Kobo Clara 2E vs Libra 2? Complete vergelijking en advies!

Een e-reader van Kobo kopen, en twijfel je tussen de Clara 2E en de Libra 2? Om je te helpen beslissen, vind je op deze pagina een volledige vergelijking tussen deze twee Kobo e-readers.

Er zijn veel overeenkomsten tussen deze twee e-readers. Zo hebben deze twee Kobo e-readers allebei een zwart-wit e-ink touchscreen, optionele schermverlichting, en ondersteunen ze beide ook het afspelen van luisterboeken over bluetooth.

Wel zijn er ook meerdere verschillen. Dit is een samenvatting van de belangrijkste verschillen tussen deze twee modellen:

  • Kobo Clara 2E: kleiner scherm (6 inch), minder opslagruimte (16 GB), alleen te bedienen via touchscreen, goedkoper. €129 op Bol.com
  • Kobo Libra 2: groter scherm (7 inch), meer opslagruimte (32 GB), ook bedienbaar met knoppen, duurder €199,99 op Bol.com

Hieronder een uitgebreidere vergelijking van de volledige specificaties, met een volledige uitleg van alle verschillen.

Vergelijktabel: Kobo Clara 2E vs Libra 2

Vergelijk hieronder beide e-readers op eigenschappen.

Kobo Clara 2E Kobo Libra 2
Kobo Clara 2e Ereader Kobo Libra 2
Adviesprijs: €149,99 €199,99
Huidige prijs: vergelijk! vergelijk!
Uitgebracht: september 2022 oktober 2021
Schermeigenschappen
Scherm-type: E-ink, zwart-wit E-ink, zwart-wit
Schermdiagonaal: 6 inch 7 inch
Resolutie (pixels): 1448×1072 1680×1264
Pixeldichtheid: 300 ppi 300 ppi
Schermverlichting? Ja, ComfortLight Pro Ja, ComfortLight Pro
Kleurtemperatuur aanpasbaar? Ja Ja
Automatisch draaien? Nee Ja
Bediening en functies
Touchscreen?
Knopbediening?
Stylus?
Wi-Fi? Ja, Wi-Fi 5 Ja, Wi-Fi 4
Bluetooth?
Hardware eigenschappen
Opslagruimte: 16 GB 32 GB
Werkgeheugen: 512 MB 512 MB
Processorsnelheid: 1 GHz 1 GHz
Aansluitingen en batterij
SD-kaart lezer?
3.5 mm AUX out?
USB aansluiting: USB-C USB-C
Batterijcapaciteit: 1500 mAh 1500 mAh
Fysieke eigenschappen
Waterdicht? Ja, IPX8 Ja, IPX8
Afmeting (cm): 15,9×11,2×0,87 16,16×14,46×0,9
Gewicht (gram): 171 215
Kleuren: zwart/blauw zwart en wit
Meegeleverd: USB kabel,
Handleiding
USB kabel,
Handleiding
Meer informatie & bestellen
Officiële site: Kobobooks.com Kobobooks.com
Huidige prijs en bestellen: Bol.com
Coolblue.nl
Meer prijzen…
Bol.com
Coolblue.nl
Meer prijzen…

Kobo Clara 2E of Kobo Libra 2 – wat zijn de verschillen?

Hieronder meer informatie over de verschillen tussen deze twee e-readers.

Schermeigenschappen

De belangrijkste eigenschappen van een e-reader hebben te maken met het scherm. Hier zijn er een aantal verschillen en overeenkomsten te vinden tussen de Kobo Clara 2E en de Kobo Libra 2.

Het verschil tussen de twee e-readers is dat de Kobo Libra 2 een groter scherm heeft, namelijk met een 7 inch beelddiagonaal. Daarmee is deze groter dan die van de Kobo Clara 2E, die een scherm heeft met een 6 inch beelddiagonaal.

Beide e-readers maken, zoals bijna alle e-readers, gebruik van een zwart-wit e-ink scherm. Dit type scherm geeft zelf geen licht, en ziet er ook meer uit als echt papier dan een LCD of AMOLED scherm van een smartphone of tablet.

Een andere overeenkomst is dat beide e-readers dezelfde pixeldichtheid hebben, namelijk van 300 ppi. Daarmee zijn beide schermen even scherp, en hebben ze beiden een erg scherp beeld.

Beide e-readers hebben een optionele schermverlichting, waardoor je ook in het donker kunt lezen. Beide e-readers gebruiken ‘ComfortLight Pro’, een type verlichting dat ook instelbaar is in kleurwarmte. Zo kun je het scherm met wit licht of met warm, oranjeachtig licht verlichten.

