Eén Airpod kwijt? Losse AirPod (Pro) kopen (linker of rechter)? De oplossing!

Apple Airpods kwijt? Losse linker of rechter Airpod kopenBen je één van je AirPods kwijtgeraakt? Het is misschien mogelijk om deze nog terug te vinden!

En als je deze toch niet kunt vinden, dan is het mogelijk om een losse AirPod te kopen (linker of rechter) voor een gereduceerd tarief.

Hieronder beschrijf ik de mogelijkheden!

AirPod kwijt? Vind deze terug met ‘Zoek mijn iPhone’ (Find my iPhone)

Heb je een iPhone met iOS 10.3 of hoger? Als je de Zoek mijn iPhone App hebt geconfigureerd, heb je kans om hiermee je kwijtgeraakte AirPod terug te vinden.

AirPods die je eerder met je iPhone hebt verbonden worden automatisch herkend door de app, en staan in de lijst met jouw apparaten. Klik in deze lijst op ‘AirPods’, en je kunt op een kaart zien waar ze zijn.

Als de AirPods nog online zijn, zie je een groene stip op een kaart. Ben je volgens de kaart in de buurt van je vermiste AirPod, en kun je deze toch niet vinden? Je kunt via de Zoek mijn iPhone App ook een geluid afspelen op de vermiste AirPod, zodat je kunt horen waar deze ligt.

Zijn de AirPods niet meer online, dan zie je een grijze stip op de kaart. Dit is de laatste locatie waar de AirPods nog online waren.

Je kunt de volledige instructies voor het terugvinden van je AirPods bekijken op support.apple.com.

Dit proces werkt hetzelfde voor alle uitvoeringen en generaties van de AirPods.

Welke AirPods of AirPods Pro heb ik? Zo kom je erachter!

Heb je jouw AirPods niet terug kunnen vinden? Dan zijn er een aantal opties om je verloren AirPod te vervangen met een nieuwe.

Voordat je een losse AirPod koopt, is het wel belangrijk om te weten welke AirPods je precies hebt. Er zijn meerdere generaties AirPods, en het is niet mogelijk om bijvoorbeeld een linker AirPod van generatie 1 te koppelen met een rechter AirPod van generatie 2.

Omdat je twee dezelfde AirPods nodig hebt, is het dus belangrijk om eerst te weten welke AirPods je precies hebt. Misschien weet je dit al, maar dan is het nog steeds handig om dit voor de zekerheid te controleren.

Dit zijn alle AirPods oordopjes tot nu toe:

 • De 1e generatie AirPods uit 2016 (modelnummers: A1523, A1722)
 • AirPods 2 uit 2019 (modelnummers: A2032, A2031)
 • AirPods 3 uit 2021 (modelnummers: A2565, A2564)
 • AirPods Pro uit 2019 (modelnummers: A2084, A2083)
 • AirPods Pro 2 uit 2022 (modelnummers: A2931, A2699, A2698)

Zo vind je welke AirPods jij hebt:

Je kunt in onder je bluetooth instellingen op je iPhone of iPad gemakkelijk vinden welke uitvoering je hebt. Zo doe je dat:

 1. Ga naar ‘Instellingen’, en selecteer ‘Bluetooth’.
 2. Zoek je AirPods in de lijst met bluetooth apparaten
 3. Druk op de knop ‘Meer info’ (i) naast jouw AirPods in deze lijst.

Vervolgens krijg je de modelnaam en modelnummer te zien. Vergelijk dit met de voorgenoemde lijst met verschillende AirPods om na te gaan welke AirPods je hebt, zodat je jouw verloren AirPod kunt vervangen met hetzelfde model.

Vervangende AirPods of AirPods Pro bestellen bij Apple: €89-109

Heb je de AirPod niet teruggevonden? Het verlies van een AirPod wordt niet gedekt door de garantie. Wel kun je een vervangende linker- of rechter AirPod krijgen bij Apple.

De kosten zijn op dit moment als volgt:

 • Eén vervangende AirPod (generatie 1, 2, of 3): €89
 • Eén vervangende AirPod Pro (generatie 1 of 2): €109

Je kunt hier op de site van Apple je vervanger bestellen.

Losse linker of rechter AirPod (Pro) kopen? Tweedehands: €30-60!

Je bent niet de enige die één AirPod is kwijtgeraakt. Er zijn genoeg anderen die na het kwijtraken van één AirPod, de overgebleven AirPod te koop zetten.

Het voordeel van een tweedehands (losse) AirPod is dat deze ongeveer de helft kosten van een vervanger via Apple zelf. De prijzen voor een losse AirPod liggen op dit moment zo tussen de 30 en 50 euro. Een losse AirPod Pro kost meestal tussen de 40 en 60 euro.

Elke linker en rechter AirPod (Pro) van dezelfde generatie zijn met elkaar te verbinden. Het maakt dus niet uit dat ze eerst onderdeel waren van twee verschillende setjes.

Als je een tweedehands AirPod koopt en wil gebruiken, moet je deze in de charging case plaatsen. Door de knop op de charging case ingedrukt te houden, worden de twee AirPods in de charging case met elkaar ‘gepaired’. Vanaf dat moment werken ze samen als nieuwe set.

AirPods (Pro) case/doosje kwijt? Dit zijn je opties!

Ben je alleen de oplaadcase voor je AirPods kwijt? Helaas is het doosje zelf niet zichtbaar op de Zoek mijn iPhone App.

Als je de case niet terug kunt vinden, kun je een vervangend AirPods doosje krijgen van Apple. Ook hierbij is het belangrijk om te weten welk doosje je wilt vervangen.

Hieronder alle beschikbare AirPods cases:

 • Lightning-oplaadcase voor AirPods 1 en 2 (modelnummer: A1602)
 • Draadloze oplaadcase voor AirPods 1 en 2 (modelnummer: A1938)
 • Lightning-oplaadcase voor AirPods 3 (modelnummer: A2897)
 • Draadloze oplaadcase voor AirPods 3 (modelnummer: A2566)
 • Oplaadcase voor AirPods Pro 1 (modelnummer: A2190)
 • Oplaadcase voor AirPods Pro 2 (modelnummer A2700)

Je kunt een verloren AirPods Case vervangen via het serviceproces van Apple (hier). Je kunt daar, na inloggen, een vervangend doosje bestellen, die je kunt ophalen bij een Apple store in de buurt.

Elke vervangende lightning oplaadcase voor de AirPods (gen 1 t/m 3) kost €59, en elke draadloze oplaadcase kost €79. Een vervangende oplaadcase voor de AirPods Pro 1 en 2 kost €99.

Tip: vervangend draadloos oplaaddoosje voor de AirPods 1 of 2 nodig? Dan is het makkelijker om deze online te bestellen. Het officiële draadloze oplaaddoosje voor de AirPods 1 en 2 wordt namelijk ook online verkocht, en is hier op Bol.com beschikbaar voor €79. Dan heb je deze morgen in huis voor dezelfde prijs als een vervanger via Apple.com, en hoef je niet langs de Apple Store.

Vind je een officieel vervangende case te duur? Er zijn ook onofficiële oplaaddoosjes voor alle AirPods verkrijgbaar. Deze laden je AirPods ook prima (draadloos) op, en zijn een stuk goedkoper.

Zo is een onofficieel draadloos oplaaddoosje voor de AirPods 1/2 op Amazon.nl verkrijgbaar, en kost deze slechts €39,99 op het moment van schrijven (6 april 2023). Ook een onofficieel doosje voor de AirPods Pro 1 is op dit moment op Amazon.nl verkrijgbaar voor slechts €39,99.

Nooit meer je AirPods kwijtraken? Gebruik een AirPods strap (koord)

Volledig draadloze oortjes zijn handig vanwege het draagcomfort, maar onhandig omdat de kans groter is dat je ze kwijtraakt. Ben je eenmaal je AirPods kwijtgeraakt, en wil je dat nooit meer?

Met een AirPods strap verbind je de twee AirPods oortjes met elkaar, via een koord dat je achter je nek draagt. Als er één AirPod uit je oor valt, blijft deze door het koord hangen, en raak je deze niet meer kwijt.

Je kunt zo’n AirPods strap onder andere kopen op Bol.com en Amazon.nl.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Je kunt hieronder een bericht achterlaten!

Oorspronkelijke publicatiedatum: 24 feb 2019. Laatste update: 6 april 2023.

Plaats een reactie

17 reacties op “Eén Airpod kwijt? Losse AirPod (Pro) kopen (linker of rechter)? De oplossing!”

 1. Update: informatie toegevoegd over de nieuwe generaties AirPods, en AirPods Pro. Heb je nog een vraag over verloren AirPods, en hoe je deze kunt vervangen? Laat het weten!

  Beantwoorden
 2. Hi guido,
  Ik heb een airpod generatie 1 en een airpod generatie 2. Die kan ik pairen maar de iphone geeft dan aan dat ze niet samenwerken vanwege t generatieverschil. 1 airpod werkt dan maar.. is hier iets aan te doen? Gr

  Beantwoorden
 3. Ik ben 2 AirPods pro verloren en heb alleen de draadloze case nog. Kan ik hier twee losse air pods pro voor bestellen en in de case gebruiken?

  Beantwoorden
 4. Ik ben mn airpod case waarschijnlijk verloren tijdens het uitgaan ( de airpods zelf had ik in wegens noise canceling ) kan ik hiervoor een nieuwe hale?

  Beantwoorden
 5. Als je een airpod pro kwijt bent en bijvoorbeeld gewoon 1 rechter airpod koopt op marktplaats, zijn deze dan echt zo te pairen zoals hierboven beschreven? Met andere woorden kun je dit bevestigen?

  Beantwoorden
 6. Hoi,
  Ik ben een airpod kwijt, dit is de linker. Ik heb een nieuwe rechter airpod gekocht alleen hoe koppel ik deze nu aan mijn linker?

  Beantwoorden
  • Hoi Linde,

   Dit zijn de instructies om de twee AirPods te koppelen:

   1. Plaats beide AirPods in de oplaadcase.
   2. Open het deksel en controleer het statuslampje. Het moet oranje knipperen.
   3. Houd de configuratieknop op de achterkant van de case enkele seconden ingedrukt. Het statuslampje moet wit knipperen.*
   4. Ga op uw iPhone naar het beginscherm.
   5. Open de case (met uw AirPods erin) en houd deze naast uw iPhone. Er verschijnt een configuratie-animatie op de iPhone.
   6. Tik achtereenvolgens op ‘Verbind’ en op ‘Gereed’.

   Bron: https://support.apple.com/nl-nl/HT207827

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 7. Hoi,
  In de Apple store is een enkel oortje €108 voor generatie 1. Je moet je case en andere oortje laten opsturen om te pairen en je hebt servicekosten (ik weet niet wat die kosten zijn, maar het is Apple dus vast niet goedkoop). Met andere woorden, niet echt de moeite waard.

  Beantwoorden
 8. Vandaag heb ik een update aan dit artikel uitgevoerd. De prijs van één vervangende Airpod bij Apple zelf is nu 75 euro (was 79 euro). Ook heb ik informatie toegevoegd over wat je kunt doen als je alleen de charging case kwijt bent.

  Beantwoorden
Send this to a friend