Draadloze (WiFi) harde schijf (HDD), SSD, of USB-stick kopen? Dit zijn je opties!

Op zoek naar een draadloze externe opslag? Met een harde schijf (HDD), SSD, of USB-stick met Wi-Fi kun je draadloos bestanden bekijken, overzetten, en de toegang tot deze bestanden delen met meerdere gebruikers tegelijk.

Naast de draadloze verbinding via Wi-Fi, zijn deze harde schijven door de ingebouwde accu ook niet afhankelijk van een draad voor de stroomvoorziening. Deze harde schijven hebben namelijk een ingebouwde accu. Daarmee zijn deze harde schijven in tegenstelling tot een NAS ook geschikt voor draagbaar/portable gebruik.

In dit artikel beschrijf ik waarom een draadloze harde schijf handig is, en welke producten er beschikbaar zijn. Meteen meer informatie over de beschikbare producten? Dit zijn je opties:

Waarom een draadloze harde schijf kopen?

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor een draadloze harde schijf. Ik beschrijf hier een aantal situaties waarin een draadloze harde schijf een handige uitkomst is.

Een draadloze harde schijf maakt het bekijken van bestanden, waaronder foto’s en films, mogelijk voor meerdere gebruikers tegelijk. Omdat de harde schijf gebruik kan maken van zijn eigen accu, kan dit op elke mogelijke locatie. Zo kun je de draadloze harde schijf bijvoorbeeld gebruiken als opslag voor films of TV series, en deze met één of meerdere tablets tegelijk bekijken – handig voor op vakantie.

Een ander voordeel van een Wi-Fi harde schijf is dat je bestanden kunt opslaan op de harde schijf zonder de tussenkomst van een laptop of computer. Met een opslagcapaciteit tot wel 4TB kun je zo erg veel foto’s of (4K) videomateriaal opslaan op locatie. Er zijn draadloze harde schijven beschikbaar met een ingebouwde kaartlezer, die automatisch de inhoud van de SD-kaart overzetten naar de harde schijf. De SD-kaart kun je vervolgens wissen, en opnieuw gebruiken in je smartphone of camera. Met je smartphone kun je draadloos de opgeslagen bestanden op de schijf bekijken.

Naast het draagbare gebruik, zijn draadloze hare schijven ook als normale externe harde schijf gebruiken. Dit doe je door deze met een USB kabel aan te sluiten op je PC of laptop. Door de harde schijf op deze manier aan te sluiten, wordt ook de interne accu weer opgeladen.

Hoewel er genoeg redenen zijn om een draadloze harde schijf te gebruiken, is het aanbod op dit moment klein. Op dit moment (winter 2018), is er slechts één model draadloze HDD beschikbaar in Nederland. Ook is er slechts één model draadloze SSD verkrijgbaar, en één model Wi-Fi USB stick. Hieronder ga ik verder in op de beschikbare producten.

WD My Passport Wireless Pro – harde schijf (HDD) met WiFi

De enige harde schijf met WiFi die op dit moment nog te koop is in Nederland, is de WD My Passport Wireless Pro.

Wd My Passport Wireless Pro Harde Schijf Met Wifi

WD My Passport
Wireless Pro

Bol.com (€159)

Deze draadloze harde schijf wordt verkocht in vier verschillende opslagcapaciteiten: 1, 2, 3, en 4 TB. Je kunt in totaal zo’n 10 uur draadloos gebruik maken van deze harde schijf op de accu van 6400 mAh. De huidige lading van de accu wordt aangegeven door de 4 ingebouwde LED-lampjes.

Met de ingebouwde kaartlezer kun je bestanden van (micro-) SD kaarten overzetten naar de harde schijf. Met de bijbehorende software kun je instellen wat er moet gebeuren wanneer er een SD kaart wordt ingevoerd, en de aan-knop wordt ingedrukt. De meest gekozen optie is automatisch de inhoud van de SD kaart te kopiëren naar de harde schijf. Ook kun je externe apparaten aansluiten via USB aansluiten om bestanden over te zetten.

Je kunt instellen dat er incrementele back-ups worden gemaakt, waardoor alleen nieuwe bestanden op de SD kaart worden gekopiëerd naar de harde schijf. Bestanden die eerder al overgezet zijn, worden dan niet opnieuw overgezet.

De bestanden op de harde schijf zijn vervolgens via Wi-Fi te bekijken met je smartphone of tablet. In deze video zie je een korte demonstratie van dit proces.

Voor draadloos verbinden wordt er gebruik gemaakt van 802.11ac Wi-Fi (Wi-Fi 5). Dit is het snelste type Wi-Fi voor het draadloos overzetten van bestanden tussen twee apparaten die zich op een korte afstand van elkaar bevinden.

Deze draadloze harde schijf wordt geleverd met een charger om de accu op te laden, en een USB kabel om deze ook aan een PC aan te sluiten. Aangesloten op een PC werkt dit product hetzelfde als andere externe harde schijven.

Eenmaal aangesloten op je PC kun je de bestanden van de schijf overschrijven naar de harde schijf van je PC. Ook kun je via je PC bijvoorbeeld films of muziek kunnen overschrijven naar de WD My Passport Wireless Pro, zodat je deze vervolgens draadloos kunt bekijken.

De harde schijf is 12,6 cm lang en breed, 2.4 cm dik, en weegt 450 gram. Daarmee is deze compact en lichtgewicht, en daarom gemakkelijk mee te nemen.

Een volledig review van deze harde schijf kun je lezen op dpreview.com en techhive.com.

De WD My Passport Wireless Pro is te bestellen op Bol.com, in een uitvoering van 1 t/m 4 TB. De 1 TB uitvoering van deze harde schijf kost op dit moment €169,99. Daarnaast is op Coolblue.nl de 2 en de 4 TB uitvoering beschikbaar.

WD My Passport Wireless SSD – externe SSD met WiFi

De WD My Passport Wireless SSD werkt functioneel gezien hetzelfde als de WD My Passport Wireless Pro. Het grootste verschil is dat dit een Solid State Drive is, in plaats van een HDD. Daarom is de maximale snelheid van het overzetten van bestanden met deze schijf sneller.

Wd My Passport Wireless Ssd Ssd Met Wifi

WD My Passport
Wireless SSD

Amazon.de (bekijken)

Een ander verschil is de hoeveelheid opslagcapaciteit waaruit je kunt kiezen. De Wireless SSD is beschikbaar in 250 GB, 500 GB, 1 TB, en 2 TB. De accu van deze draadloze SSD is met 6700 mAh iets groter dan die van de Wireless Pro HDD. Wel geeft WD dezelfde accuduur op: zo’n 10 uur.

Net als de Wireless Pro bevat de Wireless SSD een SD kaartlezer die automatische backups kan maken. Via Wi-Fi 5 verbinding kun je de bestanden op de schijf bekijken, afspelen, of bewerken. Daarnaast heeft deze SSD ook Wi-Fi 4 ondersteuning.

De Wireless SSD wordt geleverd met de benodigde power adapter en een USB kabel. Ook wordt er een rubberen omhulsing meegeleverd, waardoor de SSD beter bestand is tegen vallen.

Door de rubberen omhulsing is deze draadloze SSD iets groter dan de eerder genoemde draadloze HDD: 13.5 cm lang en breed, en 3 cm dik.

De WD My Passport Wireless SSD is te bestellen op Amazon.de. Hier kun je kiezen uit de uitvoering vier de uitvoeringen, namelijk 250 GB, 500 GB, 1 TB, en 2 TB. Daarnaast is de 500 GB uitvoering beschikbaar op Coolblue.nl.

Sandisk Connect Wireless Stick – USB stick met WiFi

De Sandisk Connect Wireless Stick is de enige draadloze USB stick met Wi-Fi die je op dit moment in Nederland kunt kopen. Er zit op de zijkant van deze USB-stick een knop waarmee je Wi-Fi aan- en uit kunt schakelen.

Sandisk Connect Wireless Stick Usb Stick Met Wifi

Sandisk Connect
Wireless Stick

Bol.com (€33,99)

Deze stick maakt gebruik van Wi-Fi 4 om verbinding te maken met je apparaten. Om deze USB over Wi-Fi te gebruiken met je smartphone of tablet, zul je wel eerst een app moeten installeren.

De bijbehorende app, de Sandisk Connect Drive App, is gratis beschikbaar in de Apple App Store (iOS), en in de Google Play store (Android).

Met de app kun je via Wi-Fi bestanden op de stick bekijken, afspelen, of overzetten. Zo kun je bijvoorbeeld gemaakte foto’s en video’s van je smartphone overzetten naar de USB stick, en deze vervolgens van je smartphone verwijderen om weer ruimte te maken.

Ook kun je bijvoorbeeld films of muziek op de USB stick zetten, en deze afspelen op je smartphone of tablet. Zo nemen deze bestanden geen ruimte in op je smartphone. Vooral bij smartphones zonder micro-SD kaart aansluiting is dit een goede oplossing om toch gebruik te maken van deze bestanden.

Een ander voordeel is dat je bestanden op deze stick via meerdere apparaten kunt bereiken. Ook kun je met wel drie apparaten gelijktijdig gebruik maken van de files op deze stick. Zo kunnen er dus drie gebruikers tegelijkertijd muziek luisteren of een film kijken die op deze USB stick staat opgeslagen.

De batterijduur van de USB stick is zo’n 4,5 uur. Om de batterij weer op te laden zul de deze via USB moeten aansluiten op een laptop, PC, of USB charger. Wanneer deze is aangesloten op een laptop of PC, werkt deze USB stick hetzelfde als een normale USB stick.

Deze USB stick is verkrijgbaar in vijf verschillende uitvoeringen: met 16, 32, 64, 128 en 200 GB aan opslagruimte. De uitvoering van 16 GB kost op dit moment slechts €33,99 op Bol.com. De grootste uitvoering, die van 200 GB, kost op dit moment €131,54.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over draadloze (Wi-Fi) harde schijven? Laat hieronder een bericht achter, en je krijgt gericht advies. Ervaring met een van de genoemde producten? Je kunt hieronder ook een bericht achterlaten om je ervaring met het product te delen. Zo help je anderen om de juiste keuze te maken.

Plaats een reactie

Send this to a friend