Sony WH-1000XM4: goede keuze? Specs, reviews & prijs!

Overweeg je de Sony WH-1000XM4 koptelefoon? Dit is een draadloze (bluetooth) over-ear koptelefoon van Sony. Van de huidige reeks aan draadloze Sony koptelefoons is de Sony WH-1000XM4 het nieuwste topmodel, en sinds augustus 2020 verkrijgbaar.

Deze koptelefoon is de opvolger van de zeer populaire Sony WH-1000XM3, die beschikbaar is sinds 2018. De belangrijkste reden van de populariteit van deze koptelefoon is de zeer goede Active Noise Control (ANC).

Maar is de nieuwe Sony WH-1000XM4 net zo goed, of beter? En hoe presteert deze koptelefoon in verhouding met andere koptelefoons van een vergelijkbare prijs?

Op deze pagina vind je alle informatie om je te helpen beslissen. Zo vind je hier alle specificaties (eigenschappen) en informatie over de functie en werking van deze koptelefoon. Vervolgens vind je een vergelijking met alternatieve koptelefoons. Daarna volgt er een samenvatting van de reviews van deze koptelefoon, inclusief alle belangrijke voor- en nadelen.

Daarna vind je nog een prijsoverzicht van deze koptelefoon. Omdat de prijs van deze koptelefoon bij meerdere webshops hier automatisch wordt bijgehouden, kun je meteen zien of er aanbiedingen of kortingen gelden.

Sony WH-1000XM4: eigenschappen en functies

De Sony WH-1000XM4 is een over-ear koptelefoon, en heeft een gesloten achterzijde (closed-back). Omdat de oorschelpen daarmee volledig over de oren vallen, en de achterkant gesloten is, wordt er zo al (passief) veel omgevingsgeluid tegengehouden.

De WH-1000XM4 is een draadloze koptelefoon, waarmee je draadloos kunt verbinden over bluetooth om muziek af te spelen. Deze headphones gebruiken bluetooth versie 5.0, en ondersteunen draadloze Hi-Res audio. Om Hi-Res audio te luisteren, zul je wel muziekbestanden in een Hi-Res audioformaat moeten afspelen.

Net als bij alle andere bluetooth headphones, speelt de koptelefoon na het maken van een bluetooth verbinding alle audio van het verbonden apparaat af. Verbind je bijvoorbeeld met je smartphone of tablet, dan kun je hierop dus zelf kiezen voor je favoriete muziek-streaming app.

Zo kun je dus gebruik maken van bijvoorbeeld Spotify, Apple Music, of Google Play Music voor het luisteren van muziek. Daarnaast kun je ook losse (Hi-Res) muziekbestanden of video’s op de smartphone afspelen en beluisteren op de koptelefoon.

Ook kun je deze koptelefoon bedraad aansluiten. Deze koptelefoon heeft hiervoor een 3.5 mm AUX ingang. Met de meegeleverde 3.5 mm AUX-kabel kun je de koptelefoon zo bijvoorbeeld verbinden met een laptop of desktop PC.

Daarnaast maakt een bedrade verbinding het mogelijk om muziek af te spelen als de ingebouwde accu leeg is. Met een lege accu is het namelijk niet mogelijk om draadloos muziek af te spelen.

Bouwkwaliteit en draagcomfort

De Sony WH-1000XM4 koptelefoon heeft een linker en rechter oorschelp, die beide om de as van de hoofdband naar voren en achteren kunnen draaien. Ook kunnen de oorschelpen naar binnen en buiten kantelen. Hierdoor zullen de oorschelpen altijd zorgen voor een goede aansluiting op je hoofd, zonder dat ze hierbij voor knelpunten zorgen.

De oorschelpen hebben relatief diepe oorkussens, waardoor deze bij de meeste gebruikers comfortabel over de oren zullen vallen. De oorkussens hebben een foam vulling, en zijn met leer overtrokken. De oorkussens zijn afneembaar, en daarom eventueel te vervangen als deze beschadigd raken. Net iets boven de oorschelpen staat ofwel de letter ‘L’ of de letter ‘R’, om ‘links’ en ‘rechts’ aan te duiden.

Tussen de twee oorschelpen zit de hoofdband. Deze is in hoogte verstelbaar. Aan de onderkant van de hoofdband zit een zachte vulling, om het draagcomfort te verbeteren. Naast de padding, bestaat de hoofdband uit een van metaal en plastic.

Sony Wh 1000xm4 Opgeklapt Opberghoes

Om deze koptelefoon compacter te maken om te vervoeren, zijn de oorschelpen ten opzichte van de hoofdband in te klappen. Om deze koptelefoon te vervoeren wordt er ook een draagtas (hardcase) meegeleverd.

De Sony WH-1000XM4 weegt 254 gram. Daarmee is deze één gram lichter dan de XM3, die 255 gram weegt. Voor over-ear headphones met ANC is deze koptelefoon daarmee gemiddeld zwaar. De Sony WH-1000XM4 heeft géén opgegeven waterbestendigheid of waterdichtheid. Daarom kun je deze beter niet buiten in de regen gebruiken.

Gebruik en functies

Draadloos muziek luisteren kan op de Sony WH-1000XM4 door deze via bluetooth te verbinden. Eenmaal verbonden, kun je de muziek en het volume van de koptelefoon bedienen op het verbonden apparaat, bijvoorbeeld je smartphone. Ook bij een bedrade bediening, is de koptelefoon te bedienen vanaf het aangesloten apparaat.

Deze koptelefoon beschikt over NFC (Near Field Communication). Bij deze koptelefoon wordt het daarmee erg gemakkelijk om een bluetooth verbinding te leggen met een ander apparaat met NFC. Je kunt zo namelijk een bluetooth-verbinding maken door de twee apparaten naast elkaar te houden. Een demonstratie hiervan zie je in dit filmpje. De NFC-chip zit onder de rechter oorschelp van deze koptelefoon.

Onder de rechter oorschelp van de koptelefoon zit een aanraaksensor. Daardoor is het ook mogelijk om de koptelefoon te bedienen met aanraking (touch bediening). Zo kun je de koptelefoon ook bedienen zonder je smartphone te pakken. Door hier op te tikken kun je muziek pauzeren, en het afspelen weer hervatten. Door omhoog of omlaag te vegen op dit paneel kun je het volume verhogen of verlagen. Alle functies bekijken? Zie dan de officiële handleiding (korte handleiding, volledige handleiding).

Naast de aan-uit knop, zit er ook nog één drukknop op de linker oorschelp van deze koptelefoon om deze mee te bedienen. Deze functie-knop is de ‘CUSTOM’-knop, waarvan je de functie aan kunt passen met de Sony Headphones App. Standaard kun je deze knop gebruiken om te wisselen van noise cancelling modus (zie video).

De Sony WH-1000XM4 is een noise cancelling koptelefoon. De koptelefoon gebruikt dus actieve ruisonderdrukking, ofwel Active Noise Control (ANC). De microfoons in deze koptelefoon nemen het omgevingsgeluid waar, en maken gebruik van tegengeluid om dit te neutraliseren. Het gebruik van ANC is in of uit te schakelen.

Wil je juist op de hoogte zijn van het omgevingsgeluid? Bijvoorbeeld omdat je actief deelneemt aan het verkeer? De koptelefoon heeft ook de tegenovergestelde functie, namelijk de ‘ambient sound‘ modus. Hierbij wordt het geluid dat de ingebouwde microfoons waarnemen juist versterkt afgespeeld door de speakers van de XM4.

Wil je kort de muziek dempen, en het omgevingsgeluid versterken? Dan is er nog de ‘Quick Attention‘ modus. Deze activeer je door een platte hand op het touchpaneel van de koptelefoon te plaatsen. Haal je de hand weer van het touchpaneel af, dan zal de muziek weer verder spelen met het normale volume. Een demonstratie van deze functie zie je in deze video.

Sony Wh 1000xm4 2

Een nieuwe functie van de Sony WH-1000XM4, die ontbreekt bij de Sony WH-1000XM3, is de draagdetectie. Daarmee heeft de koptelefoon door of je deze op je hoofd hebt. Neem je de koptelefoon van je oor af, dan zal de muziek ook automatisch stoppen.

Ook de functie die Sony ‘Speak-to-Chat‘ noemt, is nieuw. Hiermee zal de muziek automatisch pauzeren, en omgevingsgeluid doorlaten, als je zelf begint met praten. Om dit waar te nemen worden ook de ingebouwde microfoons van deze koptelefoon gebruikt.

Net als bij veel andere bluetooth koptelefoons, kun je deze gebruiken om handsfree te bellen. Als de koptelefoon over bluetooth is verbonden met je smartphone, zal het telefoongesprek verlopen via de microfoons en de speaker drivers van de Sony WH-1000XM4.

De ingebouwde microfoons maken het ook mogelijk om gebruik te maken van voice control. De Sony WH-1000XM4 ondersteunt zo Google Assistant, Siri, en Amazon Alexa. Je kunt de gekoppelde voice assistant starten door twee seconden op de rechter oorschelp te drukken.

Een volle batterij is goed voor zo’n 30 uur muziek afspelen over bluetooth, met ANC aan. Met ANC uit, is de batterij goed voor 38 uur afspeeltijd over bluetooth. Daarmee heeft deze headphone een bovengemiddeld lange accuduur.

Het opladen van de batterij van de XM4 verloopt via de USB-C ingang. Er wordt hiervoor een USB-A naar USB-C kabel meegeleverd. Je kunt  Op de batterij op te laden, zul je de XM4 aan moeten sluiten op een USB-charger, of een USB port van een laptop, desktop PC, of powerbank. Het volledig opladen van de interne batterij duurt zo’n 3 uur.

De bijbehorende app van deze koptelefoon is de Sony Headphones Connect app. Deze app is beschikbaar voor Android (hier) en voor iOS (hier).

Met deze app kun je onder andere de firmware van je Sony WH-1000XM4 upgraden, en gebruik maken van geavanceerde functies zoals Adaptive Sound Control, en een equalizer (EQ). In deze video zie je een demo van de functies van deze app bij de oude versie van deze koptelefoon, de Sony WH-1000XM3.

Audio-eigenschappen

Voor het afspelen van geluid maakt deze koptelefoon gebruik van speaker drivers met een diameter van 40 mm. Sony geeft een frequentiebereik op van 4 Hz – 40 kHz.

Daarmee heeft deze koptelefoon een groot frequentiebereik, en kan deze zeer diepe tonen halen. De meest opgegeven waarde voor koptelefoons is namelijk 20 Hz tot 20 kHz. De tonen boven 20 kHz zijn door de meeste mensen niet waar te nemen, dus dit hoge bereik heeft minder meerwaarde.

De werkelijke frequentierespons van deze koptelefoon zal nog moeten blijken uit tests. Wel kun je al uitgaan van de beschikbare reviews om een beter idee te krijgen van de werkelijke geluidskwaliteit.

De bluetooth-audioformats SBC, AAC, en LDAC worden door de koptelefoon ondersteund. De ondersteunde bluetooth-profielen voor audio zijn A2DP, HFP, en HSP.

Een nieuwe functie die mogelijk de geluidskwaliteit verbeterd, is het gebruik van DSEE Extreme. Deze software zal muziek in een ‘compressed’ bestandsformaat, bijvoorbeeld MP3, aan de hand van AI proberen op te schalen naar een audiobestand met meer detail.

Bestellen en levering

Deze koptelefoon is beschikbaar in twee verschillende kleuruitvoeringen, namelijk zwart en zilver. Beide uitvoeringen van de Sony WH-1000XM4 worden geleverd met:

  • Een hardcase opberghoes
  • Een 1.2 meter lange 3.5 mm jack hoofdtelefoonkabel
  • Een 20 cm lange USB-C oplaadkabel
  • Een vliegtuigadapter (twee pinnen naar 3.5 mm uitgang)

Deze koptelefoon bestellen? De laagste prijs voor deze headphones is op dit moment 379 euro, op Bol.com. Meer webshops en prijzen vind je hier.

Sony WH-1000XM4 reviews, tests en ervaringen

Hoe bevallen de Sony WH-1000XM4 in de praktijk? Ik heb de reviews van deze koptelefoon geanalyseerd. Hieronder de links naar de beste reviews, met indien beschikbaar een reviewscore, en de voornaamste voor- en nadelen die er genoemd worden.

  • DigitalTrends (video) (tekst). De reviewer vindt de goede draagcomfort, geluidskwaliteit, noise cancelling, verbeterde belkwaliteit, batterijduur, en de hoeveelheid functies en instelbaarheid de belangrijkste voordelen. Alleen het ontbreken van aptX wordt genoemd als belangrijk nadeel.
  • LBtechreviews.com. Dit is de enige site die op dit moment werkelijke tests heeft uitgevoerd. De geluidskwaliteit, met name de weergave van de hoge tonen, wordt als iets beter bevonden. Uit de tests blijkt dat de ANC van de XM4 iets beter is in het onderdrukken van geluid, voornamelijk bij het onderdrukken van korte geluiden. Wel blijkt de XM3 een beter in het weergeven van de diepste bastonen. De reviewer vind dat er andere closed-back ANC koptelefoons, waaronder de B&W PX7 beter klinken.
  • Cnet.com geeft de Sony WH-1000XM4 een score van 9.1/10. De zeer goede geluidskwaliteit en ANC worden genoemd als belangrijkste voordeel. Daarnaast wordt de ietwat verbeterde draagcomfort en geluidskwaliteit van de microfoons ten opzichte van de XM3 genoemd als voordeel. Ook de Speak-to-Chat functie is een voordeel. De genoemde nadelen zijn dat de koptelefoon duur is, en dat deze er nagenoeg hetzelfde uitziet als de voorganger.
  • Whathifi.com geeft de Sony WH-1000XM4 een score van 5/5. Het dynamische en gedetailleerde geluid, en de goede draagcomfort worden genoemd als voordeel. Het ontbreken van waterdichtheid en aptX ondersteuning wordt genoemd als nadeel.
  • Tomsguide.com beoordeeld deze koptelefoon met 4.5/5 sterren. De goede geluidskwaliteit, noise cancellation, handige bediening, batterijduur, en de grote hoeveelheid aan handige eigenschappen worden genoemd als voordeel. De geluidskwaliteit bij het bellen wordt nog niet als goed genoeg bevonden.
  • Engadget.com geeft deze koptelefoon een score van 94/100. Voornamelijk de goede en instelbare ANC wordt op prijs gesteld. Ook de geluidskwaliteit, met name de krachtige bas, wordt als voordeel genoemd. Ook de nieuwe draagdetectie wordt als voordeel genoemd. De hoge prijs wordt genoemd als voornaamste nadeel.
  • T3.com geeft deze koptelefoon een score van 5/5 sterren, en noemt ook het goede geluid, de goede ANC, en de hoeveelheid functies als voordeel. De reviewer vind de treble (hoge tonen) soms teveel nadruk krijgen, en daarnaast het ontbreken van aptX een nadeel.

Naast de reviews van experts, zijn er ook klantreviews beschikbaar op webshops:

  • Coolblue.nl. Omdat de XM4 nieuw is zijn er op dit moment nog maar 3 reviews beschikbaar. De gemiddelde score is op dit moment een 8.9/10. De meest genoemde voordelen zijn de goede ANC, de goede geluidskwaliteit, en het goede draagcomfort.

Kortom zijn alle eerste reviews van deze koptelefoon zeer positief.

Sony WH-1000XM4 of alternatief? Een vergelijking!

Om te bepalen of de Sony WH-1000XM4 een goede koop is, kun je deze vergelijken met andere headphones. Hieronder een vergelijking met twee andere populaire over-ear koptelefoons met ANC, in ongeveer dezelfde prijsklasse.

Sony WH-1000XM4 vs Sony WH-1000XM3

De grootste concurrent van de nieuwe Sony WH-1000XM4, is de oude versie van deze koptelefoon, de Sony WH-1000XM3. Deze koptelefoon is namelijk grotendeels gelijk in ontwerp/design, werking, functies, én prestaties.

Zo zien beide koptelefoons er nagenoeg hetzelfde uit, hebben ze beide touch-bediening, dezelfde speaker-drivers, en dezelfde batterijduur.

Het voordeel van het oude model is voornamelijk de, op dit moment, flink lagere prijs (bekijk alle prijzen). Zo is deze koptelefoon op dit moment beschikbaar voor slechts €229 op Coolblue.nl, en daarmee dus 150 euro goedkoper dan de XM4.

De verschillen zijn echter klein. Het voornaamste verschil is dat de XM4 automatisch zal stoppen met afspelen van muziek als je deze van je hoofd haalt (draagdetectie), of als je begint met praten (speak-to-chat).

Kortom heeft de WH-1000XM4 een paar nieuwe functies, maar is deze op de meeste eigenschappen nagenoeg gelijk. Als je de nieuwe niet zo belangrijk vindt, is de Sony WH-1000XM3 een betere koop door de flink lagere prijs.

Sony WH-1000XM4 vs Bose QuietComfort 35 II

Een ander populaire ANC, over-ear koptelefoon is de QuietComfort 35 II van Bose. Omdat de XM4 nagenoeg gelijk is met de XM3, is deze al te vergelijken aan de hand van de test van Rtings.com.

Hieruit is de conclusie redelijk eenduidig: de Bose QuietComfort 35 II heeft een beter neutraal geluid, met voornamelijk een accurater basgeluid. Daarentegen heeft de koptelefoon van Sony een betere ANC.

Ook is de batterij van de XM3 (en dus den XM4) beter. De batterij houdt het in de test namelijk 7 uur langer uit dan die van de Bose QuietComfort 35 II.

Wel heeft de XM4 een betere app, waar in tegenstelling tot de app van de Bose QC 35 II, je wél de EQ kunt aanpassen, en functies kunt kiezen voor knop op de koptelefoon. Ook de draagdetectie en spraakdectie, waarbij de muziek automatisch gepauzeerd wordt, ontbreekt bij de koptelefoon van Bose.

De Bose QC II zijn al langer beschikbaar, en daarom ondertussen gedaald in prijs. De beste prijs voor deze koptelefoon is €279 (Coolblue.nl), en daarom 100 euro goedkoper dan de Sony WH-1000XM4.

Kortom; vind je een goede geluidskwaliteit belangrijker dan een goede ANC, en geavanceerde functies? Dan is de Bose QC 35 II voor jou een betere keuze.

Sony WH-1000XM4 vs Bowers & Wilkins PX7

Een andere over-ear koptelefoon met ANC in dezelfde prijscategorie is de Bowers & Wilkins PX7. De Sony WH-1000XM4 heeft een paar belangrijke functionele voordelen op deze koptelefoon. Zo ondersteunt deze wel touchbediening, het gebruik van voice-assistants, en is er een bijbehorende app beschikbaar. Daarnaast heeft de Sony WH-1000XM4 wél opklapbare oorschelpen, en is daarom gemakkelijker mee te nemen.

Volgens reviews van de Sony WH-1000XM4 is de ANC net zo effectief als die van de eerdere Sony WH-1000XM3. Kijken we naar een vergelijking met tussen de XM3 en de XM4, volgens deze test van Rtings.com, dan heeft de XM3, en dus de XM4, betere noise cancelling.

Volgens dezelfde test heeft de B&W PX7 ook een betere batterijduur. Gezien de batterij van de WH-1000XM3 en WH-1000XM4 hetzelfde is gebleven, zal de PX7 nog steeds dit voordeel hebben. De PX7 haalt in deze test een batterijduur van 37.8 uur, en de koptelefoon van Sony slechts 27 uur. Ook is de PX7 sneller opgeladen.

Ook gebruiken de XM3 en XM4 dezelfde speaker driver, en is het geluid volgens de meeste reviews hetzelfde gebleven. In dat geval heeft de Sony WH-1000XM4 ook een neutraler klinkend geluid.

Waar de PX7 nog het voordeel van ‘Wear Sensing’ had op de Sony WH-1000XM3, vervalt dit voordeel bij de XM4, die nu ook deze functie heeft. Deze functie zorgt ervoor dat de koptelefoon automatisch de muziek pauzeert als je deze afzet.

Wel is de Bowers & Wilkins PX7 ondertussen wat in prijs gedaald, waardoor deze wat goedkoper is dan de Sony WH-1000XM4. De laagste prijs is op dit moment €319 op Bol.com. Daarmee is deze koptelefoon op dit moment 60 euro goedkoper dan die van Sony.

Meer informatie over deze koptelefoon vind je op de pagina: Bowers & Wilkins PX7.

Sony WH-1000XM4 aanbieding? Prijs en beschikbaarheid!

Hieronder is de huidige prijs van de Sony WH-1000XM4 bij meerdere webshops te zien. Dit overzicht wordt automatisch bijgewerkt. Zo kun je dus meteen zien of er een aanbieding of korting geldt. Ook kun je met de grafiek van de prijsgeschiedenis zien hoeveel goedkoper dit is dan de normale prijs.

Niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je een prijs-notificatie instellen! Wanneer de Sony WH-1000XM4 met een aanbieding je gewenste prijs bereikt, ontvang je per e-mail een melding.

Sony WH-1000XM4 grijsSony WH-1000XM4 zilver

Huidige prijzen en aanbiedingen voor de Sony WH-1000XM4 in het grijs (EAN: 4548736112117).

Prijsverloop voor: Sony draadloze hoofdtelefoon WH1000XM4B (Zwart)

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: €171,50 15 januari 2024
Hoogste prijs ooit: €257,00 22 februari 2023
Laagste prijs ooit: €171,50 9 oktober 2023
Sinds 22 februari 2023

Laatste veranderingen:

€171,50 9 oktober 2023
€245,00 31 juli 2023
€249,00 2 juli 2023
€229,00 23 juni 2023
€249,00 23 juni 2023
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor Sony draadloze hoofdtelefoon WH1000XM4B (Zwart) - €171,50

Huidige prijzen en aanbiedingen voor de Sony WH-1000XM4 in het zilver (EAN: 4548736112162).

Prijsverloop voor: Sony draadloze hoofdtelefoon WH1000XM4S (Zilver)

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: €171,50 15 januari 2024
Hoogste prijs ooit: €379,00 5 augustus 2023
Laagste prijs ooit: €171,50 9 oktober 2023
Sinds 27 mei 2023

Laatste veranderingen:

€171,50 9 oktober 2023
€245,00 25 augustus 2023
€269,00 12 augustus 2023
€379,00 5 augustus 2023
€267,00 8 juli 2023
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor Sony draadloze hoofdtelefoon WH1000XM4S (Zilver) - €171,50

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de Sony WH-1000XM4 bluetooth headphones? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Of een eigen ervaring met dit product die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Tip: meer informatie over het kopen van een koptelefoon? Bekijk dan de koptelefoon koopgids en de huidige selectie aan beste koptelefoons.

Plaats een reactie

1 reactie op “Sony WH-1000XM4: goede keuze? Specs, reviews & prijs!”

Send this to a friend