Het warme, oranjeachtige, licht heeft als voordeel dat dit comfortabeler is voor de ogen in het donker. Daarnaast is er aangetoond dat dit warme licht er niet voor zorgt dat je je weer ‘wakkerder’ zult voelen. Zo zal ‘s nachts lezen niet je nachtrust verstoren.

Bediening en functies

Beide e-readers hebben een touchscreen, en zijn volledig te bedienen met aanraking op het scherm. De Libra 2 heeft daarnaast ook nog knoppen om de e-reader mee te bedienen, maar de Clara 2E niet. In tegenstelling tot de Kobo Elipsa en Kobo Sage, hebben zowel de Kobo Libra 2 als Kobo Clara 2E géén ondersteuning voor een stylus.

Beide e-readers beschikken over Wi-Fi, waardoor je boeken vanuit de Kobo Store direct naar de e-reader kunt downloaden. Met de ondersteuning voor Wi-Fi 5, ondersteunt de Clara 2E wel sneller internet dan de Kobo Libra 2, die ondersteuning heeft voor Wi-Fi 4.

Ook kun je boeken overzetten vanaf je PC of laptop, door de e-reader hier met de meegeleverde USB-C naar USB-A kabel op aan te sluiten.

Verder is het met beide e-readers mogelijk om luisterboeken af te spelen. Daarvoor kun je gebruik maken van een draadloze koptelefoon of oordopjes, die je met de e-reader kunt verbinden over bluetooth.

Hardware en batterij

Een verschil tussen de twee e-readers is de hoeveelheid opslagruimte. De Kobo Clara 2E beschikt over 16 GB opslagruimte, terwijl de Kobo Libra 2 32 GB opslagruimte heeft. Daarmee kun je dus meer (luister)boeken opslaan op de Kobo Libra 2.

Ook is de interne opslagruimte van beide e-readers niet verder uit te breiden, want beiden hebben geen microSD kaartlezer.

Wel zijn beide e-ereaders even snel. Beide hebben namelijk een CPU met dezelfde 1 GHz kloksnelheid, in combinatie met 512 GB aan opslagruimte.

Ook de batterijcapaciteit van beide e-readers is gelijk, namelijk 1500 mAh batterij. Daarmee zal de batterij van beide e-readers alsnog goed zijn voor weken lang lezen. Speel je veel luisterboeken af, dan is de batterijduur wel een stuk korter.

Het opladen van de batterij van beide e-readers verloopt hetzelfde: via de USB-C ingang, met de meegeleverde USB-C naar USB-A kabel. Er wordt bij beide e-readers géén oplader/charger meegeleverd, maar je kunt gebruik maken van dezelfde oplader als van je smartphone. Ook zal de e-reader automatisch beginnen met opladen als je deze aansluit op een USB-A port van je computer.

Fysieke eigenschappen en ontwerp

De Kobo Libra 2 heeft een groter scherm, en is daarnaast een stuk breder omdat deze ook drukknoppen bevat. Ook is de Libra 2 wat zwaarder.

In de afbeelding hieronder zie je (geschaald) de verhouding tussen de twee e-readers.

Kobo Clara 2e Vs Libra 2
De verhouding tussen de Kobo Clara 2E (rechts) en de Kobo Libra 2 (links).

Hieronder de afmetingen en het gewicht van beide e-readers:

  • De Kobo Clara 2E is 15.9 cm hoog, 11.2 cm breed, 0.87 cm dik, en weegt 171 gram
  • De Kobo Libra 2 is 16.16 cm hoog, 14.46 cm breed, 0.9 cm dik, en weegt 215 gram

Hoewel de Kobo Libra 2 wat groter en zwaarder is, zorgt dit niet voor een praktisch verschil. Zo kun je beide e-readers nog erg gemakkelijk meenemen.

Ook kun je beide e-readers gerust gebruiken in de buurt van water. Beide e-readers zijn namelijk IPX8 waterdicht.

Tip: meer Kobo e-readers met elkaar vergelijken? Vergelijk hier alle huidige Kobo e-readers!

Kobo Clara 2E of Kobo Libra 2 kopen – prijs en beschikbaarheid!

Heeft de vergelijking je geholpen met het maken van een keuze, en wil je de Kobo Clara 2E, of juist de Kobo Libra 2 kopen? Hieronder vind je een overzicht van de webwinkels waar je deze kunt bestellen, en de huidige prijs.

De Kobo Clara 2E is alleen verkrijgbaar in het zwart, met donkerblauwe achterkant. De Libra 2 is verkrijgbaar in twee kleuren: zwart en wit.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de Kobo Clara 2E of Kobo Libra 2? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of wil je je eigen ervaring met deze e-readers delen? Je kunt hieronder je bericht achterlaten!

Plaats een reactie