Tablet kopen, waar op letten? De volledige koopgids!

Wil je een tablet kopen, maar eerst weten waar je op moet letten? In deze tablet koopgids vind je een compleet overzicht van alle belangrijke eigenschappen waar je op kunt letten. Zo kun je zelf goed geïnformeerd een tablet kiezen die bij jou, en je gewenste gebruikstoepassing past.

TIP: Snel een keuze maken? Bekijk ook het artikel ‘beste tablet‘ voor onze selectie van de beste tablets van dit moment. Deze zijn geselecteerd op de belangrijkste eigenschappen, de prijs, en aan de hand van reviews.

Tablet Koopgids Th

Scherm

Het scherm is het voornaamste onderdeel van de tablet. Bij het scherm zijn er meerdere eigenschappen waar je op kunt letten. Hieronder meer informatie over deze eigenschappen.

Schermafmeting

Allereerst de afmeting van het scherm. Deze afmeting wordt altijd uitgedrukt in inches beelddiagonaal. Ook zal de afmeting van het scherm meteen grotendeels de afmeting van de gehele tablet bepalen.

Bij het kiezen van een tablet zijn er voordelen en nadelen voor zowel een kleine als grote schermafmeting.

Hoe kleiner het scherm, hoe kleiner en lichter de tablet. Kleine en lichte tablets zijn daarom gemakkelijker mee te nemen. Bij veel mobiel gebruik is tablet met een klein scherm daarom een goede keuze. Tablets met een kleiner scherm zijn niet beduidend goedkoper dan tablets met een groot scherm.

Het nadeel van een klein scherm is dat dit het lezen en gebruiken van programma’s moeilijker maakt. Daarom zul je een kleine tablet vaak dichterbij moeten houden om deze goed te kunnen gebruiken. Dat maakt ook je houding bij het gebruik van de tablet krampachtiger.

Wil je juist onderuitgezakt een e-book lezen, of een video kijken? Dan is een tablet met een groot scherm dus een betere optie. Ook als je wil typen of tekenen op een tablet, is een groter scherm handig vanwege het betere gebruikscomfort.

Gerelateerde artikelen:

Resolutie en beeldverhouding

De resolutie van het scherm is de hoeveelheid pixels die een scherm beschikbaar heeft in de lengte maal de breedte. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld, en hoe meer detail je dus kunt zien. Er is één nadeel aan een hoge resolutie: het kost veel stroom om al deze pixels op te lichten. Daarom zorgt de hoge resolutie voor een kortere batterijduur.

De beeldverhouding geeft aan hoeveel pixels er in de breedte aanwezig zijn, tegen de hoeveelheid pixels in de hoogte. Een veelgebruikte beeldverhouding is 16:9. Het voordeel hiervan is dat de meeste video’s ook deze verhouding gebruiken. Bij het kijken van films en series, wordt zo het hele scherm van de tablet gebruikt, en heb je geen zwarte balken.

Gerelateerd artikel:

Pixeldichtheid

De werkelijke scherpte van het beeld hangt af van de hoeveelheid pixels er beschikbaar zijn per oppervlakte. Een grote tablet met dezelfde resolutie als een kleine tablet, heeft dus een minder scherp beeld. Zo kan een HD ready (720p) scherm acceptabel zijn bij een mini-tablet van 8 inch, maar zorgt het voor een wat onscherp beeld bij een 10 inch tablet.

Daarom kun je gebruik maken van de zogenaamde pixeldichtheid om na te gaan hoe scherp het beeld is. Meestal wordt dit uitgedrukt in DPI ofwel PPI: de hoeveelheid dots/pixels per vierkante inch.

De pixeldichtheid wordt zelf meestal niet aangegeven in de specificaties. Toch kun je dit meenemen in je overweging. Je kunt de PPI hier zelf berekenen door de resolutie en schermdiagonaal in te voeren.

Schermtype en paneeltype

De meeste tablets gebruiken LED-LCD schermen. Dit zijn schermen die gebruik maken van LED ‘backlight’, dat door een kleurenfilter schijnt. Hierbij zijn er twee twee verschillende ‘panelen’ die worden gebruikt in de schermen van tablets: In-Plane-Switching (IPS) en Twisted Nematic (TN) panelen. Hieronder uitleg wat de voor- en nadelen van deze twee panelen zijn;

  • IPS beeldscherm (In-Plane Switching) – Dit is het meestgebruikte type schermen in tablets. Het voordeel van dit paneel zijn de goede kleurechtheid, en de goede kijkhoeken. Met  goede kijkhoeken blijft de kleur die je ziet hetzelfde, ook als je niet recht op het scherm kijkt.
  • TN beeldscherm (Twisted Nematic) – TN displays zijn iets goedkoper. Als er bij een product geen aanduiding van het paneeltype staat, dan wordt er waarschijnlijk dit type gebruikt. Vergeleken met de andere paneeltypen heeft TN een aantal nadelen. Zo is de kleurechtheid van dit paneeltype niet geweldig, en is de kijkhoek klein. Wel hebben deze schermen vaker een lage ‘response time‘, en is deze vertraging vaak slechts 1 ms. Dat maakt deze schermen beter geschikt voor gaming.

Een volledig andere verlichtingstechniek is OLED, bij tablets vaak aangegeven als AMOLED. Een OLED scherm maakt gebruik van onderlinge kleurenlampjes die aan of uit kunnen. Omdat er geen LED achtergrondverlichting is, hebben OLED schermen een perfect contrast. Als iets op het beeld zwart moet zijn, dan komt er uit dat gedeelte van het scherm ook helemaal geen licht.

Ook de kleurechtheid en kijkhoeken van deze schermen zijn goed. Daarom hebben AMOLED tablets het beste beeld. Wel zijn tablets met deze schermen vaak het duurste.

Accu: accuduur en oplaadsnelheid

Alle tablets hebben een ingebouwde accu, zodat je deze draadloos kunt gebruiken. Als de accu weer leeg is, is deze op te laden met een USB charger. Deze sluit je aan op de USB-ingang van je tablet. Meestal is dit een micro-USB port, of een USB-C port.

Bij het kopen van een tablet kun je letten op de accuduur. Hoe langer de accuduur, hoe beter. Gebruik je de tablet veel onderweg, of op locaties waar je geen toegang hebt tot een stopcontact? Dan is een goede accu een belangrijke eigenschap om op te letten bij het kiezen van een tablet.

De fabrikant geeft meestal een schatting van de accuduur op. In de praktijk kan de werkelijke accuduur daar van afwijken. Lees daarom ook (klant)reviews om beter idee te krijgen van de werkelijke accuduur.

Ook is het gunstig als de tablet weer snel is opgeladen. Daarom kun je ook letten op de opgegeven oplaadsnelheid.

Snelheid: processor (CPU), videochip (GPU), en RAM

De processor zorgt voor het uitvoeren van de instructies uit de programmacode van de apps. Hoe beter de processor, hoe sneller programma’s op je tablet draaien. Een synoniem voor processor is de CPU, in het Engels Central Processing Unit. Vertaald naar het Nederlands dus ‘Centrale Verwerkingseenheid’.

De processor kun je dus zien als het ‘brein’ van de computer. Vaak wordt de kloksnelheid van de processor genoemd om de snelheid aan te geven. De kloksnelheid is de hoeveelheid bewerkingen die een CPU kan uitvoeren per seconde. Hoe sneller de processor, hoe beter. Daarom is een 3 GHz CPU sneller dan een 2 GHz CPU.

Ook is er vaak te vinden hoeveel processorkernen (cores) de CPU heeft. Met meer kernen is de tablet beter in het uitvoeren van meerdere taken tegelijk.

Ook bevat elke tablet een videochip, ofwel een GPU (Graphics Processing Unit). De taak van de GPU is om het beeld van de tablet te genereren. Wil je kunnen gamen op je tablet? Een krachtige videochip zorgt in dat geval voor de output van meer beeldjes per seconde, en daarom een vloeiender beeld.

Daarnaast is RAM ook belangrijk voor de prestaties van een tablet. RAM staat voor Random-Access Memory, en is het ‘werkgeheugen’ van de tablet. In dit geheugen wordt data tijdelijk beschikbaar gesteld voor het uitvoeren van functies binnen apps. Als je een app laadt, staat de data hiervan tijdelijk (ook) in het RAM.

Bij gebruik van apps, is de tijdelijke beschikbaarstelling van data op RAM sneller. Is er niet voldoende RAM beschikbaar, dan wordt de data in een zogenaamde ‘swap-file’ beschikbaar gesteld op de normale opslagruimte van de tablet. Dat is langzamer. Kortom: met meer RAM voorkom je dat de tablet langzaam wordt, zeker bij multitasking.

De werkelijke prestatie van een tablet is niet alleen af te zien aan de eigenschappen van de CPU, GPU en RAM. Daarom kun je gebruik maken van zogenaamde ‘benchmarks’. Hierbij wordt de prestatie van de tablet gemeten aan de hand van een aantal gestandaardiseerde tests. Hoe sneller de tablet, hoe hoger de benchmark score.

Een duidelijk overzicht van de krachtigste tablets volgens benchmarks kun je hier vinden op benchmarks.ul.com.

Opslagruimte: hoeveelheid ruimte en uitbreidbaarheid

Voor het installeren van apps, en opslaan van bestanden, heb je opslagruimte nodig op de tablet. Alle tablets maken gebruik van geheugenchips voor langetermijnopslag van bestanden.

Wil je veel apps installeren, en veel bestanden kunnen opslaan op je tablet? Voornamelijk voor het opslaan van foto’s en video’s heb je veel opslagruimte nodig. In tegenstelling tot een smartphone zullen de meeste gebruikers niet vaak foto’s of video’s maken met een tablet. Daarom is de hoeveelheid opslagruimte op een tablet een minder belangrijke eigenschap.

Naast het interne geheugen, hebben veel tablets de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden. Daarvoor is er dan een microSD-kaart slot beschikbaar. Met deze geheugenkaartjes kun je gemakkelijk en goedkoop de hoeveelheid opslag van een tablet uitbreiden. Zo kost een snelle microSD-kaart met 128 GB aan opslagruimte (flink meer dan de meeste tablets!) op dit moment slechts €23,99.

Kortom: wil je veel opslagruimte? Dan kun je beter eerst letten op de aanwezigheid van een microSD-kaart lezer dan op het interne geheugen.

Camera’s en microfoon

In tegenstelling tot een smartphone (en een fotocamera), zal een tablet niet vaak het eerste apparaat zijn waar je aan denkt bij het maken van een foto.

Toch hebben bijna alle tablets meerdere ingebouwde camera’s. De camera aan de achterzijde van de tablet is geschikt voor het maken van foto’s en het opnemen van video. Daarnaast zit er ook aan de voorzijde een camera. Deze kun je gebruiken om foto’s van jezelf te maken (selfies) en bij het videobellen. Bijvoorbeeld met Skype of Zoom.

De belangrijkste eigenschappen die worden opgegeven bij camera’s, is de resolutie bij het maken van foto’s in Megapixel (kortweg MP), en bij het maken van video’s.

Voor video wordt er vaak een resolutie in de 16:9 beeldverhouding opgegeven, en een hoeveelheid frames per seconde die de tablet in deze resolutie kan opnemen. Veelvoorkomende resoluties zijn Full HD (1080p), en 4K. Filmen is vaak mogelijk in 30 of 60 frames per seconde (fps). Ook zijn er soms hogere beeldfrequenties mogelijk (zoals 120 fps), zodat je kunt filmen in slow-motion.

Hoe de werkelijke beeldkwaliteit is, kun je het beste zien door reviews van de tablet te lezen, of te bekijken op YouTube. Vaak worden daar voorbeeld-foto’s en video’s laten zien, die zijn gemaakt met de camera’s van de tablet.

