Xbox One controller gebruiken op de PS4? Dit zijn je opties!

Heb je een PlayStation 4, maar vind je de Xbox One controller beter dan een DualShock 4 controller? Gebruik maken van de Xbox One controller op de PS4 is mogelijk!

Het grootste verschil tussen de Xbox One en PS4 controllers is de plaatsing van de linker thumbstick. Op de Xbox One controller is deze hoger op de controller geplaatst. Daarnaast is de algehele vorm anders, en vind je de Xbox controller misschien beter in de hand liggen.

Helaas wordt de Xbox controller draadloos niet herkend door de PS4. Ook als je deze via USB aansluit wordt deze helaas niet herkend als bruikbare controller. Wil je toch een Xbox controller gebruiken op de PS4? Dan heb je twee verschillende opties.

De eerste optie is om gebruik te maken van een adapter, die de input van de Xbox One controller omzet naar input van een PS4 controller. De meest gebruikte optie is de ChronusMAX plus.

De tweede optie is om niet de Xbox One controller zelf te gebruiken, maar om gebruik te maken van een PS4 controller met Xbox layout en dezelfde vorm als een Xbox One controller. Twee populaire keuzes zijn de Hori Onyx en de Nacon Revolution Pro 2.

Hieronder ga ik verder in op deze twee opties.

Xbox One controller op PS4 gebruiken met ChronusMAX Plus

De ChronusMAX is een adapter die het signaal van een aangesloten controller kan omzetten in het benodigde signaal om de console te besturen.

Cronusmax Plus

ChronusMax Plus

Bekijk op Ebay.nl

Daarmee wordt het mogelijk om de Xbox One controller te gebruiken op de PS4. Ook ondersteunt de ChronusMAX de omgekeerde situatie, en veel andere combinaties aan controllers en consoles.

In deze video zie je een korte tutorial van het aansluiten van de de Xbox One controller op de PS4 met de ChronusMAX Plus. Het proces is simpel: je sluit de ChronusMAX aan op een USB port van de PS4, en sluit de Xbox One controller met een USB kabel aan op de ChronusMAX.

Dit werkt in principe plug & play, maar met de bijbehorende Software, Chronus PRO, kun je meerdere instellingen aanpassen.

De ChronusMAX Plus wordt niet verkocht door Nederlandse webshops. Wil je de ChronusMAX kopen, dan is de beste optie om deze te bestellen op Ebay.nl. Je bestelling wordt dan verzonden vanuit het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten.

De huidige prijs van de ChronusMAX Plus zelf is zo’n 70 euro. Daarnaast worden er verzendkosten gerekend van zo’n 6-15 euro afhankelijk van de verzendlocatie die je kiest.

Hoewel dit de enige oplossing is om een echte Xbox One controller te gebruiken op de PS4, is het een stuk goedkoper en gemakkelijker om een PS4 controller met Xbox layout te kopen. Hieronder meer informatie over die optie.

Xbox layout controller – Hori Onyx en Nacon Revolution Pro 2

PS4 controller kopen met een Xbox layout? Het voordeel hiervan is dat deze controllers out-of-the-box werken met de Playstation 4. Daarnaast bevatten al deze controllers ook het touchpad, dat ontbreekt bij de Xbox One controller.

De twee populairste PS4 controllers met een Xbox layout van dit moment zijn de Hori Onyx en de Nacon Revolution Pro 2. Beide controllers hebben dezelfde layout als de Xbox One controller. Zowel de Hori Onyx als de Nacon Revolution Pro 2 hebben de linker thumbstick aan de bovenkant van de controller, en de richtingtoets hieronder.

Hieronder bespreek ik deze twee producten, en noem ik de voor- en nadelen van beide opties.

Nacon Revolution Pro 2 Ps4 Controller
Nacon Revolution Pro 2
Bol.com (€118)

De richtingtoets van de Hori Onyx lijkt meer op die van de oorspronkelijke Xbox One controller. De richtingtoets van de Nacon Revolution Pro daarentegen is plat en rond uitgevoerd.

Bij de Revolution Pro 2 kan deze toets in totaal 8 verschillende richtingen waarnemen in plaats van de standaard 4. Elke richting, bijvoorbeeld omhoog, is namelijk nog op te splitsen (omhoog-links, omhoog-rechts). Met de bijbehorende software van Nacon kun je instellen of je de richtingtoets als 4 of 8 knoppen wil gebruiken. Kies je voor 8, dan kun je zelf extra functies kiezen voor deze toetsen; bijvoorbeeld om in-game een specifiek wapen te selecteren.

Qua vorm lijken beide controllers meer op een Xbox Controller dan een PS4 Dualshock Controller. De vorm van de Hori Onyx komt echter dichter in de buurt van de vorm van de Xbox One Controller, en zal daarom beter in de hand liggen als je gewend bent aan de Xbox controller.

De Hori Onyx is draadloos te gebruiken met de PS4. De Nacon Revolution Pro 2 moet daarentegen bedraad aangesloten worden op de PS4 met de meegeleverde USB-C kabel. Het voordeel van deze bedrade aansluiting is dat je deze ook kunt gebruiken om de controller te verbinden met je PC of laptop.

Een nadeel van de Hori Onyx Pro is dat deze geen 3.5 mm headphone aansluiting heeft. De Revolution Pro 2 heeft deze aansluiting wel.

Een ander voordeel van de Nacon Revolution Pro 2 is dat deze aan de onderkant nog vier extra knoppen heeft. Met de bijbehorende software kun je deze knoppen een functie geven. Ook zijn er andere instellingen aan te passen met deze software, zoals de gevoeligheid van de trigger-knopppen.

Met de huidige prijs van €47,99 is de Hori Onyx echter een stuk goedkoper, en daarnaast zelfs goedkoper dan een normale Sony DualShock controller voor de PS4. De Nacon Revolution Pro 2 is vanwege alle geavanceerde opties een stuk duurder. Op dit moment kost deze controller €118.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het aansluiten van een Xbox One controller op de PS4, of het kopen van een PS4 controller met een Xbox One layout? Ervaring met de genoemde producten? Je kunt hieronder een reactie achterlaten!

Plaats een reactie

6 reacties op “Xbox One controller gebruiken op de PS4? Dit zijn je opties!”

  • Hoi Wiggie,

   Nee, je hebt geen PC of laptop nodig om de ChronusMAX Plus te gebruiken. Je sluit de ChronusMAX aan op een USB port van je PS4, en dan de Xbox One Controller met een USB kabel op de ChronusMAX. Er is hierbij dus geen tussenkomst van een PC of laptop.

   Wel kun je op een PC of laptop de optionele Chronus PRO software gebruiken om meerdere instellingen aan te passen.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 1. Hallo, ik heb een vraag. Ik wil het juist andersom. Ik speel zelf op xbox one en ik kan niet goed over weg met de xbox one controllers en ik wil graag met een ps4 controller spelen op de xbox one. Maar dat vind ik te duur. Daarom wil ik een xbox one controller die er uit ziet als een ps4 controller. Ik heb er naar gezocht maar niks gevonden. Hebben jullie wat info misschien voor mij?
  Alvast bedankt!
  Met vriendelijke groet,
  Charlie

  Beantwoorden
  • Hoi Charlie,

   Zover ik weet zijn er helaas geen Xbox controllers met een PS4 layout beschikbaar. Wel kun je ook in jouw situatie gebruik maken van de ChronusMAX plus om de PS4 controller te verbinden met de Xbox. De instructies hiervoor vind je in deze video.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
Send this to a friend