Asus ROG Ally vs Steam Deck? Complete vergelijking & advies!

Op zoek naar een handheld gaming PC, en twijfel je tussen de Asus ROG Ally en de Steam Deck? In dit artikel vind je een complete vergelijking, zodat je gemakkelijker een keuze kunt maken.

Hieronder alvast een korte samenvatting van de belangrijkste verschillen:

  • Asus ROG Ally: Full HD (1920×1080) 120 Hz scherm, draait Windows 11 en is een volledige PC, krachtigere CPU en GPU, dus betere gaming prestaties. Heeft een adviesprijs van €799, dus is duurder dan de Steam Deck.
  • Steam Deck: 1280×800, 60 Hz scherm, draait SteamOS, en is daarmee alleen geschikt voor gaming. Minder krachtige CPU en GPU. Betere game-compatibiliteit met SteamOS. Flink goedkoper: beschikbaar vanaf €419.

Hieronder vind je een uitgebreidere vergelijking. Zo vind je hier eerst een vergelijktabel, zodat je gemakkelijk alle eigenschappen van deze twee handheld gaming PC’s met elkaar kunt vergelijken. Daarna ga ik dieper in op de verschillen, en vind je ook benchmark resultaten van de ROG Ally en de Steam Deck.

Vergelijktabel: Asus ROG Ally vs Steam Deck

Vergelijk hieronder beide handheld gaming PC’s op eigenschappen.

Asus ROG Ally Steam Deck
Asus Rog Ally Steam Deck Kleur
Uitgebracht: Juni 2023 Februari 2022
Adviesprijs: €799,99 €419 – 64 GB,
€549 – 256 GB,
€679 – 512 GB
Huidige prijs: vergelijk! vergelijk!
Merk: Asus Valve
Besturingssysteem: Windows 11 Home SteamOS 3
Hardware
CPU: AMD Ryzen Z1 Extreme,
8 cores, max 5.1 GHz
AMD Zen 2,
4 cores, 2.4 – 3.5 GHz
GPU: AMD RDNA 3,
max 2.7 GHz
AMD RDNA 2,
1.0 – 1.6 GHz
Werkgeheugen (RAM) 16 GB LPDDR5,
6400 MT/s
16 GB LPDDR5,
5500 MT/s
Opslagruimte: 512 GB PCI-e SSD 64, 256, of 512 GB PCI-e SSD
Schermeigenschappen
Scherm-type: IPS LCD IPS LCD
Schermdiagonaal: 7 inch 7 inch
Resolutie (pixels): 1920×1080 1280×800
Beeldverhouding: 16:9 16:10
Verversingssnelheid (max): 120 Hz 60 Hz
Felheid: 500 nits 400 nits
Bediening en functies
Touchscreen?
Controller-knoppen:
Touchpads:
Vingerafdruk scanner?
RGB verlichting?
Speakers: Ja, stereo speakers,
Dolby Atmos ondersteuning
Ja, stereo speakers
Wi-Fi? Ja, Wi-Fi 6E Ja, Wi-Fi 5
Bluetooth? Ja, bluetooth 5.2 Ja, bluetooth 5.0
Aansluitingen en batterij
MicroSD kaartlezer?
3.5 mm AUX out?
USB aansluiting: USB-C 3.2 USB-C 3.2
Video over USB-C? Ja, DisplayPort 1.4 alt-mode Ja, DisplayPort 1.4 alt-mode
Batterijcapaciteit: 40 Wh 40 Wh
Opladen via: USB-C USB-C
Fysieke eigenschappen
Afmeting h×b×d (cm): 28×11,1×3.24 29,8×11,7×4,9
Gewicht (gram): 608 669
Waterdicht? Nee Nee
Kleuren: Wit Zwart
Meegeleverd: 65 Watt USB-C charger
Standaard
Handleiding
45 Watt USB-C Charger
Hardcase
Handleiding
Meer informatie & bestellen
Officiële site: Asus.com/nl Steampowered.com
Huidige prijs en bestellen: Bol.com
Vergelijk alle prijzen!
Amazon.nl
Vergelijk alle prijzen!

Asus ROG Ally vs Steam Deck: introductie en besturingssysteem

Op zoek naar een handheld gaming PC? Als je overal PC games wil kunnen spelen, dan zijn de Asus ROG Ally en Valve’s Steam Deck de twee voornaamste opties.

In februari 2022 kwam Valve, het bedrijf achter Steam, de grootste digitale marktplaats voor PC games, met hun eerste handheld gaming PC: de Steam Deck. Door AMD’s vooruitgang in geïntegreerde GPU’s, is het rond deze tijd voor het eerst mogelijk om zware games te draaien met een geïntegreerde GPU, met ietwat gelimiteerde instellingen.

Omdat geïntegreerde GPU’s flink minder ruimte innemen dan discrete videokaarten, wordt het daardoor mogelijk om een gaming PC in handheld formaat uit te brengen. Een belangrijk voordeel ten opzichte van andere handheld consoles, zoals de Nintendo Switch, is dat je op een handheld gaming PC ook al je eerder gekochte games kunt spelen.

De Steam Deck maakt de toegang tot je bibliotheek aan PC games gemakkelijk. Met het eigen SteamOS besturingssysteem van de Steam Deck heb je namelijk meteen toegang tot alle PC games die je via Steam hebt gekocht. Ook wordt er duidelijk aangegeven welke Steam-games je op de Steam Deck kunt spelen, en welke niet.

Daarnaast is het SteamOS besturingssysteem geoptimaliseerd voor gaming, waardoor de hardware van de Steam Deck een betere prestatie haalt. De Steam Deck heeft een releaseprijs van €419 voor de uitvoering met 64 GB opslagruimte.

Een jaar later, in juni 2023, komt Asus met de ROG Ally. Deze directe concurrent van de Steam Deck maakt ook gebruik van de flink krachtige Ryzen Z1 Extreme CPU met geïntegreerde AMD RDNA 3 GPU voor het spelen van games. Een belangrijk verschil is dat de Asus ROG Ally Windows 11 Home draait. Daardoor is de ROG Ally ook als volledige PC te gebruiken, en kun je hier meer mee dan alleen gamen.

Met Steam op Windows 11 van de ROG Ally kun je ook bij je hele bibliotheek aan games. Naast het gebruik van Steam, kun je elke Windows PC game proberen te spelen op de ROG Ally. Welke games het ook werkelijk doen, is bij de ROG Ally niet meteen zo duidelijk als bij de Steam Deck.

In Nederland brengt Asus alleen de ROG Ally met Z1 Extreme processor uit, en blijft de uitvoering met Z1 (niet-Extreme) achterwege. De ROG Ally Z1 Extreme is een stuk duurder dan de Steam Deck, en heeft een adviesprijs van €799.

Hardware en gaming prestaties (benchmarks)

Op papier is de ROG Ally een stuk krachtiger dan de Steam Deck. Zo heeft deze een krachtigere CPU en GPU. De CPU van de ROG Ally meer processorkernen en een hogere kloksnelheid. Ook de GPU van de Ally heeft meer Compute Unites (CU) dan die van de Steam Deck.

Hoewel beide handhelds evenveel werkgeheugen bevatten, namelijk 16 GB RAM, is het geheugen van de ROG Ally wat sneller (6400 MT/s vs 5500 MT/s).

Het is dus duidelijk dat de ROG Ally krachtiger is, maar hoeveel krachtiger precies? Wil je de verschillen in de praktijk zien? Bekijk dan eens de testresultaten (benchmarks) in onderstaande video. Hierin zie je de gaming prestaties van beide handhelds bij verschillende games.

Kortom levert de ROG Ally bij de meeste games tot bijna 50% meer frames per seconde in 720p, bij gebruik van de Turbo mode. Daarmee is de ROG Ally dus tot 50% krachtiger.

Ook kan de ROG Ally de extra frames per seconde werkelijk laten zien: met het 120 Hz scherm van de ROG Ally kun je ook maximaal 120 frames per seconde tonen. Wil je ook gebruik maken van de maximale resolutie van het scherm (1080p) dan wordt de framerate wel weer lager.

Wat betreft opslagruimte, heeft de Asus ROG Ally een 512 GB PCI-e SSD beschikbaar. Bij de Steam Deck heb je keuze uit 64 GB, 256 GB, of 512 GB aan SSD opslagruime. Wel gaat de prijs flink omhoog bij de keuze voor meer opslagruimte.

Beide handhelds hebben een microSD kaartlezer. Je kunt de opslagruimte van zowel de Asus ROG Ally als de Steam deck dus uitbreiden door een microSD kaart te plaatsen. Ook is het bij beide apparaten mogelijk om de games direct op de SD-kaart te installeren.

Tip: vaak wordt er nog gevraagd met welke discrete videokaarten de geïntegreerde GPU van beide handheld gaming PC’s ongeveer overeenkomt. Aan de hand van de benchmarks is dit de beste vergelijking:

  • Discrete GPU equivalent van de ASUS ROG Ally: Nvidia GeForce GTX 1650
  • Discrete GPU equivalent van de Steam Deck: Nvidia GeForce GTX 1050

De prestaties komen uiteraard niet volledig overeen met deze discrete videokaarten. Maar; als je bekend bent met de prestaties van deze videokaarten, geeft dit je een beter beeld van de prestaties die je kunt verwachten.

Schermeigenschappen

Beide handheld gaming PC’s hebben een scherm met een 7 inch beelddiagonaal. Een andere overeenkomst is gebruik van hetzelfde schermtype: namelijk IPS LCD.

Wel is de zowel de beeldverhouding als resolutie anders. De Steam Deck heeft namelijk de WXGA schermresolutie, met 1280 pixels in de breedte, en 800 pixels in de hoogte. Daarmee heeft dit scherm een beeldverhouding van 16:10.

Met de hogere Full HD resolutie heeft de Asus ROG Ally een scherper beeld, met 1920 pixels in de breedte en 1080 in de hoogte. Met een beeldverhouding van 16:9 heeft de ROG Ally verhoudingsgewijs een breder scherm.

Een ander belangrijk verschil is de verversingssnelheid. Ook hier heeft de ROG Ally weer voordeel op de Steam Deck. Met het 120 Hz scherm kan de ROG Ally dus tot en met twee keer zoveel frames per seconde laten zien als de Steam Deck, met het 60 Hz scherm. Meer frames per seconde zorgt voor een vloeiender beeld, en een betere game-ervaring.

Een laatste eigenschap waar verschil in zit, is de maximale felheid ofwel helderheid van het scherm. De Asus ROG Ally heeft namelijk een maximale felheid van 500 nits, dat 25% hoger is dan de 400 nits van het scherm van de Steam Deck. Het scherm van de ROG Ally is daarmee dus beter zichtbaar dan die van de Steam Deck bij gebruik in een goed verlichte ruimte.

Bediening en functies

Beide handhelds hebben alle knoppen die je ook vindt op een game controller. Zo hebben ze allebei twee ingebouwde analoge sticks, links een vierpuntstoets, en rechts vier losse drukknoppen (X, Y, A,B). Ook vind je op beide twee triggers (trekkers), vaak aangegeven met LT en RT, en twee schouderknoppen.

Daarnaast hebben beide handhelds nog extra (programmeerbare) knoppen aan de achterzijde. Met vier knoppen heeft de Steam Deck hier een voordeel op de ROG Ally, die maar twee extra knoppen aan de achterkant heeft.

De plaatsing van deze knoppen is bij beide handhelds anders. De Asus ROG Ally gebruikt dezelfde indeling als de Xbox controller, waarbij de linker analoge stick omhoog geplaatst is, en de vierpuntstoets lager.

De Steam Deck kiest voor een plaatsing die meer lijkt op de van de PlayStation controllers: beide analoge sticks op dezelfde hoogte, en de vierpuntstoets links van de linker analoge stick.

Rog Ally Vs Steam Deck Th

Een ander verschil is dat de Steam Deck daarnaast nog eens twee touchpads heeft voor bediening. Zowel aan de linker als de rechterkant van het scherm vind je een touchpad onder de analoge stick. Deze werken vergelijkbaar met een touchpad op een laptop. De ROG Ally heeft helemaal geen touchpads.

Zowel de Asus ROG Ally als de Steam Deck hebben een touchscreen, waardoor je dus ook de keuze hebt om deze te bedienen met aanrakingen op het scherm.

Een klein verschil is dat de ROG Ally RGB verlichting heeft. De ringen rond de analoge sticks bevatten namelijk instelbare LED’s, die je volledig kunt instellen wat betreft kleuren en verlichtingspatronen. Ook is het mogelijk om deze verlichting volledig uit te schakelen. De Steam Deck heeft geen RGB verlichting.

Verder is het goed om te weten dat zowel de ROG Ally als de Steam Deck zijn uitgerust met stereo-speakers. De ROG Ally ondersteunt ook het Dolby Atmos geluidsformaat, maar een wezenlijk voordeel is dat niet met de ingebouwde speakers van deze handheld.

Wil je beter geluid, dan kun je met beide handheld gaming PC’s gebruik maken van bluetooth om je beste draadloze oordopjes of koptelefoon te koppelen. Ook kun je via bluetooth een andere controller koppelen om de handheld te besturen.

Verder hebben beide handhelds Wi-Fi voor draadloze internetverbinding. Met Wi-Fi 6E is er met de ROG Ally een snellere verbinding mogelijk dan met de Wi-Fi 5 van de Steam Deck.

Enigszins jammer aan beide consoles is het ontbreken van een SIM-kaart slot voor 4G of 5G LTE. Zo blijft dus afhankelijk van Wi-Fi om verbinding te maken met internet. Wel zou je een hotspot kunnen maken met je smartphone om te zorgen voor internet op je ROG Ally of Steam Deck als er geen ander Wi-Fi netwerk beschikbaar is.

Aansluitingen en batterij

Beide handheld gaming PC’s hebben een microSD kaartlezer. Zo kun je gemakkelijk een microSD-kaart plaatsen om gegevens over te zetten, of de opslagruimte uitbreiden. Als je meer opslagruimte wil, kun je bijvoorbeeld deze snelle Samsung Pro Plus microSD-kaart van 512 GB plaatsen. Daarmee verdubbel je meteen de opslagruimte van de Asus ROG Ally.

Naast de ingebouwde speakers of een bluetoothverbinding, kun je met zowel de ROG Ally als de Steam deck ook een bedrade koptelefoon of gaming headset aansluiten op de 3.5 mm AUX port.

Verder bevatten beide apparaten een USB-C 3.2 port, die je meerdere functies heeft. Zo kun je deze gebruiken voor data-overdracht, bijvoorbeeld door een externe harde schijf aan te sluiten. Ook is het mogelijk om deze port te gebruiken om de handheld consoles aan te sluiten op een monitor.

Op beide handhelds ondersteunt de USBC-port namelijk DisplayPort 1.4 alt-mode. Zo kun je dus een USB-C naar DisplayPort kabel gebruiken om direct een scherm aan te sluiten, of gebruik maken van een USB-C naar HDMI converter om een scherm aan te sluiten.

Ook wordt de USB-C port bij beide handhelds gebruikt voor het opladen van de batterij. Zowel de ROG Ally als de Steam Deck hebben een 40 Wh batterijcapaciteit. De batterijduur van beide apparaten is niet geweldig: slechts een paar uur bij het spelen van games.

Hoe lang de batterijduur is, hangt af van het type game dat je speelt. Bij de Asus ROG Ally maakt het de modus waarin je speelt ook een flink verschil. Zo verbruik de ‘Turbo’-modus, die zorgt voor de beste prestaties, ook meer energie. Daardoor gaat de batterij sneller leeg.

Over het algemeen is het energieverbruik van de Steam Deck lager, en is de batterijduur van de Steam Deck langer.

Wel is de Asus ROG Ally sneller opgeladen met de meegeleverde oplader. De ROG Ally heeft namelijk een 65 Watt oplader, waar de Steam Deck het moet doen met een 45 Watt oplader.

Tip: geen stopcontact in de buurt? Gebruik dan een powerbank om langer te kunnen gamen met de ROG Ally of Steam Deck. Deze powerbank is een goede keuze voor beide handhelds.

Fysieke eigenschappen en ontwerp

Er zitten een aantal verschillen in het ontwerp van deze twee handheld gaming PC’s. Het belangrijkste praktische verschil is te vinden in de layout van de knoppen.

Wat betreft uiterlijk is een ander duidelijk verschil is de kleur: de Steam Deck is alleen verkrijgbaar in het zwart, en de Asus ROG Ally alleen in het wit.

Verder is de Steam Deck iets groter dan de ROG Ally. De Steam Deck is iets breder en hoger, maar vooral dikker. Bij beide handhelds zijn de zijkanten, waar je deze vasthoudt het dikste. De Steam Deck heeft hier rondere vormen, vergelijkbaar aan veel gaming controllers, om te zorgen dat deze beter in de hand ligt.

Hieronder nogmaals de volledige afmetingen en het gewicht van beide handheld gaming PC’s ter vergelijking:

  • De ROG Ally is 28 cm breed, 11.1 cm hoog, 3.24 cm dik, en weegt 608 gram
  • De Steam Deck is 29.8 cm breed, 11.7 hoog, 4.9 cm dik, en weegt 669 gram

Met het gewicht van 669 gram is de Steam Deck dus ook zo’n 10% zwaarder dan de ROG Ally.

De ROG Ally wordt geleverd met een standaard, waarin je deze rechtop neer kunt zetten. Dat kan handig zijn als je deze neer wil zetten om een video te kijken. De Steam Deck wordt geleverd met een hardcase, zodat je deze goed beschermd mee kunt nemen.

Bij beide handhelds wordt er een USB-C oplader en een handleiding meegeleverd. Let op: beide handheld gaming PC’s zijn niet waterdicht.

ROG Ally of Steam Deck kopen – prijs en beschikbaarheid!

Heeft de vergelijking je geholpen met het maken van een keuze, en wil je de ROG Ally, of juist de Steam Deck kopen? Hieronder vind je een overzicht van de webwinkels waar je deze kunt bestellen.

De ROG Ally is in Nederland alleen verkrijgbaar met de Z1 Extreme CPU. De Steam Deck is verkrijgbaar in drie varianten: met 64 GB opslagruimte, 256 GB opslagruimte, of 512 GB opslagruimte.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de ROG Ally of Steam Deck? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of wil je je eigen ervaring met deze e-readers delen? Je kunt hieronder je bericht achterlaten!

Plaats een reactie

Send this to a friend