JBL Flip Essential vs Flip 5? Complete vergelijking en advies!

Twijfel je tussen de JBL Flip Essential en de JBL Flip 5? Of heb je een JBL Flip Essential, en wil je weten of het de moeite waard is om te upgraden naar een JBL Flip 5? Om de keuze gemakkelijk te maken, vind je in dit artikel een volledige vergelijking van beide bluetooth speakers.

De JBL Flip 5 is al sinds zomer 2019 beschikbaar. Begin 2020 bracht de JBL de Flip Essential uit. Deze is in veel opzichten vergelijkbaar aan de Flip 5, maar is door de iets simpelere uitvoering hier een goedkoop alternatief op.

Zowel de JBL Flip Essential als de JBL Flip 5 zijn compacte bluetooth mono (1.0) speakers, met een IPX7 waterdichtheid. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen deze twee opties. Hieronder de samenvatting van de belangrijkste verschillen.

  • JBL Flip Essential: iets kleiner en lichter, geen JBL PartyBoost, micro-USB (€68,99 op Bol.com)
  • JBL Flip 5: iets groter en zwaarder, beter basgeluid, 2 uur meer accu, USB-C (€88,00 op Bol.com)

Hieronder kun je beide speakers verder vergelijken op volledige specificaties.

Tip: meer informatie over deze eigenschappen? Bekijk dan de volledige bluetooth speaker koopgids.

Vergelijktabel: JBL Flip Essential vs JBL Flip 5

JBL Flip Essential JBL Flip 5
Jbl Flip Essential2 Jbl Flip 5
Prijs: ~ €70 ~ €90
Speakers: 2× 40 mm woofer 1× 44×80 mm woofer
Totaal vermogen: 16W (2×8) 20W (1×20)
Frequentiebereik: 80 Hz – 20 kHz 65 Hz – 20 kHz
Bluetooth versie: 4.1 4.2
3.5 mm AUX? Ja – ingang Nee
JBL PartyBoost? Nee Ja
Batterijduur: 10 uur 12 uur
Oplaadtijd: 3.5 uur 2.5 uur
Capaciteit
(bij 3.7V):
3000 mAh 4800 mAh
Opladen via? Micro-USB USB-C
Speakerphone
functie:
Nee Nee
Afmeting (cm): 16,9×6,4×6,4 18,1×6,9×7,4
Gewicht: 470 gram 540 gram
Waterdichtheid: IPX7 IPX7
Officiële site: JBL.nl JBL.nl
Huidige prijs
en bestellen:
Bol.com
Coolblue.nl
Bol.com
Coolblue.nl

JBL Flip Essential of JBL Flip 5 – wat zijn de verschillen?

Hieronder meer informatie over de verschillen tussen deze twee bluetooth speakers.

Afmetingen, gewicht en design

Jbl Flip Essential Vs Jbl Flip 5 Th2Er zit een klein verschil in de afmetingen en het gewicht van deze twee speakers. De Flip Essential is iets kleiner (16,9×6,4×6,4 cm) en lichter (450 gram). De Flip 5 is iets groter (18,1×6,9×7,4 cm) en zwaarder (540 gram). Vind je het belangrijk dat de bluetooth speaker gemakkelijk mee te nemen is? Dan heeft de Flip Essential dus een klein voordeel.

Wat betreft design heb je bij de Flip Essential slechts keuze uit één kleur: donkergrijs.

Heb je liever een speaker in een andere kleur? Bij de Flip 5 heb je keuze uit wel 11 verschillende kleuren.

Beide bluetooth speakers zijn ergens aan op te hangen met de meegeleverde lus.

Prestaties: geluidskwaliteit

Beide speakers leveren mono (1.0) geluid. De twee speaker drivers van de Flip Essential zijn rond, en hebben een diameter van 40 mm. De enkele speaker driver van de Flip 5 is langwerpig: 44 mm hoog, en 80 mm breed. Ook is de enkele speaker van de Flip 5 krachtiger dan de twee speakers van Essential. Het vermogen van de speakers van de Flip Essential is namelijk 16 Watt, tegen de 20 Watt van de Flip 5.

Door de grotere en krachtigere speaker haalt de Flip 5 diepere tonen. Dat is ook te zien aan het opgegeven frequentiebereik. De Flip Essential heeft namelijk een frequentiebereik van 80 Hz tot 20 kHz, en de Flip 5 van 65 tot 20 kHz.

Ook in de praktijk is dit verschil duidelijk hoorbaar. Je kunt in deze video een vergelijkende test van het geluid vinden. Hier wordt de Flip Essential vergeleken met de Flip 5, en is het geluid opgenomen met een microfoon van hoge kwaliteit. Gebruik je beste headphones of speakers bij het kijken van deze video om een zo goed idee te krijgen van de werkelijkheid.

Uit deze test blijkt dat de Flip 5 een flink beter basgeluid heeft. De ander verschillen zijn klein.

Gebruik en functies

Het afspelen van muziek werkt op beide speakers hetzelfde. Eerst zet je de speaker aan. Vervolgens moet je op de bluetooth-pairing knop indrukken, en kun je met je smartphone of tablet verbinding maken met de speaker over bluetooth. Als je eenmaal bent verbonden over bluetooth, wordt alle audio van je smartphone of tablet afgespeeld op de speaker. De muziek is dus te bedienen met je smartphone, maar je kunt ook gebruik maken van de fysieke knoppen op de speaker zelf.

Beide speakers bevatten deze knoppen voor bediening:

  • Aan/uit-knop – om de speaker aan of uit te zetten
  • Bluetooth pairing knop – hiermee zorg je ervoor dat de speaker zichtbaar wordt onder ‘Bluetooth’ instellingen op je smartphone of tablet. Als je eerder verbonden bent, wordt de speaker automatisch zichtbaar. Deze knop hoef je alleen te gebruiken als je een nieuw apparaat wil verbinden.
  • Volume min – om het volume van de speaker te verlagen
  • Volume plus – om het volume van de speaker te verhogen
  • Pause/Play – om de muziek te pauzeren, of als deze gepauzeerd is om te beginnen met afspelen. Als je deze knop twee keer achtereen indrukt wordt het volgende nummer afgespeeld.

De Flip 5 heeft nog een extra knop:

  • JBL PartyBoost knop – om de speaker te koppelen met meer JBL speakers. Houd de knop op alle speakers die je wil koppelen tegelijkertijd ingedrukt om ze te koppelen. Eenmaal gekoppeld wordt het geluid op alle verbonden speakers tegelijk afgespeeld. Deze functie ontbreekt bij de Flip Essential.

In tegenstelling tot de Flip 4, en een aantal andere bluetooth speakers van JBL, hebben zowel de Flip Essential en Flip 5 geen speakerphone-functie. Beide speakers hebben géén ingebouwde microfoon, en zijn dus niet te gebruiken om een telefoongesprek mee aan te nemen.

Een voordeel van de JBL Flip Essential is dat deze ook een 3.5 mm AUX ingang heeft. Zo kun je deze bluetooth speaker ook bedraad aansluiten om het muziek van een extern apparaat af te spelen.

Beide speakers zijn waterdicht, en hebben de IPX7 code voor waterdichtheid. Daarmee zijn ze ‘dompeldicht’, en minimaal 30 minuten lang bestand tegen waterindringing op één meter diepte onder water.

Voor deze waterdichtheid zal bij de Flip Essential wel het rubberen klepje dicht moeten zijn. Zowel de 3.5 mm jack aansluiting, als de micro-USB ingang voor het opladen zitten achter dit klepje.

Een verschil is dat de JBL Flip 5 gebruik maakt van een USB type C aansluiting voor het opladen. Ook is de batterij van de Flip 5 groter; deze heeft een 4800 mAh capaciteit, en is daarmee flink groter dan de 3000 mAh batterij van de Flip Essential.

Omdat de Flip 5 door de krachtigere speaker driver ook meer energie verbruikt, is het verschil in de werkelijke accuduur kleiner. De Flip Essential kan zo’n 10 uur muziek afspelen op een volle accu, en de Flip 5 zo’n 12 uur.

Ondanks de grotere capaciteit, is de batterij van de Flip 5 sneller op te laden. Met een geschikte lader is deze na 2.5 uur weer vol, tegen de 3.5 oplaadtijd van de Flip Essential.

Beide Flip’s hebben witte LED’s waarmee de huidige batterijlading wordt aangegeven. Bij de Flip Essential zijn dit vijf ronde witte LED lichtjes die aangeven wat de huidige batterijlading is. Bij de Flip 5 zitten er meerdere LED lichtjes in één langwerpig lampje. Hoe meer LED’s er oplichten, hoe voller de batterij.

Tip: JBL Flip 5 vergelijken met andere JBL bluetooth speakers? Vergelijk hier alle nieuwe JBL bluetooth speakers!

JBL Flip Essential of Flip 5 kopen? Prijs en beschikbaarheid!

Heeft de vergelijking je geholpen met het maken van een keuze, en wil je de JBL Flip Essential, of juist de JBL Flip 5 kopen? Hieronder vind je een overzicht van de webwinkels waar je deze kunt bestellen, en de huidige prijs.

De JBL Flip Essential Stealth is beschikbaar in één kleuruitvoering, namelijk in het donkergrijs. De JBL Flip 5 is beschikbaar in wel 11 verschillende kleuren: zwart, blauw, geel, goud, grijs, groen, rood, wit, roze, turquoise, en camo.

Beide speakers worden geleverd met een oplaadkabel, een ‘quick-start-guide’, en een garantiebewijs.

Laatste update prijzen op deze pagina: 16 juni 2020. 

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over deze bluetooth speakers van JBL, of opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of wil je je eigen ervaring met deze speakers delen? Laat dan hieronder je bericht achter!

Plaats een reactie