Kobo Sage vs Libra 2? Complete vergelijking en advies!

Een e-reader van Kobo kopen, en twijfel je tussen de Sage en de Libra 2? Om je te helpen beslissen, vind je op deze pagina een volledige vergelijking tussen deze twee Kobo e-readers.

Er zijn veel overeenkomsten tussen deze twee e-readers. Zo hebben deze twee Kobo e-readers allebei een zwart-wit e-ink touchscreen, optionele schermverlichting, en ondersteunen ze beide ook het afspelen van luisterboeken over bluetooth.

Wel zijn er ook meerdere verschillen. Dit is een samenvatting van de belangrijkste verschillen tussen deze twee modellen:

  • Kobo Sage: groter scherm (8 inch), snellere processor (1.8 GHz), ook te bedienen met stylus, duurder. €269 op Bol.com
  • Kobo Libra 2: kleiner scherm (7 inch), minder snelle processor (1 GHz), geen stylus ondersteuning, goedkoper. €199,99 op Bol.com

Hieronder een uitgebreidere vergelijking van de volledige specificaties, met een volledige uitleg van alle verschillen.

Vergelijktabel: Kobo Sage vs Libra 2

Vergelijk hieronder beide e-readers op eigenschappen.

Kobo Sage Kobo Libra 2
Kobo Sage Kobo Libra 2
Adviesprijs: €299,99 €199,99
Huidige prijs: vergelijk! vergelijk!
Uitgebracht: september 2022 oktober 2021
Schermeigenschappen
Scherm-type: E-ink, zwart-wit E-ink, zwart-wit
Schermdiagonaal: 8 inch 7 inch
Resolutie (pixels): 1920×1440 1680×1264
Pixeldichtheid: 300 ppi 300 ppi
Schermverlichting? Ja, ComfortLight Pro Ja, ComfortLight Pro
Kleurtemperatuur aanpasbaar? Ja Ja
Automatisch draaien? Ja Ja
Bediening en functies
Touchscreen?
Knopbediening?
Stylus mogelijk?
Luisterboeken?
Wi-Fi? Ja, Wi-Fi 5 Ja, Wi-Fi 4
Bluetooth?
Hardware eigenschappen
Opslagruimte: 32 GB 32 GB
Werkgeheugen: 512 MB 512 MB
Processorsnelheid: 1.8 GHz 1 GHz
Aansluitingen en batterij
SD-kaart lezer?
3.5 mm AUX out?
USB aansluiting: USB-C USB-C
Batterijcapaciteit: 1200 mAh 1500 mAh
Fysieke eigenschappen
Waterdicht? Ja, IPX8 Ja, IPX8
Afmeting (cm): 18,14×16,05×0,76 16,16×14,46×0,9
Gewicht (gram): 240,8 215
Kleuren: zwart zwart en wit
Meegeleverd: USB kabel,
Handleiding
USB kabel,
Handleiding
Meer informatie & bestellen
Officiële site: Kobobooks.com Kobobooks.com
Huidige prijs en bestellen: Bol.com
Coolblue.nl
Meer prijzen…
Bol.com
Coolblue.nl
Meer prijzen…

Kobo Sage of Kobo Libra 2 – wat zijn de verschillen?

Hieronder meer informatie over de verschillen tussen deze twee e-readers.

Schermeigenschappen

De belangrijkste eigenschappen van een e-reader hebben te maken met het scherm. Hier zijn er een aantal verschillen en overeenkomsten te vinden tussen de Kobo Sage en de Kobo Libra 2.

Het verschil tussen de twee e-readers is dat de Kobo Sage een groter scherm heeft, namelijk met een 8 inch beelddiagonaal. Daarmee is deze groter dan die van de Kobo Libra 2, die een scherm heeft met een 7 inch beelddiagonaal.

Beide e-readers maken, zoals bijna alle e-readers, gebruik van een zwart-wit e-ink scherm. Dit type scherm geeft zelf geen licht, en ziet er ook meer uit als echt papier dan een LCD of AMOLED scherm van een smartphone of tablet.

Een andere overeenkomst is dat beide e-readers dezelfde pixeldichtheid hebben, namelijk van 300 ppi. Daarmee zijn beide schermen even scherp, en hebben ze beiden een erg scherp beeld.

Beide e-readers hebben een optionele schermverlichting, waardoor je ook in het donker kunt lezen. Beide e-readers gebruiken ‘ComfortLight Pro’, een type verlichting dat ook instelbaar is in kleurwarmte. Zo kun je het scherm met wit licht of met warm, oranjeachtig licht verlichten.

Het warme, oranjeachtige, licht heeft als voordeel dat dit comfortabeler is voor de ogen in het donker. Daarnaast is er aangetoond dat dit warme licht er niet voor zorgt dat je je weer ‘wakkerder’ zult voelen. Zo zal ‘s nachts lezen niet je nachtrust verstoren.

Bediening en functies

Beide e-readers hebben een touchscreen, en zijn daarnaast ook te bedienen met twee drukknoppen. Een verschil is dat je de Kobo Sage daarnaast ook nog kunt bedienen met een stylus, namelijk de Kobo Stylus of Kobo Stylus 2, maar er wordt geen stylus meegeleverd.

Beide e-readers beschikken over Wi-Fi, waardoor je boeken vanuit de Kobo Store direct naar de e-reader kunt downloaden. Met de ondersteuning voor Wi-Fi 5, ondersteunt de Kobo Sage wel sneller internet dan de Kobo Libra 2, die ondersteuning heeft voor Wi-Fi 4.

Ook kun je boeken overzetten vanaf je PC of laptop, door de e-reader hier met de meegeleverde USB-C naar USB-A kabel op aan te sluiten.

Verder is het met beide e-readers mogelijk om luisterboeken af te spelen. Daarvoor kun je gebruik maken van een draadloze koptelefoon of oordopjes, die je met de e-reader kunt verbinden over bluetooth.

Hardware en batterij

Beide e-readers beschikken over 32 GB opslagruimte voor je e-books en luisterboeken. De opslagruimte is bij beide e-readers niet verder uit te breiden, want beiden hebben geen microSD kaartlezer.

Wel zit er een verschil in de snelheid van de twee e-readers. De Kobo Sage heeft namelijk een beduidend snellere processor, met een 1.8 GHz kloksnelheid. Daarmee is deze flink sneller dan de Kobo Libra 2, die een 1 GHz processor bevat. Wel hebben beide evenveel werkgeheugen: 512 GB.

Er zit een klein verschil in de batterijcapaciteit. Dis is bij de Kobo Libra 2 namelijk iets groter. De Libra 2 heeft namelijk een batterij van 1500 mAh, tegen de 1200 mAh van de Sage.

Het verschil is in de praktijk niet zo belangrijk: beide zijn wekenlang te gebruiken voordat de batterij leeg is.

Ook het opladen van de twee e-readers verloopt hetzelfde: via de USB-C ingang, met de meegeleverde USB-C naar USB-A kabel. Er wordt bij beide e-readers géén oplader/charger meegeleverd, maar je kunt gebruik maken van dezelfde oplader als van je smartphone. Ook zal de e-reader automatisch beginnen met opladen als je deze aansluit op een USB-A port van je computer.

Fysieke eigenschappen en ontwerp

De Kobo Sage heeft een groter scherm, en is daardoor ook hoger, breder, en zwaarder dan de Libra 2.

In de afbeelding hieronder zie je (geschaald) de verhouding tussen de twee e-readers.

Kobo Sage Vs Libra 2 Th

Hieronder de afmetingen en het gewicht van beide e-readers:

  • De Kobo Sage is 18.14 cm hoog, 16.05 cm breed, 0.76 cm dik, en weegt 240.8 gram
  • De Kobo Libra 2 is 16.16 cm hoog, 14.46 cm breed, 0.9 cm dik, en weegt 215 gram

Hoewel de Kobo Sage dus wat groter en zwaarder is, zorgt dit niet voor een praktisch verschil. Zo kun je beide e-readers nog erg gemakkelijk meenemen.

Ook kun je beide e-readers gerust gebruiken in de buurt van water. Beide e-readers zijn namelijk IPX8 waterdicht.

Tip: meer Kobo e-readers met elkaar vergelijken? Vergelijk hier alle huidige Kobo e-readers!

Kobo Sage of Kobo Libra 2 kopen – prijs en beschikbaarheid!

Heeft de vergelijking je geholpen met het maken van een keuze, en wil je de Kobo Sage, of juist de Kobo Libra 2 kopen? Hieronder vind je een overzicht van de webwinkels waar je deze kunt bestellen, en de huidige prijs.

De Kobo Sage is alleen verkrijgbaar in het zwart. De Libra 2 is verkrijgbaar in twee kleuren: zwart en wit.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de Kobo Sage of Kobo Libra 2? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of wil je je eigen ervaring met deze e-readers delen? Je kunt hieronder je bericht achterlaten!

Plaats een reactie