Nieuwe (Sony) Vaio laptop kopen? De opties in 2020!

Zijn er in 2020 nog laptops van Sony verkrijgbaar? Zo’n 10 jaar geleden waren ze namelijk flink populair: de Sony Vaio laptops. Alle laptops en PC’s van Sony droegen de merknaam ‘Vaio’. In 2014 heeft Sony echter een strategische beslissing genomen om te stoppen met het maken van laptops en PC’s. Het merk Vaio bestaat nog wel: dit is verkocht aan een nieuwe eigenaar.

Hoewel je dus géén Sony laptops kunt kopen, kun je nog wel een Vaio laptop kopen. Heb je interesse in een laptop van Vaio? Hieronder behandel ik de huidige opties (lente 2020), en benoem ik of deze laptops een interessante keuze zijn, voor wie, en waarom.

Tip: een volledige uitleg de belangrijke eigenschappen van een laptop? Bekijk dan de laptop koopgids!

Vaio SX14: krachtigste laptop van (Sony) Vaio

Sony Vaio Laptop Sx14

De Vaio SX 14 is een compacte, lichte, maar krachtige laptop, die duidelijk is gericht op zakelijk gebruik. Alle Vaio SX14 laptops hebben dezelfde behuizing en andere uiterlijke kenmerken. Wat betreft de hardware zijn er meerdere keuzes, en kun je kiezen voor een configuratie naar voorkeur. Alle uitvoeringen zijn in Nederland verkrijgbaar via Amazon.de.

Alle Vaio SX14 laptops hebben een beeldscherm met een 14 inch beelddiagonaal, ofwel 35.6 cm. Bij een 14 inch scherm is het scherm 31 cm breed, en 17.4 cm hoog. Door het 14 inch scherm, is de laptop ietwat klein en compact. Wel maakt dit de laptop zeer gemakkelijk om mee te nemen. Hierdoor is de laptop ook lichtgewicht, met een gewicht van slechts 1.0 kg.

Afhankelijke van de uitvoering die je kiest, heeft het scherm de Full HD resolutie (1920×1080 pixels), of de 4K resolutie (3840×2160). Beide uitvoeringen van het scherm maken gebruik van een IPS paneel. Dit type zorgt voor goede kijkhoeken, en een goede kleurechtheid.

Het 4K scherm zorgt voor door de vier keer zo hoge pixeldichtheid voor een flink scherper beeld. Het nadeel van de 4K uitvoering is de lagere batterijduur. In plaats van de goede batterijduur van 7:45 uur van de Full HD uitvoering, blijft er bij de 4K uitvoering van de laptop een middelmatige batterijduur over: namelijk zo’n 6 uur.

De rekenkracht en algehele snelheid wordt voornamelijk bepaald door de processor. Deze laptop is beschikbaar met de bovengemiddeld snelle Intel Core i5-8265U, of met de krachtigere Intel Core i7-8565.

Andere belangrijke eigenschappen zijn de hoeveelheid geheugen (RAM) en de opslagruimte. De laptop is verkrijgbaar met de combinatie van 8 GB RAM en 256 GB aan SSD opslagruimte, wat genoeg is voor de doorsnee gebruiker, of met 16 GB RAM en 512 GB SSD opslagruimte – waarmee de laptop beter geschikt is voor zwaarder gebruik.

Een groot voordeel van de Vaio SX14 is de hoeveelheid aansluitingen die deze laptop heeft: zeker voor zo’n compacte laptop. Aan de linkerzijde van de laptop vind je namelijk twee USB-A ports, en een 3.5 mm jack aansluiting voor oortjes of een koptelefoon.

Met aan de de rechterkant van de laptop zijn er nog veel meer aansluitingen te vinden, namelijk nog een USB-A port, een USB-C port, een Ethernetpoort, en zowel een HDMI als VGA aansluiting om de laptop aan te sluiten op een beeldscherm of beamer. Daarnaast heeft de laptop ook nog een SD-kaartlezer.

Voor het maken van draadloze verbindingen, beschikt deze laptop over Wi-Fi 5, en bluetooth 4.1. Verder beschikt deze laptop over een opening voor het aansluiting voor een Kensington-slot, zodat je de laptop vast kunt maken als je deze tijdelijk onbeheerd achter wil laten.

Omdat dit een kleine laptop is, is er géén ruimte voor een numpad, en alleen voor het normale toetsenbord. Uiteraard beschikt de laptop wel over een touchpad, en een vingerafdrukscanner waarmee je deze snel kunt ontgrendelen zonder een wachtwoord te typen.

Videobellen met Skype of Zoom? Boven het scherm van de laptop zit een ingebouwde 720p webcam, en een microfoon.

Kortom is dit een perfecte laptop voor mobiel zakelijk gebruik. De laptop is compact en licht, en daardoor makkelijk mee te nemen, en door de enorme hoeveelheid aansluitingen eigenlijk altijd aan te sluiten. Dat maakt deze laptop onder andere perfect om mee te nemen naar een conferentie, of om een presentatie te geven bij een klant.

Een andere eigenschap die duidelijk maakt dat deze laptop zich richt op zakelijk gebruik, is dat er al Windows 10 Pro op staat geïnstalleerd.

Deze laptop is verkrijgbaar in drie verschillende kleuruitvoeringen: zwart, bruin, en zilver. Daarnaast zijn er drie verschillende configuraties beschikbaar wat betreft de hardware. Alle uitvoeringen van de Vaio SX14 zijn hier verkrijgbaar op Amazon.de.

Vaio SX12 laptop: In de VS heeft is er op dit moment ook een kleinere uitvoering van deze laptop beschikbaar, namelijk de Vaio SX12. Deze laptop heeft een 12.5 inch Full HD beeldscherm, en verder veel overeenkomsten met de SX14. Zo heeft ook de SX12 dezelfde grote hoeveelheid aansluitingen nog beschikbaar. Op dit moment is deze laptop echter niet (nog) verkrijgbaar in Nederland.

Vaio A12: 2-in-1 (laptop/tablet) van Vaio

Vaio Laptop Tablet A12

De tweede Vaio laptop die je in Nederland kunt kopen (via Amazon.de), is een zogenaamde 2-in-1 laptop met Windows 10. Dit is dus een tablet en een laptop in één. Deze laptop is verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen: een basis-uitvoering, en een krachtigere uitvoering.

Daarmee heeft de A12 dus een touchscreen, en is het scherm dus ook te bedienen met aanraking. Ook is het schermgedeelte van de laptop los te koppelen van het toetsenbord, en zo dus los als tablet te gebruiken. Voor gebruik als tablet wordt er ook een stylus meegeleverd, namelijk de Vaio digitizer pen.

Het scherm is ook achterstevoren op het toetsenbord vast te klikken. Zo kun je de Vaio A12 dichtklappen, en als tablet gebruiken, en tegelijkertijd het toetsenbord meenemen.

Het touchscreen van de Vaio A12 heeft een beelddiagonaal van 12.5 inch, ofwel 31.75 cm. Daarmee is het scherm 27.7 cm breed, en 15.6 cm hoog. Door het kleine scherm is dit een zeer compacte laptop. Ook het gewicht van slechts 1115 gram, maakt dat deze laptop erg gemakkelijk mee te nemen is.

Beide uitvoeringen van de Vaio A12 hebben een scherm met een Full HD resolutie (1920×1080 pixels) IPS paneel. Bij dit schermformaat zorgt deze resolutie voor een scherp beeld, en het IPS paneel zorgt voor goede kijkhoeken en natuurgetrouwe kleuren. Het scherm is afgewerkt met een anti-glare laag, zodat deze minder reflecteert.

Een bijkomend voordeel voor mobiel gebruik is de lange batterijduur, van zo’n 7.5 uur.

Wel wordt er een verschillende processor gebruikt bij de twee beschikbare uitvoeringen. De basis-uitvoering heeft de Intel Core i5-8200Y processor: een dual-core processor met een kloksnelheid van 1.3 tot 3.9 GHz.

De krachtigere uitvoering gebruikt ook een krachtigere processor, namelijk de Intel Core i7-8500Y. Ook dat is een dual-core processor, maar met een hogere kloksnelheid, namelijk van 1.5 tot 4.2 GHz.

Ook de hoeveelheid RAM (geheugen) en SSD opslagruimte verschilt tussen de twee uitvoeringen. De basisuitvoering heeft 8 GB RAM, en een 256 GB SSD. De krachtigere uitvoering heeft twee keer zoveel geheugen en opslagruimte: 16 GB RAM en een 512 GB SSD.

Net als de Vaio SX14, heeft de Vaio A12 veel verschillende aansluitingen beschikbaar. Zo zijn er drie USB-A aansluitingen, is er een USB-C aansluiting, een HDMI-aansluiting, VGA en 3.5 mm jack aansluiting, ethernetpoort, en een kaartlezer.

Daarnaast beschikt de A12 over Wi-Fi5 en bluetooth 4.1 voor het maken van draadloze verbindingen. Een laatste belangrijke mogelijkheid is de optie tot 4G connectiviteit. Door een simkaart met een mobiel internet-abonnement te plaatsen, heb je zo met deze laptop werkelijk overal toegang tot het internet.

Wil je gebruik maken van 4G internet op deze laptop? Dan is het handigste om hiervoor ook een los SIM-only abonnement af te sluiten.

Ook deze laptop heeft een toetsenbord zonder numpad. Daarnaast is er een vingerafdrukscanner aanwezig, waarmee je de laptop snel kunt ontgrendelen.

Een andere manier om snel te ontgrendelen is via gezichtsherkenning. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van de Full HD webcam. Deze is uiteraard samen met de ingebouwde microfoon ook te gebruiken voor videobellen met onder andere Skype en Zoom.

Deze 2-in-1 laptop van (Sony) Vaio is slechts in één kleuruitvoering verkrijgbaar, namelijk zwart met zilver. Zowel de basisuitvoering als de krachtigere uitvoering worden naar Nederland geleverd via Amazon.de.

Vragen? Of een eigen ervaring met de (Sony) Vaio laptops?

Heb je nog vragen over de (Sony) Vaio laptops? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Of een eigen ervaring met deze producten, of eerdere Sony Vaio laptops die je wil delen? Laat dan hieronder je reactie achter!

Plaats een reactie

10 reacties op “Nieuwe (Sony) Vaio laptop kopen? De opties in 2020!”

  • Hoi Joel,

   Waarom Sony geen Vaio laptops meer maakt staat in de inleiding van dit artikel. De enige Vaio laptops die je op dit moment kunt kopen is de SX14, via Amazon.de.
   Wel vallen de eigenschappen van deze laptop tegen als je kijkt naar de prijs. Mijn advies is om simpelweg voor een ander merk te kiezen. Mijn huidige advies voor de aankoop van een nieuwe laptop kun je lezen op deze pagina.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 1. Wat super, om een artikel over de Sony Vaio te lezen. Mijn Vaio is nu bijna 8 jaar oud, en wordt zo traag. Dus ik moet iets anders, maar wat zal ik die Vaio gaan missen. Ik weet precies waar alles zit, hoe het is opgeslagen en hoe het werkt. Prachtig kleurenscherm, fijne toetsenbordverlichting! En 17 inch.
  En nu maak ik er geen gebruik meer van, maar indertijd een geweldige ondersteuning van Sony België gehad, als ik iets niet begreep. En het officepakket werkte er ook prima op.
  Indertijd regelrecht uit Azië naar Nederland laten komen. In het Nederlands. Als dat toch eens opnieuw zou kunnen….

  Is er toevallig iemand die weet hoe ik mijn Vaio kan versnellen, ik heb de laatste updates van Windows 10, behalve wat foto’s en het officepakket zit er practisch niets op. Ik hoor heel graag!

  Beantwoorden
  • Hoi Louise,

   Leuk om te lezen dat je een goede ervaring hebt met je Sony Vaio laptop :)
   Een laptop van bijna 8 jaar oud zal eenmaal niet meer de snelste zijn, ook omdat nieuwe software (waaronder ook Windows 10 zelf) steeds veeleisender is.
   Ik heb eerder wel eens een artikel geschreven over wat je kunt doen om je laptop te versnellen (hier).
   Maar een nieuwe laptop, ook van een budget van 500-600 euro, zal veel sneller zijn dan dat je zo’n oude laptop zal kunnen krijgen. In dit artikel vind je de beste keuzes van dit moment.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 2. beste guido,

  Ik heb op mijn vaio een update gedaan van windows 10, alles werkte perfect,maar omdat ik voor een 2de keer een updte deed omdat mijn filmkanaal niet goed werkte, heb ik per ongeluk alles van vaio verwijderd, dus mijn geluidsbalkje van sony is weg en nu is er een grote geluidsbalk ,ik zou graag terug mijn originele hebben.en ook mijn slaapstand kan ik niet meer regelen .

  Beantwoorden
  • Hoi Paul,

   Klinkt als een moeilijk probleem. Heb je ook geen (automatisch aangemaakte) backups die je kunt draaien? Of de oorspronkelijke installatie-CD’s (wel eerst alle belangrijke data veilig stellen voordat je die draait)?

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 3. Beste,
  Ik ben op zoek naar de herstelschijven van Sony vaio vpcej2m1e… Ik hoop echt dat iemand me hiermee kan helpen. Ik betaal je er een vergoeding voor!

  Kris

  Beantwoorden