Platte subwoofer in de huiskamer (onder bank)? Beste opties!

Wil je een subwoofer gebruiken bij je geluidsinstallatie in je huiskamer? Een subwoofer is een grote speaker die de laagste bastonen goed kan weergeven. Het nadeel is dat deze speakers dan ook in een grote, vaak vierkante, klankkast zitten. Daarmee nemen ze veel ruimte in, en passen ze misschien niet tussen je interieur.

De oplossing is dan om te kiezen voor een platte subwoofer! Een platte subwoofer kun je bijvoorbeeld kwijt onder je bank. Zo neemt deze géén extra vloerruimte in, en is deze daarnaast niet te zien.

Hoewel het aanbod aan platte subwoofers voor in de huiskamer klein is, zijn er toch een aantal goede keuzes. In dit artikel noem ik de vijf beste opties van dit moment (begin 2021), en noem ik de belangrijke eigenschappen hiervan, en hoe deze werken.

Teufel Subwoofer T 4000 SW – beste platte subwoofer (onder de bank)!

Teufel Subwoofer T 4000 Sw Plattes Subwoofer Onder Bank

Teufelaudio.nl €449,99 – excl. €19,99 verzendkosten Product bekijken

De Subwoofer T 4000 SW van Teufel is een krachtige, maar platte, subwoofer. Deze subwoofer is slechts 12.5 cm hoog, en past daarmee onder de meeste banken. Verder is de subwoofer 95.5 cm breed, en 30 cm diep. De behuizing van de subwoofer is gemaakt van MDF.

Dit is een voorversterkte subwoofer, met een piekvermogen van 250 Watt. De gebruikte versterker is een klasse D versterker.

Om zo’n platte subwoofer toch flink krachtig te maken, zitten hier drie woofers in. Deze woofers hebben elk een diameter van 13 cm, en zijn in deze subwoofer omlaag gericht. Met het opgegeven frequentiebereik van 35-200 Hz, haalt deze subwoofer net zulke lage tonen als de meeste normale subwoofers met een enkele een diameter van 8 inch (20.32 cm).

Om deze subwoofer aan te sluiten, zit hier een enkele Cinch ingang op, aangegeven met ‘Sub in’. Je kunt deze subwoofer aansluiten met een enkele Cinch-kabel tussen de receiver en de subwoofer. Gebruik de uitgang die op je receiver wordt gelabeld als ‘Sub out’, of ‘LFE’. Let op: deze kabel wordt niet meegeleverd, maar kun je wel meebestellen bij Teufel (hier beschikbaar).

Verder zul je deze subwoofer uiteraard aan moeten sluiten op het stopcontact. De netstroomkabel die je daarvoor nodig hebt wordt wel meegeleverd.

Ook is het mogelijk om de Subwoofer T 4000 SW draadloos te verbinden met een receiver. Je zult dan moeten kiezen voor de draadloze uitvoering van deze subwoofer, die hier verkrijgbaar is voor €489.99. Daarmee is deze dus 40 euro duurder. Er wordt dan een draadloze ontvanger meegeleverd, die je aan de achterkant van de subwoofer kunt aansluiten.

Verder zul je gebruik moeten maken van de Teufel AV receiver CoreStation nodig om het subwoofer-signaal draadloos naar de subwoofer te sturen. De Teufel AV receiver CoreStation kun je hier bestellen.

Aan de achterkant van de subwoofer vind je een aan/uit-knop, en twee draaiknoppen. Met één van deze draaiknoppen kun je het volumeniveau van de subwoofer regelen. Zo kun je het volume vanaf de standaard-instelling verlagen tot -6 dB, of verhogen tot +6 dB.

De tweede draaiknop is een high-pass filter. Als je het basgeluid te diep vindt, kun je hiermee instellen dat de subwoofer alleen tonen vanaf een bepaalde hoogte instelt. De maximum-instelling hiervoor is 50 Hz.

Je kunt deze subwoofer neerzetten, of aan de muur bevestigen. Zet je deze neer, dan staat deze op de poten op beide uiteinden van de subwoofer. Hieronder zitten rubberen voetjes, die trillingen dempen. Daarnaast worden er nog twee extra rubberen voetjes meegeleverd, die je aan de onderkant van de subwoofer kunt vastmaken om zo nog beter te dempen.

De andere optie is om de subwoofer aan de muur te hangen. Zo kun je deze bijvoorbeeld ook achter je bank aan de muur plaatsen. In dat geval schroef je de De subwoofer is neer te zetten op de pootjes aan de zijkant los, en kun je deze vervolgens aan de muurbeugels op de uiteinden vastmaken.

Je zult zelf schroeven en pluggen voor muurbevestiging moeten regelen. Let er bij muurbevestiging op dat deze subwoofer redelijk zwaar is, namelijk 13.2 kg.

De Subwoofer T 4000 SW krijgt veel positieve reviews. Op Teufelaudio.nl zijn is de gemiddelde reviewscore op dit moment een 4.9/5, en wordt het goede basgeluid bij de compacte afmetingen veel genoemd als voordeel.

Kortom is dit een krachtige subwoofer, die met de dunne afmeting onder de meeste banken zal passen. Als je deze draadloos aansluit is het niet te merken dat je een subwoofer in je huiskamer hebt staan; totdat je muziek gaat luisteren of een film gaat kijken!

Deze subwoofer wordt verkocht in twee verschillende uitvoeringen, namelijk met zwarte of met witte pootjes. Bekijk de huidige beschikbaarheid en prijs op Teufelaudio.nl of Amazon.de.

Canton ASF 75 SC – krachtige, platte, actieve subwoofer

Canton Asf 75 Sc Platte Huiskamer Subwoofer Canton Asf 75 Sc Platte Huiskamer Subwoofer2

Bol.com €267,00 – gratis verzending Product bekijken

Een andere populaire keuze is de Canton ASF 75 SC subwoofer. Het voordeel van deze subwoofer is de flink lagere prijs, namelijk voor €267 op Bol.com, Doublepoint.nl, en soms voor nog minder op Amazon.de (bekijk prijs).

Ook dit is een zeer platte subwoofer, die met de hoogte van 11.5 cm zelfs een centimeter dunner is dan de Teufel Subwoofer T 4000 SW. Verder is deze subwoofer 43 cm breed en 41 cm diep. Daarmee valt, naast de dikte, ook de breedte en diepte van deze subwoofer erg mee.

Deze subwoofer is ook voorversterkt, en heeft een maximale vermogen van 120 Watt.

In tegenstelling tot de subwoofer van Teufel, zit er in de Canton ASF 75 SC slechts één ingebouwde woofer. Wel is dit een flink grote woofer, namelijk met een 7.6 inch diameter (19.2 cm). Verder bevat de subwoofer een basreflexpoort.

Door de grote afmeting van de woofer, haalt deze subwoofer toch flink lage tonen. Zo is het opgegeven frequentiebereik namelijk 33 Hz tot 200 Hz.

Om de subwoofer in gebruik te nemen sluit je deze bedraad aan op een receiver, en met de ingebouwde stroomkabel op het stopcontact. Deze subwoofer is zowel met een mono of stereo Cinch kabel aan te sluiten. Er zijn namelijk twee Cinch inputs aanwezig voor het LFE-kanaal (L en R). Wil je de subwoofer aansluiten met een enkele kabel, in mono, dan sluit je simpelweg één kabel aan op het rechter-kanaal.

Op de achterkant van deze subwoofer vind je verder meerdere knoppen. Zo is er een aan/uit-knop, en is er een draaiknop voor het volume. Daarnaast is er nog een draaiknop om de cross-over frequentie in te stellen. In dit geval is dat een low-pass cross-over. Met deze knop kun je dus instellen onder welke frequentie de subwoofer het geluid moet afspelen, in plaats van de andere speakers van je geluidssysteem.

De subwoofer is heeft aan de onderkant rubberen pootjes, zodat trillingen worden gedempt als je deze plat neerzet. Daarnaast kun je de subwoofer aan de muur bevestigen, bijvoorbeeld achter de bank. De muurbeugels hiervoor worden meegeleverd. De subwoofer weegt 9.2 kilogram, dus zorg voor een voldoende stevige muur, schroeven en pluggen.

Ook deze subwoofer is beschikbaar in twee verschillende kleuruitvoeringen, namelijk in het zwart en in het wit.

Jamo S 808 Subwoofer – platte subwoofer voor in de huiskamer

Jamo S 808 Subwoofer Subwoofer Voor Onder Bank Jamo S 808 Subwoofer Subwoofer Voor Onder Bank2

Doublepoint.nl €249 €199,20 – gratis verzending Product bekijken

De Jamo S 808 is een dunne subwoofer, die je zowel rechtop als plat kunt plaatsen. Toch is deze subwoofer wat dikker dan de twee voorgenoemde opties. In platte toestand is deze subwoofer namelijk 17.6 cm hoog, 45.7 cm breed, en 35.4 cm diep.

Heb je daar genoeg ruimte voor onder je bank? Dan is de Jamo S 808 een goede keuze. In de behuizing zit namelijk een flinke subwoofer, met een diameter van 8 inch. Daarmee is dit dan ook de een grotere subwoofer dan die in de Canton ASF 75 SC. Ook deze subwoofer is voorversterkt, met een Klasse D versterker.

De woofer zelf is opzij gericht in de behuizing. Deze zit achter een optionele laag speakerstof, die je ook los kunt halen om de subwoofer nog iets dunner te maken. Als je de deze onder de bank plaatst, is het de bedoeling om de woofer omhoog te richten. In de MDF behuizing van de subwoofer zit er verder rechthoekige basreflexpoort.

Ondanks de subwoofer met een grotere diameter, is deze minder krachtig dan die van de Canton ASF 75 SC. Zo is het piekvermogen 100 Watt, en haalt deze subwoofer ook iets minder diepe tonen. Het opgegeven frequentiebereik is namelijk 38 Hz tot 180 Hz.

De subwoofer is aan te sluiten met de enkele RCA LFE ingang aan de achterkant. Een voordeel van deze subwoofer is dat de Cinch kabel om deze aan te sluiten wordt meegeleverd.Ook vind je aan de achterzijde een aan/uit-knop, een volumeknop, een low pass filter knop.

Een verschil met de twee voorgenoemde opties, is dat je de Jamo S 808 niet aan de muur kunt bevestigen. Wel kun je deze rechtop zetten, dus bijvoorbeeld ook achter je bank. Als je deze rechtop zet, kun je de rubberen pootjes plaatsen, zodat deze minder trillingen doorgeeft aan de vloer.

Deze subwoofer is verkrijgbaar in twee verschillende kleuren, namelijk in het zwart met een donkergrijze speakerstof, of in het wit, met een lichtgrijze speakerstof. Een derde uitvoering, met walnootfineer en een donkergrijze speakerstof, is op dit moment nergens als nieuw verkrijgbaar. Al deze uitvoeringen wegen 8.6 kg.

De Jamo S 808 is verkrijgbaar op Amazon.nl, Bol.com, Coolblue.nl, Expert.nl, en Doublepoint.nl.

Wil je een dieper basgeluid? Jamo heeft ook een platte subwoofer met een 10 inch woofer beschikbaar, namelijk de Jamo S 810. Deze heeft een 150 Watt piekvermogen, en haalt diepere tonen. In de platte toestand heeft de Jamo S 810 een hoogte van 22.6 cm. Deze subwoofer is onder andere verkrijgbaar op Amazon.nl, Bol.com, Coolblue.nl, Expert.nl,

Sharp HT-SBW160 – goedkope soundbar met draadloze platte subwoofer

Sharp Ht Sbw160 Soundbar Met Platte Subwoofer

Amazon.nl Bekijk prijs Product bekijken

Wil je géén volledige geluidsinstallatie bij je TV, maar lijkt een soundbar met platte subwoofer je een betere optie? Er zijn ook soundbars beschikbaar met bijbehorende platte subwoofers die je onder de bank kunt plaatsen.

Het voordeel is dat je zo’n soundbar rechtstreeks op je TV aan kunt sluiten, en géén receiver of andere losse speakers nodig hebt. Zo heb je met zo’n soundbar een beter geluid bij je TV, zonder dat je hoeft te werken met een receiver en losse speakers.

De Sharp HT-SBW160 is zo’n soundbar, en een goede keuze bij een beperkt budget. Deze soundbar kost meestal rond de 200 euro. Je kunt de huidige prijs van deze soundbar bekijken op Amazon.nl of Bol.com.

Volgens de handleiding van Sharp is de subwoofer slechts 9.4 cm hoog, 46.5 cm breed, en 25.5 cm diep. Daarmee is dit een zeer platte subwoofer, die je in in je huiskamer op meerdere plekken kunt verstoppen. Zo past deze onder de meeste banken, maar kun je deze bijvoorbeeld ook onder je TV meubel, of op een plank van je TV meubel plaatsen.

De subwoofer heeft een maximaal vermogen van 60 Watt, en een frequentiebereik van 40 Hz tot 120 Hz. Aan de voorkant van de subwoofer zit een basreflexpoort, en aan de onderkant zitten rubberen pootjes om te voorkomen dat deze trillingen doorgeeft aan de vloer.

Een voordeel is dat deze subwoofer automatisch een draadloze verbinding maakt met de soundbar, en je dus géén audiokabels nodig hebt om deze aan te sluiten.

De soundbar is 90 cm lang, 8.4 cm diep, en slechts 4.5 cm hoog. Met deze beperkte hoogte past deze gemakkelijk voor de TV, zonder voor het scherm te vallen. Het is een stereo (2.0) soundbar, waardoor deze samen met de subwoofer een 2.1 geluidsinstallatie maakt.

Voor zowel het linker als rechter audiokanaal heeft deze soundbar drie speakers beschikbaar: twee woofers, en één tweeter. Daarmee kan deze zowel de middentonen als hoge tonen correct weergeven. De soundbar zelf heeft een maximum totaal vermogen van 60 Watt.

Om de soundbar aan te sluiten op de TV, kun je gebruik maken van HDMI of van de optische (digitale/Toslink) aansluiting op de soundbar. Let op: er wordt géén HDMI of optische kabel meegeleverd. Daarnaast zit er een AUX port op de soundbar, waar je bijvoorbeeld een CD-speler of platenspeler op aan kunt sluiten.

Wel krijg je bij deze soundbar een bijbehorende afstandsbediening, en twee stroomkabels om zowel de soundbar als de subwoofer op het stopcontact aan te sluiten.

Daarnaast kun je draadloos muziek streamen naar deze soundbar (en subwoofer) over bluetooth. Verbind je bijvoorbeeld eenmaal je smartphone over bluetooth met deze soundbar, dan zal deze simpelweg alle audio hiervan afspelen. Je kunt dan op je smartphone muziek kiezen en bedienen.

Kortom is de Sharp HT SBW160 een voordelig alternatief op een complete geluidsinstallatie met een platte subwoofer.

Bluesound Pulse Soundbar 2i & Sub+ – beste soundbar met platte subwoofer

Bluesound Pulse Soundbar Met Platte Subwoofer Bluesound Pulse Soundbar Met Platte Subwoofer 2
 

Bol.com €1698 (Pulse Soundbar 2i & Pulse Sub+) Product bekijken

Lijkt je een soundbar met een platte subwoofer je een handig alternatief op een volledige geluidsinstallatie? Maar wil je toch nog een zeer goede geluidskwaliteit? Dan is de Pulse Soundbar 2i met de bijbehorende Pulse Sub+ voor jou de beste keuze.

Deze soundbar en subwoofer zijn op dit moment als één koop beschikbaar op Bol.com voor €1698, maar zijn ook los verkrijgbaar. Daarnaast kun je ook nog de Pulse Flex 2i toevoegen als achterspeakers, om de set uit te breiden tot surround set.

De Bluesound Pulse soundbar 2i is krachtige stereo (2.0) soundbar, met een maximaal vermogen van 120 Watt. De soundbar bevat voor elk geluidskanaal een 1 inch tweeter, een 2 inch mid-range driver, een 4 inch woofer, en een 4 inch passieve radiator. Met deze speakerindeling kan de soundbar zowel hoge, midden, als tonen nauwkeurig weergeven.

Vanwege de grote, krachtige, speakers, is dit een flink grote soundbar. Met de meegeleverde kick-stands kun je deze rechtop neerzetten, maar zal deze voor het scherm van een TV vallen als deze achter de soundbar staat. Wel kun je zowel de TV als de soundbar aan de muur bevestigen. Het benodigde wandmontagemateriaal wordt meegeleverd.

De Bluesound Pulse Sub+ is wél relatief laag. Leg je de subwoofer plat neer, dan is deze slechts 14.6 cm hoog, 45.7 cm breed, en 30 cm diep. Daarmee past deze onder de meeste banken, en is deze ook op vele andere plekken in je woonkamer gemakkelijk weg te stoppen. Ook is de subwoofer aan de muur te bevestigen, en wordt het benodigde montagemateriaal daarvoor meegeleverd.

Ook deze subwoofer maakt automatisch een draadloze verbinding met de soundbar. De ingebouwde woofer heeft een diameter van 8 inch. Het piekvermogen van de subwoofer is 200 Watt, en heeft een frequentierespons van 22 Hz tot 150 Hz. Daarmee haalt deze subwoofer de diepste tonen van alle genoemde subwoofers in dit artikel.

De soundbar is via HDMI (ARC), Optische aansluiting, of AUX aan te sluiten op je TV of andere apparaten. Alle audio-kabels voor deze aansluitingen worden meegeleverd. Ook is er een USB-port aanwezig, en kun je zo muziek afspelen van een externe harde schijf of USB-stick.

Daarnaast kun je draadloos muziek streamen naar deze soundbar. Daarvoor beschikt deze soundbar namelijk over zowel bluetooth als Wi-Fi. Het streamen over Wi-Fi is mogelijk met Apple AirPlay 2, of met Spotify Connect.

Ook is er voor Wi-Fi streaming een app beschikbaar, namelijk BluOS. Naast het kiezen van muziek, kun je met deze app onder andere ook multiroom audio in te stellen. Daarnaast is deze soundbar compatible met Google Assistant en Siri.

De soundbar zelf heeft géén ingebouwde microfoons die naar stemcommando’s luistert. Wel kun je een andere apparaat op hetzelfde Wi-Fi netwerk die dat wel doet, bijvoorbeeld een Google Nest Mini, vragen om muziek af te spelen op de Bluesound Pulse Soundbar 2i en de bijbehorende subwoofer.

Meer informatie over deze soundbar en de subwoofers kun je vinden op bluesound.com. Zowel de Pulse Soundbar 2i als de Sub+ zijn verkrijgbaar in twee kleuren, namelijk in het zwart en in het wit.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over platte subwoofers? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met genoemde producten die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie