Nintendo 64 aansluiten op (smart) TV via HDMI? Zo werkt het!

Wil je een Nintendo 64 aansluiten op je TV om retro games te kunnen spelen? Als je een nieuwe (smart) TV hebt gekocht, dan kun je de Nintendo 64 hier niet rechtstreeks op aansluiten met de rood-wit-gele composiet AV-kabel met RCA connectoren van de N64.

Bijna alle nieuwe (smart) TV’s, waaronder die van Samsung, Philips, en Sony, hebben simpelweg géén ingang voor composietvideo. Bij nieuwe TV’s is HDMI namelijk de standaard aansluiting voor zowel audio als video.

Toch is het mogelijk om je Nintendo 64 op een smart TV aan te sluiten. Hieronder ga ik in op de mogelijkheden.

Getest: Nintendo 64 AV naar HDMI converter (rood wit geel naar HDMI)

De simpelste en goedkoopste oplossing is om gebruik te maken van een zogenaamde AV naar HDMI converter. De meeste van deze omvormers zijn verkrijgbaar voor tussen de 10 en 15 euro.

Nintendo 64 Rood Wit Geel Naar Hdmi Converter

RCA AV naar HDMI converter

Amazon.nl (bekijk prijs)

Zelf heb ik gebruik gemaakt van deze omvormer om mijn N64 aan te sluiten op m’n TV, en kan bevestigen dat dit werkt.

Dit is een RCA naar HDMI omvormer. Om deze te gebruiken sluit je de rode, witte, en gele RCA tulpstekker van je Nintendo 64 aan op de ingang (aangegeven met ‘input’). Vervolgens sluit je een HDMI-kabel aan op de ‘output’-zijde van deze converter, en op een ingang van je TV.

Omdat dit een actieve converter is, heeft deze daarnaast stroom nodig. Daarom zit er ook een USB-B ingang op deze converter. Er wordt een USB mini-B naar USB-A kabel meegeleverd. Sluit deze met de Mini-B ingang aan op de converter, en op een USB-charger met de USB-A kant. Uiteraard zul je de USB charger nog op het stopcontact aan moeten sluiten.

Eenmaal zo aangesloten, zul je de TV alleen nog maar op de gebruikte HDMI-port als input-bron moeten zetten, en kun je de Nintendo 64 aanzetten om te spelen.

Ik kan bevestigen dat zowel het (stereo) geluid als het beeld met deze converter prima worden overgebracht op de TV. Met een nieuwe, grote, TV zal het beeld je misschien wat tegenvallen.

Het beeld van de Nintendo 64 is namelijk in de 480p resolutie, en dus slechts 480 pixels hoog, en 640 pixels breed. Dat is een flink lagere resolutie dan wat tegenwoordig standaard is: ofwel Full HD (1080×1920), of 4K UHD (2160×3840).

Omdat het beeld met een lage resolutie toch wordt uitvergroot naar de afmetingen van je nieuwe TV, zal het er daarom onscherp uitzien. Bijna alle AV naar HDMI converters geven aan het beeld op te schalen naar 720 of 1080p, en hebben daarvoor een schakelaar. In mijn geval lijkt dit geen duidelijk verschil te maken in de scherpte van het beeld.

Als het mogelijk is, kun je ervoor kiezen om verder van het scherm af te zitten dan normaal. Dan zul je minder zien dat het beeld onscherp is. Om verder van je scherm af te zitten zul je wel de kabel van de controller moeten verlengen: daar kun je deze verlengkabel voor gebruiken. Ook kun je ervoor kiezen om je Nintendo 64 niet op je TV aan te sluiten, maar op een kleiner scherm, zoals een monitor.

Ook heeft de Nintendo 64 een andere beeldverhouding, namelijk 4:3, dat vroeger de standaard was op CRT ofwel beeldbuis televisies. Omdat nagenoeg alle nieuwe TV’s een 16:9 beeldverhouding hebben, is het resultaat dat je aan links en rechts van het beeld van de N64 zwarte balken zult hebben.

Kortom zijn AV naar HDMI converters een simpele, goedkope oplossing om een Nintendo 64 aan te sluiten op een smart TV. Hoewel de beeldkwaliteit niet echt goed is, kun je prima van deze oplossing gebruik maken om Retro games van de Nintendo 64 te spelen.

Let op: ga na of je nog een HDMI-kabel en een USB-charger over hebt om voor deze oplossing te gebruiken, of vergeet deze niet mee te bestellen. Je kunt hier een voordelige HDMI-kabel vinden, en hier een voordelige USB-A charger. 

Hyperkin 3-in-1 HDTV kabel voor N64 – 16:9 en betere beeldkwaliteit!

Een duurdere, maar betere, optie is om te kiezen voor de Hyperkin 3-in-1 HDTV kabel voor de Nintendo 64. Deze kabel kun je bestellen op Amazon.nl of Amazon.de.

Hyperkin 3 In 1 Nintendo 64 Aansluiten Op Smart Tv

Hyperkin 3-in-1 HDTV cable

Amazon.nl (bekijk prijs)

Dit is een kabel met ingebouwde converter. Deze 2.1 meter lange kabel heeft aan de ene kant de standaard N64 aansluiting, en aan de andere kant een HDMI-plug. Zo kun je deze kabel met de ene kant rechtstreeks op je Nintendo aansluiten, en met de andere kant rechtstreeks op je TV.

Halverwege deze kabel zit de ingebouwde converter. Deze heeft wel stroom nodig om te werken. Daarom zit er hierop een Micro-USB aansluiting op, en wordt er een Micro-USB naar USB-A kabel meegeleverd. Deze zul je aan moeten sluiten op een USB charger, die je aansluit op het stopcontact.

De benodigde USB-charger wordt niet meegeleverd. Omdat dit hetzelfde type is om een smartphone op te laden, heb je er misschien nog een over. Anders kun je hier voordelig een geschikte USB charger kopen.

Eenmaal aangesloten, zul je alleen nog op de TV moeten kiezen voor de gebruikte HDMI-aansluiting als input, en kun je de Nintendo 64 aanzetten om te spelen.

Het voordeel van deze kabel is dat deze het beeld van de Nintendo 64 wél merkbaar opschaalt, waardoor het beeld scherper wordt. Ook zit er op de converter een schakelaar om het beeld om te zetten van de 4:3 beeldverhouding, naar de 16:9 beeldverhouding. Zo heb je dus géén zwarte balken aan beide kanten van het beeld.

Kortom zorgt de Hyperkin 3-in-1 HDTV kabel voor beter beeld, en de juiste beeldverhouding. Wel is deze kabel een stuk duurder dan het gebruik van de voorgenoemde AV naar HDMI converter.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het aansluiten van een Nintendo 64 op je TV? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met één van de genoemde producten die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie

2 reacties op “Nintendo 64 aansluiten op (smart) TV via HDMI? Zo werkt het!”

  • Hoi Freddy,

   Begrijp ik het goed dat je de Nintendo 64 aan wilt sluiten op je laptop, zodat je op het scherm van je laptop kunt gamen?
   Zover ik weet is dat niet mogelijk. Als je toch op je laptop N64 games wilt kunnen spelen, zou je beter gebruik kunnen maken van een N64 emulator, en eventueel ook nog een USB-A N64 controller aansluiten op je laptop.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden