijvoorbeeld hier, op de site van Crucial, een bedrijf dat computerchips maakt, een programma downloaden die je computer bekijkt en opties geeft die moeten werken.

Overige vragen?

Heb je nog andere vragen over het kiezen van RAM-geheugen? Laat het me hieronder weten, en ik beantwoord je vraag.

Plaats een reactie

4 reacties op “Hoeveel RAM heb ik nodig voor mijn laptop of PC? Simpele uitleg.”

 1. Mijn computer is voorzien van !7 kloksnelheid 3.2 intel processor. Geforce videokaart GTX 660 ti Asus moederbord 16gb Ram. Video bewerken is het enige waar de computer voor wordt gebruikt. Sinds ik werk met MXF bestanden XAVC hd 60i loopt de computer tegen problemen aan. Het renderen gaat niet of moeizaam met meerdere programma’s problematisch. Stoppen het render proces na 1a2 minuten. De vraag:is moet er meer RAM geheugen in? Ben dit voornemens te doen. Uw mening. Is 16 GB te weinig?

  Beantwoorden
  • Hoi Cor,

   Dus het renderen mislukt volledig? Krijg je hierbij een foutmelding?

   Ik raad aan om tijdens het renderen eens naar het CPU en RAM verbruik te kijken. In Windows is dat te zien onder Task Manager > Performance. Hier geeft ‘Memory’ de hoeveelheid RAM gebruik aan. Als dit op 100% zit tijdens het renderen, dan zal meer RAM het renderproces verbeteren.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
   • Dank voor beantwoording. Met regelmaat volg ik het render proces op Taakbeheer en daar is niets opvallends te zien. Processor van zo’ń 30 % tot 80 %, RAM 28% en toch stopt het render proces. En dat met meerdere verschillende programma’s. Was het eentje dan zou ik denken aan deze software. Een nieuwe SSD en schone installatie van Windows hebben niets positiefs bijgedragen. Problemen blijven. Ik moet het ergens zoeken. Toen dacht ik aan RAM omdat er wel eens geschreven wordt dat UHD 32 GB RAM nodig heeft. Een computerzaak heeft ook al geen oplossing te bieden.

    Gr

    Cor.

    Beantwoorden
  • Beste Cor

   Kijk ook eens naar een betere videokaart want die zijn ook heel belangrijk bij het videobewerken en aangezien die van jou al wat ouder is zou ik een nieuwere kopen. Die zal je video’s gelijk naar topprestatie brengen. Ik raad aan een Nvidia GeForce GTX 1050 te proberen of een nieuwere bijv. Nvidia GeForce GTX 1070 of 1070 TI of 1080

   Groeten en Succes

   Beantwoorden
Send this to a friend