Bij het opnemen van video en het videobellen, is ook het geluid belangrijk. Daarom zitten er ook microfoons in de tablet. Voor de microfoons worden er geen duidelijke eigenschappen opgegeven waar je op zou kunnen letten. Wil je weten wat de kwaliteit van de microfoons is? Dan zul je dit moeten lezen in een review van een tablet waar je interesse in hebt.

Besturingssysteem: Android, iOS, Windows of Chrome OS?

Bij het kiezen van een tablet heb je keuze uit drie verschillende besturingssystemen. Van alle beschikbare tablets, maken de meeste gebruik van Android.

De zeer populaire tablets van Apple, de iPad, maakt gebruik van iOS als besturingssysteem. Hoewel er minder verschillende tablets zijn met iOS, heeft iOS vanwege de grote hoeveelheid iPad-gebruikers toch een groot marktaandeel.

Tip: Tablet met iOS? Bekijk het artikel ‘welke iPad kopen?‘ voor een vergelijking van de huidige opties!

Daarnaast zijn er tablets beschikbaar die hetzelfde besturingssysteem gebruiken als de meeste desktop computers en laptops, namelijk Windows 10. Het aanbod van deze tablets is echter redelijk klein. De bekendste tablets met Windows, zijn de tablets van Microsoft zelf. Namelijk de Microsoft Surface Go en Surface Pro. Wil je de tablet voornamelijk bij professionele toepassingen gebruiken? Dan kan een Windows tablet een goede uitkomst zijn.

Het laatste besturingssysteem dat je kunt vinden op tablets is Chrome OS, een besturingssysteem van Google. Dit besturingssysteem is voornamelijk bekend van de Chromebooks, laptops met Chrome OS. Meer uitleg over dit besturingssysteem lees je hier. Op dit moment zijn er slechts twee tablets beschikbaar met dit besturingssysteem, namelijk de Acer Chromebook Tab 10, en de Lenovo Chrome tablet.

Met alle genoemde besturingssystemen kun je alle belangrijke functies van een tablet uitvoeren. De meeste gebruikers zullen simpelweg kiezen voor het besturingssysteem waar ze al aan gewend zijn. Heb je bijvoorbeeld al een Android smartphone? Dan zul je gemakkelijker ook gemakkelijker overweg kunnen met een Android tablet. Heb je al een iPhone? Dan zal juist een iPad met iOS voor jou gemakkelijker zijn in gebruik.

Connectiviteit: Wi-Fi, 4G, Bluetooth, NFC

Tablets hebben meerdere manieren om draadloze verbinding te maken met het internet, of met andere apparaten:

  • Wi-Fi – met Wi-Fi kun je draadloze verbinding maken met het internet. Eigenlijk alle tablets hebben Wi-Fi. Wel kun je letten op de gebruikte Wi-Fi standaard. Op dit moment worden er tablets verkocht met Wi-Fi 4, Wi-Fi 5, en Wi-Fi 6. Hoe hoger het nummer, hoe hoger de maximale bitrate. Wel zal het Wi-Fi netwerk voor gebruik van de maximale snelheden ook geschikt moeten zijn voor dezelfde Wi-Fi versie.
  • 4G/5G – wil je met de tablet overal toegang hebben tot het internet? Kies dan voor een tablet met mobiel (cellulair) internet met 4G of 5G. Deze tablets hebben overal toegang tot het internet als je hierin een SIM-kaart met data-abonnement plaatst. Als je een tablet op deze manier wil gebruiken, vergeet dan niet om ook een SIM-only abonnement af te sluiten.
  • Bluetooth – bluetooth wordt gebruikt om een directe verbinding te maken tussen twee of meer apparaten. Hiervoor heb je geen internet nodig. Een typische toepassing van bluetooth is het draadloos verbinden van audio-apparaten, zoals oortjes, een koptelefoon, of bluetooth speakers.
  • NFC – staat voor Near Field Communication, en is een manier om data uit te wisselen met andere apparaten op zeer korte afstand. In de praktijk wordt NFC in tablets en smartphones voornamelijk gebruikt om juist een bluetooth verbinding te starten. Dit doe je door twee bluetooth apparaten met NFC tegen elkaar te houden (zie voorbeeld).

Naast de draadloze communicatie, kun je tablets ook bedraad aansluiten. Daarover hieronder meer.

Aansluitingen

Als je andere apparaten of randapparatuur wil kunnen aansluiten op de tablet, dan heeft je tablet hiervoor de juiste aansluiting nodig. Hieronder noem ik de belangrijkste aansluitingen.

USB – De meeste tablets hebben wel een USB-aansluiting. Deze aansluiting wordt op een tablet gebruikt voor het opladen van de accu, en voor het overzetten van bestanden.

De USB-ingang op nieuwe tablets is meestal een USB Type-C aansluiting. Het voordeel van USB-C is dat deze aansluiting een hogere maximale laadsnelheid heeft. Oudere tablets gebruiken vaak een USB micro-B aansluiting.

Om bestanden over te zetten kun je de tablet over USB verbinden met een PC, laptop, externe harde schijf, of USB-stick.

Lightning – Lightning is een aansluiting die wordt gebruikt op Apple apparaten. Dit is een multifunctionele aansluiting, die je kunt gebruiken voor het opladen van de tablet, data-overdracht, het aansluiten van een scherm, of audio-apparatuur zoals de EarPods van Apple.

Videoaansluitingen: (Mini) HDMI, (Mini) DisplayPort – Al deze aansluitingen worden gebruikt om video-apparatuur, zoals een monitor, TV, of een beamer aan te sluiten op je tablet. De twee meeste gebruikte aansluitingen zijn HDMI en Mini DisplayPort. Ook USB-C is te gebruiken als video-aansluiting.

Geen video-aansluiting op je tablet? Je kunt vaak ook nog gebruik maken van een converter. Bijvoorbeeld een micro-USB naar HDMI adapter (ofwel MHL adapter), of een USB-C naar HDMI adapter.

AUX-aansluiting (3.5 mm) – De aansluiting voor AUX-kabels wordt gebruikt om audio-apparatuur aan te sluiten, zoals speakers en headphones. De meeste tablets bevatten daarom één 3.5 mm AUX-aansluiting.

Ingebouwde speakers

Een tablet bevat meestal ingebouwde stereo-speakers, en een microfoon om geluid op te nemen. Echt goede geluidskwaliteit kun je van een tablet zelf niet verwachten. De audio-kwaliteit van tablets wordt vaak ook overgeslagen in de reviews. Wel geeft de fabrikant vaak het wattage van de speakers aan. Een hoger wattage is een krachtigere speaker.

Daarnaast kun je ook letten op de hoeveelheid ingebouwde speakers. Bij veel tablets zijn dit er twee, en bij sommige tablets vier.

Het voordeel van vier ingebouwde speakers is dat de tablet dan zowel in de portretmodus (in de hoogte), als in landschapsmodus (in de breedte) het geluid correct in stereo (2.0) channel kan afspelen. Zo maakt het niet uit hoe je de tablet vasthoudt; het geluid heeft dan altijd de juiste stereoweergave.

Tablet merken

Heb je voorkeur voor een tablet van een bepaald merk? De grootste merken onder de tablets zijn Apple (iPad), Samsung, Huawei, en Lenovo.

Meer informatie over tablets van een bepaald merk? Bekijk dan de volgende artikelen:

Prijs/budget

Uiteraard is de prijs van de tablet belangrijk. De prijs van tablets loopt sterk uiteen; je kunt al een tablet kopen vanaf zo’n 200 euro, maar er zijn ook tablets van 1000 euro te koop. Als je een bepaald budget in gedachte hebt, kun je met de informatie uit dit artikel een goede tablet uitzoeken die past bij jouw eisen.

Hoe beter de hardware bij een bepaalde prijs, hoe beter de prijs-prestatieverhouding. Omdat het uitzoeken van de beste deal bij een bepaald budget veel werk kost, kun je ook onze aanraders bekijken. Bekijk hier onze selectie van de beste tablets bij verschillende budgetten.

Gerelateerd:

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een tablet? Dan kun je hieronder een reactie achterlaten!

Plaats een reactie

Send this to a friend