Trust Urban Primo Powerbank Review en Test

De Trust Urban Primo Powerbank is een populaire powerbank die verkrijgbaar is in verschillende uitvoeringen. Zelf heb ik deze powerbank in de uitvoering van 13000 mAh; de uitvoering met de grootste batterijcapaciteit.

Ik heb de Powerbank gekocht op Alternate.nl voor €19,99. Dat is 15 euro minder dan de adviesprijs van Trust, en de normale prijs bij Alternate (€34,99). Op het moment van schrijven geldt deze aanbieding nog steeds.

Ik heb deze powerbank nu een maand in bezit, en in die tijd uitvoerig getest. Op deze pagina lees je een gedetailleerd review. In dit review beoordeel ik de Trust Urban Primo Powerbank op de algehele bouw en design, gebruik en functies, prestaties (aan de hand van een test), en de prijs-kwaliteitverhouding

Productfotos

Samenvatting

Hieronder een korte samenvatting, met daarin mijn reviewscores voor de Trust Urban Primo Powerbank.

Trust Urban Primo Powerbank
  • Bouwkwaliteit en design
  • Gebruik en functies
  • Prestaties
  • Prijs-kwaliteitverhouding
4.5

Samenvatting

De 13000 mAh Trust Urban Primo Powerbank is een goedkope powerbank die je smartphone snel, en vaak kan opladen. De powerbank is gemakkelijk in gebruik en stevig gebouwd. Vanwege de hoge capaciteit is deze powerbank redelijk groot en zwaar, en minder geschikt om mee te nemen in je broekzak.

Algehele bouw en design – 4/5

De 13000 mAh uitvoering van deze powerbank is 13.8 cm lang, 6.2 cm breed, en 2.1 cm dik. Met deze afmetingen past deze powerbank nog wel in een (grote) broekzak, maar is deze redelijk groot en zwaar om lange tijd comfortabel in de broekzak bij je te dragen. Voor een jaszak is dit formaat beter geschikt. Een voordeel van het design is dat de powerbank gebruik maakt van afgeronde hoeken, zodat deze in de broek of jaszak niet met een scherpe rand of hoek in je lichaam prikt.

De powerbank voelt stevig en solide aan, en kan tegen een stootje. Ik heb de powerbank al eens per ongelijk laten vallen toen ik deze uit m’n broekzak haalde. Dit heeft de powerbank prima overleefd zonder zichtbare of functionele schade.

De twee meegeleverde kabels zijn van goede kwaliteit. De kabels zelf voelen stevig aan, en zitten erg stevig en strak vast in de powerbank en je apparaat zoals telefoon of tablet.

Helaas zijn de kabels voor bepaald gebruik soms wat kort. De effectieve lengte van de twee meegeleverde kabels heb ik opgemeten: 51 cm. Daarmee zijn deze kabels lang genoeg om met de powerbank in je zak, zittend te kunnen browsen op je smartphone. Staand browsen op je smartphone gaat met de lengte van deze kabels nog net. Wil je staand bellen met de powerbank in je zak, dan is de kabel te kort.
Gelukkig kan je elke micro USB naar USB kabel gebruiken met deze powerbank. Heb je nog een langere kabel liggen, dan kan je deze gebruiken om dit probleem te omzeilen.

Voordelen:

  • Powerbank is nog net broekzatformaat, en zeker jaszakformaat te noemen
  • Stevige, robuuste bouw
  • Geen scherpe randen
  • Kwalitatief goede kabels

Nadelen:

  • Wat groot en zwaar voor in de broekzak
  • Kabels te kort voor bepaald gebruik

Gebruik en functies – 4.5/5

Het gebruik van deze powerbank is zo simpel, dat de meegeleverde handleiding slechts uit vier afbeeldingen bestaat, die de vier functies van de powerbank omschrijft: het opladen van de powerbank, het opladen van een apparaat, het bekijken van de huidige lading van de powerbank, en de zaklampfunctie.

Het opladen van de powerbank werkt hetzelfde als het opladen van een smartphone. Je gebruikt simpelweg een USB lader die aangesloten zit op het stopcontact, en sluit deze aan op de powerbank met de micro-USB kabel. Hoe snel de powerbank voor 100% opgeladen is, hangt af van de gebruikte USB lader. Trust geeft aan dat dit zo’n 8 uur duurt met een snelle 2 ampère USB-lader, en zo’n 15 uur met een 1 A USB lader.

Het opladen van een telefoon, tablet, mp3-speler, of ander apparaat werkt ook simpel. Je sluit simpelweg een apparaat aan met één van de meegeleverde kabels, en deze begint automatisch op te laden. De powerbank heeft twee verschillende USB uitgangen. De USB-poort die naar het midden van de powerbank ligt, kan maximaal 1 ampère (1 A) leveren bij het opladen. De USB-poort die richting de voorzijde van de powerbank ligt kan je smartphone sneller opladen, omdat deze maximaal 2.1 A kan leveren. Ook is het mogelijk om twee apparaten tegelijk op te laden.

Het opladen gaat snel genoeg om intensief gebruik te kunnen blijven maken van je smartphone, zonder dat deze leegloopt. Hoe snel je een smartphone precies kan opladen, en hoe vaak je een smartphone kan opladen met een volle powerbank heb ik getest. Verderop in dit artikel zie je de resultaten van deze test.

De vier indicatorlichtjes aan de bovenzijde van de Trust Urban Primo geven de huidige lading aan van de powerbank aan.

Bij het opladen van een apparaat branden de indicatorlichtjes van de powerbank. Vier lichtjes betekent een lading van 100%, drie lichtjes een lading van 80%, twee lichtjes een lading van 40%, en één lichtje een lading van 20%.  Als de powerbank bijna leeg is, begint het laatste lichtje te knipperen.

Als je geen apparaten aan het opladen bent, kun je de knop op de Trust Urban Primo Powerbank indrukken om de huidige status van de batterij te bekijken. Laadt je de powerbank zelf op, dan gaan de indicatorlichtjes ook aan. Stel je powerbank is voor 40% opgeladen, dan branden er twee van de vier lichtjes constant. De overige twee lichtjes knipperen dan, om aan te geven dat de powerbank aan het opladen is.

De indicatorlampjes zorgen voor twee kleine nadelen van dit product. Persoonlijk zou ik de voorkeur geven aan een klein LED-scherm, waarop de huidige lading van de powerbank uitgedrukt wordt in procenten. Dat is accurater, en geeft daarmee een betere indruk van de huidige lading van de powerbank.

Daarnaast zijn de indicatorlichten niet uit te schakelen bij het opladen van apparaten, en het opladen van de powerbank zelf. Omdat de indicatorlichten redelijk fel zijn, kan het (knipperende) licht irritant zijn. Ookal leg je de powerbank met de kant van de indicatorlichten op een oppervlak, dan is dit knipperende licht, vooral in een donkere omgeving, nog steeds een beetje te zien door het grijze plastic en de twee USB poorten.

De laatste functie van deze powerbank is de zaklampfunctie. Door de knop 4 seconden ingedrukt te houden, gaat het LED lampje aan de voorkant branden. Door de knop nogmaals 4 seconden ingedrukt te houden, gaat het licht weer uit. De zaklamp is een leuke extra, maar geeft niet echt sterk licht. Je kunt met het licht van de zaklampfunctie binnenshuis prima de weg vinden zonder je lampen aan te doen, maar voor buitengebruik op langere afstanden is deze minder geschikt.

Voordelen:

  • Laadt snel je apparaat op: snel genoeg om het apparaat te kunnen blijven gebruiken.
  • Twee apparaten tegelijk opladen
  • Simpel in gebruik
  • Zaklampfunctie
  • Wordt niet warm bij gebruik

Nadelen:

  • De vier indicatorlichten geven de lading niet erg accuraat aan
  • De indicatorlichten zijn niet uit te schakelen tijdens het opladen

Prestatie (test) – 4.5/5

Er zijn veel verschillende manieren om een batterij te testen. Ik heb het bij twee tests gehouden, om belangrijke praktische vragen te beantwoorden. Namelijk:

1. Hoe vaak kan deze powerbank mijn telefoon volledig opladen?
2. Hoe lang duurt het om mijn telefoon op te laden?

Hieronder meer over de uitvoering van de test, en de testresultaten.

Test 1: hoe vaak kan deze powerbank mijn telefoon volledig opladen?

