Beste processor op dit moment? De beste opties volgens benchmarks!

Wil je een computer bouwen met beste processor? In dit artikel noem ik de beste processors die je kunt kopen. Wat de ‘beste processor’ is, bekijk ik op drie verschillende manieren:

  • De snelste processors – Om de snelheid van processors te vergelijken wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde ‘benchmark’-scores. De beste processors halen de hoogste scores bij de benchmarks. Hierbij kijk ik naar de scores op cpu.userbenchmark.com, een website waar gebruikers hun processor kunnen benchmarken. De snelste processors volgens deze benchmarks zijn gericht op professionele toepassingen zoals video rendering, en ook erg hoog geprijsd.
  • De beste prijs-prestatieverhouding – Als je simpelweg een betaalbare maar snelle computer wil bouwen, zijn de beste processors die met de beste prestatie voor de prijs. CPU’s met de beste prijs-prestatieverhouding zijn geschikt voor doorsnee gebruik, maar niet voor gaming.
  • De best verkochte/beoordeelde processors – Veel consumenten zijn op zoek naar een goede processor omdat ze zelf een goede game PC willen bouwen. De populairste opties zijn daarom processors die goed presteren bij gaming, en ergens tussen de 150 en 400 euro kosten. Daarom noem ik ook nog de meest verkochte en best beoordeelde CPU’s van dit moment.

Hieronder ga ik verder in op de beste opties volgens de bovengenoemde drie interpretaties.

Snelste processors – Top 3

Hieronder de drie snelste processors, aan de hand van de ‘Effective CPU speed index‘. Processors hebben meerdere rekenkernen, ofwel ‘cores’ die tegelijk verschillende taken kunnen uitvoeren. Bij deze score wordt een gewogen gemiddelde genomen van benchmarks met single-core, quad-core, en multicore processen. De score wordt in procenten uitgedrukt vergeleken met de Intel i7-7700K; een veelverkochte high-end processor van Intel’s 7e processor generatie, en een populaire optie bij gamers.

De ‘Effective CPU speed index’ is slechts één manier om CPU’s te vergelijken, maar zegt niet alles over de prestatie bij verschillende processen. Zo presteert een processor met veel ‘cores’ vaak goed bij multitasking, maar niet altijd bij gaming. Daarom geef ik per processor nog aan waar deze het best voor geschikt is.

1. AMD Ryzen Threadripper 2990WX – Beste Workstation CPU

De Ryzen Threadripper 2990WX heeft een Effective CPU speed index van 131%, en is daarmee op dit moment de #1 snelste processor. Dit is een 32-core processor met een kloksnelheid van 3 tot 4.2 GHz. De 2990WX is de duurste uitvoering van de 2e generatie AMD threadripper CPU’s.

Deze processor is bedoelt voor professioneel gebruik in workstations, en niet voor gaming. Zo is dit bijvoorbeeld wel de snelste CPU als het gaat om compilen van programma’s, of bijvoorbeeld het ‘renderen’ van video’s; taken waarbij de verschillende cores van deze CPU goed samen kunnen werken.

Prestatie bij gaming is meer afhankelijk van de maximale snelheid van een enkele core. Daarom presteert de 2990WX minder goed in games dan alternatieven.

Zoek je een CPU voor professionele toepassingen zoals het renderen van (4K) beeldmateriaal? Dan kan de AMD Ryzen Threadripper 2990WX je veel tijd besparen. In deze video zie een duidelijke review van de Threadripper 2990WX als het gaat om workstation toepassingen. Ook kun je volledige reviews over deze CPU lezen op Hexus.net en Guru3d.com.

Kies je voor deze CPU, dan heb je een moederbord nodig met TR4 Socket en de AMD X399 chipset. Een goede optie is de Gigabyte X399 Designare EX. De Ryzen 2990WX kost op dit moment zo’n 1860 euro.

2. Intel Core i9-7960x – Beste allround CPU

Deze CPU scoort op de Effective CPU speed index een score van 119%, en is daarmee de nummer twee op dit moment. De i9-7960X is een 16-core processor met een kloksnelheid van 2.8 tot maximaal 4.2 GHz. Met de Intel Turbo Boost Max Technology 3.0 kan de kloksnelheid dynamisch tot 4.4 GHz worden verhoogd.

Net als de Ryzen Threadripper 2990WX is deze processor bedoeld voor professioneel gebruik. Vanwege de betere single-core prestaties is deze CPU echter beter geschikt voor gaming dan de Ryzen Threadripper 2990WX. Wil je een workstation bouwen en daarmee ook kunnen gamen, dan is de Intel Core i9-7960x dus een betere keuze.

Een volledig review van deze processor, inclusief benchmarks, kun je lezen op Tomshardware.com en op Techspot.com.

Deze processor gebruikt de LGA2066 socket (X299 chipset). Kies een bijpassend moederbord die gebruik maakt van deze chipset als je een computer bouwt met de Intel Core i9-7960X. De Intel Core i9-7960X is te koop voor zo’n 1400 euro.

3. Intel Core i9-7980XE

Deze CPU bevat 18 cores; twee meer dan de eerder genoemde i9-7960X. De ‘base clock’ snelheid ligt bij deze processor met 2.6 GHz iets lager, maar de maximale snelheid is met 4.2 GHz gelijk. Ook deze processor kan met Turbo Boost de shelheid verder verhogen, tot 4.4 GHz.

De gemiddelde benchmarkscore van deze CPU ligt net iets lager dan die van de i9-7960X. Op userbenchmark.com haalt de i9-7980XE namelijk ook een score van 119%, maar achter de komma net wat lager dan de i9-7960X. Daarmee is deze CPU op dit moment de nummer 3 qua snelheid volgens deze benchmarks.

Ook deze CPU is gericht op professioneel gebruik. Met de twee extra cores is deze iets sneller dan de i9-7960X in de multithreaded toepassingen, maar de prestatie bij gaming zijn iets minder.

In deze video vind je een duidelijke vergelijking tussen de Intel i9-7980XE en de AMD Threadripper 2990WX. Ook kun je een volledige review en test lezen op Hexus.net en Kitguru.net.

Ook deze processor maakt gebruik van de LGA2066 socket (X299 chipset). De Intel i9-7980XE is te bestellen voor zo’n 1900 euro.

Beste prijs-prestatieverhouding – Intel en AMD

Om de beste prijs-prestatieverhouding te vinden, gebruik ik de ‘Value for money‘-waardering van cpu.userbenchmark.com. Hieronder de beste CPU’s wat betreft prijs-prestatie: één oppie van Intel, en één van AMD.

1. Intel Core i3-8350K – Beste koop gaming CPU

Op dit moment heeft de Intel Core i3-8350K de hoogste value-beoordeling (113%) op Userbenchmark.com. Dit is een quad-core processor met een kloksnelheid van 4.0 GHz.

In tegenstelling tot de eerder genoemde processors van Intel, heeft deze processor geen variabele kloksnelheid, en ook geen Turbo-boost.

De kloksnelheid is daarom ongeacht van het gebruik 4.0 GHz, behalve als je de kloksnelheid zelf aanpast (overklokken). Alle Intel processors met een ‘K’ in de naam zijn te overklokken.

Deze CPU is krachtig genoeg om bij de meeste games nog geen ‘bottleneck’ te veroorzaken in combinatie met krachtige grafische kaarten zoals de GTX 1060 6GB. In deze video zie je een test van de combinatie van de Core i3-8350K met de GTX 1060 6GB videokaart in 13 verschillende games.

Hoewel de combinatie met een GTX 1060 6GB videokaart een goede keuze is voor gaming, is deze CPU ook te gebruiken zonder videokaart. Deze CPU heeft namelijk een geïntegreerde videochip.

Een volledig review en meerdere benchmarks van deze CPU kun je onder andere lezen op Gamernexus.net en Bit-tech.net.

Om deze CPU te gebruiken heb je een moederbord met socket 1151 v2 nodig. Als je niet van plan bent om te gamen, blijft deze CPU een goede keuze vanwege de prijs-prestatieverhouding. Daarnaast bevat deze CPU ook een geïntegreerde videochip, en is deze te gebruiken in een desktop PC zonder grafische kaart. De Intel Core i3-8350K is te bestellen voor zo’n 200 euro. Er wordt geen processorkoeler meegeleverd.

2. AMD Ryzen 3 2200G – Budget (gaming) CPU

De Ryzen 3 2200G is op dit moment de nummer 2 als het gaat om value, met een score van 112%. De Ryzen 3 2200G is een quad-core processor met een basis kloksnelheid van 3.5 GHz, en een maximale kloksnelheid van 3.7 GHz. Daarnaast is deze CPU ‘unlocked’, en dus te overklokken voor betere prestaties.

De huidige prijs van deze processor ligt rond de 100 euro, maar maakt het toch mogelijk om nieuwe games te kunnen spelen. Voor een budget gaming PC is de GTX 1050Ti een goede combinatie. Een test van deze combinatie aan hardware is te zien in deze video. Hier worden 11 games getest. In de game Battlefield 1 wordt een framerate van 60 fps gehaald met ‘high’ settings bij een full HD resolutie.

