Goedkope e-reader? De vier goedkoopste opties! (2023)

Op zoek naar een goedkope e-reader? Ook voor weinig geld zijn er goede e-readers te vinden. In dit artikel houd ik bij wat de goedkoopste e-readers zijn die je op dit moment kunt kopen.

Dit zijn de vier goedkoopste e-readers van dit moment (2023):

Hieronder meer informatie over deze vier e-readers, inclusief alle belangrijke voor- en nadelen van elke optie.

1. Denver EBO-620: dé goedkoopste ereader (onder 100 euro)

Denver Ebo 620 De Goedkoopste E Reader

Bol.com €89 Product bekijken

Met een prijs van €89 op Bol.com is de Denver EBO-620 op dit moment simpelweg dé goedkoopste e-reader die je in Nederland kunt kopen.

Ondanks de lage prijs, is dit een prima functionele e-reader. Deze e-reader heeft een 6 inch E-ink scherm, met een resolutie van 1024×758. Daarmee komt deze e-reader uit op een pixeldichtheid van zo’n 212 PPI. Daarmee is het scherm voldoende scherp om te lezen, maar hebben duurdere e-readers zoals de Kobo Clara 2E (met 300 PPI), een scherper beeld.

Een andere functie die ontbreekt bij de Denver EBO-620, is de schermverlichting. Wel kun je met deze e-reader overdag prima lezen, en zul je ‘s nachts een (lees)lamp moeten gebruiken.

Ook heeft deze e-reader geen Wi-Fi, maar kun je de boeken simpelweg overzetten op de e-reader door deze op je PC of laptop aan te sluiten met de meegeleverde mini-USB naar USB-A kabel. Er is 4 GB interne opslagruimte beschikbaar, maar dat kun je verder uitbreiden door een microSD kaart te plaatsen.

Daarnaast kun je via je PC ook muziek op de Denver EBO-620 zetten. Een voordeel van deze e-reader is namelijk dat deze ook audio kan afspelen. Vele duurdere e-readers hebben deze functie niet.

Om muziek te luisteren kun je op de 3.5 mm AUX port elke bedrade oordopjes of koptelefoon aansluiten, en via het besturingssysteem van de e-reader voor het afspelen van muziek kiezen.

Voor het bedienen van deze e-reader maak je gebruik van de drukknoppen onder het scherm. In tegenstelling tot vele duurdere e-readers, heeft de Denver EBO-620 géén touchscreen.

Een nadeel van deze e-reader is dat deze relatief groot en zwaar is voor een e-reader met een scherm van 6 inch. De EBO-620 is namelijk 11.2 cm breed, 16.8 cm hoog, 1 cm dik, en weegt zo’n 400 gram.

Ondanks de 1500 mAh batterij, een bovengemiddeld hoge capaciteit, is de batterijduur van de e-reader zo’n 20 uur. Dat is een stuk minder dan de batterijduur van de meeste e-readers. Het opladen verloopt met dezelfde USB-kabel die je ook gebruikt voor het overzetten van boeken.

De e-reader is beschikbaar in één kleuruitvoering, namelijk in het zwart. Deze e-reader bestellen? De laagste prijs is op dit moment te vinden op Bol.com (€89).

2. Pocketbook Basic Lux 3: goedkope maar goede e-reader

Pocketbook Basic Lux 3

Megekko.nl €101.95 Product bekijken

Met een prijs van €101.95, is de PocketBook Basic Lux 3 op dit moment de op één na goedkoopste keuze. De PocketBook Basic Lux 3 kun je op dit moment namelijk bestellen voor €101.95 op Megekko.nl.

Het scherm van de PocketBook Basic Lux 3 is gelijk aan die van de Denver EBO-620. Zo maakt deze e-reader ook gebruik van een 6 inch E-ink scherm met een resolutie van 1024×758 pixels. Daarmee heeft deze e-reader ook dezelfde pixeldichtheid van 212 PPI.

Wel is deze e-reader op andere eigenschappen beter dan de Denver EBO-620. Zo heeft deze e-reader twee keer zoveel opslagruimte, namelijk 8 GB. Ook bij deze e-reader is de opslagcapaciteit verder uit te breiden door een microSD kaart te plaatsen.

De PocketBook Basic beschikt verder over Wi-Fi, maar dat wordt alleen gebruikt voor het updaten van de firmware van de e-reader. Om boeken op de e-reader te zetten zul je deze op je PC of laptop moeten aansluiten met de meegeleverde micro-USB kabel. Ook kun je boeken eerst op een microSD kaart zetten, en deze vervolgens in de e-reader plaatsen.

Voor de bediening van deze e-reader zul je gebruik moeten maken van de knoppen onder het scherm. Ook deze e-reader heeft géén touchscreen.

Een nadeel ten opzicht van de Denver EBO-620, is dat deze e-reader géén audio kan afspelen. Wel een voordeel is dat je op het besturingssysteem van deze e-reader onder andere een woordenboek, rekenmachine, en een aantal games vindt.

Een voordeel van deze e-reader is dat deze compact en licht is. Zo is deze slechts 10.8 cm breed, 16.1 cm hoog, 8 mm dik, en weegt deze slechts 155 gram. Daarmee kun je deze erg gemakkelijk meenemen.

Daarnaast heeft deze e-reader ondanks de relatief lage batterijcapaciteit van 1300 mAh, een veel langere batterijduur. De opgegeven batterijduur is zo’n maand dagelijks gebruik. Als je de e-reader via micro-USB aansluit, zal deze automatisch beginnen met opladen.

Kortom is de PocketBook 4 een goedkope, compacte, en lichte, e-reader prima die voldoet aan alle basisfuncties.

Deze e-reader kopen? Deze is op dit moment het goedkoopste op Megekko.nl, maar ook verkrijgbaar op Conrad.nl en Amazon.nl.

3. Amazon Kindle 11: de goedkope e-reader van Amazon

Amazon Kindle Goedkope E Book Reader

Amazon.nl bekijk prijs Product bekijken

De prijs van de Amazon Kindle (generatie 11), het huidige basismodel van de Amazon E-readers, ligt meestal rond de 110 euro. Daarmee is de Kindle op dit moment de op twee na goedkoopste e-reader die je kunt kopen.

Ook de Kindle heeft een 6 inch E-ink scherm. Een voordeel is dat deze nieuwe Kindle een hoge resolutie heeft, namelijk van 300 DPI. Onder de goedkope e-readers heeft de Kindle daarmee het scherpste beeld.

Een andere eigenschap die gunstig is voor de goedkope Kindle, is dat deze over een schermverlichting beschikt. Zo kun je ook in het donker kunt lezen.

Daarnaast is het scherm een touchscreen, en kun je deze dus bedienen met aanraking. Daarnaast beschikt de Kindle over Wi-Fi, en kun je aangekochte boeken van de Kindle Store direct naar de Amazon Kindle e-reader downloaden.

Voor de opslag van e-books is er op de interne opslag van de Kindle 16 GB aan opslagruimte beschikbaar. Dat is een flinke upgrade van de 4 GB opslagruimte van de vorige, tiende generatie van de Kindle. Deze opslagruimte is helaas niet verder uit te breiden, want er is géén microSD-kaartlezer beschikbaar.

De Kindle is 10.9 cm breed, 16 cm hoog, en 8 mm dik. Het gewicht van deze e-reader is 158 gram. Daarmee is ook dit een compacte en lichte e-reader.

Ook de batterij heeft een upgrade gekregen, en heeft nu een 1700 mAh capaciteit. Dat is voldoende voor zo’n 6 weken gebruik. Als de batterij eenmaal leeg is, kun je deze met de meegeleverde USB-C kabel opladen. Na slechts 2.5 uur laden is een lege batterij weer voor 100% vol.

De Amazon Kindle kopen? Deze is beschikbaar in twee kleuruitvoeringen, namelijk in het zwart en in het blauw. Beide modellen zijn te bestellen op Amazon.nl.

4. Kobo Nia: de goedkoopste Kobo e-reader

Kobo Nia Goedkope Kobo Ereader

Coolblue.nl €109,99 Product bekijken

Kobo is in Nederland het populairste e-reader merk. De Kobo Nia is op dit moment de goedkoopste e-reader van Kobo, en ook de #4 goedkoopste e-reader die je in Nederland kunt bestellen. De huidige prijs van deze e-reader is op dit moment bij de meeste webshops €109,99.

De Kobo Nia heeft een 6 inch E-ink scherm, met een resolutie van 1024×758 pixels. Daarmee is de pixeldichtheid van de Nia 212 PPI, en het beeld wat minder scherp dan de duurdere modellen van Kobo.

Met het mat afgewerkte scherm, is de e-reader prima te gebruiken in direct zonlicht. Voor gebruik in een donkere omgeving, beschikt de Nia over de zogenaamde ‘ComfortLight’ schermverlichting.

Om de Nia te bedienen, zul je gebruik moeten maken van de aanraking op het touchscreen.

Voor het downloaden van e-books uit de Kobo store, beschikt deze e-reader ook over Wi-Fi. Daarnaast kun je ook e-books overzetten vanaf een desktop PC of laptop. Hiervoor zul je deze aan moeten sluiten over USB.

Met een interne opslag van 8 GB heb je veel ruimte voor het opslaan van e-books. De opslagruimte is echter niet verder uit te breiden, want de Nia heeft géén SD kaartlezer.

De 1000 mAh batterij van de Nia, is goed voor wekenlang gebruik. Eenmaal leeg, kun je de e-reader opladen via de micro-USB ingang.

Met een afmeting van 15.9×11.2×0.9 cm, en een gewicht van 172 gram, is de Kobo Nia een compacte e-reader. De Nia is in tegenstelling tot de Kobo Libra H2O helaas niet waterbestendig.

De Kobo Nia wordt geleverd met een Micro-USB naar USB A kabel en een handleiding.

Deze goedkope e-reader van Kobo? Je kunt de Kobo Nia op dit moment voor €109,99 bestellen op Bol.com of Coolblue.nl. Ook kun je hier alle huidige prijzen van de Kobo Nia vergelijken.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een goedkope e-reader? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Of een eigen ervaring met één van de genoemde producten die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend