Airpods Pro vs AirPods 2 verschillen? Complete vergelijking!

Op zoek naar draadloze oordopjes van Apple? Dan heb je op dit moment twee keuzes: de AirPods Pro en de AirPods 2. Maar welke van deze AirPods is voor jou de beste keuze?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, vind je op deze pagina een volledige vergelijking van deze twee oordopjes. Zo kun je deze eerst in een tabel vergelijken op eigenschappen, en lees je daarna meer over beide oordopjes, en waarom dit een goede keuze is.

Verschil tussen Airpods 2 en Pro? De vergelijktabel!

Snel overzicht van alle eigenschappen van beide AirPods? In de onderstaande tabel zie je gemakkelijk alle overeenkomsten en verschillen.

AirPods 2 AirPods Pro
Apple Airpods 2 Apple Airpods Pro
Prijs: ~ €130 (€190 met draadloze oplaadcase) ~ €220
Type: on-ear in-ear
Frequentiebereik: niet bekend niet bekend
Chip? H1-chip H1-chip
Bluetooth versie: 5.0 5.0
Noise cancelling (ANC)? Nee Ja
Transparantie-modus? Nee Ja
3D audio (hoofdtracking?? Nee Ja
Draagdetectie? Ja Ja
Aanraakbediening? Ja Ja
Hé Siri? Ja Ja
Batterijduur oortjes bij:
Muziek luisteren:
Muziek & ANC:
Gesprekstijd (bellen):
.
5 uur

3 uur
.
5 uur
4.5 uur
3.5 uur
Batterijduur oortjes+doosje bij:
Muziek luisteren:
Gesprekstijd (bellen):
.
meer dan 24 uur
tot 18 uur
.
meer dan 24 uur
meer dan 18 uur
Oplaadtijd:
Luistertijd:
Gesprekstijd
Na 15 minuten opladen:
3 uur
2 uur
Na 5 minuten opladen:
1 uur
1 uur
Opladen via? Lightning-port
Draadloos (optioneel)
Lightning-port
Draadloos
Afmeting oordopje (h×b×d): 40.5×16.5×18 mm 30,9×21.8×24 mm
Afmeting laaddoosje (h×b×d): 53.5×44.3×21.3 mm 45.2×60.6×21.7 mm
Gewicht (1 oordopje): 4 gram 5.4 gram
Gewicht (oplaaddoosje): 40 gram 45.6 gram
Waterdichtheid: geen IPX4
Meegeleverd? Lightning naar USB-A kabel
Documentatie (handleiding)
Lightning naar USB-C kabel
3 paar siliconen eartips
Documentatie
Officiële site: Apple.com Apple.com
Huidige prijs en bestellen: Bol.com
Coolblue.nl
Meer prijzen…
Bol.com
Coolblue.nl
Meer prijzen…

Bron: Apple.com [1], [2], wikipedia.org [1], [2].

De Apple AirPods 2: de ‘standaard’ AirPods (goedkoper)

Het belangrijkste voordeel van de AirPods 2, is dat deze goedkoper zijn dan de AirPods Pro, terwijl ze grotendeels hetzelfde werken. Voornamelijk de optie zonder draadloze oplaadcase is een stuk goedkoper, en op dit moment verkrijgbaar voor €129,95 op Bol.com. Daarmee zijn deze AirPods verkrijgbaar voor iets meer dan de helft van de prijs van de AirPods Pro.

De AirPods 2 zijn zogenaamde on-ear oordopjes, waarbij het oortje tegen de gehoorgang aan ligt. De meeste gebruikers vinden dat wat betreft draagcomfort een voordeel op in-ear oordopjes, zoals de AirPods Pro, waarbij de oordopjes met een siliconen ‘eartip’ in de gehoorgang steken. Het nadeel van on-ear, is dat hiermee minder omgevingsgeluid wordt tegengehouden.

De Apple AirPods 2 gebruiken bluetooth 5.0, en kun je draadloos verbinden met elk apparaat met bluetooth. Dat hoeft niet per se een iPhone, iPad, of ander apparaat van Apple te zijn. Je kunt ook met de oortjes verbinden met Android smartphones, en Windows PC’s en laptops. Eenmaal aangesloten, zullen de oortjes alle audio van het gekoppelde bluetooth apparaat afspelen.

Wel zullen de AirPods 2 alleen automatisch bluetooth verbinding zoeken met Apple-apparaten, wanneer je de klep van het oplaaddoosje opent.

Je kunt de audio bedienen op het gekoppelde apparaat, om zo bijvoorbeeld muziek te kiezen of het volume aan te passen. Maar daarnaast hebben de AirPods 2 ook bedienen met aanraakbediening, ofwel ‘tikbediening’. Ten opzicht van andere bluetooth oordopjes zijn de mogelijkheden (ook met de AirPods Pro), is de aanraakbediening wat gelimiteerd.

Zo kun je slechts twee functies koppelen aan de tikbediening, namelijk voor het twee keer tikken op het linker of op het rechter oordopje. Op Apple-apparaten kun je de functies hiervan wijzigen, onder andere het pauzeren of weer afspelen van een nummer, naar een volgend of vorig nummer te gaan, of om Siri aan te roepen.

Met stemcommando’s voor Siri, de voice-assistant van Apple, kun je vervolgens de AirPods verder bedienen. Bijvoorbeeld door te vragen om een bepaald nummer af te spelen, of iemand te bellen. Zowel het bedienen van Siri als het handsfree bellen met deze oordopjes, verloopt via de ingebouwde microfoons van de AirPods 2. Siri zal wel alleen werken als je met een Apple-apparaat bent verbonden.

Een andere functie van de oordopjes is de draagdetectie, ofwel de ‘Automatische oordetectie’. Hierdoor merken de oordopjes het op als je deze uit je oor haalt, en stoppen ze meteen met het afspelen van muziek. Plaats je ze weer terug, dan beginnen ze automatisch weer met afspelen. Deze functie kun je, bijvoorbeeld op je iPhone, ook aan- of uitzetten.

Met de AirPods 2 kun je zo’n 5 uur achtereen muziek luisteren, of 3 uur lang een telefoongesprek voeren, voordat de batterij leeg is. De oordopjes beginnen meteen met opladen als je deze in het oplaaddoosje plaatst. De ingebouwde batterij in dit doosje is goed voor nog zo’n 19 uur extra aan afspeeltijd. Op Apple-apparaten kun je de exacte lading van zowel de oordopjes als het doosje zien.

Na slechts een kwartier opladen, is de batterij van de AirPods vol genoeg om weer 3 uur muziek af te luisteren, of 2 uur te bellen. Het doosje zelf is op te laden via de Lightning-port. De benodigde laadkabel wordt meegeleverd, maar de oplader niet. Wel kun je elke USB-A charger hiervoor gebruiken. Ook kun je bijvoorbeeld een USB-A port van een laptop gebruiken op de AirPods op te laden.

Kies je voor de uitvoering met een draadloos oplaadbaar doosje, dan is het doosje ook met een draadloze oplader op te laden. Wel is de draadloos oplaadbare uitvoering op dit moment zo’n 60 euro duurder (op dit moment €190 op Bol.com).

De AirPods 2 zijn beschikbaar in één kleur, namelijk in het wit. De AirPods 2 zijn 40.5 mm lang, en hebben daarmee een redelijk lang steeltje, met op het uiteinde daarvan een microfoon. Met een gewicht van slechts 4 gram zijn ze erg licht. Ook het doosje weegt slechts 40 gram, en past met de geringe afmetingen en de ronde afwerking gemakkelijk en comfortabel in je broekzak.

Een voordeel op de AirPods Pro, is dat daarmee zowel de oortjes als het oplaaddoosje van de AirPods 2 lichter zijn. Een nadeel van de AirPods 2 is dat deze niet waterdicht zijn.

Het geluid van de AirPods 2 krijgt voornamelijk gunstige beoordelingen, maar volgens de reviews valt het basgeluid van de AirPods 2 tegen vergeleken met dat van de AirPods Pro.

Kortom zijn de AirPods 2 handige oordopjes voor bij je iPhone of iPad, en zijn deze flink goedkoper dan de AirPods Pro. De AirPods 2 bestellen? Bekijk de huidige prijs van de AirPods 2 op Bol.com of Coolblue.nl. Wil je ook draadloos kunnen opladen? Bekijk dan de draadloos oplaadbare versie van de AirPods 2 op Bol.com of Coolblue.nl, of vergelijk op deze pagina alle prijzen en aanbiedingen.

De Apple AirPods Pro: de beste AirPods oordopjes (ANC)

De Apple AirPods Pro zijn duurder, maar hebben een aantal eigenschappen die ze beter maken dan de AirPods 2. Op dit moment kosten deze oordopjes €219 op Coolblue.nl, waarmee ze bijna twee keer zo duur zijn als de AirPods 2 zonder draadloos oplaadbaar doosje.

Een eerste verschil is dat de AirPods Pro in-ear oordopjes zijn. Ze hebben een siliconen ‘eartip’, waarmee ze vastklemmen in je gehoorkanaal. Een voordeel hiervan is dat ze beter afsluiten, waarmee het omgevingsgeluid beter geblokkeerd wordt. Om een comfortabele en juiste pasvorm te vinden, worden er drie sets eartips meegeleverd van verschillende maten.

Een overeenkomst met de AirPods 2, is het gebruik van bluetooth 5.0 om draadloos te verbinden maken om audio af te spelen. Ook bij deze oortjes, kan dat zowel met andere Apple apparaten, als met apparaten van andere merken. Eenmaal verbonden, zullen de oortjes alle audio van het gekoppelde bluetooth apparaat afspelen. Zo kun je bijvoorbeeld op je iPhone je favoriete muziek-streaming app gebruiken.