Je weet pas echt hoevaak de powerbank je telefoon kan opladen door dit te testen. De makkelijkste schatting is simpelweg door de hoeveelheid mAH van de powerbank te delen door de hoeveelheid mAH van de batterij van de telefoon.

Met deze schatting kom je meestal hoger uit dan de werkelijkheid, omdat verliezen bij het laadproces zo niet worden meegerekend. Daarnaast kan deze schatting ook inaccuraat zijn, omdat het mogelijk is dat de powerbank en je smartphone een verschillend voltage hebben. Voor meer achtergrondinformatie, en een volledige voorbeeldberekening. lees de tekst onder ‘Achtergrondinformatie’.

Achtergrondinformatie

De capaciteit van de powerbank wordt bijna altijd uitgedrukt in mAh. Door de hoeveelheid mAh van de accu te delen door de hoeveelheid mAh van je smartphone, kun je schatten hoevaak je deze met een volle powerbank kunt opladen. De meeste smartphones en powerbanks gebruiken namelijk hetzelfde soort batterij: een Li-ion batterij met een nominaal voltage van 3.7 V.

Voorbeeld: De Samsung J7 heeft een 3.7 V batterij van 2000 mAh. Volgens de schatting kan de Trust Urban Primo, met een 3.7 V batterij van 13000 mAh, de telefoon 13000/2000 = 6.5 keer opladen. Door het optreden van verliezen zal dit in de praktijk minder zijn. Hoe kleiner dit verlies, hoe beter de powerbank.

Als de powerbank en de smartphone een ander voltage gebruiken, moet je om een schatting te maken eerst omrekenen naar Wattuur. Wattuur bereken je door Ampère-uur te vermenigvuldigen met het voltage. De Trust Urban Primo kan 13.000 mAh * 3.7 V = 48.1 Wh leveren.

De Motorola Moto G3 heeft een batterij van 2470 mAh bij 3.8 V spanning: 9.386 Wh. Volgens de schatting dus genoeg om de telefoon 48.1/9.386 = 5.12 keer op te laden.

USB werkt altijd met een spanning van 5V. Om op te kunnen laden via USB, wordt de batterijspanning dus eerst omgezet naar 5V. In de telefoon wordt de 5V weer omgezet tot de juiste spanning van de batterij: bij de Moto G3 dus 3.8V. Deze processen zijn de voornaamste reden dat er verliezen optreden.

Om te testen, heb ik gebruik gemaakt van Motorola Moto G3 als testtoestel. Deze telefoon heeft met 2470 mAh ongeveer een gemiddeld grote batterijcapaciteit, en zou volgens de schatting 5.12 keer op te laden zijn met de powerbank.

Bij de test heb ik eerst de powerbank volledig opgeladen. Je weet zeker dat de powerbank volledig is opgeladen wanneer deze aan de lader zit aangesloten, en alle vier de blauwe indicatorlichten volledig branden, en gestopt zijn met knipperen.

Vervolgens heb ik de testtelefoon volledig leeg laten lopen, waardoor deze ook afsluit (shutting down). Door de telefoon aan te sluiten aan een lader, geeft deze op het scherm alleen de batterijlading aan. Door de telefoon niet aan te zetten, loopt de batterij niet leeg door verbruik van apps die op de achtergrond draaien, en wordt de test daardoor niet beïnvloedt.

Na het volledig leeg laten lopen, heb ik de telefoon met de powerbank opgeladen. In deze test heb ik hiervoor de 2.1 A stand gebruikt. Meteen nadat de telefoon 100% heeft bereikt, heb ik de powerbank los gekoppeld. Vervolgens heb ik de telefoon weer snel tot 0% leeg laten lopen met behulp van de app “Your Battery Drainer“. Dit proces heb ik herhaald tot de powerbank leeg was, en de batterij van de telefoon niet verder kon opladen.

Het resultaat was dat ik met een volledig volle powerbank de Moto G3 4 keer heb kunnen opladen tot 100%, en bij de 5e keer opladen tot 9% kwam. Vergelijk je dat met de berekende schatting van 5.12, dan komt dat neer op ongeveer 80% efficiëntie, en 20% verlies.

Volgens deze test van AndroidAuthority heeft de gemiddelde powerbank een efficiëntie van zo’n twee derde (66,66%). De Trust Urban Primo Powerbank scoort dus goed qua efficiëntie.

