Je TV kalibreren: is dat nodig? En hoe doe je dit (zelf)?

TV-kalibratie is het proces waarbij de beeldinstellingen van je televisie worden aangepast, om zo de beeldkwaliteit te optimaliseren. Bij het kalibreren van je TV pas je instellingen voor de kleurweergave, helderheid, contrast, scherpte en tint aan.

Het doel van kalibratie is om de beelden op je TV zo accuraat en natuurlijk mogelijk weer te geven.

In dit artikel lees je wat je moet weten over het kalibreren van je TV. Is het nodig? Hoe doe je dit zelf? Of kun je beter een professional inschakelen, en wat kost dat?

Wat kun je bereiken met TV-kalibratie? En moet ik mijn TV kalibreren?

Wanneer je een nieuwe TV koopt, worden de beeldinstellingen meestal door de fabrikant ingesteld. Deze instellingen zijn echter niet altijd optimaal afgestemd op jouw specifieke kijkomgeving. Daarom kan het nuttig zijn om de beeldinstellingen van je TV te kalibreren.

Door kalibratie kan de kleurweergave nauwkeuriger worden, kunnen details beter zichtbaar worden, en kan het beeld er realistischer uit komen te zien. Toch is het effect van kalibratie ook weer niet zo groot. Een goede, nieuwe, TV, is meestal al aardig kleurnauwkeurig afgesteld. De kleurafwijking is meestal maar een paar procent, en daarmee zeker voor een ongetraind oog niet zichtbaar.

Gaat het om het contrast en helderheid, dan kan een gekalibreerde TV zelfs tegenvallen voor de gemiddelde gebruiker. Dat komt omdat het doel van kalibratie is om een zo natuurgetrouw beeld te genereren. Vaak is zowel het contrast als de helderheid van de TV in de standaardinstellingen juist wat opgeschroefd, om zo voor een extra helder en kleurrijk beeld te zorgen.

Maak je dit beeld natuurgetrouw door kalibratie, dan kan dat in verhouding juist weer flets overkomen. Het kalibreren van de TV op contrast en helderheid heeft in dat geval alleen zin als je echt een zo realistisch mogelijk beeld wil – en dat blijft persoonlijke voorkeur.

Verder heeft het kalibreren van een TV meer zin als je een goede TV hebt. Een TV die zelf een matig kleurbereik en contrast heeft, kun je wel kalibreren, maar het beeld blijft ook na kalibratie matig.

Over het algemeen is het dus aan te raden om je TV alleen te laten kalibreren als je al een goede TV hebt, een zo realistisch mogelijk beeld wil, en je er rekening mee houdt dat de verschillen meestal niet erg groot zijn. Voor de casual TV kijker zijn de standaardinstellingen vaak prima.

Zelf je TV zo goed mogelijk afstellen

Ook zonder echt te ‘kalibreren’ zijn er een aantal goede tips om je TV zo goed mogelijk in te stellen. Met een paar aanpassingen aan een aantal belangrijke beeldinstellingen van je televisie kun je  het beeld al flink verbeteren.

Tv Beeld Instellingen Samsung Tv
Het menu met beeldinstellingen van een Samsung TV.

Hieronder de belangrijkste tips voor een zo goed mogelijk afgesteld beeld.

Gebruik de film-modus

Bij de meeste TV’s kun je kiezen uit verschillende beeldmodi. Meestal is de zogenaamde film-modus daarvan de meest accurate en realistische. De kleuren komen bij deze modus het meeste overeen met de werkelijkheid, en ook het contrast en de helderheid wordt wat teruggeschroefd. Deze modus is wel gericht op gebruik in een donkere kamer, dus pas zonnodig de helderheid weer wat naar boven aan.

Pas de helderheid aan

Als de film-modus dit nog niet voor je heeft opgelost, pas dan handmatig de helderheid aan. Meestal staat de helderheid van een nieuwe TV flink te hoog. Vooral bij een OLED televisie is dat zonde. Want hoewel een OLED TV de kleur zwart ook echt als zwart kan weergeven, zal beeld dat zwart moet zijn bij een te hoge helderheid alsnog grijs worden. Verminder de helderheid op een OLED televisie totdat zwart beeld ook volledig zwart wordt. Bij mijn TV is dat bij zo’n 60% van de maximale helderheid.
Soms zijn er meerdere instellingen die om de helderheid gaan, namelijk een ‘helderheid’-instelling en een ‘backlight’-instelling. Probeer beide aan te passen om tot het beste resultaat te komen.

Schakel alle dynamische ‘beeldverbeteringen’ uit

Veel smart TV’s maken gebruik van verschillende (AI-)technologieën die het beeld dynamisch aanpassen, met de bedoeling om het beeld te verbeteren. Meestal staan deze instellingen standaard ingeschakeld.

Zo zijn er eigenschappen met als doel om het beeld levendiger te maken (contrastverhoging), om extra scherpte toe te voegen, of extra frames toe te voegen. Bij matig bronmateriaal kan dit helpen, maar kijk je beeldmateriaal van een goede bron, dan heeft dit alleen maar tot gevolg dat het beeld er anders komt uit te zien dan bedoeld door de makers van de films en series die je kijkt.

Stap-voor-stap kiezen voor de beste beeldinstellingen

Hoe alle genoemde instellingen precies heten op jouw TV, en waar je deze kunt vinden, verschilt per model. Wil je jouw TV zo goed mogelijk afstellen, dan is mijn tip om op YouTube te zoeken naar de optimale instellingen van jouw specifieke televisie. Dat kun je doen door simpelweg te zoeken naar het model van jouw TV, en daar ‘best settings’ aan toe te voegen.

Zoek je bijvoorbeeld op ‘LG OLED C2 best settings for movies‘, dan vind je bijvoorbeeld de onderstaande video, die je stap voor stap door alle instellingen loopt:

Je kunt precies alle stappen in zo’n video volgen, of nog je eigen aanpassingen naar voorkeur maken.

Professionele TV kalibratie: waarom, en wat kost dat?

Het kiezen van gunstige beeldinstellingen is gemakkelijk zelf te doen. Maar wil je ook een zo kleurnauwkeurig mogelijk beeld? Dan kun je het beste hulp in schakelen van een professional. Een professionele kalibrator maakt namelijk gebruik van specialistische apparatuur om je TV af te stellen.

Voor het kalibreren van een TV wordt er gebruik gemaakt van een sensor. De sensor wordt tegen het TV-scherm geplaatst, om de kleuren die de TV weergeeft waar te nemen. Op een bijbehorende Blu-ray disc staan testpatronen, steeds andere kleuren, die één voor één worden afgelopen.

De sensor is ook aangesloten op een laptop, waarbij de metingen van de sensor binnenkomen. Bijbehorende software op de laptop vergelijkt de kleur die de disc zou moeten weergeven, met de meting van de sensor. Ofwel; met wat de TV werkelijk weergeeft.

Aan de hand van deze gegevens kan de kalibrator de instellingen van je TV aanpassen, om de kleuren die je TV weergeeft zo dicht mogelijk bij de werkelijk bedoelde kleuren krijgen. Meestal geeft de kalibrator je ook een kalibratierapport, waarbij je het verschil kunt zien tussen de beginwaarden en eindwaarden van de TV.

Een kalibratie met deze meetapparatuur is de beste manier om een TV zo nauwkeurig mogelijk af te stellen. De professionele kalibratie duur zo’n 2 uur, en kost gemiddeld zo’n 150 tot 200 euro.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kalibreren van je TV? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Een eigen ervaring met het kalibreren van je TV die je wil delen? Laat dan hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend