JBL Charge Essential review & test: goed, maar niet perfect…

De JBL Charge Essential is een nieuwe bluetooth speaker van JBL. De Charge Essential is eigenlijk een goedkopere uitvoering van de JBL Charge 4. Daarmee heeft deze speaker een aantal minder gunstige eigenschappen.

Wel kost deze speaker slechts 10 euro meer dan de Flip 5, maar heeft deze wél stereo (2.0) geluid, een flink langere batterijduur, en een 3.5 mm ingang.

Jbl Charge Essential Review 01

Omdat de Charge Essential daarmee een interessante optie lijkt voor de prijs, heb ik deze op Bol.com voor €99 aangekocht ter review.

Huidige prijs? Bekijk deze bluetooth speaker op JBL.nl, Bol.com, of Coolblue.nl.

Ik heb deze bluetooth speaker ondertussen al een paar dagen in gebruik, en flink getest. In deze review vind je al mijn bevindingen, inclusief alle voordelen en nadelen.

Ik ga hierbij in op de fysieke eigenschappen, de werking/functies, en de prestaties (geluidskwaliteit). Aan de hand hiervan beoordeel ik de Charge Essential voor zijn prijs een goede keuze is.

JBL Charge Essential review
  • Bouwkwaliteit & vormgeving
  • Gebruik en functies
  • Prestaties: geluidskwaliteit
4

Samenvatting

Met de huidige prijs van €99 is de JBL Charge Essential is een interessante nieuwe optie, en valt deze wat betreft prijs tussen de JBL Flip 5 en JBL Charge 4 in.

De JBL Charge Essential heeft een prima bouwkwaliteit. De speaker is stevig, netjes afgewerkt, waterdicht, en blijft daarnaast ook drijven. Wat betreft design is het een nadeel dat de speaker slechts in één kleuruitvoering beschikbaar is, namelijk in het donkergrijs.

Functioneel is de speaker prima. De Charge Essential heeft een sterke bluetooth verbinding, gemakkelijke bediening, en de mogelijkheid om ook bedraad (via 3.5 mm AUX) muziek af te spelen. Daarnaast is de batterij een voordeel. De batterijduur is goed, en je kunt de batterij van de speaker daarnaast ook gebruiken om je smartphone op te laden. Klein nadeel is dat de speaker gebruik maakt van micro-USB in plaats van USB-C.

De speaker wordt niet ondersteund in de JBL Connect app. Je kunt daarom géén gebruik maken van de equalizer in deze app, of de mogelijkheid om de speaker te koppelen met meer JBL bluetooth speakers. Wel kun je gebruik maken van andere equalizer apps.

Het geluid van deze speaker is stereo (2.0). Voor zo’n kleine speaker is het maximale volume flink, en worden er relatief diepe bastonen gehaald. Toch vallen de echt diepe bastonen weg, wat wordt gecompenseerd door meer volume bij de mid-bass. Hoewel dat zorgt voor een leukere luisterervaring, kan de mid-bass de lyrics wat overstemmen. Een ander nadeel is dat het geluid van de Charge Essential wat vervorming vertoond.

Kortom is de Charge Essential voor de huidige prijs van €99 euro een interessante nieuwe optie, die meerwaarde biedt in JBL’s huidige productlijn aan bluetooth speakers.

Fysieke eigenschappen, bouwkwaliteit & vormgeving – 4.5/5

Bij dit onderdeel van de review ga ik in op alle fysieke eigenschappen van de bluetooth speaker.

JBL Charge Essential unboxing: wat wordt er meegeleverd?

Jbl Charge Essential Unboxing

De JBL Charge Essential wordt geleverd in een kartonnen doos, met daarop een aantal afbeeldingen van de speaker en de belangrijkste eigenschappen.

In de doos vind je de speaker zelf, en een kleiner doosje. In dit kleinere doosje vind je een oranje USB-A naar micro-USB kabel, de handleiding ofwel de ‘quick start guide’, de garantiekaart (één jaar beperkte garantie), en de veiligheidsinstructies.

Met de meegeleverde knal-oranje USB-kabel kun je de Charge Essential opladen. Deze kabel heeft een effectieve lengte van 100.5 cm, en heeft een ‘reversible’ USB-A aansluiting, waardoor je deze niet verkeerd om in een USB-A port kan steken.

Er wordt géén USB-charger meegeleverd. Wel kun je gebruik maken van dezelfde oplader als die van je smartphone of tablet, of deze kabel aansluiten op een USB-A port van je laptop of PC.

Afmetingen, gewicht, vormgeving

Volgens de opgegeven eigenschappen van JBL is de speaker is 21.3 centimeter breed, 8.97 cm hoog, en 8.7 cm diep. Ik heb dit nagemeten, en dat lijkt te kloppen. Ook het opgegeven gewicht van 770 gram klopt. Mijn keukenweegschaal geeft een gewicht van 766 gram op.

Jbl Charge Essential Review 03 2

Met deze afmetingen en gewicht is deze bluetooth speaker nog prima mee te nemen in bijvoorbeeld een rugtas. Een voordeel op de JBL Charge 4 is dat deze bluetooth speaker zo’n 200 gram lichter is. De afmetingen hebben een kleiner verschil: in elke afmeting een paar millimeter.

De speaker heeft een cilindervorm, met op beide uiteinde een basradiator. Aan de onderkant heeft de speaker een vlakke rubberen ‘voet’. In tegenstelling tot de volledig ronde JBL Flip speakers, kan de Charge Essential daardoor in de lengte staan, zonder dat deze weg kan rollen. De siliconen onderkant zorgt voor voldoende grip, waardoor de speaker ook blijft staan op ietwat schuine oppervlakken.

Ook de uiteinden van de cilinder hebben een rubberen afwerking. Zo blijft de speaker dus ook prima staan als je deze in de lengte neerzet. Ook beschermt dat de speaker in deze richting beter tegen vallen en stoten.

Aan de voorkant van de voet zitten vijf ingebouwde witte LED-lichtjes, die de batterijlading weergeven. Aan de voorkant van de speaker zit een metalen plaatje met het JBL-logo. De twee ingebouwde 50 mm mid-range woofers van de Charge Essential zijn recht naar voren gericht. De behuizing van de speaker is overtrokken met een dichte, geweven, speakerstof.

Aan de bovenkant vind je vijf verschillende drukknoppen om de speaker mee te bedienen. De middelste knop is de aan-uit knop, en kan blauw of wit oplichten. Aan de achterzijde zit een rubberen klep. Daarachter vind je de 3.5 mm jack aansluiting, een micro-USB ingang, en een USB-A uitgang.

Waterdichtheid (test)

Met deze rubberen klep dicht, is deze speaker IPX7 waterdicht. Daarmee is deze speaker ‘dompeldicht’, en minimaal 30 minuten beschermd tegen waterindringing op 1 meter diepte onder water.

Ik heb de waterdichtheid van deze speaker kort op de proef gesteld door deze onder de kraan te houden, en deze kort ondergedompeld te houden in m’n wasbak. Behalve dat deze speaker waterdicht is, blijft deze drijven! Bij volledige onderdompeling stopt de Charge Essential automatisch met afspelen. Na deze test op de waterdichtheid werkt de speaker nog prima.

Door deze waterbestendigheid kun je de speaker gerust in de buurt van water gebruiken, hoef je je geen zorgen te maken dat de speaker kapot gaat bij een regenbui, en kun je deze schoonmaken onder de kraan.

Fysieke eigenschappen: conclusie

De gehele speaker voelt stevig en solide aan, heeft een nette afwerking, en blijft door de rubberen voeten goed staan. De knoppen maken een duidelijke ‘klik’, en de waterdichte afsluitklep aan de achterkant zit stevig dicht, maar is toch gemakkelijk open te krijgen. Alle LED-lichten op de speaker zijn duidelijk zichtbaar, maar niet irritant fel.

Ook de waterdichtheid, en het feit dat de speaker blijft drijven, is een voordeel. Kortom merk ik dat er goed is nagedacht over het ontwerp, en is de bouwkwaliteit van de speaker prima.

Een nadeel is dat deze speaker, in tegenstelling tot de meeste andere JBL bluetooth speakers, slechts in één kleur beschikbaar is: in het donkergrijs. Persoonlijk doet deze kleur me denken aan de kleur van een vuilniszak, en zou dit dan ook niet mijn eerste keuze zijn.

Gebruik en functies van de JBL Charge Essential (test) – 4/5

In dit gedeelte bespreek en beoordeel ik het gebruiksgemak en mogelijkheden van deze bluetooth speaker.

Muziek afspelen

De JBL Charge Essential is een bluetooth speaker, en heeft dus als hoofdfunctie het afspelen van muziek over bluetooth. De JBL Charge Essential gebruikt daarvoor bluetooth versie 4.1.

Muziek afspelen over bluetooth werkt erg gemakkelijk. Zet de Charge Essential eerst aan. Staat deze eenmaal aan, dan brandt het LED-lichtje achter de aan-uit knop wit.

Verbind je deze bluetooth speaker voor het eerst met een nieuw apparaat, druk dan op de linker knop van de speaker (met het bluetooth-icoontje). Het LED-lichtje achter de aan-uit knop begint dan blauw te knipperen. Dat betekend dat deze speaker nu zichtbaar wordt om te ‘pairen’ met nieuwe apparaten.

Deze speaker verschijnt standaard met de naam “JBL Charge Essential” zichtbaar onder de bluetooth-instellingen van onder andere je smartphone of tablet. Als de speaker verbinding heeft met je apparaat, zal het LED-lichtje constant blauw branden. Zo kun je snel zien dat deze een bluetooth-verbinding heeft.

Eenmaal verbonden over bluetooth, zal deze alle audio van het verbonden apparaat afspelen. Zo kun je bijvoorbeeld op je smartphone gebruik maken van Spotify, Apple Music, Google Play Music, of losse MP3-bestanden op je smartphone afspelen. Alle muziek zal vervolgens op de Charge Essential hoorbaar zijn.

De muziek die je afspeelt op de JBL Charge Essential is met je smartphone volledig op afstand te bedienen.

De speaker onthoudt de apparaten waarmee deze eerder verbonden is. Zet je deze op een later moment weer aan, dan zal deze automatisch verbinding maken met je smartphone (als je bluetooth aan staat).

Er wordt door JBL geen maximale afstand opgegeven voor het bluetooth-bereik. In de praktijk tot nu toe, is de bluetooth verbinding bij mij altijd stabiel geweest. Ook op een afstand van zo’n 10 meter.

Een tweede mogelijkheid is om de bluetooth speaker bedraad aan te sluiten. Achter de klep aan de achterzijde zit namelijk ene 3.5 mm AUX line-in aansluiting. Deze kabel wordt niet meegeleverd. Heb je deze dus niet liggen, dan zul je deze los moeten bestellen. Gelukkig zijn deze kabels verkrijgbaar voor een paar euro (bijvoorbeeld hier).

Met de 3.5 mm AUX kabel kun je de bluetooth speaker gemakkelijk aansluiten op bijvoorbeeld je laptop, desktop PC, televisie, een CD-speler, of platenspeler.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld bedrade headphones, zul je de JBL Charge Essential bij een bedrade verbinding wél aan moeten zetten om muziek af te kunnen spelen. De Charge Essential is namelijk een actieve speaker. Daarom zal er ook bij een bedrade verbinding nog gebruik gemaakt worden van de accu.

Bediening/knoppen

Jbl Charge Essential Review 07

Je kunt de Charge Essential bedienen op het aangesloten apparaat, zowel via bluetooth als bedraad. Daarnaast kun je ook gebruik maken van de knoppen op de speaker om deze te bedienen. De bediening van deze speaker is simpel, en spreekt voor zich. Toch staan er een aantal functies niet in de quick start guide, en heb ik deze proefondervindelijk gevonden.

Hieronder de vijf knoppen op de speaker en hun functie:

  • Aan/uit. De middelste knop is de aan-uit knop. Met deze knop kun je de speaker aan of uit zetten. Daarnaast zit er achter deze knop een wit en blauw indicatielichtje.
  • Min-knop. Links van het midden zit de volume min knop. Hiermee verlaag je het afspeelvolume van de speaker. Je kunt deze ingedrukt houden om het volume verder te verlagen.
  • Plus-knop. Rechts van het midden zit de volume plus knop. Hiermee verhoog je het afspeelvolume van de speaker. Ook deze knop kun je ingedrukt houden, in dit geval om het volume verder te verhogen.
  • Bluetooth-knop. Met één druk op deze knop schakel je de ‘bluetooth pairing modus’ in. Houd je deze knop ingedrukt, dan verbreek je de huidige bluetooth verbinding. Deze functie staat niet in de quick start guide.
  • Pause/play-knop. Met een druk op deze knop kun je de muziek pauzeren. Druk je daarna nogmaals op deze knop, dan zal de muziek weer beginnen met afspelen. Druk je tweemaal snel achter elkaar op deze knop, dan ga je naar het volgende nummer. Deze functie staat niet in de quick start guide.

Met een bluetooth verbinding, zal het gebruik van de knoppen het aangesloten apparaat bedienen. Zo wordt het media-volume van de smartphone aangepast bij het indrukken van de volume-knoppen.

Hoewel de twee drukken op de pause/play-knop het mogelijk maken om naar het volgende nummer te gaan, is het helaas niet mogelijk om met de knoppen terug te gaan naar het begin van het huidige nummer, of naar het vorige nummer te gaan.

Batterijduur

De JBL Charge Essential heeft een ingebouwde accu met een capaciteit van 6000 mAh bij 3.6 V. Deze batterij zou goed moeten zijn voor zo’n 20 uur afspeeltijd. Omdat dit een zeer lange accuduur is, heb ik dit (nog) niet getest.

JBL geeft aan dat het 4 uur duurt om een lege batterij weer volledig op te laden. Vergeleken met de lange afspeeltijd valt de oplaadtijd dus erg mee.

De huidige batterijlading is te zien aan de witte indicatielichtjes aan de onderkant van de speaker. Deze zijn niet altijd zichtbaar. Wil je een schatting van de batterijduur zien, druk dan een willekeurige knop op de speaker in, en ze worden tijdelijk zichtbaar.

Omdat er vijf lichtjes zijn, zal elk lichtje gelijk staan aan zo’n 20% batterijlading. In tegenstelling tot meerdere andere bluetooth apparaten, zoals mijn JBL E65BTNC en de MUVO 2C, is de batterijduur van de Charge Essential niet te zien onder de bluetooth-instellingen op m’n smartphone.

Als de batterij bijna leeg is, begint het laatste lichtje rood te knipperen. Zo krijg je dus wel een waarschuwing als de batterij bijna leeg is.

Een extra functie is dat je de ingebouwde batterij kunt gebruiken om andere apparaten, zoals je smartphone, op te laden. Deze ‘powerbank’-functie kan handig uitkomen als je niet in de buurt bent van een stopcontact. Hiermee kun je maximaal met 10 Watt een extern apparaat opladen (5 V, 2 A).

Een nadeel is dat deze speaker een micro-USB ingang heeft voor het opladen. Hoewel de micro-USB kabel voor het opladen wordt meegeleverd, is dit voor de meeste gebruikers onhandig.

Omdat er géén charger wordt meegeleverd bij de JBL Charge Essential, is de logische keuze om gebruik te maken van de USB-charger van je smartphone. Volgens een recente poll op Facebook, heeft echter zo’n 75% van de gebruikers tegenwoordig een smartphone met USB-C ingang. Heb je een smartphone met een USB-C port, dan zul je dus eerst van kabel moeten wisselen voordat je de Charge Essential kunt opladen met de oplader van je smartphone.

Ook als je de powerbank-functie van de Charge Essential wilt gebruiken, zul je een losse USB-C kabel bij je moeten hebben. Je kunt voor het opladen van je smartphone dan namelijk geen gebruik maken van de micro-USB kabel die bij de Charge Essential hoort. Kortom is het gebruik van micro-USB bij deze bluetooth speaker enigszins onhandig voor het grootste gedeelte van de gebruikers.

Bijbehorende mobiele app en software

Een verschil met de meeste ander JBL bluetooth speakers, is dat de Charge Essential niet wordt ondersteunt in de JBL Connect app.

Daarom is het ook niet mogelijk om deze speaker te koppelen met andere JBL bluetooth speakers, om zo op meerdere speakers tegelijk af te spelen. Deze speaker heeft dus géén ondersteuning voor JBL Connect+ of JBL PartyBoost.

Een andere belangrijke functie van de JBL Connect app is de equalizer. Wil je het geluidsprofiel van de speaker aanpassen, dan kun je wel gebruik maken van andere apps met een equalizer. Zelf heb ik de app ‘Music Volume EQ’ (bekijk op Google Play) gebruikt, en kan ik bevestigen dat deze werkt.

Gebruik en functies: conclusie

De JBL Charge Essential is simpel in gebruik, en goed in alle ‘essentiële’ functies. Het bedienen van de speaker is gemakkelijk, de bluetooth verbinding is stabiel, en daarnaast kun je de speaker bedraad aansluiten om muziek af te spelen. Daarnaast heeft de speaker een zeer goede batterijduur.

Een nadeel is dat de speaker gebruik maakt van micro-USB, wat ietwat onhandig is voor veel gebruikers. Daarnaast ontbreekt de app-ondersteuning met meer geavanceerde functies, zoals het instellen van een equalizer, en de mogelijkheid om de speaker te koppelen met andere JBL bluetooth speakers.

Prestaties: review van de geluidskwaliteit – 3.5/5

De hoofdfunctie van een bluetooth speaker is het afspelen van muziek. Daarom is de geluidskwaliteit een erg belangrijke eigenschap.

De JBL Charge Essential is een stereo (2.0) speaker, en bevat voor het afspelen van muziek twee mid-range woofers met een diameter van 50 mm. Elke woofer heeft een maximaal vermogen van 10 Watt.

De opgegeven frequentierespons is 65 tot 20 kHz. Met een eigen testje met deze toongenerator lijkt de speaker tonen vanaf zo’n 45 Hz hoorbaar, maar met weinig volume, af te kunnen spelen. Vanaf zo’n 55 Hz zijn de tonen duidelijk hoorbaar. De hoeveelheid dB verschil met hogere tonen heb ik niet gemeten. Wel haalt de speaker zo in ieder geval dus lagere tonen dan verwacht.

De echte sub-bass (tonen onder 60 Hz) vallen bij het afspelen van muziek dus weg. Als je gewend bent om muziek te luisteren met headphones of een geluidsinstallatie die wel deze tonen halen, valt dit op. Dit kun je een bluetooth speaker van deze afmeting echter niet kwalijk nemen.

Bij thuisgebruik luister ik muziek op m’n Philips Fidelio X2 headphones. Deze headphones leveren een zeer neutraal en ruimtelijk geluid. Ik heb het geluid van deze headphones gebruikt als referentie, en vervolgens muziek geluisterd op de JBL Charge Essential.

Daarbij valt me op dat de echt diepe tonen inderdaad wegvallen, maar de speaker daarvoor lijkt te compenseren door de mid-bass tonen af te spelen met extra volume. De mid-bass tonen klinken op deze speaker helder en krachtig.

Het afspelen van de mid-bass met extra volume is logische keuze om te compenseren voor het ontbreken van de diepe bastonen, en zorgt over het algemeen voor een leukere luisterervaring dan als je dat niet zou doen. Wel kan dit er bij sommige muziek voor zorgen dat andere tonen teveel overstemd worden. Vooral bij sommige hiphop merk ik dat de lyrics daardoor wat overstemd kunnen raken.

Verder is het te merken dat er relatief veel vervorming hoorbaar is in het geluid dat de JBL Charge Essential afspeelt. Dat komt waarschijnlijk door de hoeveelheid resonantie in de speaker. Wel is dit te verwachten bij een compacte, waterdichte, bluetooth speaker, waar toch flink krachtige speakers in zitten.

Wat betreft geluid is het wel een voordeel dat dit een stereo speaker is. Daardoor is het geluid ruimtelijker dan dat van de vele mono bluetooth speakers in deze prijsklasse. Toch valt het stereo-effect ietwat tegen. Ook dat is logisch bij zo’n compacte speaker, waarbij beide woofers recht vooruit gericht zijn.

Een laatste gunstige eigenschap is dat de speaker verrassend krachtig is. Voor zo’n kleine speaker, kan deze veel volume produceren. Daarmee is op een hoog volume het geluid ook op een grote afstand nog goed hoorbaar.

Al met al is het geluid van de Charge Essential goed genoeg voor zijn doeleinden, maar ook niet geweldig.

JBL Charge Essential kopen? Prijs en beschikbaarheid!

Wil je de JBL Charge Essential kopen? In tegenstelling tot de meeste andere JBL bluetooth speakers, wordt de Charge Essential wordt verkocht in één kleuruitvoering, namelijk in het grijs.

Omdat deze beschikbaar is bij meerdere webshops, vind je hieronder een duidelijk overzicht van de huidige beschikbaarheid en prijs van de JBL Charge Essential (EAN: 6925281975301). De prijs wordt in dit overzicht automatisch bijgewerkt. Als de Charge Essential in de aanbieding is, krijg je dus ook meteen de aanbiedingsprijs te zien.

Prijsverloop...

Prijsverloop voor: JBL Charge Essential

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: €95,99 12 juni 2024
Hoogste prijs ooit: €95,99 1 april 2024
Laagste prijs ooit: €95,99 1 april 2024
Sinds 1 april 2024

Laatste veranderingen:

€95,99 1 april 2024
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor JBL Charge Essential - €95,99

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over deze review, of de JBL Charge Essential zelf? Ik heb deze bluetooth speaker nog in bezit, dus kan eventuele missende informatie of eigenschappen nog achterhalen of testen. Laat hieronder je reactie achter!

Plaats een reactie

2 reacties op “JBL Charge Essential review & test: goed, maar niet perfect…”

Send this to a friend