2. Hoe lang duurt het om je telefoon volledig op te laden?

Ook dit heb ik getest in combinatie met de Moto G3, die een batterij heeft van 3.8V en 2470 mAh. Volgens de specificaties kan deze telefoon met maximaal 1.5A opgeladen worden (bron). Bij gebruik van de 2.1 A uitgang zou er in dat geval automatisch 1.5 A gebruikt worden.

Ik heb de twee standen van de powerbank getest: de 1 A stand, en de 2.1 A stand. Daarnaast heb ik ter vergelijking ook de snelheid van een Motorola wall charger van deze telefoon getest. Deze charger heeft modelnummer SPN5507A, en zegt eeen output van 5.1 V en 850mA te kunnen leveren.

Bij deze test heb ik eerst de telefoon volledig leeg laten lopen, tot deze zichzelf afsluit. Wanneer je begint met opladen is op het scherm alleen de huidige lading van de batterij zichtbaar. Omdat Android in deze stand nog niet is opgestart, wordt er op deze manier nagenoeg geen gebruik gemaakt van de batterij. Met gebruik van een interval timer heb ik om de vijf minuten de huidige lading van de telefoon genoteerd. Hieronder de grafiek van het resultaat.

De wall charger van Motorola doet er 173 minuten (2 uur en 53 minuten) over om de Moto G3 voor 100% op te laden, en de powerbank in de snelste stand 123 minuten (2 uur en 3 minuten).

Met deze test is de powerbank dus 50 minuten sneller dan de oplader. Zou je een telefoon gebruiken met een batterij die een stroom van 2.1 A aankan, dan laadt de telefoon nog sneller op. Ook de langzame stand van de powerbank is met een tijd van 134 minuten nog steeds 39 minuten sneller dan de wall charger.

Prijs-kwaliteitverhouding – 5/5

Zoals in de vorige reviewonderdelen naar voren kwam, is de kwaliteit van deze powerbank erg goed.

Maar betaal je teveel voor deze kwaliteit? Nee. Op dit moment is er namelijk geen enkele powerbank van een reputabel merk te vinden waar je zo’n hoge capaciteit krijgt (13000 mAh) voor zo’n lage prijs (€19,99). Daarom scoort de Trust Urban Primo Powerbank wat mij betreft ook een perfecte score van 5/5 als het gaat om de prijs-kwaliteitverhouding.

Beschikbaarheid

De Trust Urban Primo powerbank van 13.000 mAh is bij meerdere webshops te bestellen. Zie de tabel hieronder voor het volledige overzicht.

Prijsverloop...

Prijsverloop voor: Primo Powerbank 13000

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: €17,99 15 januari 2024
Hoogste prijs ooit: €17,99 1 mei 2023
Laagste prijs ooit: €17,99 1 mei 2023
Sinds 1 mei 2023

Laatste veranderingen:

€17,99 1 mei 2023
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor Primo Powerbank 13000 - €17,99

De Trust Urban primo is op dit moment mijn nummer 1 aanrader voor doorsnee gebruik. Bekijk ook het artikel ‘Beste powerbank‘ voor meer aanraders.

Plaats een reactie

2 reacties op “Trust Urban Primo Powerbank Review en Test”

  1. Het is een fantastisch apparaat, zou wel handig geweest zijn als ze er de oplaadtijd bij hadden gezet, die het apparaat nodig heeft om zich volledig op te laden
    De handleiding die erbij zit, heb he niets aan
    Maar voor de rest, 3 restaurant sterren wat mij betreft

    Beantwoorden
  2. Ik heb de Primo Powerbank 10.000 mAh versie.
    Ik wilde deze gebruiken voor mijn GoPro Here 4 Silver omdat ik geen zin had om steeds batterijen te wisselen(reuze irritant als je de GoPro op je hoofd hebt en je wilt steeds checken of je genoeg batterij hebt).
    Er van uitgaande dat de batterij van de GoPro zelf al volledig opgeladen is kan ik in totaal dik 24 uur achter elkaar filmen als ik de powerpack op de GoPro aansluit en de GoPro instel op 2.7k modus.
    Ben zeer tevreden met dit powerpack !

    Beantwoorden
Send this to a friend