Net als de AirPods 2, zullen de AirPods Pro automatisch bluetooth verbinding zoeken met Apple-apparaten als je de klep van het opbergdoosje opent.

Ook kun je de audio bedienen op het gekoppelde apparaat, maar ook met tikbediening, of door gebruik te maken van Siri. Een voordeel van de AirPods Pro is dat je hier met de tikbediening meer functies hebt, namelijk voor één, twee, of drie keer tikken, of het ingedrukt houden van het linker of rechter oortje. Ook bij de AirPods Pro kun je de tikbediening via een Apple apparaat aanpassen.

Een belangrijk voordeel van de AirPods Pro, is dat deze een ANC-functie hebben, ofwel ruisonderdrukking. Als je deze functie inschakelt, zullen de oordopjes het omgevingsgeluid ‘cancellen’ door tegengeluid af te spelen. Daarmee zijn de AirPods Pro een goede optie als je wilt zorgen voor stilte.

Wil je juist op de hoogte zijn van het omgevingsgeluid? Bijvoorbeeld omdat je deelneemt aan het verkeer, of om een gesprek te kunnen voeren? Dan kun je juist de Transparatie-modus inschakelen. Hierbij wordt het omgevingsgeluid dat de microfoons waarnemen juist weer door de speaker van de oordopjes afgespeeld in je oor. Ook deze functie is wél mogelijk met de AirPods Pro, maar niet met de AirPods 2.

Nog een extra functie van de AirPods Pro, is de 3D audio. Door de ingebouwde sensoren in de oordopjes, weten deze de houding van je hoofd. Kijk je bijvoorbeeld een video op je telefoon, en draai je je hoofd naar rechts? Dan zul je merken dat het nog steeds lijkt alsof het geluid uit de richting van je telefoon komt, en zal het geluid dus luider zijn in je rechteroor.

Net als de AirPods 2, hebben de AirPods Pro draagdetectie, ofwel de ‘Automatische oordetectie’. Ze zullen dus automatisch stoppen met het afspelen van geluid als je ze uit je oor haalt, en het geluid weer hervatten als je ze terug in je oor plaatst. Ook deze functie is in of uit te schakelen.

De batterijduur van de AirPods Pro is vergelijkbaar aan die van de AirPods 2. Zo kun je hiermee ook 5 uur achtereen muziek luisteren, of 3 uur lang bellen, voordat de batterij leeg is. Wel is de luistertijd iets korter als je muziek luistert met de ANC ingeschakeld, namelijk 4.5 uur.

Ook de AirPods Pro zullen automatisch opladen als je deze in het oplaaddoosje plaatst. De ingebouwde batterij van het oplaaddoosje kan de oortjes nog voor 19 uur aan extra afspeeltijd bijladen.

Na slechts 5 minuten opladen, kun je hiermee weer een uur muziek luisteren of bellen. Het opladen van het oplaaddoosje verloopt via de Lightning-port, of met een draadloze lader. Er wordt een Lightning naar USB-C oplaadkabel meegeleverd, maar geen USB-charger of draadloze oplader.

Ook de AirPods Pro zijn alleen beschikbaar in het wit. De ‘klankkast’ van de oortjes is groter dan die van de AirPods 2, waardoor ze wat verder kunnen uitsteken. Wel is het steeltje van de oortjes korter, namelijk 30.9 mm. Een voordeel van deze oortjes is dat ‘plensdicht’ zijn, en dus de IP-code IPX4 hebben. Daarmee zijn ze wél bestand tegen regen en zweet, maar niet tegen onderdompeling.

Een klein nadeel is dat de AirPods Pro iets zwaarder zijn. De oortjes zijn 5.4 gram, waardoor je ze beter voelt zitten dan de AirPods 2. Ook het oplaaddoosje is iets groter en zwaarder, maar valt met een gewicht van 45.6 gram nog erg mee.

De AirPods Pro krijgt veel gunstige beoordelingen voor de geluidskwaliteit. Voornamelijk de bastonen klinken flink beter dan op de AirPods Pro dan op de AirPods 2.

Kortom hebben de AirPods Pro veel gunstige eigenschappen op de AirPods 2. Zo hebben ze ANC, een transparantie-modus, 3D-geluid, zijn er meer opties te bedienen met de tikbediening, zijn de oortjes waterdicht, en is het oplaaddoosje draadloos op te laden.

De AirPods Pro kopen? Bekijk dan de huidige prijs op Bol.com of Coolblue.nl, of vergelijk op deze pagina alle prijzen en aanbiedingen van de AirPods Pro.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de verschillen tussen de AirPods Pro en de AirPods 2? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met een van de genoemde producten die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend