TV scherm schoonmaken (OLED/LCD)? Zo doe je dat (zonder strepen)!

Een TV-scherm kan gemakkelijk stof, vingerafdrukken, en ander vuil verzamelen. Uiteraard kun je deze verwijderen door je TV schoon te maken.

Wel is het belangrijk om te weten hoe je dat doet, zonder dat je je (nieuwe/dure) TV beschadigd en hier bijvoorbeeld krassen op achterlaat. Ook zijn er een aantal belangrijke tips om het scherm goed schoon te krijgen zonder hier strepen op achter te laten.

Hieronder vind je vijf stappen om jouw TV zo veilig en goed mogelijk schoon te maken. Het maakt niet uit wat voor TV je hebt: er zit namelijk geen verschil in het schoonmaken van een LCD, OLED, of QLED TV.

De stappen hieronder zijn geldig voor elke type TV, onafhankelijk van het schermtype en merk (Samsung, LG, Philips, Sony).

Stap 1: zet de TV uit, en verwijder eventuele stekkers

Als je je TV wil schoonmaken, is het extra veilig als je deze eerst uitzet en de stekkers uit het stopcontact haalt.

Stap 2: gebruik een microvezeldoek

Voor het schoonmaken van je scherm gebruik je het beste een zachte, pluisvrije doek. De beste keuze zijn microvezeldoeken. Heb je deze nog niet, dan kun je deze hier goedkoop kopen.

Tv Scherm Schoonmaken Th
Gebruik een microvezeldoek voor het schoonmaken van je TV scherm

De microvezeldoek is de beste keuze, omdat deze geen krassen kan maken op het scherm. Gebruik géén papier, want dit bestaat uit grovere vezels die wél (kleine) krasjes kunnen veroorzaken op het scherm.

Ook laat bijvoorbeeld keukenpapier kleine papierresten achter op het scherm, waardoor je het scherm niet volledig schoon krijgt.

Stap 3: maak de doek licht vochtig

Voor het beste resultaat maak je de microvezeldoek licht vochtig. Dat kan door deze kort onder de kraan te houden, en ’em vervolgens goed uit te wringen. Wring hem zo goed uit dat deze op oppervlakken geen hele waterdruppels meer achterlaat.

Een andere methode is om de microvezeldoek licht vochtig te maken door deze met wat water te bespuiten met een plantenspuit.

Let er echt op dat je niet te veel water gebruikt. Als er water in de tv komt, kan dit permanente schade veroorzaken door kortsluiting. Zorg dus dat de doek absoluut niet meer druipt of volledige druppels achterlaat.

Belangrijk: gebruik géén schoonmaakmiddelen bij het schoonmaken van een TV! Sommige schoonmaakmiddelen, met name alles op alcoholbasis, kan de toplaag van het scherm beschadigen. Daarnaast laten de meeste schoonmaakmiddelen ook strepen achter op je scherm.

Heb je hardnekkige vlekken, en wil je toch een schoonmaakmiddel gebruiken? De veilige optie is om wat azijn te gebruiken. In dat geval meng je een beetje azijn met water in een verhouding van 1:1, en maak je hiermee de doek licht vochtig.

Stap 4: maak het TV scherm voorzichtig schoon

Veeg nu voorzichtig over het tv-scherm met de licht vochtige microvezeldoek, zonder te hard te drukken. Zet absoluut geen kracht bij het schoonmaken van het scherm. Doe je dat wel, dan heb je kans dat je de pixels in het scherm beschadigd, en je een zwarte vlek overhoudt in het beeld van het scherm.

Voor het verwijderen van stof kun je met de doek rechte banen maken over het scherm, maar door een cirkelvormige beweging te gebruiken weet je zeker dat je geen strepen achterlaat.

Heb je echte vlekken op het scherm die je wil verwijderen? Maak dan kleine, cirkelvormige, bewegingen te maken om deze te verwijderen. Zet ook bij het verwijderen van vlekken geen kracht op het scherm, en blijf geduldig doorgaan met het maken van cirkelbewegingen totdat de vlek weg is.

Vooral het scherm zelf zul je erg voorzichtig moeten schoonmaken. de andere delen van de TV, zoals de achterzijde, de poten, en de randen, zijn minder schadegevoelig.

Let wel op bij het schoonmaken van de achterkant van de TV: vaak zitten er aan de achterkant van een TV een aantal kleine openingen, zoals ventilatiegaten. Ook zitten hier de aansluitingen. Al deze delen mogen absoluut niet nat worden, of je riskeert kortsluiting.

Stap 5: zorg dat het scherm goed droog is voor gebruik

Als je het tv-scherm hebt schoongemaakt, en daarbij slechts een klein beetje vocht hebt gebruikt, zal deze na een paar minuten vanzelf drogen. Ook kun je een tweede, droge, microvezeldoek gebruiken om de TV voorzichtig af te drogen. Veeg opnieuw voorzichtig, in cirkelvormige bewegingen, over het scherm om ervoor te zorgen dat er geen waterdruppels of strepen achterblijven.

Weet je zeker dat de TV goed droog is? Dan kun je de TV weer op het stopcontact aansluiten, en aanzetten om te gebruiken.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het schoonmaken van je TV? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaringen of tips voor het schoonmaken van een TV die je wil delen? Laat dan hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend