HP Pavilion 15-eh0947nd: goede laptop? Beter alternatief!

Interesse in de HP Pavilion 15-eh0947nd laptop? Deze 15.6 inch laptop van HP is op dit moment een populaire keuze. Maar is dit eigenlijk wel een goede laptop voor deze prijs? Wat zijn de voor- en nadelen van deze laptop, en zijn er betere alternatieven voor een vergelijkbaar budget?

Om deze vragen te beantwoorden ga ik uitgebreid in op de belangrijke eigenschappen van deze laptop, en geef ik aan wat voor prestaties je hiervan kunt verwachten. Daarna vergelijk ik deze laptop met andere laptops van hetzelfde budget, om zo te bepalen of de laptop een goede prijs-prestatieverhouding heeft. Ten slotte geef ik een samenvatting van de reviews van deze laptop, en noem ik de meest genoemde voor- en nadelen.

HP Pavilion 15-eh0947nd: specificaties en eigenschappen

Hp Pavilion 15 Eh0947nd

Coolblue.nl €619 Product bekijken

De 15-eh0947nd is een populaire samenstelling van de Pavilion laptop-serie van HP. Op dit moment is deze laptop beschikbaar voor €619, op Coolblue.nl. Hieronder de belangrijkste eigenschappen van deze laptop.

Het belangrijkste component voor de snelheid van de laptop is de processor. Deze laptop bevat de AMD Ryzen 5 4500U processor, een huidige processor van AMD’s middenklasse. Deze processor heeft zes processorkernen, met een standaard kloksnelheid van 2.3 GHz, en een maximale kloksnelheid 4.0 GHz.

Uit tests (benchmarks) blijkt dit echter een zeer krachtige processor, en is deze in de praktijk zelfs sneller dan veel processors van Intel‘s i7-serie, wat juist high-end processoren zijn. Kortom is de Ryzen 5 4500U dus een erg krachtige processor, en zeker een goede keuze bij dit budget.

In de praktijk zal deze processor altijd snel zal blijven bij het multitasking van alledaagse taken. Ook kan deze processor zwaardere software aan, zoals foto- en videobewerkingssoftware.

De laptop maakt gebruik van de geïntegreerde videochip van de processor om te zorgen voor beeld. De Ryzen 5 45ooU wordt gebundeld met de Radeon Vega 6. Dat is een GPU met een maximale kloksnelheid van 1.5 Ghz. Deze kan maximaal het gebruik van 4 schermen ondersteunen, en ook beeld kan weergeven in de 4K resolutie.

Ook maakt deze GPU het mogelijk om licht te gamen. In deze video zie je een test van de gaming prestatie van de Ryzen 5 4500U en de Vega 6.

Kortom is het met de Radeon Vega 6 mogelijk om te gamen, en kun je zelfs recente games spelen. Je kunt bij veel games met lage, of de laagst mogelijke, grafische instellingen prima speelbare framerates (tussen de 30 en 60) halen. Meestal zul je daarvoor ook de resolutie iets omlaag moeten instellen, naar Full HD (720p) of 900p. Wil je echt goed kunnen gamen? Dan is een laptop met een dedicated videokaart een betere keuze.

Voor een laptop van dit budget heeft de HP Pavilion 15-eh0947nd een gemiddelde hoeveelheid werkgeheugen. Deze laptop bevat namelijk 8 GB aan RAM. Hoewel 8 GB aan RAM voor veel gebruik voldoende is, zijn er tegenwoordig ook laptops beschikbaar in deze prijsklasse met 16 GB aan RAM.

Werkgeheugen is belangrijk voor de prestatie van een laptop bij software die veel grote bestanden tegelijk gebruikt, zoals video-bewerkingssoftware. Ook bij het gebruik van veel software tegelijk (multitasking) is een grote hoeveelheid RAM gunstig.

Voor bestandsopslag bevat de laptop een SSD van 256 GB. Een voordeel op veel laptops van een paar jaar geleden, is dat dit een sneller type SSD is. Deze laptop gebruikt namelijk een PCI-e SSD, en haalt daarmee flink hogere snelheden dan SATA SSD’s, het meest gebruikte type van een paar jaar terug.

Als je nu na een aantal jaar een upgrade maakt, zal de laadsnelheid en de snelheid van het overzetten van bestanden dan ook sneller verlopen dan je gewend bent. Zeker als je oude laptop nog helemaal geen SSD gebruikt, maar nog gebruikt maak van een HDD.

Met de opslagruimte van 256 GB is heb je een middelmatige hoeveelheid opslag. Bij dit budget zijn er ook veel laptops te vinden met de dubbele hoeveelheid opslagruimte, namelijk 512 GB.

Toch zal 256 GB bij typisch gebruik voldoende zijn, en zal het zeker een paar jaar duren voor de harde schijf vol zit. Wil je meer opslagruimte? Dan kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een externe harde schijf.

Het beeldscherm van de HP Pavilion 15-eh0947nd heeft een beelddiagonaal van 15.6 inch. Dat is de meest voorkomende schermafmeting voor laptops. Met deze schermafmeting kun je  langdurig comfortabel werken op de laptop, en is de laptop toch nog gemakkelijk mee te nemen. Wil je een laptop die je nog makkelijker mee kunt nemen? Dan kan juist een kleinere afmeting (13.3 of 14 inch) gunstig zijn. Wil je juist meer werkoppervlakte, dan kun je beter kiezen voor een 17 inch laptop.

Dit scherm heeft de Full HD resolutie, en daarmee 1920×1080 pixels. Het gebruikte paneeltype is IPS. Daarmee heeft dit scherm een relatief goede kleurechtheid, en grote kijkhoeken. Met de anti-reflecterende afwerking zul je weinig reflecties zien op het scherm.

Het scherm heeft een verversingssnelheid ofwel refresh rate van 60 Hz. en een maximale felheid van 250 nits. Zowel deze verversingssnelheid als felheid zijn daarmee middelmatig. Wil je de laptop ook veel in het buitenlicht gebruiken? Dan kun je beter kiezen voor een scherm met een hogere hogere maximale felheid.

Wel heb je met de Full HD resolutie en het IPS scherm goede eigenschappen voor het kijken van video’s, zoals TV series en films. Met de Full HD resolutie kun je op deze laptop namelijk video kijken zonder zwarte balken boven of naast het beeld: dit is namelijk de meest voorkomende resolutie bij video. Ook zal het IPS scherm hierbij zorgen voor een goede kleurweergave.

Het toetsenbord van deze laptop heeft de, in Nederland standaard, QWERTY-indeling. Daarnaast zit er aan de rechterkant van dit toetsenbord een numpad, waardoor je met dit toetsenbord sneller data kunt invoeren. Dit toetsenbord heeft een toetsenbordverlichting. Deze is optioneel, en kun je naar wens in- of uitschakelen.

Onder het toetsenbord zit verder een multitouch touchpad, zodat je de laptop ook kunt bedienen zonder een muis aan te sluiten.

De laptop heeft een ingebouwde HD-ready (720p) webcam en twee ingebouwde microfoons. Daarmee is deze laptop ook prima geschikt voor videobellen, bijvoorbeeld met Zoom of Microsoft Teams. Om geluid af te spelen bevat deze laptop twee speakers (ontworpen door B&O), die het geluid in stereo (2.0) afspelen.

Met een gewicht van 1.75 kg, is deze laptop lichter dan het huidige gemiddelde. Verder is het gunstig dat deze laptop slechts 1.79 cm dik is: daarmee is deze laptop ook slanker dan de meeste concurrenten. Verder is de laptop 36.2 cm breed, en 23.4 cm diep. De laptop is uitgevoerd in een combinatie van zilverkleurig kunststof en aluminium.

De laptop bevat een 41Wh Lithium-ion batterij, en heeft een opgegeven batterijduur van 9 uur. Daarmee heeft deze laptop een íets bovengemiddeld lange batterijduur, en is deze hiermee in staat om het een volledige werk- of studiedag vol te houden. Het opladen van de laptop verloopt via de meegeleverde AC voedingskabel.

Een voordeel van deze laptop is dat deze fast-charging ondersteunt. Hiermee is de laptop na slechts 45 minuten op 50% van de maximale batterijlading.

Met Wi-Fi 5, en bluetooth 4.2 beschikt deze laptop over de twee belangrijkste vormen van draadloze communicatie. Wel mist de laptop daarmee de nieuwste en snelste versie van zowel Wi-Fi (6) en bluetooth (5.0). De laptop heeft géén Ethernet-poort, en kun je daarom dus niet bedraad aansluiten op het internet.

Deze laptop heeft een middelmatige hoeveelheid aansluitingen. Om deze laptop op een monitor aan te sluiten zit er aan de linkerkant een HDMI-port. Verder vind je hier een USB-C 3.1 port, die ook DisplayPort 1.4 over USB ondersteunt, een USB-A port, en micro-SD kaartlezer, en een koptelefoonaansluiting. Aan de rechterkant van de laptop zit nog een USB-A port. Verder vind je hier alleen de aansluiting voor de oplader, en een aansluiting voor een Kensington-slot.

De laptop draait de het besturingssysteem Windows 10 Home. Wil je gebruik maken van Office? Dan zul je dit los moeten aanschaffen, of gebruik moeten maken van een gratis Office alternatief.

De huidige prijs van deze laptop is €619 op Coolblue.nl. De laptop wordt geleverd met de oplaad-adapter en een handleiding.

Goede laptop voor €619? Vergelijking met alternatieven!

Om te bepalen of de HP Pavilion 15-eh0947nd een goede koop is, kun je kijken naar de eigenschappen en de prijs. Zijn er voor deze prijs (€619) laptops te vinden met krachtigere hardware, meer opslagruimte, en/of een beter beeldscherm?

Na onderzoek blijkt dat er betere alternatieven zijn. Hieronder vind je een laptop met zowel betere eigenschappen als een betere prijs, die daarmee een flink betere koop is.

De HP 15s-eq2730nd: simpelweg beter!

De HP 15s-eq2730nd bevat krachtigere componenten dan de HP Pavilion 15-eh0947nd, én is op dit moment €40 goedkoper (op Bol.com).

Deze laptop bevat namelijk een krachtigere processor, namelijk de AMD Ryzen 5 5500U. Dit is de opvolger van de Ryzen 5 4500U, die in de HP Pavilion 15-eh0947nd is te vinden. Voornamelijk de bijbehorende GPU, de Radeon RX Vega 7, is flink beter.

Een ander voordeel van deze laptop is dat deze twee keer zoveel geheugen bevat, namelijk 16 GB RAM.

Ook heeft deze laptop twee keer zoveel opslagruimte. De HP 15s-eq2730nd heeft namelijk een 512 GB PCI-e SSD.

Verder is deze laptop op de andere eigenschappen hetzelfde. Zo heeft deze ook een 15.6 inch Full HD IPS scherm, en een QWERTY toetsenbord met numpad. Eén klein nadeel is dat deze laptop géén toetsenbordverlichting heeft.

Toch is deze laptop vanwege de snellere processor, de dubbele hoeveelheid geheugen en opslagruimte, én de lagere prijs, een veel betere keuze. De HP 15s-eq2730nd is te bestellen op Bol.com, en is daar op dit moment met 11% korting verkrijgbaar voor €579.

HP Pavilion 15-eh0947nd reviews, tests en ervaringen

Naast de hardware-eigenschappen kunnen er meer eigenschappen zijn die bepalen of een laptop een goede koop is. Bijvoorbeeld de bouwkwaliteit, of hoe goed het toetsenbord goed aanvoelt.

Op dit moment zijn er alleen klantreviews van deze laptop te vinden op Coolblue.nl. Hier krijgt deze laptop een gemiddelde reviewscore van 9.1/10 na 208 reviews. Bijna alle klanten noemen dat de laptop erg snel is. Ook wordt het goede beeldscherm veelvuldig als voordeel genoemd. Daarnaast wordt het lage gewicht van de laptop als voordeel genoemd, en zijn klanten ook tevreden over de goede batterijduur.

De meeste reviews noemen géén nadelen. Van de reviews die wel nadelen noemen, is het meest genoemde nadeel dat er maar 2 USB-A ports beschikbaar zijn. Ook wordt er meerdere keren aangegeven dat de aan/uit-knop op een onlogische plek zit. Daarnaast noemt een enkele klant dat de plastic behuizing wat goedkoop aandoet.

Kortom zijn de reviews van deze laptop erg positief.

HP Pavilion 15-eh0947nd kopen: beschikbaarheid, prijs, aanbiedingen

Hieronder vind je de prijs van deze laptop (EAN: 0195697051050), inclusief de prijsgeschiedenis. De prijs wordt automatisch bijgehouden. Is deze laptop niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je een prijsmelding instellen. Je krijgt dan automatisch een e-mail wanneer deze beschikbaar is voor je ingestelde prijs.

bol.com Bol.com
niet op voorraad
Bekijken
coolblue.nl Coolblue.nl
niet op voorraad
Bekijken
Prijsverloop...

Prijsverloop voor: HP Pavilion 15-eh0947nd DDR4-SDRAM Notebook 39,6 cm (15.6") 1920 x 1080 Pixels AMD Ryzen 5 8 GB...

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: - 15 juni 2024
Hoogste prijs ooit: €739,00 15 oktober 2023
Laagste prijs ooit: €739,00 15 oktober 2023
Sinds 15 oktober 2023

Laatste veranderingen:

€739,00 15 oktober 2023
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor HP Pavilion 15-eh0947nd DDR4-SDRAM Notebook 39,6 cm (15.6") 1920 x 1080 Pixels AMD Ryzen 5 8 GB... - €0,00

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de HP Pavilion 15-eh0947nd? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met dit product die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Tip: meer informatie over het kopen van een laptop? Bekijk dan de laptop koopgids en de huidige selectie aan beste laptops.

Plaats een reactie

Send this to a friend