Videokaart kopen? De beste videokaarten voor gaming! (2019)

Zelf een goede gaming PC bouwen, of je huidige PC upgraden? Een goede videokaart ofwel GPU is het belangrijkste component in een gaming PC. In dit artikel bespreek ik de beste videokaarten die je op dit moment (2019) kunt kopen, en welke van deze videokaarten de beste optie is voor verschillende doeleinden.

Welke videokaart kopen? De drie beste opties!

Wat voor jou de beste keuze is hangt af van je eisen en je budget. Daarom noem ik drie verschillende opties:

  • Beste videokaart voor gamesNVIDIA GTX 2080 Ti – dit is de snelste en beste voor gaming met een hoog budget
  • Beste koop videokaartNVIDIA GTX 1070 – deze videokaart heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding
  • Beste budget videokaartAMD RX 580 – deze videokaart is goed maar goedkoop, en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding bij een laag budget

Videokaarten hebben veel verschillende technische eigenschappen waar je ze op kunt vergelijken. Bijvoorbeeld de kloksnelheid van de GPU, de hoeveelheid videogeheugen (VRAM), en de hoeveelheid processorkernen.

Maar; al deze eigenschappen zeggen nog niets over de werkelijke prestatie. Om de prestatie van verschillende videokaarten met elkaar te vergelijken, wordt er daarom gebruik gemaakt van zogenaamde benchmark scores. Bij een benchmark worden videokaarten getest op het uitvoeren van een vaste set aan zware grafische taken.

Hoe sneller de videokaart deze taken uitvoert, hoe hoger de benchmark score, en hoe beter de videokaart. Er zijn meerdere programma’s beschikbaar die videokaarten kunnen benchmarken. In dit artikel heb ik gekeken naar de PassMark G3D score, en naar de Effective GPU speed index van Userbenchmark.

Ook heb ik van elke grafische kaart een link toegevoegd naar een voorbeeld van de prestatie in verschillende videogames. In deze video’s zie je de gebruikte grafische instellingen, en de hoeveelheid frames per seconde (fps) die de videokaart kan leveren.

Beste videokaart voor games: NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti

Met een hoog budget is de NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti de beste videokaart voor gaming. Met deze videokaart kun je alle nieuwe games met de hoogste grafische instellingen spelen. Ook bij het gamen in 4K resolutie zul je dan nog een hoge framerate halen.

Daarnaast zul je ook kunnen VR gamen met deze grafische kaart. VR gaming is veeleisend omdat VR brillen zoals de Oculus Rift en HTC Vive een hoge resolutie hebben, (2160 x 1200), en een hoge beeldverversing (90 Hz).

Geforce RTX 2080 Ti

Nvidia Geforce Rtx 2080 Ti Beste Videokaart

G3D Mark score: 17106
Effective Speed: +119%
Clock Speed: 1635 MHz
VRAM: 11 GB GDDR6
Vermogen: 260 W
Lengte:
10.5 inch
Prijs: ~€1200
Bestellen:
Bol.com Alternate.nl Amazon.de

De RTX 2080 Ti haalt een zeer hoge Effective speed score (+119%), en de op één na hoogste G3D Mark score (17106). De enige videokaart die een hogere G3D score haalt is de Titan RTX, met 18916 punten. Hoewel de Titan RTX een iets hogere score heeft, is deze ook zo’n twee keer zo duur. Daarom is de prijs-kwaliteitverhouding van de RTX 2080 Ti veel beter. Dat is ook de reden dat de RTX 2080 Ti de populairste videokaart is in het high-end segment.

Deze videokaart bevat 11 GB aan VRAM, 4352 CUDA Cores, en heeft standaard een kloksnelheid van 1350-1635 MHz. De inbouwlengte van deze kaart is 10.5 inch, ofwel 26,7 cm. Je kunt een (game) monitor aansluiten op deze videokaart via DisplayPort, HDMI, of USB-C.

Naast de normale processorkernen van een GPU bevatten de RTX videokaarten ook speciale processorkernen voor Ray Tracing. Ray Tracing is een videotechniek waarmee lichtval in games zeer realistisch weergegeven kan worden. Bij Ray Tracing wordt er vanuit de ‘camera’ gerekend hoeveel licht van verschillende lichtbronnen er te zien is via reflecties. Een duidelijke demonstratie van deze technologie zie je in deze video. Meer uitleg van dit concept is te zien in deze video.

Hoewel Ray Tracing in principe mogelijk is met andere videokaarten, zorgen de RTX videokaarten door de speciale processorkernen hierbij voor een veel hogere framerate. Er zijn nog niet veel games beschikbaar waarbij je Ray Tracing kunt inschakelen, maar er zijn er wel een aantal in ontwikkeling. Een bekende game waarbij Ray Tracing al mogelijk is, is Battlefield V.

In deze video zie je een test van de GTX 2080 Ti in 10 grafische zware games; zowel in Full HD als in 4K resolutie. De meeste games halen ruim 200 FPS in Full HD, en tegen de 100 frames per seconde in 4K.

Omdat NVIDIA de RTX 2080 Ti chips beschikbaar stelt aan verschillende fabrikanten zoals Asus, MSI, en Gigabyte, zijn er veel verschillende uitvoeringen te koop. Deze fabrikanten passen hun eigen koeling, design, en eventueel een overclock toe om zo hun eigen versie van deze videokaart te maken.

De prijs van de RTX 2080 Ti begint zo op de 1200 euro, afhankelijk van de uitvoering en de webshop die je kiest. Bekijk alle prijzen en uitvoeringen van deze kaart bij: Bol.com, Alternate.nl of Amazon.de.

Het maximale vermogen van de RTX 2080 Ti is 260 Watt, dus zorg dat je bij het bouwen van een PC ook een PSU (voeding) kiest die dit aankan.

Beste koop videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1070

Zoek je de beste prestatie voor het geld? Dan is de GTX 1070 op dit moment de beste keuze. Met een gemiddelde score van 11331 punten in G3D Mark levert deze grafische kaart ongeveer tweederde van de prestaties van de RTX 2080, voor minder dan éénderde van de prijs. De GTX 1070 kost namelijk zo rond de 375 euro.

De GTX 1070 heeft onder alle videokaarten op Userbenchmark.com op dit moment ook de gebruikersbeoordeling (195 punten).

Geforce GTX 1070

Nvidia Geforce Gtx 1070 Beste Koop Videokaart

G3D Mark score: 11,331
Effective Speed: +11%
Clock Speed: 1683 MHz
VRAM: 8 GB GDDR5
Vermogen: 150 W
Lengte:
10.5 inch
Prijs: ~€375
Bestellen:
Bol.com Alternate.nl Amazon.de

Met deze prestaties is de GTX 1070 zeer geschikt voor Full HD gaming met alle grafische instellingen op ‘high’ of ultra’. In deze video zie hier een test van bij 9 games. De gebruikte processor is bij deze tests is de Intel Core i5-8400. De combinatie van deze processor en videokaart zorgt voor een gebalanceerde PC zonder te duidelijke bottlenecks. Bij de meeste games wordt rond de 100 frames per seconde gehaald.

De GeForce GTX 1070 heeft 8GB GDDR5 videogeheugen, 1920 CUDA Cores, en een kloksnelheid van 1683 MHz. De inbouwlengte van deze kaart is 10.5 inch, ofwel 26,7 cm. Deze videokaart heeft aansluitingen voor DisplayPort, HDMI, en DVI.

Deze grafische kaart is onderdeel van de GTX10 generatie, en heeft daarom geen cores voor Ray Tracing.

Ook deze kaart is door verschillende fabrikanten uitgebracht, waardoor er veel verschillende uitvoeringen te koop zijn. Bekijk alle prijzen en uitvoeringen van deze grafische kaart op: Bol.com, Alternate.nl of Amazon.de.

Goed maar goedkoop: AMD Radeon RX 580 (budget videokaart)

Zoek je een goede prijs-kwaliteitsverhouding en heb je een beperkt budget? Met de AMD RX 580 kun je nog steeds prima gamen, zonder al teveel uit te geven. Met de AMD Radeon RX 580 kun je in veel recente games 60 frames per seconde halen met hoge grafische settings in Full HD resolutie.

Deze videokaart heeft vanwege de lage prijs en de goede prestatie op dit moment de beste Value for Money-score op Userbenchmark.com. In G3D Mark haalt deze kaart een score van 8452 punten.

Radeon RX 580

Amd Radeon Rx 580 Beste Goedkope Videokaart

G3D Mark score: 8452
Effective Speed: -25%
Clock Speed: 1340 MHz
VRAM: 8 GB GDDR5
Vermogen: 185 W
Lengte:
10.5 inch
Prijs: ~€200
Bestellen:
Bol.com Alternate.nl Amazon.de

Om een goed idee te krijgen van de prestaties kun je in deze video een test zien van deze videokaart. Hierin is te zien dat er in Full HD resolutie bij grafisch zware games met ‘ultra’ instellingen je zo’n 60 frames per seconde kunt halen.

Deze grafische kaart heeft 8GB aan GDDR5 geheugen, 2304 cores, en een kloksnelheid van 1257 tot 1340 MHz. Je kunt een beeldscherm aansluiten via DisplayPort of HDMI.

Met een prijs van zo’n 200 euro kost deze grafische kaart ongeveer de helft van de GTX 1070. Ook deze videokaart is in veel verschillende uitvoeringen beschikbaar. Je kunt de verschillende uitvoeringen bekijken op Bol.com, Alternate.nl of Amazon.de.

Tip: Naast de videokaart is een snelle processor erg belangrijk. Ben je ook nog op zoek naar een goede processor? Bekijk dan ook het artikel over de beste processoren.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over het kopen van een goede videokaart? Naast de drie bovengenoemde opties is er nog meer keuze. Heb je een bepaald budget waar je binnen wil blijven? Wil je een bepaalde framerate halen bij een bepaalde game? Laat het hieronder weten, en ik geef je gericht advies.

Plaats een reactie

Send this to a friend