De site PCgamer.com noemt deze processor ‘great for extreme budget gaming’. Ook de site Techspot.com noemt de AMD Ryzen 3 2200G op dit moment ‘Best Budget gaming CPU’. Verder kun je een volledig review, en meerdere tests, bekijken op de site Guru3D.

Om deze CPU te gebruiken heb je een moederbord met AM4 Socket nodig. Hoewel dit een goede CPU is voor gaming, is het ook een goede optie voor een budget-desktop PC voor werk en studie. Vanwege de ingebouwde videochip is deze ook te gebruiken zonder grafische kaart.

De huidige prijs ligt rond de 100 euro. Voor dit bedrag wordt er ook een koeler meegeleverd, de AMD Wraith Stealth cooler.

Best verkochte/beoordeelde processors – Intel en AMD

Om hier de top 3 samen te stellen, heb ik gekeken naar de best verkochte opties op webshops. Daarnaast heb ik de ‘user rating’ bekeken op cpu.userbenchmark.com. Omdat veel consumenten die een losse processor kopen een gaming PC willen bouwen, zijn dit ook de beste opties voor gaming. Hieronder deze top 3.

1. Intel Core i7-8700K – Beste gaming processor

De Intel Core i7-8700K is op dit moment de populairste gaming processor. Dit is een overklokbare hexa-core processor (zes processorkernen) met basisfrequentie van 3.7 GHz, en een turbo-frequentie van 4.7 GHz.

Wil je de maximale hoeveelheid frames bij gaming? Dan is de i7-8700K op dit moment de beste keuze. Wil je een high-end PC bouwen voor gaming, dan is de beste optie om deze processor te combineren met de GTX 1080 Ti videokaart.

In deze video zie je de hoeveelheid frames per seconde die de i7-8700K samen met de GTX 1080 Ti kan produceren bij meerdere games. Hier wordt ook vergeleken met de krachtigste AMD gaming processor van dit moment, de R7 2700X.

Hoewel het toepassen van de i7-8700K processor de beste framerates haalt, zorgt bij deze combinatie de videokaart voor de ‘bottleneck’. Deze CPU is dus verhoudingsgewijs met de videokaart dus krachtiger. Dat maakt de i7-8700K wel ‘future-proof’.

Een volledig review van deze processor kun je onder andere lezen op anandtech.com.

Om gebruik te maken van deze processor heb je een moederbord met sockettype 1151 v2 nodig. Hier vind je een overzicht van alle beschikbare moederborden van dit type. De huidige prijs van Intel Core i7-8700K is op dit moment zo’n 450 euro. Deze processor wordt geleverd zonder koeler.

2. AMD Ryzen 5 1600 – Populaire AMD gaming processor

De AMD Ryzen 5 1600 is op dit moment de meest verkochte AMD processor. Deze processor heeft 6 processorkernen, en een basis kloksnelheid van 3.2 GHz. De maximale ‘boost’ snelheid is 3.6 GHz.

De Ryzen 5 1600X is voornamelijk een populaire keuze vanwege goede prestatie bij gaming voor een voordelige prijs. De Ryzen 5 1600 is een goede keuze voor een high-end game PC. Een goede combinatie is de GeForce GTX 1070 videokaart. Met deze combinatie zijn de CPU en GPU ongeveer even krachtig, en ontstaat er geen bottleneck.

In deze video zie je de prestatie bij 11 verschillende games met de combinatie van de Ryzen 5 1600 en de GTX 1070 videokaart. Met deze combinatie zijn nieuwe games in full HD op ultra instellingen te spelen met hoge framerates.

Een volledig review en tests van deze processor kun je lezen op Guru3d.com en Hexus.net. Beide websites noemen de zeer goede gaming prestaties voor de relatief lage prijs als een belangrijk voordeel.

Deze processor kan alleen worden gebruikt op moederborden met sockettype AM4. De AMD Ryzen 5 1600 kost op dit moment zo’n 150 euro. Voor dit bedrag krijg je ook de AMD Wraith Spire koeler meegeleverd.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van de beste processor voor jouw doeleinden? Laat dan hieronder een reactie achter. Ervaring met een van de genoemde producten? Je kunt hieronder ook je review achterlaten als reactie!

Tip: Naast een goede processor is een videokaart belangrijk. Ben je ook nog op zoek naar een goede videokaart? Bekijk dan ook het artikel over de beste videokaarten.

Plaats een reactie

Send this to a friend