De i12 TWS – betere ‘AliExpress AirPods’ dan de i10?

I12 Tws 2De i12 TWS zijn draadloze bluetooth oordopjes, en op dit moment de best verkochte AirPods clone op AliExpress. Daarmee zijn ze ondertussen populairder dan de i10 TWS, waar ik eerder over schreef.

Hoewel beide oortjes flink goedkoper zijn dan de AirPods, zijn de i12 TWS ook nog maar de helft van de prijs van de i10 TWS. Op dit moment kosten ze namelijk nog geen 10 euro, hier op AliExpress.

Maar hoe staan de i12 TWS in verhouding met de i10 TWS, en met de AirPods?

Om die vraag te beantwoorden, vergelijk ik deze bluetooth oordopjes met elkaar op eigenschappen en functies, en geef ik een samenvatting van reviews over de i12 TWS. Ook geef ik een overzicht van de webshops die deze oortjes aanbieden, en de huidige prijs.

De i12 TWS vs i10 TWS & Apple AirPods

Alle drie deze producten zijn draadloze on-ear bluetooth oordopjes, die er nagenoeg hetzelfde uitzien. Toch zijn er een aantal verschillen. De verschillen tussen deze drie opties licht ik hieronder toe.

Opladen en batterijduur – oordopjes en charging case

Alle drie de oortjes worden geleverd met een charging case, ofwel een oplaaddoosje. Daar kun je de oortjes in opslaan, en moet je ze ook in plaatsen om ze op te laden. Het doosje zelf bevat een accu, zodat je de oortjes onderweg bij kunt laden. Hieronder de verschillen tussen de drie opties.

De charging case van de i10 TWS is zowel draadloos (met een QI wireless charger) als met de meegeleverde USB-C kabel op te laden. De 55 mAh batterij van de oortjes levert 2-3 uur luistertijd, en met de 500 mAh batterij van de charging case heb je nog 18-27 uur extra luistertijd. De oplaadstatus van de charging case is af te lezen aan de 4 kleine groene LED-lichtjes op de charging case.

De i12 TWS heeft een charging case die je alleen bedraad kunt opladen. De benodigde USB-lightning kabel wordt meegeleverd. Er wordt aangegeven dat de twee oortjes samen 70 mAh aan batterij hebben, en daarmee voor een luistertijd van 2-3 uur zorgen. De batterij van de charging case bevat een batterij van 300 mAh, en is daarmee dus goed voor zo’n 10 uur extra luistertijd. Bij de i12 TWS begint er onder de klep een rood lampje te branden als deze de oortjes oplaadt.

De Apple AirPods 2 worden opgeladen met de meegeleverde USB-lightning kabel. De AirPods 2 zijn ook verkrijgbaar met een charging case die je draadloos kunt opladen (+€50). De batterij van de oortjes zelf zorgen voor een luistertijd van zo’n 5 uur. De batterij van de charging case zelf bevat nog eens een batterijcapaciteit voor zo’n 19 uur aan afspeeltijd. De oplaadstatus van je AirPods en charging case kun je bekijken op je iPhone.

Bluetooth en automatisch verbinden

Wat betreft bluetooth en automatisch verbinden werken de i10, i12 TWS, en Apple AirPods 2 hetzelfde. Al deze oortjes bevatten bluetooth 5.0. Daarnaast hebben ze allemaal een bluetooth bereik van ruim 10 meter.

Ook zullen alle drie de oortjes automatisch verbinden met je iPhone als je deze uit de case haalt. Naast de iPhone zijn ze ook allemaal te gebruik met Android smartphones. Daarbij zullen ze echter niet automatisch verbinden. Je moet binnen Android dan de oortjes handmatig selecteren onder je bluetooth-instellingen.

Eén klein verschil is dat de oortjes van de i12 TWS tijdens het zoeken van verbinding met een lichtje aan de binnenkant blauw-rood knipperen. Dit lichtje stopt met knipperen als er eenmaal verbinding is gemaakt.

Gebruik en functies

En andere overeenkomst is dat je alle drie de oortjes kunt besturen met aanraking. De twee ‘AliExpress AirPods’ hebben beide touch-besturing, en zijn daarom te besturen door deze aan de achterkant aan te raken. In tegenstelling tot de echte AirPods, kun je de touch-controls van de i10 en i12 TWS niet op je telefoon wijzigen.

De aanraakbesturing van de i10 én i12 TWS is als volgt:

  • Door één tik kun je het afspelen pauzeren. Door nogmaals één tikte geven beginnen ze weer met afspelen. Ook kun je met één tik een inkomend telefoongesprek opnemen, en weer ophangen.
  • Met twee tikken ga je naar het volgende nummer
  • Met drie tikken ga je naar het vorige nummer

Zowel de i10 TWS en i12 TWS hebben, net als de AirPods, ingebouwde microfoons. zo kun je hiermee dus handsfree bellen. Ook is het met alle oortjes daarom mogelijk om gebruik te maken van een voice-assistant zoals Siri, of Google Assistant.

Het activeren van de voice assistant verschilt tussen deze twee uitvoeringen. Bij de i10 TWS zul je daarvoor de de touch-sensor 2 seconden ingedrukt moeten houden. Bij de i12 TWS is dat 3 seconden. Daarnaast heeft de i12 TWS nog een extra functie: door de touch-sensor 5 seconden ingedrukt te houden, schakel je het oortje uit.

Bij de AirPods 1 activeert tweemaal tikken Siri, en bij de AirPods 2 activeer je Siri met het stemcommando ‘Hé Siri’, of door in je opties dit te koppelen aan de touch-controls.

Van de drie verschillende oortjes, heeft alleen de i10 TWS een IP-X6 certificering, en zijn deze dus waterbestendig. Hoewel de AirPods deze certificering niet hebben, is de ervaring van gebruikers dat ze prima tegen een beetje regen kunnen.

Geluidskwaliteit

Er wordt bij de i12 TWS geen gegevens genoemd over de ingebouwde speaker driver, of de frequenties in Hz die deze af zouden moeten kunnen spelen.

De meeste reviewers geven aan dat van de drie opties, de i12 TWS de minste geluidskwaliteit heeft. De i10 TWS presteert beter, maar de AirPods zijn beter dan beide.

In deze video zie je een review van de geluidskwaliteit, en wordt deze vergeleken met de i10 TWS en AirPods. Uit deze test blijkt dat de i12 TWS de minst goede geluidskwaliteit heeft. Ook wordt er genoemd dat er bij verbinding met bepaalde apparaten een lichte vertraging (latency) is ten opzichte van het beeld.

Verder blijkt uit de test dat de kwaliteit van microfoon in de i12 TWS matig is. Daarom is het niet aan te raden om te bellen met deze oortjes.

i12 TWS reviews, tests, ervaringen, en conclusie

Twee duidelijke en volledige video reviews over deze headphones kun je vinden op YouTube. Namelijk bij NiuxTech, en Super* Review. Beide vergelijken deze oortjes ook met de i10 TWS, en concluderen dat de i10 TWS beter klinkt.

Wel zijn klanten op AliExpress zeer tevreden over de i12 TWS. Hier krijgen deze oortjes een gemiddelde beoordeling van 4.8/5 sterren na 230 reviews.

De conclusie is dus dat de i12 TWS niet geweldig klinken. Maar omdat ze erg goedkoop zijn, en zowel in uiterlijk als in functies erg op de AirPods lijken, zijn de meeste klanten toch erg tevreden.

Wil je een betere geluidskwaliteit, en ook draadloos kunnen laden? Dan is de i10 TWS een betere keuze. Uiteraard zijn door officiële AirPods nog beter wat betreft geluidskwaliteit, en is de batterijduur ook flink langer.

De i12 TWS ‘AliExpress AirPods’ kopen in Nederland

De i12 TWS is het goedkoopste te bestellen op AliExpress.com, namelijk voor zo’n 9-10 euro. Het nadeel is de lange verzendtijd. Op dit moment wordt de levertijd naar Nederland geschat op 13 dagen.

Wil je de i12 TWS eerder in huis, bekijk dan het aanbod bij andere webshops. Binnenlandse webshops kunnen de i12 TWS veel sneller leveren, maar de prijs ligt dan meestal wel ruim twee keer zo hoog. Hieronder vind je een overzicht van de alle andere webshops waar je de i12 TWS ook kunt bestellen, inclusief de huidige prijs. Het aanbod en de prijs wordt in dit overzicht automatisch bijgewerkt.

Prijsverloop...

Prijsverloop voor: i12 TWS - Bluetooth 5.0 oordopjes

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: €24,95 15 januari 2024
Hoogste prijs ooit: €24,95 16 november 2023
Laagste prijs ooit: €24,95 16 november 2023
Sinds 16 november 2023

Laatste veranderingen:

€24,95 16 november 2023
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor i12 TWS - Bluetooth 5.0 oordopjes - €24,95

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de i12 TWS? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of een eigen ervaring met dit product die je wil delen? Je kunt hieronder een bericht achterlaten!

Plaats een reactie

Send this to a friend